Jump to content

mariozg1

Korisnik
  • Broj objava

    22
  • registrirao se

  • Zadnja posjeta

Postignuća

  1. Na kredit podignut prije 4 godine, kamatna stopa je 13.5 % . U trenutku podizanja maksimalna zatezna kamatna stopa je bila 14 % . U međuvremenu je bila promjena zakona i maksimalna kamatna stopa je 12 %. Je li se ovaj zakon odnosi na kredite podignute samo iza njegovog donošenja ili na sve? Naime i danas Banco Populate drži kamatnu stopu 13. 5 % , što je veće od maksimalne kamatne stope u RH. Njihov stav je: Zakon o potrošačkom kreditiranju predviđa maksimalnu kamatnu stopu – EKS do 12,00% no samo za novougovorene kredite nakon stupanja na snagu spomenutog Zakona, dakle ta se odredba ne odnosi na postojeće ugovore o kreditu. Meni je glupo da na kredit koji se uredno otplačuje bude kamatna stopa veća od zakonsi dopuštene.
  2. Poštovani, Molio bih jedan savjet vezan uz Diners. Imao sam dug kod njih za koji sam si sam kriv. Potpisao sam izvansudsku nagodbu, kamate nisu bile upisane i naravno oni stavljaju najviše zakonske. Kasnio sam s uplatama i oni su pokrenuli ovrhu kod Fine i račun mi je u blokadi. Svaki mjesec nešto otplačujem ali.... ne mičem se puno .. Imam i gotovinski kredit u Erste, koji i sjeda na plaću i uredno ga otplačujem (veći dio je otplačen). Kako to traje već jedno vrijeme, želio bih se s njima dogovoriti da dug pretvorimo u neku vrstu kredita i da mi rata sjeda direktno na plaču. možda da objedinim dug po Dinersu i ostatak od ovog gotovinskog kredita u Erste-u. Tako bi imao jednu ratu kredita, koja se naplaćuje direktno s plaće pa je i sigurnija naplata. Za kredit nisam kreditno sposoban, ali na plači imam slobodno za pristojnu ratu. Kakva su iskustva s njima, ima li šanse za takvo nešto?
  3. Što se dešava ako tuženi ne dođe na prvo ročište? Znači tuženi je uložio prigovor na riješenje o ovrsi, sud je riješenje o ovrsi poništio, prošlo je jedno vrijeme i zakazano je ročište. Tužitelj (kartična kuća) će doći, a ako tuženi ne dođe što onda?
  4. Koliko ranije šalju poziv? Dali se može desiti da recimo podignem poziv, a ročište je već prošlo? Mislim poštar ostavi obavjest, rok za podizanje je 5 dana. Što ako je ročište bilo nakon 4 dana, a ja podignem poštu 5 dan?
  5. Prije svega hvala na odgovoru. Za koliko bi trebao očekivati ponovljeni poziv? Koliko obično prije ročišta šalju poziv? Teoretski, što ako je mali rok do ročišta? Onda bi se ročište odgodilo?
  6. Bio je uložen prigovor na ovrhu, došao je poziv na ročište. Ako se ne primi poziv kakva je dalje procedura? Situacija je ovakva, nisam bio doma u gradu stanovanja i ostavljena mi je obavjest o pošiljci. Po pošiljku sam došao nakon 6-7 dana i već je vraćena...Ja pretpostavljam da je to poziv na ročište, jer je dosta prošlo od prigovora (i riješenja da se ovrha stavlja van snage), a drugo ništa ne očekujem. Išao sam na poštu ali je pošiljka već vraćena. Ako je to bio poziv za ročište kakva je dalje situacija?
  7. Pišem dopunu pa me zanima koji broj predmeta moram napisati U gornjem desnom uglu piše Poslovni broj:XXX Povrv-YYYYY/11-2 . Trebam li sve to napisati ili samo Povrv na nadalje (Treba li i ovaj broj 2)? Da to isto stavim u gornji desni ugao? Kada pišem adresu suda dali trebam napisati i poštanski pretinac? (na onome što sam dobio od njih piše i PP ) Ovo je dopuna prigovora. Pišem li u naslovu samo: Dopuna prigovora na rijesenje o ovrsi u predmetu Povrv-YYYYY/11 ? Ne moram spominjati onaj broj koji je donio javni bilježnik? Piše u roku 15 dana. To se računa od kada je poštaru potpisan primitak? Dali da priložim i kopiju prvog prigovora i kopiju zaključka u kojem traže dopunu prigovora? Hvala.
  8. Samo to bi trebalo biti dosta? Bojim se da ne odbije to, pa da riješenje postane pravomočno
  9. Nije sve podmireno, ali je plaćano nešto po malo... A sada , ne znam dali je bitno o kome se radi. O jednoj kartičarskoj kući. Ne slaže se ono što oni traže, traže dosta više od duga i kamata i troškova oko ovrhe(mislim na jb i advokata).
  10. Na rješenje o ovrsi od javnog bilježnika uložen je prigovor. Samo je napisano ulažem prigovor na rješenje. Sudac je poslao dopis u kojem se traži pojašnjenje prigovora u roku od 14 dana, inaće če prigovor biti odbačen. Što je pametno sada napisati kao obrazloženje prigovora, da bi sudac prihvatio prigovor? Kome se piše sada pojašnjenje? Na općinski sud, s pozivom na broj predmeta, od kojega je ovo i došlo?
  11. Ja bi prvo nazvao jb a i advokata koji piše u rješenju. Ako si sve podmirio, glupo je da ulažeš prigovor i da ide na sud u proceduru jer češ imati i dodatni troškova. Ne znam kioliki ti je dug bio, ali znaš koliko si platio i što piše na rješenju o ovrsi. Kolika je ta razlika? To bi trebali biti troškovi advokata i jb ... pa vidiš s njima..
  12. Ako te muči šptranca , kako ju napisati: TVOJI PODACI Ime i Prezimne Adresa Broj telefona mail PODACI O JB Ime i Prezime JB Adresa JB Predmet: Prigovor (žakba) na rješenje o ovrsi BROJ Poštovani, Ulažem prigovor (žalbu) na rješenje o ovrsi BROJ, koje je donio JB (umjesto JB njegovi podaci) jer se s istim ne slažem. Sa štovanjem, IME I PREZIME tvoj potpis Ovdje ne radi dobro razmak, uglavnom podaci o jb i ovo skroz dolje tvoje IME I PREZIME i tvoj potpis idu skroz desno...
  13. Ako želiš dobiti na vremenu ili misliš da iznos za koji te terete nije točan, uloži prigovor javnom bilježniku (pazi da bude u roku 8 dana od kada si primio riješenje). Nije bitno što napišeš(napiši što manje), bitno je da piše prigovor (žalba) . To će ti odgoditi ovrhu. Znači ti napišeš prigovor jb, on to onda proslijedi nadležnom općinskom sudu. Onda češ od suda dobiti riješenje da se ovo riješenje o ovrsi koje je donio javni bilježnik stavlja van snage. Iza toga ide ročište (dobiti češ poziv od suda). S time možeš dobiti na vremenu pola godine-godinu ovisno o opterećenosti suda gdje živiš. S time da imaj u vidu da ti kamate teku i da češ morati platiti i sudske troškove jer češ vjerojatno izgubiti pošto ne poričeš da si dužan. E sada pitanje je kako če to biti po novom zakonu o ovrhama koji je trebao stupiti na snagu. Ali kako je on stavljen van snage do 1.7. znači do tada je ovako kako sam ti prije napisao. A možda i prije uspiješ podmiriti dug pa stopirati ročište.
  14. Ovaj dio o pokucati na vrata nisam shvatio. Pa dali bi prije trebali pozvati i ustanoviti gdje živiš, i što posjeduješ.... I na čemu će se raditi ovrha..
×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija