Jump to content

umut

Korisnik
  • Broj objava

    37
  • registrirao se

  • Zadnja posjeta

Sve što je umut objavio

  1. jel netko dobio odgodu za rok u 11 mjesecu?hoće li opet bit 200-300 kandidata?
  2. usmeni je počeo 5.3.2012.trajao ravno 3 tjedna.Malo ljudi je bilo na roku.cca 90a-ak Pismeni je bio 25.26.27.siječanj..
  3. drugi put izlazim... mene je rješenje čekalo u sandućiču. Nevjerojatno mi je da 20 dana prije pismenog posalju tako nesto.jako neozbiljno!
  4. dobio sam i ja jučer. agonija se produljuje
  5. umut

    Ispitivači

    Jel ima netko pitanja od ispitivaca Miletica?
  6. 11-icom se sa Črnomerca voziš do Frankopanske(stanica prije Trga Bana Jelačića), i u Frankopanskoj sjedaš na tramvaj broj 13. i vozis se dok ne skrene u vukovarsku i na drugoj stanici u Vukovarskoj silazis.Preko puta ti je Pučko otvoreno učilište.
  7. na Pučkom otvorenom učilištu ,Vukovarska 68
  8. pitanja iz ZUS-a -načela zus-a -prethodno pitanje -žalba,odbijanje,odricanje?rokovi?(sve 1 pitanje) -ovlasti Visokog upravnog suda? -obnova spora?rokovi? -ogledni spor?
  9. 1) Svjedok nije obvezan odgovarati na pojedina pitanja ako je vjerojatno da bi time izložio sebe ili bliskog rođaka kaznenom progonu, teškoj sramoti ili znatnoj materijalnoj šteti. O tome će tijelo koje vodi postupak poučiti svjedoka. (2) Ako je svjedok uskratio odgovor na pitanja iz stavka 1. ovog članka jer bi time izložio sebe ili svoga bliskog rođaka kaznenom progonu, državni odvjetnik može izjaviti da neće poduzeti kazneni progon i predložiti prekid radnje radi davanja izjave u smislu stavka 4. ovog članka. (3) Izjavu iz stavka 2. ovog članka državni odvjetnik može dati ako je odgovor na određena pitanja važan za dokazivanje težeg kaznenog djela druge osobe za koje je propisana kazna zatvora u trajanju od deset ili više godina. Svjedok može prije davanja izjave državnog odvjetnika iz stavka 2. ovog članka radi zaštite svojih prava i interesa imati savjetnika iz reda odvjetnika. (4) Izjava državnog odvjetnika iz stavka 2. ovog članka mora biti pisana i ovjerena pečatom i potpisom višeg državnog odvjetnika. Državni odvjetnik predaje izjavu svjedoku. Protiv svjedoka i osobe iz stavka 2. ovog članka ne može se poduzeti kazneni progon za kazneno djelo na koje se odnosi izjava, ali se može progoniti za kazneno djelo davanja lažnog iskaza.
  10. Sudac istrage: -može na prijedlog stranaka ili po službenoj dužnosti rješenjem idvojiti nezakoniti dokaz -odlučuje o određivanju i produljenju istražnog zatvora do podnošenja optužnice -odlučuje o prijedlozima okrivljenika koje ne prihvati Državni O. -provodi dokazno ročište određuje na zahtjev Državnog odvjetnika obrazloženim nalogom pretragu -prije podizanja optužnice ispituje dijete i maloljetnika kao svjedoka putem audio-video uređaja -do pravomoćnosti optužnice odlučuej o statusu i načinu ispitivanja ugroženog svjedoka -nalaže provođenje posebnih dokaznih radnji -zaprima optužnicu u redovitom postupku -prethodno ispituje optužnicu -dostavlja optužnicu na odgovor -bez odgode dostavlja optužnicu optužnom vijeću otprilike...pa sad nek me netko ispravi ili dopuni...
  11. onda kriva procjena. sreća ili nesreća? tko je bio tajnik za vrijeme ispita?
  12. Kazeno-5(4 plus 1.K.d.) Kpp-5 Radno-5 Uprava-5 ( 3 zup,2 zus) Ustav-3 organizacija pravosuđa 2 EU-2 Građansko 7(nasljedno 1,stvarno 2,obvezno 4) Trgovačko-3(nema pravila,moze i 3 iz stečaja ak nemate sreće) GPP-7(ovrha 1) Obiteljsko-3
  13. jel netko ima ili zna NOVA pitanja iz Zakona o upravnim sporovima,budući da je novi na snazi od 1.1.2012. Tu se izvlače 2 kartice ako se ne varam?
  14. mozda traze osnove za taženje sudske zaštite: -povreda prava iz radnih odnosa -zaštita dostojanstva radnika -diskriminacija na radnom mjestu(spolna,vjerska,dobna) -isplata plaća(kašnjenje) mislim da bi to bilo to,ima ih jos al se sad nemogu sjetit svih.
  15. mislim da bi to bilo to... radnik koji smatra da mu je poslodavac povrijedio neko pravo iz radnog odnosa može u roku od petnaest dana od dostave odluke kojom je povrijeđeno njegovo pravo, odnosno od saznanja za povredu prava, zahtijevati od poslodavca ostvarenje toga prava. Ako poslodavac u roku od 15 dana od dostave zahtjeva radnika ne udovolji tom zahtjevu, radnik može u daljnjem roku od 15 dana zahtijevati zaštitu povrijeđenog prava pred nadležnim sudom. Ako je zakonom, drugim propisom, kolektivnim ugovorom ili pravilnikom o radu predviđen postupak mirnoga rješavanja nastaloga spora, rok od 15 dana za podnošenje zahtjeva sudu, teče od dana okončanja toga postupka.
  16. = sudski penali Plaćanje sudskih penala može se tražiti sve dok se ne predloži: ovrha radi ostvarenja nenovčane tražbine. Kad dužnik ne izvrši u roku neku svoju nenovčanu obvezu (na činjenje/trpljenje..) utvrđenu pravomoćnom sudskom odlukom /nagodbom /JB ispravom: = sud će u ovršnom postupku (na prijedlog vjerovnika kao ovrhovoditelja) odrediti dužniku naknadni primjereni rok (teče od dostave ovršeniku 1st rješenja kojim je taj rok određen) + upozoriti ga da će, ako ne ispuni svoju obvezu u tom roku, biti dužan ovrhovoditelju platiti određeni iznos novca za svaki dan zakašnjenja (počevši od isteka tog roka) Mjesna nadležnost = prebivalište /sjedište ovršenika = prebivalište /sjedište ovrhovoditelja = gdje se nalazi imovina ovršenika Na temelju pravomoćnog rješenja o plaćanju sudskih penala = sud će na prijedlog vjerovnika u istom ovršnom postupku u kojem je donio to rješenje donijeti rješenje o ovrsi radi prisilne naplate dosuđenih penala to je to...nemojte ići previše u sirinu jel cete se pogubiti od milijon informacija i rokova
  17. Netrebaju se znati(dobro je ako znate) latinski izrazi... Nemojte širiti dezinformacije, paniku i nervozu koja je ionako prisutna
  18. 99. - za odluku kojom se prihvaća prijedlog stranke na temelju sadržaja podneska, bez saslušanja protustranke, kad je to zakonom predviđeno, izvornik se sastavlja na temelju skraćenog rješenja o prihvaćanju prijedloga. To se rješenje stavlja na primjerak podneska za sud štambiljem ili pisaćim strojem u skraćenom obliku (npr. štambilj - "Rješenje. Prihvaća se prijedlog. Troškovi se određuju u kn...", datum i potpis). U tom slučaju izvornik odluke sastavlja se na tiskanici ili propisanom obrascu na temelju naredbe kad je podnesak kojim se traži izdavanje rješenja o ovrsi, platnog naloga i tome sličnog tako sastavljen da sadržaj prijedloga potpuno odgovara tekstu rješenja koje bi se trebalo donijeti i kad je takav podnesak podnesen u dovoljnom broju primjeraka za sud i stranke, rješenje o prihvaćanju prijedloga može se donijeti i stavljanjem štambilja na primjerku podneska namijenjenom sudu. Rješenje sadrži tekst kojim se takav prijedlog prihvaća.Takav štambilj stavit će se i na primjerke podneska namijenjene za dostavljanje strankama i drugim osobama. Rješenje o ovrsi ne mora biti obrazloženo i može se izdati otiskivanjem štambiljem na prijedlogu za ovrhu. ( čl. 37. st. 3. ) Rješenje kojim se prijedlog za ovrhu potpuno ili djelomice odbacuje ili odbija mora biti obrazloženo. ( čl. 37. st. 6. )
  19. LIKE za rečenicu " Šta reći, koju posluku porati??? "
  20. umut

    Ispitivači

    ŠImić-ne cjepidlači,ako zapnete navodi vas,traži osnove,po 2-3 rečenice o svakom pitanju,pomaže dosta i pri svakoj pauzi izlazi van i bodri kandidate.Taj dan je bio više nego korektan.
  21. iz Ustava su standardna pitanja,al za sve koji ih nemaju podsjetnik: PITANJA IZ USTAVNOG SUSTAVA 1. Izvorišne osnovne Ustava Republike Hrvatske 2. Kakva je Republika Hrvatska država i kako narod ostvaruje vlast u RH prema temeljnim odredbama Ustava 3. Suverenitet Republike Hrvatske 4. Najviše vrednote Ustavnog poretka Republike Hrvatske 5. Zaštita ljudskih prava i temeljnih sloboda? 6. Načelo trodiobe vlasti 7. Ravnopravnost i zaštita prava nacionalnih manjina 8. Pravo na žalbu 9. Osobne slobode? 10. Političke slobode? 11. Gospodarska prava? 12. Socijalna i kulturna prava? 13. Hrvatski sabor mandat i imunitet zastupnika u Hrvatskom saboru 14. Izbor zastupnika u Hrvatski sabor 15. Nadležnost Hrvatskog sabora 16. Način rada i odlučivanja u Hrvatskom saboru 17. Organski zakoni 18. Stupanje Zakona na snagu 19. Retroaktivnost propisa 20. Uredbe Vlade Republike Hrvatske prema Ustavu 21. Pučki pravobranitelj 22. Uloga i ovlasti predsjednika Republike Hrvatske 23. Izbor predsjednika Republike 24. Odgovornost predsjednika Republike za povredu Ustava 25. Vlada Republike Hrvatske - formiranje Vlade Republike Hrvatske 26. Sastav i ovlasti Vlade 27. Način rada i akti Vlade Republike Hrvatske 28. Sudbena vlast 29. Imunitet sudaca 30. Koja je ustavna uloga Državnog odvjetništva 31. Predsjednik Vrhovnog suda Republike Hrvatske (imenovanje i ovlasti) 32. Nadležnost Ustavnog suda Republike Hrvatske 33. Međunarodni ugovori 34. Udruživanje i razdruživanje 35. Promjena Ustava 36. Ustavna odluka o suverenosti i samostalnosti Republike Hrvatske 37. Odluka Sabora Republike Hrvatske o raskidu državno-pravne sveze 38. Sastav, način izbora i mandat sudaca Ustavnog suda Republike Hrvatske 39. Vrste i pravni učinak odluka Ustavnog suda 40. Zahtjev za ocjenu suglasnosti zakona s Ustavom i suglasnosti drugih propisa s Ustavom i zakonom 41. Prijedlog za pokretanje postupka za ocjenu suglasnosti zakona s Ustavom i suglasnosti drugih propisa s Ustavom i zakonom 42. Ustavna tužba 43. Tijela jedinica lokalne samouprave i jedinica područne samouprave 44. Akti jedinica lokalne i područne samouprave 45. Konvencija za zaštitu ljudskih prava i temeljnih sloboda sa protokolima - općenito 46. Pravo na pošteno suđenje prema Konvenciji za zaštitu ljudskih prava i temeljnih sloboda 47. Pravo na djelotvoran pravni lijek prema Konvenciji za zaštitu ljudskih prava i temeljnih sloboda 48. Rezerva na određenu odredbu Konvencije za zaštitu ljudskih prava i temeljnih sloboda 49. Protokol br. 11. uz Konvenciju za zaštitu ljudskih prava i temeljnih sloboda
  22. je u pravu si ... Članak 286. (1) Svjedok nije obvezan odgovarati na pojedina pitanja ako je vjerojatno da bi time izložio sebe ili bliskog rođaka kaznenom progonu, teškoj sramoti ili znatnoj materijalnoj šteti. O tome će tijelo koje vodi postupak poučiti svjedoka. (2) Ako je svjedok uskratio odgovor na pitanja iz stavka 1. ovog članka jer bi time izložio sebe ili svoga bliskog rođaka kaznenom progonu, državni odvjetnik može izjaviti da neće poduzeti kazneni progon i predložiti prekid radnje radi davanja izjave u smislu stavka 4. ovog članka. (3) Izjavu iz stavka 2. ovog članka državni odvjetnik može dati ako je odgovor na određena pitanja važan za dokazivanje težeg kaznenog djela druge osobe za koje je propisana kazna zatvora u trajanju od deset ili više godina. Svjedok može prije davanja izjave državnog odvjetnika iz stavka 2. ovog članka radi zaštite svojih prava i interesa imati savjetnika iz reda odvjetnika. (4) Izjava državnog odvjetnika iz stavka 2. ovog članka mora biti pisana i ovjerena pečatom i potpisom višeg državnog odvjetnika. Državni odvjetnik predaje izjavu svjedoku. Protiv svjedoka i osobe iz stavka 2. ovog članka ne može se poduzeti kazneni progon za kazneno djelo na koje se odnosi izjava, ali se može progoniti za kazneno djelo davanja lažnog iskaza.
  23. mali savjet ili prijedlog kako hoćete.učite Kpp iz zakona jer rešetaju po zakonu pogotovo nova pitanja ...tipa istražni zatvor u domu ,Samoterećenje(ograničeni procesni imunitet) itd
  24. Za one koji žele znati više... lol 124. PROCESNA OGRANIČENJA U STATUSNIM STVARIMA I PARNICAMA RADI UZDRŽAVANJA MALODOBNOG DJETETA (UTVRĐENJE ČINJENICA I PROVOĐENJE DOKAZA, MIROVANJE, PRIZNANJE I ODRICANJE OD TUŽBENOG ZAHTJEVA)? - postupci su hitni. U posebnim parničnim i, kad je to potrebno, izvanparničnim postupcima prvo ročište mora se održati u roku od petnaest dana od dana kad je tužba ili prijedlog primljen u sudu, ako ovim Zakonom nije drukčije određeno. O žalbi protiv odluke donesene u prvostupanjskom postupku sud drugog stupnja dužan je odluku donijeti i otpremiti je u roku od šezdeset dana od dana primitka žalbe. - sud je dužan tijekom postupka osobito paziti da se zaštite prava i interesi djece, osoba s duševnim smetnjama, ili osoba koje se iz drugih razloga nisu sposobne same brinuti o sebi i o svojim pravima i interesima - ako sud tijekom postupka posumnja da stranka nije sposobna sama se brinuti o svojim pravima i interesima i da bi je zbog toga trebalo lišiti poslovne sposobnosti i postaviti joj skrbnika, izvijestit će o tome centar i nadležni sud radi pokretanja odgovarajućeg postupka. - sud će prekinuti postupak dok se ne provede postupak lišenja poslovne sposobnosti i postavi skrbnik, odnosno dok ga centar ili nadležni sud ne obavijesti o obustavi postupka. Za vrijeme prekida postupka mogu se poduzimati samo radnje za koje postoji opasnost od odgode, posebice one radnje kojima treba zaštititi ili osigurati prava stranke koja nije sposobna sama brinuti se o svojim pravima i interesima. - sud može na zahtjev protivne stranke ili po službenoj dužnosti postaviti privremenog zastupnika svakoj stranci u postupku.Ako sud stranci postavi privremenog zastupnika, neće prekinuti postupak, a ako ga naknadno postavi, nastavit će prekinuti postupak U statusnim stvarima sud može dopustiti da radi ostvarenja svojih prava i interesa pojedine radnje u postupku poduzima i stranka koja nema poslovne sposobnosti, ako je u stanju shvatiti značenje i pravne posljedice tih radnji. Sud će omogućiti djetetu u skladu s njegovom dobi, zrelosti i dobrobiti da radi ostvarenja svojih prava i interesa u statusnim stvarima izrazi svoje mišljenje pred centrom za socijalnu skrb ili pred sudom. U postupku u kojem se odlučuje o statusnim stvarima javnost je isključena. U statusnim parnicama i parnicama radi uzdržavanja nema mirovanja postupka Sud će odluke donesene u statusnim sporovima, o lišenju roditeljske skrbi i lišenju poslovne sposobnosti dostaviti matičaru radi upisa u državne matice O troškovima postupka u statusnim stvarima sud će odlučiti slobodno, vodeći računa o okolnostima slučaja i o ishodu postupka. ( čl. 272. ) U statusnim stvarima stranke se u postupku pred sudom ne mogu odreći svojeg zahtjeva, priznati zahtjev protivne stranke, niti se nagoditi. U postupku sud je ovlašten utvrđivati i činjenice koje stranke nisu iznijele, a može odlučiti da se dokazuju i činjenice koje su stranke priznale u postupku. U postupku sud ne može donijeti presudu na temelju priznanja, presudu na temelju odricanja, presudu zbog ogluhe niti presudu zbog izostanka. U parnicama radi uzdržavanja maloljetno se dijete ili dijete nad kojim roditelji ostvaruju roditeljsku skrb nakon punoljetnosti ne može u parnici kao tužitelj odreći tužbenog zahtjeva, niti može kao tuženik priznati tužbeni zahtjev, a protivnik maloljetnog djeteta ili djeteta nad kojim roditelji ostvaruju roditeljsku skrb može se odreći tužbenog zahtjeva, odnosno priznati tužbeni zahtjev. U parnicama radi uzdržavanja stranke mogu u postupku pred sudom sklopiti sudsku nagodbu. SUDJELOVANJE CENTRA ZA SOCIJALNU SKRB - kad centar pokrene postupak u slučajevima u kojima je na to ovlašten ovim Zakonom, on u postupku ima položaj stranke. - centar može se kao stranka pridružiti postupku koji je pokrenula druga osoba, ako je ovlašten za pokretanje toga postupka. - centar ovlašten je sudjelovati kao umješač u postupcima koje nije ovlašten pokrenuti ako je to potrebno radi zaštite prava i interesa stranke koja se nije sposobna sama o njima brinuti, a osobito radi zaštite prava i interesa maloljetnog djeteta ili punoljetnog djeteta nad kojim roditelji ostvaruju roditeljsku skrb. - kad smatra da je to potrebno, sud će pozvati centar za socijalnu skrb da sudjeluje kao umješač u postupku koji nije ovlašten pokrenuti i odrediti mu rok u kojem može prijaviti svoje sudjelovanje. Dok ne istekne rok, sud će zastati s postupkom, ali svoje pravo sudjelovanja u postupku centar za socijalnu skrb može koristiti i nakon proteka tog roka. - kad se u postupku pred sudom odlučuje o pravima i dužnostima u odnosima roditelja i maloljetne djece ili punoljetnih osoba koje nisu u stanju same skrbiti o svojim pravima i interesima, sud će uvijek pozvati centar. - centar dužan je odazvati se pozivu suda te sudjelovati u postupku. - centar prisustvuje postupku ovrhe i osiguranja koji se provodi radi ostvarivanja odluke donesene u tim postupku - centar za socijalnu skrb sam snosi troškove koje je imao u povodu sudjelovanja u postupcima - kad sudjeluje u postupku kao umješač te u postupcima o pravima i dužnostima roditelja i djece, ovrhe i osiguranja, centar ovlašten je podnijeti svoj prijedlog i poduzimati druge radnje u postupku radi zaštite prava i interesa maloljetne djece te punoljetnih osoba koje nisu u stanju same skrbiti o svojim pravima i interesima. - tada je ovlašten je iznositi činjenice koje stranke nisu navele, predlagati dokaze i podnositi pravne lijekove. - svoje sudjelovanje u postupku centar za socijalnu skrb prijavljuje podneskom sudu koji vodi postupak - sud pred kojim se provodi postupak u tim slučajevima pozivat će centar na ročišta i dostavljati mu podneske stranaka i odluke, bez obzira sudjeluje li centar u postupku. - sud će zatražiti od centra da, uzimajući u obzir dob, zrelost i dobrobit djeteta obavijesti dijete o mogućnosti sudjelovanja u sudskom postupku - odredbe primjenjivat će se na odgovarajući način i u izvanparničnim postupcima u kojima prema odredbama ovoga Zakona centar za socijalnu skrb može biti stranka, ako u njima ne sudjeluje - centar dužan je na zahtjev suda prikupiti podatke o osobnim i obiteljskim prilikama djeteta i stranaka u postupku, kad sud smatra da je to potrebno za donošenje odluke. - centar dužan je na zahtjev suda u sporovima o uzdržavanju brižljivo ispitati imovinske prilike stranaka u postupku, a posebice odgovaraju li njihovi iskazani prihodi stvarnom stanju. - kad centar sudjeluje u postupku kao stranka, na naknadu troškova postupka i njegove dužnosti snašanja troškova u postupku pred sudom primjenjuju se odredbe Zakona o parničnom postupku koje se odnose na državnog odvjetnika. POSEBNI PARNIČNI POSTUPCI Postupak u bračnim sporovima - parnični postupak radi utvrđivanja postoji li brak ili ne postoji, za poništaj ili razvod braka (bračni sporovi) pokreće se tužbom. ¬- ako oba bračna druga zahtijevaju razvod braka, parnični postupak pokreće se sporazumnim zahtjevom za razvod braka. - ako jedan bračni drug podnese tužbu za razvod braka, a drugi najkasnije do zaključenja glavne rasprave izričito izjavi da ne osporava opravdanost tužbenog zahtjeva, smatrat će se da su bračni drugovi podnijeli sporazumni zahtjev za razvod braka. - ako jedan od bračnih drugova odustane od sporazumnog zahtjeva za razvod braka, a drugi ostane pri zahtjevu da se brak razvede, takav zahtjev smatrat će se tužbom za razvod braka, a sud će bračne drugove uputiti da pokrenu postupak posredovanja - bračni drug protiv kojeg je podnesena tužba u bračnom sporu može kod istog suda protiv drugoga bračnog druga podnijeti protutužbu radi utvrđivanja da brak ne postoji ili za poništaj braka. - odluka o tužbi i protutužbi donijet će se u pravilu u jednoj presudi. - protutužba se može podnijeti i zbog razloga iz kojih se tužba ne bi mogla podnijeti zbog toga što je istekao rok za njezino podnošenje - pravo na tužbu u bračnom sporu ne zastarijeva, osim ako je ovim Zakonom drukčije određeno. - pravo na tužbu za poništaj ili razvod braka ne prelazi na nasljednike, ali osobe koje ostvaruju pravo na nasljedstvo iza umrloga bračnog druga koji je podnio tužbu mogu nastaviti postupak radi utvrđivanja da je tužba bila osnovana. - može se istaknuti u parnici koju je pokrenuo umrli bračni drug, ako od njegove smrti nije proteklo više od šest mjeseci, a nakon isteka toga roka zahtjev se može istaknuti samo u posebnoj parnici. - odredbe primjenjivat će se na odgovarajući način i kad je umrli bračni drug podnio sporazumni zahtjev za razvod braka - ako tužbu u bračnom sporu podnosi punomoćnik stranke, u punomoći se mora izričito navesti koju tužbu punomoćnik može podnijeti. - ako se podnosi tužba za poništaj braka, u punomoći se mora izričito navesti iz kojeg se razloga tužba može podnijeti - u parnicama za razvod braka tužitelj može bez pristanka tuženika povući tužbu do zaključenja glavne rasprave, a s pristankom tuženika – dok postupak nije pravomoćno okončan. - sporazumni zahtjev za razvod braka bračni drugovi mogu povući dok postupak nije pravomoćno okončan - protiv drugostupanjske presude donesene u bračnom sporu revizija nije dopuštena. - protiv pravomoćne presude kojom se utvrđuje da brak ne postoji, ili se poništava ili razvodi, nisu dopušteni izvanredni pravni lijekovi niti druga pravna sredstva. Postupak radi utvrđivanja ili osporavanja majčinstva ili očinstva Utvrđivanje majčinstva/očinstva - stranke u parnici radi utvrđivanja majčinstva su dijete i žena čije se majčinstvo utvrđuje, a centar za socijalnu skrb ili žena koja sebe smatra majkom iz čl. 77. ako su pokrenuli taj postupak. Stranke u parnici radi utvrđivanja očinstva su dijete, djetetova majka i muškarac čije se očinstvo utvrđuje, a centar za socijalnu skrb ako je pokrenuo taj postupak. U parnicama iz st. 1. i 2. položaj stranke može imati i centar za socijalnu skrb, bez obzira tko je pokrenuo postupak pred sudom. U parnicama radi utvrđivanja majčinstva i očinstva iz sredstava suda isplatit će se predujam za troškove vještaka. ( čl. 286. ) Osporavanje majčinstva/očinstva Stranke u parnici radi osporavanja majčinstva su dijete, žena koja osporava majčinstvo, žena čije se majčinstvo osporava ili djetetov otac. Stranke u parnici radi osporavanja očinstva su dijete, djetetova majka i muškarac čije se očinstvo osporava. Ako se u parnici iz st.2. osporava očinstvo utvrđeno priznanjem, stranka je i muškarac koji osporava to očinstvo. ( čl. 287. ) U parnici radi utvrđivanja majčinstva, kao i u parnici u kojoj druga žena osporava majčinstvo tražeći istodobno utvrđivanje svog majčinstva, stranka je i muškarac kojeg bi se, u slučaju da se utvrdi majčinstvo, smatralo djetetovim ocem. Ako tužbom radi utvrđivanja ili osporavanja očinstva nisu kao tužitelji i tuženi obuhvaćene sve osobe koje moraju biti stranke u postupku, sud će poučiti tužitelja da tuži i osobu koja tužbom nije obuhvaćena, ili da tu osobu pozove da se pridruži tužbi kao novi tužitelj. Ako tužitelj u roku koji sud odredi ne proširi tužbu na sve osobe koje moraju biti stranke u postupku ili ako se te osobe ne pridruže tužbi, sud će odgovarajuće primijeniti odredbe parničnog postupka. Kad u postupku ima više tužitelja ili tuženika oni se smatraju jedinstvenim suparničarima. Kad tužbu podnosi jedan od tužitelja u zakonskom roku, tužbi se može pridružiti i tužitelj kojem je istekao rok za tužbu. U postupku radi utvrđivanja ili osporavanja majčinstva ili očinstva sud odlučne činjenice može utvrđivati i izvođenjem dokaza medicinskim vještačenjem sukladno postignućima suvremene znanosti. Ako je odlučio da će se izvesti dokaz medicinskim vještačenjem sud će u rješenju o izvođenju tog dokaza odrediti i rok do kojeg će se čekati izvođenje dokaza. Sud će rok iz st. 2. odrediti uzimajući u obzir hitnost postupka i ostale okolnosti slučaja, s tim da rok ne može biti duži od tri mjeseca računajući od dana dostave rješenja strankama. Poziv na izvođenje medicinskog vještačenja sud će, uz rješenje kojim je odredio izvođenje tog dokaza, dostaviti osobno strankama. U pozivu se obvezno navodi ustanova koja će izvršiti medicinsko vještačenje, vrijeme vještačenja te upozorenje na posljedice izostanka. Kad rok iz st. 2. protekne rasprava će se provesti bez obzira na to što taj dokaz nije izveden. Ako dokaz nije izveden jer se jedna od stranaka nije odazvala pozivu na izvođenje medicinskog vještačenja ili je uskratila izvođenje vještačenja, sud će ocijeniti od kakvog je značaja što stranka nije došla na izvođenje vještačenja ili je uskratila izvođenje vještačenja. Protiv drugostupanjske presude o utvrđivanju ili osporavanju majčinstva ili očinstva revizija je dopuštena. ( čl. 293. ) Postupak radi rješavanja pitanja s kojim će roditeljem dijete živjeti, o roditeljskoj skrbi i o mjerama za zaštitu prava i dobrobiti djeteta Sud će odlučiti o tome s kojim će roditeljem maloljetno vlastito ili posvojeno dijete ili dijete nad kojim se ostvaruje roditeljska skrb nakon punoljetnosti živjeti, odnosno o povjeravanju drugoj osobi, ustanovi socijalne skrbi ili drugoj pravnoj osobi koja obavlja djelatnost socijalne skrbi i o roditeljskoj skrbi: 1 ) odlukom kojom se utvrđuje da brak ne postoji ili se poništava ili razvodi; 2 ) odlukom kojom se utvrđuje majčinstvo ili očinstvo. Sud može odlučiti, kad donosi odluku iz st. 1., i o izricanju mjera za zaštitu prava i dobrobiti djeteta kad je to prema okolnostima slučaja potrebno. ( čl. 294. ) Sud može, kad donosi odluku kojom se utvrđuje da brak ne postoji ili se poništava ili razvodi, uzimajući u obzir dobrobit djeteta, odlučiti o susretima i druženju djeteta odnosno posvojenika s maćehom ili očuhom, ako su u trenutku prestanka bračne zajednice živjeli zajedno i brinuli se o djetetu. ( čl. 294. a ) Prije donošenja odluke o tome s kojim će roditeljem dijete živjeti i o roditeljskoj skrbi sud će pribaviti mišljenje i prijedlog centra za socijalnu skrb. Centar za socijalnu skrb dužan je u roku od trideset dana dostaviti sudu mišljenje i prijedlog iz st.1. Kad se o roditeljskoj skrbi odlučuje u postupku razvoda braka centar za socijalnu skrb može uzeti u obzir mišljenje posredovatelja. ( čl. 295. ) U odluci o tome s kojim će roditeljem dijete živjeti i o roditeljskoj skrbi sud će, ako je to potrebno, naložiti osobi kod koje se dijete nalazi da ga preda roditelju. Sud će u slučaju iz st.1. odrediti rok za predaju djeteta ili naložiti da se ono preda odmah. Odluka suda o predaji djeteta roditelju s kojim će dijete živjeti obvezuje stranke, centar za socijalnu skrb i osobu kod koje se dijete nalazi. ( čl. 296. ) U postupku o tome s kojim će roditeljem dijete živjeti i o roditeljskoj skrbi sud nije vezan zahtjevima stranaka. ( čl. 297. ) Sud može odlučiti o tome s kojim će roditeljem dijete živjeti, o načinu održavanja susreta i druženja djeteta s roditeljima i o drugim sadržajima roditeljske skrbi prema sporazumu roditelja, ako smatra da je taj sporazum u skladu s dobrobiti djeteta. Pri određivanju sadržaja roditeljske skrbi iz st.1., primjenjivat će se na odgovarajući način odredba čl. 297. Protiv drugostupanjske odluke o tome s kojim će roditeljem dijete živjeti i o roditeljskoj skrbi revizija nije dopuštena. Postupak u sporovima o uzdržavanju Sud će donijeti odluku o uzdržavanju zajedničkoga maloljetnog djeteta ili punoljetnog djeteta koje je lišeno poslovne sposobnosti kad u bračnom sporu donese odluku kojom se utvrđuje da brak ne postoji ili se poništava ili razvodi, te u drugim slučajevima odvojenog života roditelja. Sud će odluku o uzdržavanju zajedničkoga maloljetnog ili djeteta nad kojim roditelji ostvaruju roditeljsku skrb nakon punoljetnosti dostaviti centru za socijalnu skrb prebivališta djeteta. Sud će donijeti odluku o uzdržavanju maloljetnog djeteta ili djeteta nad kojim roditelji ostvaruju roditeljsku skrb nakon punoljetnosti kad u parnici radi utvrđivanja očinstva utvrdi da je tuženik djetetov otac. Odluku o uzdržavanju djeteta iz st.1. sud može donijeti i u drugim parnicama radi utvrđivanja ili osporavanja majčinstva ili očinstva, kad je donošenje ove odluke, s obzirom na ishod parnice i okolnosti slučaja, moguće i potrebno. ( čl. 301. ) Sud će u bračnom sporu donijeti odluku o uzdržavanju jednog od bračnih drugova, ako on to zahtijeva. ( čl. 302. ) U parnicama o uzdržavanju sudi u prvom stupnju sudac pojedinac. ( čl. 303. ) U parnicama o uzdržavanju neće se primjenjivati odredbe Zakona o parničnom postupku koje se odnose na postupak u sporovima male vrijednosti. ( čl. 304. ) U parnicama o uzdržavanju maloljetnog djeteta ili djeteta nad kojim roditelji ostvaruju roditeljsku skrb nakon punoljetnosti sud nije vezan zahtjevima stranaka, a sporazum stranaka uvažit će ako je u skladu s dobrobiti djeteta. Ako ocijeni da je sporazum stranaka iz st. 1. u skladu s dobrobiti djeteta, sud će dopustiti strankama da sklope sudsku nagodbu. Protiv drugostupanjske odluke o uzdržavanju maloljetnog djeteta ili djeteta nad kojim roditelji ostvaruju roditeljsku skrb nakon punoljetnosti dopuštena je revizija iz čl. 382. st.2. Zakona o parničnom postupku. ( čl. 305. ) U sporovima o uzdržavanju sud će tužbu dostaviti tuženiku na odgovor, osim ako okolnosti pojedinog slučaja ne zahtijevaju da se tuženiku tužba odmah dostavi s pozivom na ročište. U sporu o uzdržavanju u kojemu je tužitelj maloljetno dijete ili dijete nad kojim roditelji ostvaruju roditeljsku skrb nakon punoljetnosti sud može donijeti presudu zbog ogluhe, presudu zbog izostanka te presudu na temelju priznanja ako ocijeni da je to u skladu s dobrobiti djeteta. U sporu o uzdržavanju u kojem je tuženik maloljetno dijete ili dijete nad kojim roditelji ostvaruju roditeljsku skrb nakon punoljetnosti sud može donijeti presudu na temelju odricanja ako ocijeni da je to u skladu s dobrobiti djeteta. ( čl. 305. a ) U sporovima o uzdržavanju u kojemu je tužitelj maloljetno dijete ili dijete nad kojim roditelji ostvaruju roditeljsku skrb nakon punoljetnosti u kojem se tužba nije mogla tuženiku dostaviti na adresi naznačenoj u tužbi, sud će od nadležne policijske uprave zatražiti podatke o adresi tuženika. Podatci se mogu zatražiti i telefonskim putem, o čemu će se sačiniti službena bilješka. Ako se dostava tužbe ne uspije obaviti ni na adresi koju sud dobije od nadležne policijske uprave, sud će tuženiku bez odgode postaviti privremenog zastupnika. Smatrat će se da se dostava nije uspjela obaviti ako se nije uspjela obaviti ni prigodom drugog pokušaja prema pravilima Zakona o parničnom postupku o osobnoj dostavi, ili stoga što tuženik ni nakon druge ostavljene obavijesti nije preuzeo pismeno u pošti. ( čl. 305. b ) U sporovima o uzdržavanju u kojemu je tužitelj maloljetno dijete ili dijete nad kojim roditelji ostvaruju roditeljsku skrb nakon punoljetnosti sud je dužan već prigodom dostave tužbe tuženiku dostaviti i poziv za prvo ročište. Ako se ispune uvjeti za donošenje presude zbog ogluhe ili zbog izostanka, sud će na ročištu iz st. 1. strankama objaviti presudu te im je uručiti. Odsutnoj stranci se presuda neće dostaviti, već će se objaviti na oglasnoj ploči suda. Smatrat će se da je dostava presude toj stranci obavljena istekom osmoga dana od dana objave na oglasnoj ploči. Ako se ne ispune uvjeti za donošenje presude zbog ogluhe, sud će održati ročište iz st. 1. i, ako odluči to ročište odgoditi, odmah na njemu zakazati novo ročište, na koje se odsutna stranka neće posebno pozivati. Ako se na ročištu iz st. 3. ispune uvjeti za donošenje presude zbog izostanka, sud će donijeti tu presudu, odmah je napisati i uručiti strankama. Odsutnoj stranci se presuda neće dostaviti, već će se objaviti na oglasnoj ploči suda. Smatrat će se da je dostava presude toj stranci obavljena istekom osmoga dana od dana objave na oglasnoj ploči. Na način naveden u st. 3. sud će postupati i prigodom svake naredne odgode ročišta, s time da će na ročištu na kojem će zaključiti glavnu raspravu odrediti ročište za objavu presude. Na ročištu za objavu presude sud će je u pravilu strankama i uručiti, a ako do toga ročišta presuda ne bude napisana, na njemu će odrediti posebno ročište za uručenje presude, o kojemu se odsutna stranka neće posebno obavijestiti. Stranci koja ne pristupi na ročište za uručenje presude, presuda se neće posebno dostaviti, već će se objaviti na oglasnoj ploči suda. Smatrat će se da je dostava presude toj stranci obavljena istekom osmoga dana od dana objave na oglasnoj ploči. ( čl. 305. c ) U sporovima o uzdržavanju u kojima je tužitelj maloljetno dijete ili dijete nad kojim roditelji ostvaruju roditeljsku skrb nakon punoljetnosti sud je dužan već na prvom ročištu, nakon što strankama omogući da se o tome izjasne, odnosno, ako to okolnosti slučaja zahtijevaju, i prije toga, neovisno o tome je li se tuženik o tome mogao izjasniti, rješenjem o privremenoj mjeri naložiti tuženiku da tužitelju plaća određeni iznos na ime uzdržavanja za koji ocijeni na temelju navoda u tužbi i priloga uz tužbu, izjava stranaka na ročištu te na njemu izvedenih dokaza da je primjeren. Protiv rješenja iz st. 1. dopuštena je posebna žalba. Na temelju rješenja o privremenoj mjeri iz st. 1. može se tražiti ovrha kao na temelju ovršne isprave. Rješenje iz st. 1. sud može staviti izvan snage ili izmijeniti tijekom prvostupanjskoga postupka. U rješenju kojim će o tome odlučiti sud je dužan odrediti hoće li se i nakon njegova donošenja moći i u kojem iznosu tražiti ovrha radi naplate pojedinih od mjesečnih obroka uzdržavanja na koje je tužitelj stekao pravo na temelju rješenja koje je stavljeno izvan snage ili je izmijenjeno. U prvostupanjskoj presudi kojom će prihvatiti zahtjev za uzdržavanje sud može odlučiti da žalba protiv te presude u cijelosti ili djelomice ne odgađa ovrhu i u tom slučaju staviti izvan snage rješenje iz st. 1., odnosno može odlučiti da rješenje o privremenoj mjeri ostane na snazi do njezine pravomoćnosti. ( čl. 305. d )
  25. 125. IZVANREDNI PRAVNI LIJEKOVI PREMA OBITELJSKOM ZAKONU? Bračni sporovi - protiv drugostupanjske presude donesene u bračnom sporu revizija nije dopuštena. - protiv pravomoćne presude kojom se utvrđuje da brak ne postoji, ili se poništava ili razvodi, nisu dopušteni izvanredni pravni lijekovi niti druga pravna sredstva. ( čl. 285. ) Paternitetski/ maternitetski sporovi - protiv drugostupanjske presude o utvrđivanju ili osporavanju majčinstva ili očinstva revizija je dopuštena Spor s kojim će roditeljem dijete živjeti Protiv drugostupanjske odluke o tome s kojim će roditeljem dijete živjeti i o roditeljskoj skrbi revizija nije dopuštena. Izvanparnični postupci Protiv pravomoćne odluke donesene u drugom stupnju ne može se izjaviti revizija. ( čl. 318. ) Protiv odluke kojom je postupak pravomoćno završen ne može se podnijeti prijedlog za ponavljanje postupka. ( čl. 319. st. 1. )
×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija