Jump to content

ivanfiat

Korisnik
  • Broj objava

    7
  • registrirao se

  • Zadnja posjeta

  1. Poštovani, trebao bi mi hitan savjet u vezi rješenja o ovrsi. Opširnije: Mama (penzioner. 80 g., mala penzija) mi živi u (starom) stanu koji je nalsijedila od supruga po oporuci. Po očuhu dvije kčeri imaju pravo svaka na 1/6 stana (2/6 njih dvoje ukupno), tražile su razvrgnuče suvlasništa i žele da ih se isplati odmah. Mama nije u mogučnosti da ih se isplati, tako da smo tražili na sudu da ih se isplati nakon mamine smrti kada se stan proda, ali sutkinja je donijela rješenje da stan ide na javnu prodaju bez obzira na okolnosti mame. Jučer smo dobile rješenje o ovrsi i plijenidbi stvari u maminom stanu radi namirenja sudskog vještaka kojeg su očuhove kčeri tražile za procjenu stana. Šta mogu napraviti da obustavim ovrhu, tj šta je najbezbolnije po moju mamu kako nema gdje iziči a nije ih u mogučnosti isplatiti odmah, kao ni ja bez da ulazim u kredite za što nemam uvjete jer nebih mogla živjeti ??? Rok uplate ili žalbe je 8 dana od 21.11.2013. Također bi me zanimalo još nekoliko pitanja: - Dali mi imamo prava tražiti da oni nju isplate i zadrže stan, a da se mama iseli? - Po sudskom vještaku stan vrijedi 300 000 kn (no u stvarnosti ne, jer je izuzetno star, neodržavan i u potpuo lošem stanju), te bi zajedno objema kčerima trebalo isplatiti 100 000 kn. Ako stan ide na javnu dražbu te ako se proda pod manje novaca (a bude), mora li se kčerima isplatiti navedeni iznos donešen rješenjem suda bez obzira na (umanjenu) svotu za koju je stan prodan, tj omjere vlasništva, tj iz mamninog dijela? - U dobivenom rješenju o ovrsi navedeno je da se daljnji troškovi ovršnog postupka moraju dieliti, zašto se to navodi ko moja mama nije potegnula pitanje razvugnuča ni isplate? Zaključno, molila bih Vas za ikakve smjernice šta bi bilo za mamu najbezbolnije i kako to riješiti ili odugovlačiti do mamine smrti. Hvala, Petra.
  2. Odgovor koji sam dobio ne ispada točan niti potpun, krivo sam napisao u prvom postu, jer stan nije kupljen u braku, no počeo se otplaćivati u braku. tj, 1/6 se otplatila, odatle nadalje ... roditelji su se razveli, te ga dalje majka otplaćuje kako je na njeno ime kredit i njoj se skida sa plaće. Tako da, kako može biti da polovica pripada mužu kada nije cijeli stan bračna stečevina jer nije otkupljen do kraja, ni približno, no samo 1/6 je otplaćena u braku ... te ne bi li on imao pravo na polovicu tog iznosa, a ne na polovicu stana ??? -------------------------------------------------------------- Kako to nije bitno, kada 5/6 stana majka otplaćuje van braka! -------------------------------------------------------------- Što se tiće toga kako sam ja pomagao ocu, pokušavao sam obojici i majci i njemu, no jedino što je iz toga ispalo je da sam izgubio godine života jer sam se upleo u nešto što me se ne tiče te da me je to koštalo koječega. Otac je kakav je ... krade, lažni je vojni invalid, složio si je penziju preko veze, tako i želi pola stana jer ne radi niti je radio u životu a želi imati, prijeti, narcisist je ... jedva sebi pomažem, te sebi pokušavam složiti život jer se sve to odrazilo na moje psihičko i fizičko zdravlje. Imam dovoljno prolema sa sobom i usmjeravanjem sebe kamoli da se bavim odraslom osobom tko je meni kao roditelj trebao biti potpora u životu. Trebale su mi godine da prihvatim kakav je te kako je sa njime bezizlazno razgovarati, da se ne osječam krivim kao dijete zbog moje roditeljske disfunkcionalosti, da bi shvatio očito i korigirao emocije za ostatak života jer se on ne namjerava promijeniti. A naravno da je takav i sve gori i da će ostati takav jer mu je nezgodna situacija zbog novaca kako nije radio u životu jer nije htio, a ni ne namjerava ... njemu su u njegovoj glavi riješeni problemi jer ima pravo kakti na pola cijelog stana po bračnoj stečevini ... a penziju si je sredio. I to je to, okolina nije bitna. Dakle, ne mogu se baviti njime kada svoj život nisam sredio. Jednog dana se iseljujem iz stana, a majku ostaviti u njemu sa njime nije budućnost kakvu bi htio da ima. Te se zbog toga pokušavam informirati. Jer sam umoran i istrošen zbog godina provedenih na straži da joj ne napravi kakvo zlo.
  3. Zna li itko išta više ? Post ispod ovoga objašnjava točno situaciju.
  4. NADOPUNA; stan nije otplaćen. Majka ga je kupila i počela otplačivati dok je bila u braku, no prije je stan bio u najmu i nije bio ničiji. Tako da je u braku bila sa mužem 5 godina, u kojemu je otplatila 1/6 stana. Dakle, po zakonu njemu bi pripadala polovica 1/6 cijene stana koliko je otplaćeno dok su oni bili u braku. Ona dalje otplačuje stan i to nema veze sa njime. Tako da stan ne može biti vođen pod bračnom stečevinom kada nije bio otplaćen do kraja dok su bili u braku, no - otplaćeno je 1/6 cijene stana, prije razvoda. Na što bi onda on imao pravo na pola te svote novaca. Dali je to točno ???
  5. Nisam siguran da ga je majka kupila u braku. Otac je tijekom braka godinama bio nezaposlen (no svojom voljom). Kako vlasnički list glasi samo na majku, mislim da nije njegovo po zakonu da mu slijedi po bračnoj stečevini pola stana dok se on ne upiše na vlasnički list. A tu parnicu nije pokrenuo ni on ni ona, tako da se on ne vodi kao suglasnik. Kako onda policija kada se promijeni brava i izbaci ga se iz stana, ne može da ga privede za uništavanje privatne imovine itd ... ?
  6. Poštovani, molim za mišljenje, savjete ... Roditelji su mi se razveli prije više godina. Svi živimo u istom stanu, koje je u vlasništvu majke. Sa ocem je teško živjeti, nismo u dobrim odnosima, provocira, alkoholičar je i prijeti smrću i koje čime kako mu dođe itd. Nitko ga ne dira, on stvara neugodne situacije. Sve u svemu psihički i emotivno je iscrpljivajuće živjeti sa njime. Iz stana ne želi izači, a u tužbu za izbacivanje majka nije ulazila jer mu onda treba platiti nužni smještaj, i troškove parnice itd. A novaca nema da tome pristupi na taj način. Vlasnički list glasi na majku, otplačuje stan sa svoje plaće otkada ga je kupila, muž nema veze sa otplatom. Problem je što su bili u braku (nisam točno sada siguran) 20 godina otprilike, tj. znaći preko onoliko broja godina kada njemu pripara određena kolićina novaca, prava na stan, po tom zakonu o braku. Ja sam student. Otac je u vojnoj mirovini. Savjetovani smo da promijenimo bravu stana kada ode nekamo te kada se vrati i "poludi", da pozovemo policiju (sa time da mu stvari pripremimo i ostavimo pred vratima). Teoretski koliko nam je kazano, policija mu neće dati da uđe u stan jer majka ima vlasnički list i glasi na njeno ime. Nadalje, on bi onda trebao pokrenuti parnicu za prava na stan, čime bi trošak parnice na na njega pao, ili tako nešto ... Odvjetnik koji nas je savjetovao da tako pristupimo tom problemu jer nemamo novaca, je za dalje rekao da on po zakonu nebi dobio pravo na pola stana kako su nam govorili dug niz godina da ga slijedi(što bi majku i mene koštalo stana jer nebi gdje imali otići kako bi ga morali isplatiti ... tako nešto), no dobio bi jedan dio novaca u rasponu godina koliko je tada bio u braku sa majkom, čime bi se upisao kao teret na vlasnički list, što je puno bolje. Svota novaca bi bila manja i dala bi se isplatiti, a on nebi smio biti u stanu. Znate li šta o tome, drži li to vodu? Nadalje, ovo sa mijenjanjem brave, kada, a vjerujem da hoće, bi došao na takva vrata poćeo bi razbijati da razvali vrata, prozore (morali bi staviti rešetke), što god ... dali bi ga ja mogao zaustaviti fizički da ne uništava, ili bi se trebali maknuti te to isključivo prepustiti policiji (sa time da bi ju obavijestitli ranije o situaciji) ... jer dok policija dođe on bi mogao ući u stan a ako ja nesmijem da ga u tome zaustavim ... odugovlačim dok oni ne dođu, opet smo na istome ? Dali ima netko iskustva sa time, ili zna za takve situacije, kako to sve izgleda ? Eto, puno texta ... Neznam dali sam sve napisao i objasnio te upitao što mi je nejasno ... pa ću se po odgovoru dalje orijentirati. Zahvaljujem se.
  7. Poštovani, da vam objasnim situaciju pa bi molio da mi pomognete i objasnite načine riješavanje tog problema, opcije. Ja sam državljanin Hrvatske, imam rođaka koji je bio državljanin Hrvatske ... rodio se u Zagrebu kao i ja; no sada već preko zadnjih 10 godina živi u Crnoj gori. Sve papire koje je imao; domovnica ... su mu tako i istjekli ... jer ih nije produljio. Tada je bio još maloljetan tako da nije obavio produljivanje ... dok mu je otac valjanost svojih papira tijekom posjeta u Hrvatskoj produljio. Kako bi mi rođak došao u Hrv. u posjetu, zanima me dali umjesto njega, te kako, mogu obnoviti mu papire; jer za razliku od mu oca on nemože više sa Hrvatskom putovnicom koju ima ali mu je istjekla preko granice. Dok kako je rođen u Hrv i bio je Hrv državljanin još nije dobio CG državljanstvo zbog njihove politike da bi izvadio njihovu putovnicu. Također čuo sam za vize ali o njima neznam ništa ... bi li mi one možda mogle kako pomoći ... ? Eto ... pokušao sam objasniti situaciju, ako tko ima kakve savjete, uputstva, usmjeravanja ili bilo šta molio bih da ih podijeli samnom. Hvala !!!
×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija