Jump to content

himalaja

Korisnik
  • Broj objava

    4
  • registrirao se

  • Zadnja posjeta

  1. Sretan i blagoslovljen Božić i Božićni blagdani svim hrvatskim braniteljima te članovima obitelji poginulih i nestalih.
  2. Felix: Ti obrtnici su u pravu - država im je uvijek bila maćeha. Mnogi od njih su branitelji, ali nisu rovarili za ptsp mirovinu, nego su nastavili raditi svoj posao kad su se skinuli (kao i ja). I sada im je stvarno i kičma i živci u banani. I neće dobiti 7000 kn mirovine , nego 1700 kn. Ma inžinjeru o čemu ti pričaš, kome ti prodaješ maglu. Dragovoljac sam od 1991. U HV bez prekida do 2007. godine. Imam diplomu možda i jaču od tvoje od prije rata. Da sam još ostao u HV sada bi imao plaćo oko 8 000 kuna. Na lječničkom pregledu ne dobijam prolaznu ocijenu, šalju me u mirovinu. Da bi mogao prehraniti obitelj, ženu i djecu prisiljen sam raditi kod tih tvojih obrtnika, tako da znam koliko zarađuju, i koliko plaćaju tj. ne plaćaju državi bolje rečeno. Budućije bolest uznapredovala tako da praktički ne mogu ni hodati više ne radim kod njih. Nije mi žao jer znam kakvo su mišljenje imali o nama.U životu se nisam osjećao poniženijim. I ti to zoveš povlasticom. Živio rođo.
  3. Novca za braniteljske mirovine ima i mora ga biti. Riješavanje problema u kojima se našla država u cijelini rezanjem mirovina apsolutno se ne riješava ništa već samo skreće pažnja s krucijalnih problema, to jest prikriva nesposobnost povećanja zaposlenosti,rasta gospodarstva i slično. A revizija je priča za sebe. U sakom žitu ima kukolja pa tako i među invalidskim mirovinama HRVI. Moje osobno mišljenje je da će se tek tu napraviti najveće pogreške i nepravde. Zašto? Zato što će se naći veliki broj istinskih HRVI koji će ni krivi ni dužni izgubiti ili će mu se umanjiti njegova prava. Ne postoji vaga koja može to izvagati. Pa zar nisu do sada HRVI koji imaju status "trajno"bili na 3 prostupanjske i 3 drugostupanjske komisije te na komisiji procjeni HZMO. Konkretno po kojoj pravdi se nekom tko je prošao sve navedene instance sada to može poništiti. Logično bi bilo, ako netko na reviziji izgubi svoja prava, da svi koji su stavili svoj potpis na riješenja i nalaze dotičnog budu kažnjeni.Dali će to biti tako? Dali se može nekome kome je na 6 komisija i na komisiji mirovinskog riješenjima utvrđena opća nesposobnost za rad to ukinuti i odjedanput proglasiti radno sposobnim ili preinačiti u profesionalnu nesposobnost za rad? Po mom mišljenju teže bi mi palo da u takvoj reviziji nastrada ili izgubi svoja prava jedan jedini istinski HRVI ili branitelj nego da se prošerca određeni broj lažnih. A upravo toga se i bojim. Po meni revizija da,kome se stvarno utvrdi da je na nezakonit način stekao svoj status ukinuti se i pozvati na odgovornost, ali nikako nisam za neko linearno smanjivanje mirovina, pretumbavanja iz opće u profesionalnu( neznam dali je to uopće moguće?), ili smanjivanje stupnja inalidnosti. Ili sve ili ništa ali samo nakon utvrđenog lažiranja.
  4. Dragi branitelji čitam ovaj forum dugi niz godina i evo odlučio sam se i ja registrirati. Nažalost izgleda da je zadnje rezanje mirovina kako smo se i pribojavali bilo samo ispitivanje braniteljskog pulsa. Što nas još sve čeka samo dragi Bog zna? http://www.vecernji.hr/vijesti/rezu-se-povlastene-mirovine-novi-uvjeti-vojsku-policiju-clanak-229279 Ministarstvo gospodarstva pripremilo je podlogu za promjenu nekoliko zakona koji će omogućiti da se provede revizija i postupno smanjenje povlaštenih mirovina, kazao je Milenko Popović, ravnatelj Uprave za mirovinsko osiguranje na raspravi Ekonomskog instituta o tome može li Hrvatska osigurati primjerene starosne mirovine. Promjene zakona Predstavnik ministarstva rekao je da će Vlada "skoro ići na promjene zakona" koje će pridonijeti da se prava stečena po posebnim uvjetima približe pravima iz općega mirovinskog sustava. Međutim, stručnjaci predlažu veće zahvate kako bi se osigurala pravednost mirovinskoga sustava. Tako Željko Potočnjak, dekan Pravnoga fakulteta i bivši sudac Ustavnoga suda, smatra da iznos mirovine iz državnoga mirovinskog sustava, tzv. prvog stupa, treba ovisiti o uplaćenim doprinosima te iz njega treba izdvojiti sve elemente solidarnosti u "nulti" stup i isplaćivati ih na teret proračuna. – Mirovinski je sustav uvelike nepravedan, nitko ne zna što je odraz rada, a što solidarnosti – rekao je Potočnjak. S njim se slaže i viša ekonomistica Svjetske banke Sanja Madžarević-Šujster, koja je rekla da velika većina građana vjeruje kako plaćeni doprinosi nisu zaštita od starosti već kvaziporez. Nedovoljno za život Danijel Nestić s Ekonomskog instituta upozorava da će mirovine u budućnosti biti relativno niske i neprimjerene za život, a Vlado Puljiz vjeruje da Hrvatska još nije svjesna toga da će u mirovinu baby boom generacija, kada se rađalo dvaput više djece nego sada. – Mogu se formule za izračun okretati kako hoćete, ali mirovine stvara generacija koja radi – upozorio je Vlado Puljiz. Prijedlog promjena - šest zahvata u sustav - vojska i policija u mirovinu po novim uvjetima - smanjuje se najviša dužnosnička mirovina - revizija i postupno smanjenje povlaštenih mirovina - mijenja se režim doprinosa za samostalne profesije - rješenje za mirovine iz 2. stupa - smanjenje naknada za mirovinske fondove
×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija