Jump to content

100.000 tema na Legalis portalu!  Nakon 16 godina od pokretanja ove stranice, dana 31.07.2019. na Legalis portalu je pokrenuta 100.000-ta tema. Time je na ovom portalu raspravljeno više od 100 tisuća pravnih pitanja, i to kroz 526.000 pojedinačnih objava korisnika. U ovom trenutku Legalis portal broji 90.700 registriranih korisnika.

lana_057

Korisnik
 • Broj objava

  32
 • registrirao se

 • Zadnja posjeta

 1. Adaptacija nakon legalizacije

  Poštovani, U kući koja je legalizirana, ucrtano je 6 apartmana koji još nisu završeni, samo je započeta gradnja, napravljeni pregradni zidovi i provučene instalacije struje i vode. Međutim, ti apartmani su površinom dosta mali, započeti su prije 10-tak godina, kupaonice površinom uopće ne zadovoljavaju ni minimalne uvjete za kategorizaciju pa bi vlasnik proširivao kupaonice i napravio neke preinake u prostoru za višu kategoriju apartmana, a koje ne uključuju rušenje nosivih zidova niti otvaranje/zatvaranje prozora, izvana bi sve ostalo isto i unutar gabarita. Zanima me koja je procedura, negdje sam čitala da u tom slučaju treba "samo glavni projekt", ali ne znam što to točno znači, zapravo me zanima koliko ta papirologija za ovakav slučaj košta, otprilike. Hvala!
 2. Poštovani, Da li je moguće na bilo koji način zaustaviti postupak upisa vlasništva vjerovnika na trgovackom sudu na firmu dužnika, odnosno da li taj postupak može dužnik na neki način zaustaviti? Predani su papiri, poslana prva mjenica na naplatu a račun firme dužnika je u blokadi. Koliko uopće traje taj postupak upisa vlasništva?
 3. Tužba bez prethodne opomene

  Da li se oni smiju sami zastupati i u odgovoru na tuzbu napisati da udovoljavaju zahtjevu i ovo sto ste napisali, pozvati se na taj clanak zakona (koji je to uopce zakon zoo?) i traziti da ne plate nikakve sudske troskove? Ili ipak mora biti odvjetnik?
 4. Postupanje nakon presude

  Koliko ima vremena za odgovor, 15 dana? Možete mi reći kolika je tarifa za to? Radi se o vlasničkoj tužbi.
 5. Tužba bez prethodne opomene

  A ne plaća troškove tuženik ako udovoljava tužbenom zahtjevu?? Nije bilo nikakvog prijedloga za mirno rješavanje spora niti išta slično. Samo usmena prijetnja tužbom od strane osobe koja nije nadležna za to, ali očito ima prijatelje koji jesu.
 6. Tužba bez prethodne opomene

  Nisam vidjela ove odgovore, isprika! Radi se o slučaju u obitelji u kojem su prije 10-tak godina zauzeli cca 10 m2 pri gradnji nekakve kućice, spremišta u dvorištu. Zapravo je do toga došlo nenamjerno jer je dvorište ogromno i zaista nema nikakve potrebe da se zauzima i uzima bilo što tuđe, no eto, pogriješilo se u procjeni i to su shvatili slučajno prije par godina kad su radili geodetska mjerenja u drugu svrhu. I nikakav službeni dopis od grada nije nikada stigao niti je to nekakav komad zemljišta bitan za bilo koju svrhu, ali je bitno u smislu da sada na određenoj poziciji u gradu sjedi osoba koja ima neke privatne sporove s tuženicima pa eto pokušava i na taj način napakostiti. Nije da bi htjeli, ali rušit će to spremište ako bude trebalo, nemaju namjeru ulaziti u spor niti angažirati odvjetnika jer je to sve puno skuplje od rušenja samog spremišta i izgradnje novog na drugom mjestu.
 7. Postupanje nakon presude

  Molim Vas još jedno pojašnjenje u vezi revizije. Ima li uopće smisla pisati odgovor na reviziju koju je zatražila suprotna stranka ako Vrhovni sud ne ulazi u meritum stvari nego samo raspravlja o pravnom pitanju i odlučuje da li je revizija dopuštena ili ne? Pitam jer odvjetnik kaže "kako vi želite". U redu je to, ali meni treba stručno mišljenje, a i mišljenje na temelju iskustva da bi ja kao laik donijela odluku. Da li se može napisati nekakav odgovor tek ako je revizija dopuštena? Ne razumijem se u tijek postupka pa neznam u kojem roku se treba odgovoriti i da li se onda piše podnesak na podnesak pa to traje i traje ili samo jedan odgovor napišete i to je to, odnosno da li je tarifa jednokratna ili moze biti više radnji? Hvala!
 8. Postupanje nakon presude

  Pa budući da smo na odluku Županijskog suda čekali skoro 3 godine onda ćemo na odluku Vrhovnog čekati valjda 6 godina, s obzirom na obim posla. No, što je tu je, nije da imamo izbora! Dakle, ako sam Vas dobro shvatila, prvo se donese odluka je li uopće revizija dopuštena, a onda ako je se donosi odluka je li utemeljena ili nije. Ovaj prvi dio valjda ne bi onda trebao trajati duže od godinu dana.
 9. Postupanje nakon presude

  Ukoliko druga strana podnese zahtjev za reviziju, hoćemo li mi biti obaviješteni o tome, hoćemo li dobiti taj zahtjev i imamo li pravo očitovati se na to? Jel mi možete reći kakva je uopće praksa s tim revizijama, jel se odbacuju u vecini slucajeva? Koliko prosječno traje postupak? Čini mi se da ovo sve traje beskonačno dugo. Vrijednost spora je manja od 100 000 kn i radi se o zemljistu od 70tak m2, tužba za predaju u posjed. I još nešto, ukoliko se naplatimo po presudi putem ovrhe, što se događa ako slučajno revizija bude u korist druge strane? Vraćaju se novci s kamatama ili kako to ide?
 10. Postupanje nakon presude

  Hvala na odgovorima! Je li istina da kamate teku od prvostupanjske presude ili ipak od ove zadnje, presude županijskog suda? Odvjetnik kaže da teku od prvostupanjske presude što mi je malo čudno jer je prvostupanjska presuda bila prije 3 godine, kolike su to onda kamate?! Osim toga, u kojem roku druga strana može podnijeti zahtjev za reviziju (a odvjetnik kaže da nemaju osnove)? Hvala!
 11. Postupanje nakon presude

  Poštovani; Županijski sud je potvrdio presudu općinskog suda i presudio u korist tužitelja te naložio tuženiku da odstupi sa spornog zemljišta i preda je u posjed tužitelju i da isplati određene sudske troškove tužitelju. Mene zanima koji je sljedeći korak tužitelja? Što ako u roku od 15 dana tuženik ne postupi po presudi? Da li onda odvjetnik dalje postupa i pokreće ovrhu? Ima li neki rok za pokrenuti ovrhu nakon isteka tog roka od 15 dana u kojem treba postupiti po presudi? S obzirom da dosuđeni sudski troškovi nisu ni blizu stvarnim troškovima, dosta nam je i odvjetnika i naplaćivanja svakog savjeta i dopisa pa se snalazimo kako možemo. Da li je uobičajeno slati nekakav dopis tuženiku u kojem se traži da postupi po presudi i navede broj računa na koji treba uplatiti sredstva? Hvala!
 12. Tužba bez prethodne opomene

  Poštovani, Da li je "normalno" da grad nekog tuži za predaju u posjed bez ikakve prethodne opomene ili zahtjeva da se eventualni spor riješi mirnim putem sto je vrlo i lako moguce? Ne razumijem cemu tužba i u slučaju pristanka na zahtjeve tuzitelja koji su troskovi za tuženika? Osim toga, vrijednost spora je poprilicno nerealna pa me zanima tko i kako utvrđje pravu vrijednost spora? Hvala!
×