Jump to content

legal_2010

Korisnik
  • Broj objava

    20
  • registrirao se

  • Zadnja posjeta

Sve što je legal_2010 objavio

  1. Nažalost, nemate više tu mogućnost, rok za podnošenje zahtjeva za povratom je istekao.
  2. Članak 310. KZ-a kaže da: (1) Tko se neovlašteno bavi pružanjem pravne pomoći,kaznit će se novčanom kaznom ili kaznom zatvora do jedne godine. (2) Kaznom iz stavka 1. ovoga članka kaznit će se tko drugom neovlašteno pruži pravnu pomoć za unaprijed dogovorenu ili nakon toga primljenu nagradu. Što bi značilo da moraš uzet novac da bi se to kvalificiralo kao kazneno djelo.
  3. legal_2010

    Volontiranje

    Po mojim saznanjima, volontiranje u državnoj službi već nekoliko godina nije praska. Čini mi se da je to bilo zamijenjeno ugovorima o djelu, a kako su oni ukinuti, sada se priča samo o ovom stručnom osposobljavanju bez zasnivanja radnog odnosa. Ideja s plaćanjem doprinosa možda lakše može proći kod privatnika.
  4. Troškovi postupka su troškovi koji su nastali radi Vašega neplaćanja suprotvnoj stranci, i njih ste dužni platiti. Sva veća društva (tako pretpostavljam i Vaša banka)imaju u svojim općim uvjetima poslovanja (ili nekm drugim uvjetima koji se odnose na Vas) odredbu da je korisnik sam dužan prijaviti u nekom određenom roku promjenu adrese, jer u suprotnom se smatra da su sva pismena dostavljana kada su Vam poslana na staru adresu. Troškovi ovršnog postupka nemaju veze sa promjenom adrese, oni nastaju čim se postupak pokrene. Ako uložite žalbu (prigovor), troškovi rastu jer ovršni postupak prelazi u parnični, i ako na kraju izgubite spor, svaki izlazak na ročište i svaki podnesak suprotne strane plaćate Vi. Činjenica da ste student bez primanja Sudu ipak neće značiti da može presuditi u Vašu korist, tako da budite oprezni pri donošenju odluke o prigovoru (žalbi).
  5. Nije li pitanje "kada tražbina ulazi u zastaru" isključivo pitanje čovjeka koji želi svoje dugovanje izbjeći? Svaka čast ljudima koji pitaju konkretnija pitanja i pokušavaju svoja prava braniti i bez odvjetnika, koliko se god to činilo nemogućim. No skrećem pozornost na to da se pitanja vezana uz zastaru u najvećem broju slučajva postavljaju kada se radi o teleoperaterima. Da li je to kruh, voda ili struja bez koje čovjek ne može pa se zbog njih mora ulaziti u dugove?
  6. Ako imate namjeru otplatiti dugovanje u cjelosti, prigovor nije bilo ni potrebno ulagati. Ako nemate nikakav dokaz o prijašnjim uplatama, nažalost, teško da će sud presuditi Vama u korist, a to znači da ćete osim dugovanja utvrđenog u ovršnom postupku morati podmiriti i parnični trošak jer je pranica pokrenuta Vašim ulaganjem prigovora. Požurnica služi možebitnom ubrzanju zakazivanja ročišta ili neke druge radnje od strane suda, no ako je sudac pretrpan, niti požurnica neće puno pomoći.
  7. Nema kršenja zakona, samo nepravda. Ako je to najgore što Vam se događa na poslu, Vi ste sretnik.
  8. Kako je skoro svako pitanje u podforumu ovršnog prava vezano za zastaru, imam potrebu kratko napisati: pri pokretanju ovršnog postupka ovrhovoditelji prvenstveno paze na zastaru (većinom se radi o velikim društvima koje imaju svoje punomoćnike a oni su školovani da paze na utuženje prije zastare), i šansa da će Vaše dugovanje ući u istu prije utuženja je minimalno ili ne postoji. Kada se ovršni porstupak pokrene, ovrhovoditelj ga promjenom predmeta ovrhe može stalno produljivati, i opet nema zastare. Moj zaista iskreni savjet svim ovršenicima je da, umjesto što se hvatate za slamke, bolje stupite u kontakt sa ovrhovoditeljima ili njihovim punomoćnicima i da malo po malo otplaćujete svoja dugovanja jer od njih ionako teško da možete pobjeći.
  9. Ako se radi o nekom većem sudu, kao npr. Zagreb, čeka se od 06.mj. do 18. mjeseci,nekad i dulje. Manji sudovi to riješe brže.
  10. Zar postoji razlika između ovršnih prijedloga s obzirom na novi zakon? Nisam baš sigurna...
  11. Banke do sada nisu ostavljale ništa, znači pljenile su sva sredstva na računu. Vidjet ćemo kako će to biti sa Finom.
  12. Postupak je pokrenut jer u trenu utuženja niste platili cijelo dugovanje, bez obzira o kojem se dijelu radi. Ako ste imali i 1kn dugovanja, dužni ste platiti trošak postupka jer ste ga vi prouzrokovatli. Zovite ovrhovoditelja, i vidite s njim da što bezbolnije platite što Vam je ostalo od samog dugovanja glavnice, a za trošak možete probat pitati da Vam dopuste plaćanje u ratama, ili možda čak da odustanu od (dijela) troška (iako se to rijetko događa). U svakom slučaju, ako se dogovorite, vidjeti na sudu da se povuče prigovor koji ste uložili, jer ako Vam sud sazove ročište, imat ćete još troška, bez obzira što tamo rekli.
  13. Odvjetnički+javnobilježnički (ili sudski) trošak, sasvim moguće da je iznos toliki. Ulaganje prigovora i nije bila najbolja ideja, s obzirom da ako je jb rješenje, to sada ide na sud u parnicu i imati ćete samo još veće troškove. Isitina, dovit ćete i odgodu,ali to će Vas i koštati. Ne možete tražiti odbacivanje ovrhe jer dio ipak niste platili, i taj dio se utužio. Najbolje je zvati ovrhovoditelja i dogovoriti se koliko god se to može bez suda.
  14. Ako uložite prigovor odgađate ovrhu,no isto tako si povećajete dugovanje. S prigovorom pokrećete parnični postupka, a svako ročište i svaki podnesak punomoćnika ovrhovoditelja ćete najvjerovanije platiti Vi (osim ako ste sigurni da ste u pravu). Najbolje bi bilo zvati odvjetnika ili kartičnu kuću i dogovoriti se o obročnoj otplati.
  15. Godina dana je rok u kojem ovrhovoditelj može tražiti promjenu sredstva ovrhe, ako na računu nema sredstava. To ne znači da je nastupila zastara, tj. da se više ta tražbina ne može naplatiti, već samo da ovrhovoditelj može ići dalje na Vašu drugu imovinu.
  16. Ovrhovoditelj nikad ne čeka zastaru:-) Ako već znate da imate dugovanje, nije mi jasno što se čeka-zovite ih što prije i vidite kako ćete to najbezbolnije podmiriti, kada Vam sjedne sve odjednom ili Vam dodju doma plijeniti televizor pitat ćete se zašto Vas nisu prije upozorili.
  17. Može Vam se blokirati račun radi naplate ukoliko je mijenjano sredstvo ovrhe (pretpostavka da je ranije bilo na drugačijem sredstvu od novačanih sredstva). Nisam sigurna da se (bez obzira na iznos) radilo o kamati na kamatu (teško da bi to sud priznao), vjerovatno se radi o visokim prarničnim i ovršnim troškovima, na koje se također kao i na glavnicu računa kamata, te taj cjelokupni iznos na kraju često biva pozamašan.
  18. Kratak sažetak odgovora svima: "sudska blokada na računu" kako to službenici banaka vrlo nestručno nazivaju, ukoliko se radi o teleoperaterima, većinom je zapravo naplata ovršnog rješenja preko Vašeg računa. Kako banke nemaju podatke o Vašim plaćama ili ostalim stalnim primanjima, a sva sredstva na računu se smatraju štednim ulogom (a on ograničen sa izuzimanjem od ovrhe 1/3), one s računa skidaju sve i uplaćuju izravno ovrhovoditelju. Ovršna rješenja na vjerodostojnim ispravama donose se na "cjelokupnoj imovini", što znači da ovrhovoditelj može birati hoće li Vaše rješenje slati na naplatu na banku ili kod poslodavca, to je njegovo pravo. Nakon što je ovršno rješenje postalo pravomoćno (nema više mogućnosti ulaganja prigovora - 8 dana nakon dostave), Vi kao ovršenik više ne morate biti o ničem obaviješteni niti od stnake ovrhovoditelja niti od stanke banke.
  19. Vjerovnik u pravilu ne bi trebao imati pravo na slanje opomene ukoliko nije došlo do dospijeća tražbine. No interni akti raznih društava to reguliraju drugačije. U ovom slučaju najbolje bi bilo kontaktirati vjerovnika i vidjeti je li opomena slana automatski ili oni imaju temelj u svojim aktima i za slanje takvih opomena.
  20. Vipnet ima pravo naplatiti opomenu temeljem svojih Općih uvjeta poslovanja koje ste prihvatili kada ste potpisali Zahtjev za zasnivanje pretplatničkog odnosa. Nalaze se da poleđini ugovora a možete ih pretpostavljam naći i na njihovim stranicama.
×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija