Jump to content

damir123

Korisnik
  • Broj objava

    53
  • registrirao se

  • Zadnja posjeta

Sve što je damir123 objavio

  1. Trebam pomoć oko jedne situacije koju ne znam kako računovodstveno nazvati a kamoli provesti pa molim za pomoć. Firma A duguje firmi B - 4.000 kn Firma B ima potrebe za uslugom firme C koja košta 4000 kn Firma C preuzima dugovanja od firme A i kompenzira uslugu. Firma C fakturira firmi A 4000 kn i odobrava rabat od 10% jer je omogućila zatvaranje ove priče. (Naravno, firma A plaća 3600 kn firmi C jer je i sama profitirala za 400 kn u ovom poslu) Da li je to kompenzacija, cesija, faktoring? Koji dokument je potrebno napraviti da bi se provelo ovo u djelo? Hvala!
  2. Pozdrav, radim doregistraciju obrta pa me zanima pream NKD-u za koje još djelatnosti (ili oznake) nisu potrebni MTU nego se mogu obavljati iz vlastitog stana. Koja grupa djelatnosti?
  3. Pozdrav! Molim za pomoć. Moj ujak je imao prijatelja za podstanara, odnos je bio prijateljski i nikad nije napravljen ugovor o podstanarstvu. Podstanar se čak i na MUP-u prijavio na toj adresi. Podstanar je uletio u financijske probleme i nije plaćao stanarinu gotovo 4 godine. Ujak je to razumio i niti ga je htio izbacivati jer su ipak bili prijatelji. Međutim, ispostavilo se da stanarina nije jedino što ovaj nije plaćao. Sve režije su dolazile na tu adresu (na ime mojeg ujaka) a ovaj ih nije podmirivao. Ujak to nije znao sve dok nije počela stizati ovrha na njegovu mirovinu. Izbacili smo ga iz stana, čak smo mu oprostili najamninu za te 3-4 godine - međutim iznos režija koje nisu podmirene je prevelik (oko 20.000 kn s kamatama i sudskim troškovima) da bi se oprostilo. S obzirom da računi glase na ime mog ujaka - on ih mora i podmiriti, a ukoliko on želi nešto napraviti - mora podignuti privatnu tužbu protiv podstanara. Mene zanima sljedeće: Prilikom izlaska iz stana podstanar je potpisao izjavu koju smo složili da priznaje sva dugovanja koja su proizišla iz njegovog stanovanja do tog datuma. Kako je bilo kasno popodne i nismo našli javnog bilježnika, tu su izjavu potpisala i 2 svjedoka. Da li ta izjava može pomoći u privatnoj tužbi? Ukoliko ju dobijemo - da li podstanaru može ići ovrha na njegovu plaću s obzirom da je ipak još uvijek zaposlen? Radi se o stanu u Zagrebu - može li itko preporučiti odvjetnika koji se bavi tom tematikom i koji je imao iskustva u sličnim parnicama? Koliko bi nas ta tužba koštala? S obzirom na sve navedeno - koliko su izgledi za dobiti tužbu? Unaprijed hvala!
  4. Nađoh odgovor, ako bude još kome trebalo: Ne podliježe oporezivanju sukladno Pravilniku o porezu na dodanu vrijednost čl. 33. st. 9.
  5. Situacija je slijedeća: Inozemna firma (srpska, bez podružnice u HR) bi platila oglas u hrvatskom stručnom časopisu koji se šalje na adrese u HR ali i u Srbiji, Sloveniji itd. Da li im naplatiti pdv (jer po nekim člancima zakona o pdv-u (članak 5 stavka 6 ) to bi bi spadalo pod izuzetak kao promiđbena djelatnost pri kojoj se ne gleda na sjedište firme koja OBAVLJA uslugu, već na sjedište one kojoj se usluga vrši? I ako im se naplaćuje pdv - imaju li oni pravo na povrat istoga, premda se ne radi o materijalnim dobrima koja su fizički prenešena preko granice?? Ako bilo što znači, broj časopisa koji se šalje u inozemstvo daleko je manji od onih koji se distribuiraju u HR, ali ukupni troškovi slanja su gotovo podjednaki. Molim ako netko zna odgovor, da se javi ili da nas uputi na neku drugu adresu, hvala!
  6. pozdrav, Evo nakon par mjeseci rada pojavilo se i ono što nisam htio ali moram prihvatiti - KOMPENZACIJE. E sad me zanima - da li je potrebno na fakturu napisati plaćanje: kompenzacija - da li se išta piše pod rubrikom datum dospijeća - da li imam kakvu obvezu zatvoriti kompenzaciju unutar 30 dana s obzirom na Zakon o rokovima ispunjenja novčanih obveza a s klijentom nemam ugovor, niti ću ga vjerovatno potpisati. Dodatno pitanje odnosi se ne informaciju koju sam čuo a nisam siguran da li je istinita a glasi ovako: "poduzeće u stečaju ne smije kompenzirati, već zakonski mora prihvaćati samo avansna plaćanja". Unaprijed hvala na odgovorima.
  7. Pozdrav, pokrenuo sam jedan časopis u kojem naplaćujem oglasni prostor. Sad sve ovisi o veličini oglašivača i njegovoj platežnoj moći i naravno sposobnosti pregovora, prisiljen sam različitim klijentima fakturirati različite cijene za isti format oglasa. Što mi je činiti? Da li formirati cjenik te po svakoj potrebi raditi neki zapisnik o izmjeni cijena, ali mogu samoinicijativno cijene mjenjati bez potrebe o obaviještavanju bilo koga? Unaprijed hvala na odgovoru!
  8. jesi li ikad saznala odgovor? I mene bi to jako zanimalo!
  9. Metuzalemka, molim informaciju vezano za ovu gore navedenu izjavu. Ja sam u procesu izrade jednog magazina koji će se slati obrtnicima besplatno na njihove adrese.U njemu imam namjeru i objavljivati neke tekstove iz brošura i kataloga nekih proizvođača ili trgovaca, te na kraju članka mislim navesti izvor istoga. Da li se ovdje vrši povreda autorskih prava s obzirom da se navodi izvor? Napominjem, magazin je besplatan te moja računica je u prodaji reklama u istome.
  10. Molim za savjet.Pokrećem jedan časopis i strano poduzeće je zainteresirano da u njemu plati reklamu. Kako da izgleda taj račun kad tehnički to nije izvoz, jer je časopis namjenjen i distribuira se na hrvatskom tržištu? Pitam zbog PDV-a.... Unaprijed hvala!
  11. Hvala, napomena da se radi o poduzeću iz okolice Rijeke te bi (vjerovatno) bilo dobro da i odvjetnik bude u blizini!
  12. Hvala na odgovoru, međutim siguran sam da poslodavac neće dati izjavu o odustajanju od zabrane upravo iz razloga što znaju da im svojim poznavanjem struke i pregledom tržišta u konkurenciji mogu napraviti bitnu štetu. Treba mi odvjetnik koji se bavi radnim pravom. dobrodošli su prijedlozi!
  13. Pozdrav, Potreban mi je jedan pravni savjet i najvjerovatnije odvjetnički angažman te se nadam da bi mi mogli pomoći ili me uputiti na nekoga. Nalazim se pred razilaskom s svojim poslodavcem kod kojeg radim 4 godine. Jasno je da ću nakon prekida radnog odnosa imati ugovornu zabranu utakmice koja je navedena u mojem ugovoru o radu. U tom istom ugovoru stoji i da za vrijeme ugovorne zabrane poslodavac mi je dužan isplaćivati 50% primanja što ne bi bilo loše da: prilikom dolaska u firmu nisam morao potpisati: -bianco sporazumni raskid ugovora, bez datuma. (kako bi mi mogli "legalno" uručiti otkaz kad god žele) - izjavu kojom potvrđujem da svojim odlaskom iz firme nemam nikakvih daljnih potraživanja od njih. O tome sam prije jedno 3 godine pisao po legalis forumu... Sad strahujem da s tim izjavama "se svojevoljno" odričem naknade koju mi moraju isplaćivati. Naravno da kopije tih dokumenata nikad nisam uspio dobiti. Tko mi može preporučiti odvjetnika koji bi uputio neki dopi poslodavcu s s sadržajem mojih gornjih izjava i zaključkom da su moji potpisi izvučeni na nelegalan i nezakonit način i samim time pravno nevaljali? Imao sam sve odgovornosti menađera i menađerski ugovor,jedino nisam imao menađerska primanja- 6.000 kn, a sad mi se sprema zabrana tržišne utakmice, pa želim zadržati barem ove 3.000 kn koje mi pripadaju. Isto tako treba im nešto napisati vezano za naknadu za prijevoz koju računovodsteno knjiže da isplaćuju ali zadržavaju te novce te ih nikada nismo vidjeli. Unaprijed hvala!
  14. dužan sam napomenuti da me zanima da li moram plaćati tih 1.721,40 kn/mjesečno ukoliko sam samo vlasnik obrta a nisam zaposlenik niti ih imam (Radim i prijavljen sam u drugoj firmi). Hvala!
  15. Ultra, u jednom starom postu ste naveli neke druge, znatno manje obaveze: Mjesečna davanja su: -150-200 kn za predujam poreza na dohodak (koja možete tražiti kao povrat više uplaćenog, na kraju godine, ukoliko niste ostvarili oporeziv dohodak. Članarina Hrvatskoj obrtničkoj komori, koja se plaća tromjesečno, i iznosi,zavisno od mjesta prebivališta oko 250-350 kn. Nigdje niste naveli ovih 1.721,40 kn/mjesečno molim Vas dodatno pojašnjenje jer mi to bitno mjenja stvari...
  16. Obrt je registriran ali nije aktiviran. Koliko sam shvatio imam godinu dana da ga ili aktiviram ili se on automatski gasi, zar ne? Za aktivaciju obrta kome se moram obratiti i koliko to otprilike košta? Unaprijed hvala!
  17. Molim, trebala bih savjet u vezi slijedeće situacije: Moja majka se pred nekoliko godina (5+) preudala i otišla živjeti sa svojim novim mužem, u njegovu kuću. Njezin suprug ima odraslu kćer, sa kojom je nedavno potpisao ugovor o "dosmrtnom" uzdržavanju, u kojem stoji da se kćer obvezuje oca uzdržavati (hrana, čišćenje, njega itd.) do njegove smrti, a da on i moja majka imaju pravo stanovanja u kući do kraja života; zauzvrat ona dobiva nekretnine i - ono što je meni sporno - pokretnine... Dakle, kuća doista glasi na maminog supruga i ona nije suvlasnica, ali ne bi li kao supruga ipak imala pravo na ZAJEDNIČKE pokretnine u slučaju njegove smrti? U ugovoru stoji i klauzula da se potpisivanjem kćer ovlašćuje da odmah upiše kuću na svoje ime te da postaje vlasnicom svega navedenog u ugovoru. Ugovor je potpisan kod javnog bilježnika od strane moje majke, njenog supruga i njegove kćeri. Ako se netko razumije u to, zanima me nekoliko konkretnih stvari: -Nakon smrti svojeg supruga, može li moja majka ostati bez stvari iz njihovog zajedničkog kućanstva -kome će pripasti novac sa suprugovog računa -može li kćer dignuti hipoteku ili dati kuću u kojoj žive moja majka i njezin suprug kao jamstvo za kredit - ako oni imaju klauzulu o doživotnom uživanju? Stvarno bih cijenila odgovor nekoga tko se susreo sa sličnim problemom ili se razumije u pravo... Hvala!!
  18. Eto, obrt je konačno otvoren a sad me još zanima da li je potrebno (neophodno) otvaranje tekućeg računa u banci s obzirom da obrt nema zaposlenika,nije u sustavu pdv-a,vlasnik je zaposlen u drugom poduzeću pa sebi i ne uplaćuje doprinose i zdravstveno....Sva se naplata odvija gotovinski te se za to izdaju računi. Kako nije u sustavu pdv-a nemam potrebu pravdati troškove i pretpostavljam imati račun u banci. Ispravite me molim Vas ako sam u krivu. Hvala.
  19. Pozdrav, Ja sam proizvođač artikla kojeg dobivam od sirovine koju uvozim iz inozemstva. Kako je vrijednost prerade veća od vrijednosti materijala, pretpostavljam da mogu dobiti oznaku Hrvatski proizvod i EUR1. Znam da je to moguće, vidio sam na mnogobrojnim primjerima (maslinovo ulje SMS - izvor izrael, prerada i pakiranje,etiketiranje- Hrvatska i lijepo stoji hrvatski proizvod i ima EUR1) Primjera ima još.... Ima li itko savijet kako bih to i ja mogao dobiti i kome se moram obratiti. Unaprijed hvala!
  20. a kakva je situacija za drugih 6 mjeseci?
  21. kako to misliš "pune" rodoljne naknade? Zar nije bilo ono 6 mjeseci neprekidno ili 12 mj. u dvije godine?
  22. Hvala, još nisam dobio odgovor da li i koliko ja imam davanja mjesečno dok je ona na porodiljnom.
  23. Otvaram vlastiti obrt i supruga mi koja nije zaposlena ima namjeru ostati u drugom stanju. Kad bih ju ja prijavio odmah na neodređeno,kakva bi prava imala, te koliko bih ja participirao u plaćanju njenih doprinosa i plaće a koliko država kad bi odmah ostala na porodiljnom dopustu. Hvala na odgovoru!
×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija