Jump to content

zvjezdica_zg

Korisnik
  • Broj objava

    90
  • registrirao se

Nedavni posjetitelji profila

Prikaz nedavnih posjetitelja je isključen i nije prikazan drugim korisnicima.

Postignuća

  1. Pozdrav, Zanima me tumačenje slijedeće rečenice: Ako radnik koristi godišnji odmor u dijelovima, mora tijekom kalendarske godine za koju ostvaruje pravo na godišnji odmor iskoristiti najmanje dva tjedna u neprekidnom trajanju, osim ako se radnik i poslodavac drukčije ne dogovore. Ako u ta dva tjedna pada praznik ili dva (najčešće se radi o 5. i 15.8.), da li je radnik ispunio svoju zakonsku obvezu i izbivao dva tjedna u neprekidnom trajanju? Da li poslodavac može zahtjevati korištenje 10 dana godišnjeg u komadu u ovom slučaju bez obzira na blagdane? Hvala na odgovoru!
  2. Pitanje vezano za zabilježbu na nekretnini. Naime muž je sa svojim ocem sklopio ugovor o doživotnom ploduživanju. Naknadno je RH stavila teretovnicu na kuću u kojoj se nalazi navedeni stan (Ministarstvo kulture, Uprava za zaštitu kulturne baštine) - pravo prvokupa. Da li muž može darovati stan svojoj majci, uz suglasnost svoga oca naravno, unatoč zabilježbi. Otac i majka nisu više u braku. Hvala na odgovoru!
  3. Nije porodiljni. Redovan rad za vrijeme trudnoće. Možda svima. To se ne zna za sigurno jer su aneksi "tajna" kao i sam ugovor o radu. A glasi da je radno vrijeme definirano odlukom uprave. I radno vrijeme sigurno ne bi bilo skraćeno svim radnicima (u provedbi) nego samo nekima. Ako odbijem potpisati, mogu mi ponuditi otkaz. U zakonu jasno stoji da je trudnici otkaz ništetan?
  4. Pozdrav, Da li trudnica mora potpisati aneks ugovora kojim joj se može smanjiti plaća zbog smanjenja radne satnice - pola radnog vremena? Ugovor je na neodređeno. Hvala
  5. Jesmo. Usmenim putem. I dobili odgvor da oni jedino traku oko kuce mogu staviti. Što je glupost. Ništa, ponovit cemo pismeno i navesti ovo što ste napisali! Hvala!
  6. Znači ako u međuvremenu netko pogine jer mu se krovište srušilo na glavu - "tough luck"...divno. 🙄
  7. Poštovani, Imamo slijedeći problem. Tijekom zagrebačkog potresa, kući koja se nalazi na međi sa našim prolazom do naše kuće, urušio se zabatni zid, na naš prolaz, oštetilo fasadu naše kuće i prikolicu koja je u prolazu bila parkirana. Naime, u toj kući nitko ne živi već 10+ godina, niti je itko posjećuje ili održava. Dio krovišta doslovno visi i dalje nad prolazom i doslovno prijeti potpunim urušavanjem svaki čas u naš prolaz, koji je ujedno i jedini prema ulazu u našu kuću. Sa zadnjim manjim potresom od 3.2 je opet pao dio krovišta kod nas. Vlasnike smo kontaktirali (2 su suvlasnika), ali njih doslovno nije briga - riječ je o nesređenim suvlasničkim odnosima. Sve institucije koje smo kontaktirali (građevinsku inspekciju, komunalno redarstvo, općinu...) doslovno peru ruke i kažu da je odgovornost na vlasnicima. Čak su i susjedi prijavili komunalnom redarstvu da se u tom dvorištu skupljaju glodavci i ostale raznorazne gadarije zbog neodržavanja - nitko im se nije javio. Pitanje jest - koja prava mi imamo da zaštitimo prvenstveno svoj život, pa onda i imovinu od ovakog načina postupanja sa susjednom nekretninom? Realno, radi se osim o potresu i o sustavnom zanemarivanju nekretnine, do čijeg bi urušavanja došlo i da potresa nije bilo. Tužba vlasnicima će trajati godinama, a svaki dan ulazeći u vlastitu nekretninu riskiramo život... Što nam je činiti? Hvala puno na odgovoru!
  8. Situacija je trenutno hipotetska - vezana za otkaz. Naravno da svi paničare pogotovo što neki pričaju o promjeni ZOR-a. Pa i trudnice pogotovo... Ugovor je na neodređeno.
  9. A otkaz bi bio ništetan ukoliko se uruči trudnici (nije na BO nego radi)?
  10. Pozdrav, Pitanje s obzirom na Covid-19 situaciju, da li poslodavac smije trudnici smanjiti ugovorenu plaću? Hvala na odgovoru!
  11. Tu nemam brige s obzirom da dižem stambeni kredit, te papiri prema banci moraju biti "čisti" prije podnošenja bilo kakvog zahtjeva. Jedino velim, ne znam kako ide sa isplatom supružniku vlasnika. To se može isto sa punomoći riješiti pretpostavljam?
  12. Poštovani, Kupujemo nekretninu koja ima porezni teret tj. Plombu koji će vlasnik podmiriti prije zaključenja glavnog ugovora o kupoprodaji. Zamolio nas je da se račun za isplatu (zančin kredit) navede suprugin račun (koja će ujedno biti i opunomoćenik za rješavanje kupoprodaje) jer je njegov račun pod ovrhom. Da li mi možemo zbog toga imati nekih problema? Hvala na odgovoru!
  13. Pozdrav, Razmatramo kupovinu zemljišta pod istom vrstom zabilježbe od strane RH, radi se o manjem poreznom dugu. Temeljem rješenja o osiguranju posl.br. Ovr od 2014. godine uknjižuje se založno pravo radi osiguranja tražbine u iznosu od xx kuna (glavnica xx kuna i kamata xx kn), sa zakonskim zateznim kamatama tekućim na iznos od xx kn od da na 2013. godine do isplate prema eskontnoj stopi Hrvatske narodne banke koja je vrijedila zadnjeg dana polugodišta koje je prethodilo tekućem polugodištu, uvećanoj za pet postotnih poena, kao i troškova ovršnog postupka u iznosu od 1.000,00 kn sa zakonskom zateznom kamatom tekućom od dana donošenja rješenja o osiguranju, za korist: xx HRK REPUBLIKA HRVATSKA, OIB: 52634238587 1.2 Primljeno 2014. Zabilježuje se ovršivost tražbine Koja je procedura - ovršenik plati dug - tko obavještava sud, porezna ili ovršenik? I u kojem roku obično sud skida zabilježbu? Ne bi se upuštali u kupovinu ukoliko ovaj postupak predugo traje... Još nešto - da li je ono što trenutno piše u ZK stvarni ukupni dug (zabilježba iz 2014) ili se na to tek treba zaračunati zatezna kamata i sl? Nikakvu kaparu (ili neku minimalnu) bi dala jer ovršenik i ovako ne može prodati nekretninu dok se ne makne zabilježba, a da li onda mi možemo svejedno napraviti predbilježbu i uz kakav ugovor? I da li u ZK piše apsolutno sve vezano za moguća potraživanja (kako se osigurati da za zemljište ne postoje neke druge zabilježbe/predbilježbe ili sl) Ako se recimo dogovorimo, pošto visina ovrhe trenutno iznosi onoliko koliko bi iznosila recimo kapara - kako se osigurati da se sa kaparom skine ovrha? Hvala na odgovorima!
  14. Pozdrav, Zanima me da li kao pružatelji usluga strancima, recimo za vožnju biciklima, pri potpisivanju odricanja odgovornosti, dokument mora biti na njihovom materinjem jeziku ili može samo na engleskom? Ako mora biti na njihovom jeziku, da li isti prijevod mora negdje biti ovjeren? Hvala na odgovoru!
  15. Fora je u tome da kamera radi dok nikoga nema u autu. Mislim ok, ali kako ja znam da on ne snima i maloljetnu djecu u ulazu? I dotični je iz istog ulaza koji snima.
×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija