Jump to content

kairos

Korisnik
  • Broj objava

    5
  • registrirao se

  • Zadnja posjeta

  1. Poštovanje, Prodajem kuću koja je pod hipotekom. Našla sam kupca koji je dao svoju ponudu i odlučila sam je prihvatiti. Nemam Energetski certifikat za nju i koliko čitam ne mogu sklopiti kupoprodajni ugovor bez njega,pa predpostavljam da bi to trebao biti prvi korak ka realizaciji prodaje. Mene zanimaju informacije: koji su slijedeći koraci da ne oštetim kupca,da zaštitim sebe i da sve to korektno odradim? Kupac zna za hipoteku,vidim da je i upućen u radnje koje treba poduzeti,ali i ja bih željela znati kako sve to ide,gdje početi,eventualne zamke na koje trebam paziti,gdje i što ja moram platiti, što kupac plaća,kad u javnog bilježnika,kad u banku zbog rješavanje hipoteke,kad na zemljišno-knjižni,kad u katastar,kako i gdje najbolje primiti novce od prodaje,kad predati vlasnički list kupcu i sve te sl. radnje? Zahvaljujem se na čitanju i nadam se brzim odgovorima.
  2. Poštovani,molim Vaša mišljenja i savjet. Slijedi situacija: -radnik ima ugovor o radu na neodređeno vrijeme i razmišlja o prestanku radnog odnosa na vlastiti zahtjev. Time automatski nema osnove za naknadu sa hzzz. Ali,što bi se desilo kad bi u zakonskom roku od 8 dana napravio prijavu kod novog poslodavca, s ugovorom na određeno vrijeme (npr.30 dana), te po isteku ugovora napravio prijavu za naknadu sa hzzz? Da li tada ima pravo na naknadu? Zahvaljujem na odgovoru.
  3. Krhko li je ljudsko znanje. Nemam pojima da i to postoji,iskreno,zaista nisam znala.A svakodnevno komuniciram sa referenticom koja me i savjetuje i upućuje nam uputnice za preglede ovisno o vrsti i opisu poslova na ugovorima koje sklapamo sa radnicima. Zahvaljujem se,trebam znači na stranice HZZO i pogledati što tamo ima.
  4. Poštovani,molim za savjet iz prakse ili nekakvu zakonsku odredbu kojom je to regulirano. Velika smo firma koja između ostalih zapošljava i djelatnike koje zbog vrste poslova koje obavljaju trebamo slati na specijalističke prglede,npr. vozači,mesari,vozači na paletaru,radnici u proizvodnji....Takvi se djelatnici odmah upućuju na te preglede i poslodavac snosi troškove pregleda. Meutim,često nam se desi da nam isti ti djelatnici nakon par dan sporazumno odlaze i to su nam veliki troškovi. Predpostavljate,slijedom,moje pitanje:kako,na koji način ako postoji ta mogučnost nekako naplatiti te troškove pregleda,da li na plaći kao obustavu? Sad bi već i proširila to pitanje,jer mi na pamet padaju i troškovi za radnu odjeću i obuću, koji nam radnici po isteku sezonskih,studentskih i đačkih ugovora nakon sezone jednostavno ne vraćaju,iako imaju uredno potpisan dokument da su iste primili kod prvog radnog dana.I još što bi u tom slučaju bilo i sa izradama sanitarnih iskaznica za radnike koji također dođu,probaju i nakon par dana spoznaju da" to nije to" i odu. Cijenila bih Vaš savjet i odgovor,pa se unaprijed zahvaljujem.
  5. Poštovani korisnici,molim Vas za pomoć,pa evo slučaja: 1. Radnik s ugovorom na određeno vrijeme do 31.08.2011. 2. 04.07.2011. samovoljno (tako poslovođa kaže) odlazi na godišnji odmor,te ga poslovođa u dogovoru s poslodavcem u evidenciji radnih sati vodi na godišnjem odmoru,12 radnih dana za 2011.,tj. do 16. 07.(radni sati7+5) 3. Poslodavac traži da ga odjavim na mirovinskom i zdravstvenom sa 18. 07.,a razlog je samovoljni prekid radnog odnosa. 4.Danas,tj.18.07. mi (služba plaće) donosi potvrdu o privremenoj nesposobnosti od 16.07.2011, s predviđenih 90 dana trajanja bolesti. Ne bih htjela brzati pa da napravim neku pravnu osnovu po kojoj bi nas djelatnik mogao uvuću u ikakav sudski proces,te Vas lijepo molim za pomoć što napraviti,kada ga uopče odjaviti i da li ga odjavljivati,što spram bolovanju s obzirom na sve te datume. Meni je to malo zbrkano i nemam pravnika u firmi.
×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija