Jump to content

posao1

Korisnik
  • Broj objava

    8
  • registrirao se

  • Zadnja posjeta

  1. O.K., ali ipak i dalje me zanima ukoliko takav otkaz poslodavac uruči, a radnik se ne žali može li to radniku naštetiti, tj. tko sve ima uvid u odluku o otkazu, možda zavod za zapošljavanje??
  2. Zanima me u situaciji kod osobno uvjetovanog otkaza, za koji ne postoji opravdan razlog, a poslodavac ga uruči radniku i potpiše primitak istoga te ne zatraži zahtjev za zaštitu prava može li tim otkazom kako naštetiti radniku pri daljnjem zaposlenju i sl.? Kome se sve dostavlja takva odluka o otkazu (znam da 1 primjerak ide radniku a 1 ostaje poslodavcu, kome još)? Malo sam proučavao zakon o radu koji regulira tu problematiku ali nije mi jasno iz kog razloga se takve odluke o otkazu upućuju, da li je možda razlog da poslodavac može zaposliti novog radnika na istim poslovima? Inače mi je Ugovor o radu na određeno istekao no umjesto donošenja rješenja o prestanku radnog odnosa istekom vremena on mi nudi gore navedeni otkaz.
  3. Prekid bi bio kraći od 8 dana. Kod sadašnjeg poslodavca radim do 15.02., a kod novog prelazim 16.02., znači prekid je kraći od 8 dana. Ono što mene zanima je kako ću dokazati novom poslodavcu da nisam iskoristio razmjerni dio god.odmora kod starog poslodavca te da mi tih mjesec dana može uračunati u rok za stjecanje prava na puni god.odmora, obzirom da novim ZOR-om poslodavac nije dužan dati potvrdu o neiskorištenom god.odmoru, već ga treba platiti ukoliko ga radnik ne iskoristi.
  4. Zanima me koliko bih trebao radit da steknem pravo na godišnji odmor. Naime, ako je radnik zaposlen mjesec dana i promijeni poslodavca s prekidom ne kraćim od 8 dana kad može na godišnji kod novog poslodavca? Da li mu se ubraja i ovih mjesec dana kod prethodnog poslodavca koji mu nije isplatio godišnji za taj odrađeni mjesec?
  5. Naravno, poslodavac raspolaže s tim crnjakom kojeg si pošteno odradio te ti ga može ali i ne mora dati. Doslovce se rugaju s našim novcima. Kad smo kod minimalca zna li tko koliki je zakonski min. kako za SSS tako i za VŠS /ako je uopće bitan stupanj stručne spreme pa primjera radi elektrotehničar i ing. elektrotehnike/?
  6. Gledaj,moj crnjak mi može i ne mora dati.Žalosno je što sam ga ja odradio. E sada, ako mi to ne namjerava dati onda može izmisliti bilo koji razlog pa tako i ovaj lječnič.ili šta ja znam,zato što je ustao na lijevu nogu. Zato pitam pametne glave da se bar mogu pozvati na nešto pred njime iz zakona,čisto psihološki da ga trznem pa taman ništa od toga ne bilo... Jako sam razočaran što sada imam takav problem ali obitelj se mora nekako prehraniti.
  7. Poanta je u tome da ako želiš raditi u ovoj državi u privatnika onda automatski pristaješ na neke uvjete koje oni i samo oni baš zbog iste te države mogu krojiti ili možeš sjediti doma. Naime, na ugovoru mi je iznos od 2700kn a na račun nam uplaćuje 2200kn i ostalo daje na ruke-crnjak (tu razliku do pune plaće koja ovisi o odrađenim satima,pr.plaća mi je 4200kn).Znači taj crnjak nije reguliran ugovorom.Zato pitam mogu li kako potraživati tu razliku. Pošto drži tu razliku uvijek u šaci onda primjenjuje praksu ukoliko tko želi napustiti zaračuna mu troškove lječničkog i zaštite na radu. Možeš li mi točno citirati koji zakonom i člankom je to uređeno da ne smije uzimati od plaće ove troškove? Očito mi ne gine da će mi oduzeti i da sam nemoćan ukoliko želim napustiti poslodavca i ovaj posao!
  8. Radim kod poslodavca gdje mi dio od ukupne plaće daje na ruke, odnosno na crnjak, a dio na račun. Zanima me jesam li ja kao radnik u prekršaju? Ukoliko mi taj dio plaće na crno ne bude isplaćivao, mogu li ga tužiti ili nekim legalnim putem doći do tog dijela plaće? Da li je igdje zakonom ta problematika uređena? Ukoliko položim ispit iz zaštite na radu i obavim sistematski liječnički pregled po traženju poslodavca, a koje mi plaća poslodavac, te nakon toga otkažem ugovor o radu može li poslodavac uskratiti mi dio plaće za taj dio troškova koje je potrošio na moj ispit i liječnički, a ugovorom o radu, kolektivnim, pravilnikom itd nigdje nije regulirano tko snosi troškove? U ugovoru piše da je otkazni rok 15 dana, no ja ugovor potpisujem na period od mjesec dana, iz mjeseca u mjesec.Znači li to da ukoliko odlučim dati otkaz, po prestanku ugovora moje obveze prestaju bez obzira na ugovoreni otkazni rok? Molim bilo kakav korisni savjet.
×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija