Jump to content

dragec52

Korisnik
  • Broj objava

    14
  • registrirao se

  • Zadnja posjeta

  1. Poštovani, umirovljenici koji imaju pravo na starosnu mirovinu, mogu biti zaposleni na nepuno radno vrijeme, a poslodavac je dužan, istodobno sa isplatom plaće, obračunavati, obustavljati i uplaćivati predujam poreza na dohodak od nesamostalnog rada od primitka od nesamostalnog rada umanjenog za obračunane i uplaćene doprinose za obvezno mirovinsko osiguranje i umanjenog za osobni odbitak iz čl. 36. st. 1. i 2. Zakona. Napominjemo da se osobni odbitak, odnosno neoporezivi dio dohotka, može tijekom godine, pri utvrđivanju predujma poreza na dohodak od nesamostalnog rada koristiti samo kod onog poslodavca/isplatitelja primitka (plaće) i mirovine kod kojega se nalazi porezna kartica radnika, umirovljenika, a kod drugih poslodavaca/isplatitelja primit*ka (plaće) i mirovine osobni odbitak se istodobno ne smije koristiti, odnosno ti poslodavci/isplatitelji primitka (plaće) i mirovine dužni su obračunati porez ne uzimajući u obzir osobni odbitak. Predujam poreza na dohodak se plaća na slijedeći način: na poreznu osnovicu do 2.200,00 kn mjesečno po stopi od 12%, na poreznu osnovicu od 2.200,00 do 13.200,00 kn mjesečno po stopi od 25% i na poreznu osnovicu iznad 13.200,00 mjesečno po stopi od 40%. S poštovanjem. Kontakt Rijeka Ovo je odgovor na pisani upit koji sam i vama postavio. Hvale vrijedno. Pravnik bi sve shvatio ali ja sa svojih 64 slabo. Sad kad imate temelj možete mi pojasniti odgovor. Znači moja mirovina okvirno 4300 + 2300 kn što dobijem za 80 sati na osnovu ugovora i platnu listu identičnu zaposlenicima firme / uplata svih davanja po osnovi osobnog dohotka/ koliko bih bio dužan doplatiti poreza? mislim da bi znalac mogao to izračunati. Hvala na odgovoru i ovo bi bio kraj uznemiravanja i dosađivanja sa moje strane. pozdrav od penzića a iz Rijeke
  2. Haj. Hvala na savjetu ali upravo je tu problem. Jedan od kolega je bio u Poreznoj upravi Rijeka i tražio informaciju ali službenica mu rekla da se takve informacije ne smiju davati ???? zato sam ja dobio "zadatak" / pošto sam se pohvalio sa LEGALISOM / da se raspitam na našoj stranici. Pa još jedan put MOLIM bar približan odgovor na pitanje. Približava nam se dan kad produžujemo ugovor a ne želimo iznenađenje kad nam odrežu porez koji bi prelazio podnošljivi iznos. molim modija da nam izađe u susret i savjetuje. Pozdrav iz Rijeke.
  3. Molim savjet. Pitam za nas 10 umirovljenika koji su sklopili ugovor sa bivšom firmom na određeno vrijeme / na 3 mjesečni ugovor na poslovima vozača autobusa sa fondom od 80 sati./ Mirovine normalno primamo i imamo približno iste mirovine, u rasponu od 4300 -4700 kn/. Za 1 mjeseca primili smo svaki oko 2300kn. Pitanje glasi dali ćemo morati platiti porez na tih 2300kn i koliko bi to bilo?. Pitamo jer uskoro trebamo potpisati nove ugovore pa bi željeli znati dali je to za nas isplativo. Hvala na odgovoru.
  4. Haj. Otac mi je preminuo prije 10 dana. U Matičnom uredu sam dao podatke o nasljednicima. Jedan sam ja, njegov sin i kćer pok. brata koja živi u Njemačkoj. Odriče se nasljedstva na iznos koji je na tekučem računu / nema nekretnina ili bilo kakve druge imovine/ . Zanima nas kako to da uradi u Njemačkoj. Dali tekst odricanja piše na hrvatskom ili njemačkom jer ovjerava njihov ovlašteni službenik - da se izbjegne plačanje prijevoda / upozorenje jednog našeg prijatelja/. Želi to što prije napraviti da se rasprava ne odugovlači. U Hrvatsku ne dolazi do 10 mjeseca. MOLIM savjet što da napravi i ako ovjeri dokument dali sama šalje pokretaču ostavinske ili može poslati meni pa da ja predam kad mi se jave.
  5. Zahvaljujem od sveg srca jer ste nas umirili sa Vašim odgovorom.
  6. Pozdrav. Molim znalca da mi odgovori kako postupati u ovoj situaciji. Danas me zvala socijalna radnica iz staračkog doma da mi je otac dobio plavu kovertu iz suda. Pretpostavljam da se radi o naplati kamata još od prije 5-6 godina radi nepravovremene uplate otkupnine stana. Otac ima mirovinu iz koje uplaćuje dom i još mu ostane oko 800 kn. Ima 90 godine i nije svjestan situaciju. Ima samo mene također umirovljenika. Pošto je sasvim izvjesno da nema drugih sredstava niti imovine zanima me do kojeg iznosa mu mogu oduzimati za ovrhu?. Što će se desiti sa ostatkom iznosa koji se potražuje. Ja sam već prije odlučio da se odreknem nasljedstva jer u stvari i nema apsolutno ništa osim tekučeg računa. Pitanje - dali mojim odricanjem od nasljedstva neću biti dužan ja vračati ostatak duga. Brzi odgovor bi mi puno značio jer mi je supruga u velikoj panici što sad. Hvala na odgovoru
  7. Hvala - bovu. Znam da sam naporan i i izvinjavam se. Prvenstveno sam bio zainteresiran za odgovor dali odricanjem od nasljedstva se nešto mijenja i dali otac oporukom može proglasi nasljednikom nekog drugog. A na to nisam dobio odgovor.U svakom slučaju za advokata nemam sredstava.Svaka ti čast samo nastavi pomagati sa savjetima.
  8. Bova. Još jednom hvala. Glavnica od 54000 kuna uplaćena je sa 2 godine zakašnjenjan nitko nije tražio nikakve kamate niti smo dobivali opomene dok nije došlo od suda prije godinu i pol. Neću više biti dosadan samo mi odgovori na moja zadnja pitanje odricanja nasljedstva i imenovanje nekog drugog za nasljednika po očevoj oporuci. Vrlo ljubazno što si se pozabavio mojim problemom. Hvala.
  9. Zahvaljujem bovu na odgovoru. Ali bit ću malo naporan ali MOLIM dodatno objašnjenje. - Da, nakon riješenja suda otac je uknjižen u gruntovnici i stigla je uplatnica - upl.za kupnju drž.stana, dosp. 06.10.2007 - - Uplatnicu smo pronašli početkom 12.2009 i uplatili 10.12.2009 znači kasnili smo 2 godine. - MOLIM detaljnije obrazloženje -dugove ostavitelja plaćaju nasljednici do vrijednosti nasljeđene imovine- ali ja NEMAM ama baš ništa za naslijediti. Dali darovani stan prije par godina se smatra kao nasljedstvo? Otac živi u staračkom domu i ima dostatnu mirovinu za najam. - dali ovjerenom izjavom da se ODRIČEM nasljedstva oslobađam očevog duga njegovom smrču.? Zahvaljujem još jednom -bovu - na odgovoru, a zahvala će biti još veća ako mi odgovori i na ove upite. Bova - ja i supruga smo umirovljenici sa ukupnom mirovinom od cirka 4.300 kn i angažiranje odvjetnika mi je neizvodivo. Hvala.
  10. Haj. Nisam vičan forumskom tipkanju pa molim malo razumjevanja. Otac mi je živ i nema nekretnina osim osobne mirovine. Prije 4 godine dobio je sudski spor i pravo otkupa stana. Stan nije odmah otkupio /bratovljeva muljaža/. Smrču brata u njegovim papirima saznali smo da je otac stekao pravo na otup stana. Ja sam u njegovo ime otkupio stan i on mi ga odmah poklonio i ja sam se uredno uknjižio. Stan sam prodao.Nedavno smo saznali da oca terete za nepravovremenu uplatu otkupnine koja je sad već znatna.Zanima me dali te kamate moram ja platiti iako se ODREKNEM nasljedstva /kojeg u stvari sad više i nema osim par stotina kuna na tekučem računu/. Što se dešava ako otac imenuje nekog drugog za nasljednika. Hvala i molim odgovor jer smo vrloiznenađeni saznanjem o dugovanju.
  11. Hvala bovu na savjetu. Ipak ču morati angažirata odvjetnika jer skoro svi "papiri" su kod njega. Još jednom HVALA. Ali najvažnije pitanje za mene nisam dobio - DALI mogu odbiti biti nasljednik oca - jer u biti i nema što nasljediti osim tog duga.
  12. Haj. Ispričavam se BOVU što sam njegov status shvatio kao nick. bovu molim te odgovori na moj upit, naravno i savjet drugih je dobro došao.
  13. Pozdrav VETERANU i zahvala na odgovoru. Pa da pojasnim što je krače moguče. Stan je otkupljen na osnovu sudske presude i nakon žalbe Ministarstva odbrane /koja je odbijana/ stan je uknjižen na ime oca bez uplate traženog iznosa. Pokojni brat je sve to vodio sa advokatom i od njega dobivao riješenja a da otac niti ja nismo znali u kojoj je fazi cijeli predmet tj. uvijek je govorio da je još sve u žalbenom postupku. Sasvim slučajno u bratovljevim "papirima" smo saznali da je predmet davno završen i da je trebalo uplatiti traženi iznos. ODMAH po saznanju i u kontaktu sa advokatom uplatio sam traženi iznos. Otac je odmah inzistirao da mi ga pokloni /stan koji sam sam uplatio/. Nema nikog osim mene i majke. Nema nikakvih drugih nekretnina ili vrijednosti osim mirovine koja je nedostatna za podmirenje staračkog doma za njih dvoje. Ja plačam sve njihove troškove. Sada Ministarstvo odbrane zahtjeva uplatu kamata za period od konačnog riješenja pa do uplate. Naravno od oca, mada sam sada ja uknjižen kao vlasnik na osnovu darovnog ugovora. Pitanje je KAKO će se naplatiti ovrha kad nema ama baš ništa, osim 3020 kuna mirovine. Poslije smrti kamata ostaje kao dug. Dali se prenosi na mene, dali mogu odbiti biti naslijednik. Nadam se da sam uspio malo pojasniti cijelu situaciju i da će VETERAN ili netko drugi moči dati savjet kako dalje.
  14. Pozdrav. Molim odgovor na slijedeće pitanje. Sudskim putem ishodovali otkup stana. Riješenjem stan upisan u gruntovnicu na očevo ime ali moj pokojni brat sve to zatajio a nije uplatio traženi iznos. Naknadno saznali i ja sam digao kredit uplatio traženi iznos i otac mi ga darovao. Prije par mjeseci došla uplatnica za platiti 17.000 kuna kamata radi nepravovremene uplate otkupnine za stan. Otac i majka su svu svoju imovinu podjelili na mene i brata i sad nemaju baš ništa osim očeve mirovine koja je nedostatna za starački dom pa ja snosim razliku. Sud prijeti ovrhom. Kako će se namiriti i što u slučaju smrti oca taj iznos ostane nepodmiren. Dali ja kao jedini nasljednik podmirujem dug i DALI se mogu odreči nasljedstva kojeg u stvari i nema i dali otac može još za života ostaviti oporuku gdje se ja ne spominjem kao nasljednik. Hvala na odgovoru.
×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija