Jump to content

snowdrop

Korisnik
  • Broj objava

    344
  • registrirao se

  • Zadnja posjeta

  • Osvojio dana

    3

Sve što je snowdrop objavio

  1. Mislim da ovakvo pitanje morate postaviti na forumu Vaseg fakulteta ili u referadi istog. Kako bi se mozda ovdje nasao netko tko Vam moze pomoci, prvo biste trebali napisati koji fakultet pohađate. Ja Vam samo mogu reci da ste redovit student (na vecini fakseva) sve dok niste dva puta pali istu godinu. Dakle, ako Vam je ovo prva "parcijala", jos uvijek imate studentska prava.
  2. Djetlatnici czss-a Vas jednostavno moraju po svojoj duznosti pokusati uvjeriti da je iznosenje imena oca zapravo pravo Vaseg djeteta za upoznavanjem oba svoja roditelja. Vj. ce Vam iznjeti sve moguce pravilnike i zakone te međunarodne propise koji jamce prava svakog djeteta na gore navedeno. Subjektivne i objektivne rokove za utvrđivanjem ocinstva/majcinstva i sl. No ponavljam, oni vas nikako ne mogu "prisiliti" da vi imenujete oca djeteta.
  3. Mogu Vam pomoći samo oko nekih pitanja, dakle: 1. Obratite se nadležnom czss-u i sudu 2. Moguće je 3. Nisu ista stvar. Punomoć je uža. Nadam se da će nakon aktivacije teme netko dati ostale potpune odgovore.
  4. Prema Vasem opisu ta dodatna nekretnina je kupljena za vrijeme braka te spada u bracnu stecevinu. Supruznici dijele pola pola. Tehnicka je stvar kako ce se to izvesti s obzirom da se nekretnina otplacuje po pola. Moguce je da jedna strana isplati drugu u iznosu koji je prva vec uplatila za tu nekretninu i slicno.
  5. Prvi korak Vam je to da se obratite maticnom uredu na podrucju kojeg je dijete rodjeno. Ako ste se vec sve dogovorili s ocem djeteta, ne bi trebalo biti problema. Dobit cete svoj termin, otac ce morati potpisati neke stvari, predat cete zahtjev i cekati da procedura bude obavljena. Nakon sto dobijete rjesenje o promjeni, tek onda idete vaditi novi rodni list s kojim onda krenete mijenjati putovnicu (ne morate odmah ako dijete nikud ne ide, ali bilo bi dobro ako ste spremni izdvojiti novac), zdravstvenu, domovnicu, izvod iz matice rođenih...
  6. Da, ispricavam se, zbog nepaznje odgovorila sam Vam kao da je supruga podnjela tuzbu za razvod. "Neretva1953" Vam je pravilno formulirala/o odgovor. Iako, iz mojeg posta Vam moze biti jasno u cemu je stvar i kljuc problema.
  7. Ako je Vasa supruga podnjela tuzbu za razvod braka onda Vam nema sto ne potpisati. Ako nemate zajednicke malodobne djece stvar bi trebala ici glatko i relativno brzo. Ako jedna strana vise ne zeli biti u braku (a ako netko krene s tuzbom, to je ocito) sud u pravilu rastavlja brak. Tuzbe za razvod braka i podjelu bracne stecevine su odvojeni procesi. Prvo se razvede brak a kasnije ce vj. ona pokrenuti tuzbu za utvrđivanje i podjelu bracne stecevine ako vec ima pretendencije na nesto. Te tuzbe znaju biti dugotrajne. Dakle, ako Vas supruga ucjenjuje nedolaskom na sud ako je ne isplatite a podnjela je tuzbu za razvod braka, ona ocito ne razumije kako to procesno ide i vj. nema odvjetnika. Vi morate znati. Ako je ona podnjela tuzbu za razvod braka a nemate zajednicke malodobne djece - brak ce biti razveden. Neovisno o slaganju ili ne slaganju oko podjele bracne stecevine. Kasnije, posto se ocito ne mozete dogovoriti, jedna strana moze pokrenuti postupak za utvrđivanje i podjelu bracne stecevine.
  8. Supruga ima pravo na pola svega sto se stekli radom (dakle, ne na ono sto je nasljedstvo) za vrijeme trajanja braka i te izvanbracne zajednice (za koju cete vj. morati dokazivati svjedocima da je postojala te tri i vise godina).
  9. Ovome nije mjesto u podforumu "Obiteljsko pravo".
  10. Da, obavijestite czss o situaciji. Sudovi su cesto skloniji majkama no mislim da u Vasoj situaciji ne bi trebalo biti tako. Prvenstveno zbog toga jer je i prvotni razlog dodjeljivanja djece Vama na odgoj i cuvanje bio to sto ste Vi imali sređenije uvjete. Isto tako, majka je na to tada pristala, djeca vec godinama zive s Vama i dobro im je, a i kao sto ste i sami napisali, sad su vec veci, stariji ce krenuti u skolu te vec polako imaju izgrađenu okolinu u kojoj se krecu i mislim da definitivno nije u interesu djece da ih se sada, ili za nekoliko godina, seljaka i ni jedan sud zivot s majkom ne bi stavljao ispred stabilnosti djece.
  11. Moguce je ukoliko se prebacujete na neki fakultet koji dopusta prebacivanje sa Vaseg trenutnog fakulteta i tamo isto upisete redovno ukoliko je to moguce po njihovim pravilima. Ili, upisujete novi fakultet redovno, novim "krugom" drzavne mature. To morate sami proucit s obzirom o kojim se fakultetima radi i njihovim internim propisima, ovako Vam mogu savjetovati samo da pazite na tajming ukoliko Vam je zbog nekih prava vazno da uvijek budete redovni student. Tocnije, da pazite da nemate rupu izmedju ispisa sa trenutnog faklteta i upisa na novi fakultet. Sto se tice padanja godine, vecina fakulteta dopusta jedno padanje uz zadrzavanje statusa redovitnog studenta. No neki fakulteti imaju pravila gdje status ovisi i o broju upisa određenog predmeta. Ovo "ima li razlike"; razlika je proceduralna, a redovit student mozete biti na svaki od gore navedenih nacina.
  12. Morate provjeriti u referadama fakulteta koji nude takav program. Teoretski, neki ispiti bi Vam trebali biti priznati, no zasigurno bi bilo potrebno polagati razliku. Najvaznije pitanje je mozete li se upisati bez drzavne mature, to provjerite u referadama.
  13. 1. Ako se ne mozete dogovoriti kada je izvanbracna zajednica prestala, nabavite svjedoke koji mogu potvrditi prestanak u određenom trenutku. 2. Imate pravo na pola stana i poslovnog prostora
  14. Postupak posredovanja czss-a morate proci bez obzira je li zahtjev za razvod braka podnesen sporazumno ili tuzbom ako imate zajednicku malodobnu djecu. Nisam sigurna da sam shvatila Vase pitanje - Vi biste pokusali rijesiti nesuglasice s bracnim partnerom u czss-u prije nego bi donjeli konacnu odluku o razvodu? Ako je to slucaj, mislim da Vam czss tu ne moze pomoci jer se time ne bave... u tom slucaju je mozda najbolji izbor privatni bracni savjetnik...
  15. Ako niste ispisani trebali biste moci nastaviti studij gdje ste stali bez polaganja drzavne mature. Naravno, morat cete obaviti ponovni upis i poloziti eventualnu razliku ispita koja je mozda nastala zbog promjena kroz godine, prvenstveno mislim na "Bolonju". Niste napisali koliko imate godine jer je u ovom slucaju i to vazno no mislim da cete morati studij nastaviti kao izvanredni (dakle,placanje). Ali provjerite sve te informacije u referadi fakulteta, oni ce najbolje znati trenutno stanje.
  16. Prva postaja i je javni biljeznik. Zatim sve od javnog biljeznika nosite u ured hitro.hr - a, tamo platite ostale troskove, dovrsite formalnosti vezane uz registraciju, odabirete banku... Sami ne morate ici u banku otvarati racun, sve se to obavlja preko hitro.hr - a ... U odabranu banku idete tek kasnije kada pocnete koristiti taj racun...
  17. Mislim da bi bilo potrebno polozene ispite rangirati po trenutno vazecim ects bodovima te onda vidjeti za koju razinu je njihov zbroj. Iako, ovako logicki, vecina bacc. svjedodzbi (preddiplomski studij) na Filozofskom fakultetu u Zagrebu u pravilu sluzi samo kao potvrda za upis na diplomski studij (dodatne dvije godine), s njima se ne zaposljava... dakle, ako ste vi vec zavrsili cjelokupan studij mislim da bi trebali dobiti titulu magistra. Uostalom, slicnu stvar su radili brojni diplomirani "po starom" kojima diploma nije nostrificirana nego su zeljeli imati ovu, "bolonjsku", radi konkurentnosti na trzistu rada. Pokusajte provjeriti na FfZg.
  18. Nemam savjet ali imam misljenje. Prvenstveno, uvijek se isplati studirati. E sad, kazete da ste zavrsili strucni studij javne uprave, dakle nemate samo SSS ... Niste napisali jeste li na Pravu redovni ili izvenredni student, pretpostavljam ovo drugo. Ako ste i redovni, znamo kako to ide na PfZg, velika je vjerojatnost da cete do 3-4 godine biti izvanredni . Hocu reci, imate faks, ako se ne varam, prvostupnik ste (rekli bi "po starom" VŠS) ... mozete raditi i studirati... jest da je to tesko no do 30 i kusur cete biti gotovi. Da, u tim godinama vise necete biti i necete moci biti najnadobudniji odvjetnicki vjezbenik ali mislim da pravni fakultet covjeka osposobljava i za druge poslove a ne samo gore navedeno. Pogotovo Vas, koji cete (pod uvjetom da radite) vec imati i nekog radnog iskustva. Zanemarimo krizu, veze i opcu neizvjesnost i nemogucnost zaposljavanja kao i novac koji pravni fakultet pojede ako ga se mora godinama placati.
  19. Poprilicno te konfuzno napisali objavu i pitanje. Dakle, Vase dijete zivi s Vasim roditeljima a Vi sa njegovim ocem imate zajednicko skrbnistvo. Kome je dijete povjereno na odgoj i cuvanje? Tko od vas dvoje placa alimentaciju? Tko je odredio (sud?) da dijete zivi s bakom i djedom? Pojam "uzeti skrbnistvo nad djetetom ne postoji". Sud a prije njega ni czss nece dijete "tjerati" iz njegovog doma i mjesta gdje je njemu dobro i ima sve potrebno za odrastanje. Isto tako, ne mozete ocekivati da se dijete dodijeli Vama na cuvanje i odgoj a da ga Vi ostavite na "privremenom cuvanju" kod svojih roditelja.
  20. Vjerojatno imate zajednicko skrbnistvo nad djecom. Obratite se czss-u i prijavite slucaj s naglaskom da Vi smatrate da to nije u korist djece.
  21. Ako test pokaze da je dijete njegovo on placa cijeli trosak testa, ako dijete nije njegovo placate popola.
  22. Kakve tocno ova tema ima veze sa podforumom obiteljsko pravo na kojem je postavljena?
  23. Ukoliko ne mozete nostrificirati stecenu diplomu vjerojatno postoji mogucnost upisa slicnog studija u RH na kojem ce Vam biti priznato vecina ispita te ce zavrsetak istog biti formalnost u obliku polaganja nekoliko ispita razlike i pisanja te obrane zavrsnog/diplomskog rada.
  24. Recenica sama sebi daje odgovor a to je da npr. imate d.. registriran na gore navedno a to nije projektantsko drustvo morate imati zaposlenu osobu te struke (ovlastenog arhitetka ili ovlastenog inzinjera) koji vj. treba imati kao osoba određene certifikate i dozvole za obavljanje tog posla projektanta (s obzirom na rijec - ovlastenog). Ta osoba moze biti zaposlena na pola radnog vremena kod Vas.
  25. To dvoje Vam nema nikakve veze. To sto ste vlasnik drustva koje nema zaposlenih i mjesto na kojem ste prijavljeni.
×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija