Jump to content

Striker

Korisnik
  • Broj objava

    49
  • registrirao se

  • Zadnja posjeta

Sve što je Striker objavio

  1. Nije točno. Po Obiteljskom zakonu unuci nisu dužni uzdržavati baku i djeda (ali bi baka i djed su dužni uzdržavati unuke ako unuci ne bi mogli uzdržavanje ostvariti od svojih roditelje), ali je moralno da to čine ako će im baka i djed ostaviti nekretninu. Baka i djed mogli bi i s trećim osobama sklopiti ugovor o doživotnom uzdržavanju kako bi im bilo bolje u stare dane. Ako je u ovom slučaju baka nepokretna tad se mora obavijestiti Centar za socijalnu skrb koji treba pokrenuti postupak za lišenje poslovne sposobnosti pred sudom i smjestiti tu staricu u dom. Socijalni radnik , ovisno o prihodima , određuje koliko trebaju za uzdržavanjje starice doprinositi njezina djeca ( a ostatak eventualno država).
  2. Ako baš radiš 3 godine kod istog poslodavca bez obzira na prekide, dakle gleda se baš rad- tad imaš s poslodavcem ugovor na neodređeno bez obzira što često bahati poslodavci i dalje radnicima produžuju ugovor. Otpremninu imaš pravo dobiti ako dobiješ otkaz a ne ako ga sam dadeš jer tad nemaš pravo ni na naknadu za nezaposlene. Bilo bi dobro da nađeš dobrog odvjetnika za radno pravo (otiđi u neko odvjetničko društvo) koji bi ti mogao dati neke jako dobre savjete kako da ti poslodavca prisiliš da ti dade otkaz (da onda imaš pravo na otpremninu i naknadu s biroa), pa čak i da poslodavac nasjedne i da ti nezakonito dade otkaz i tad bi još imala i pravo na sve plaće od otkaza do pravomoćne sudske presude ukoliko bi bila na birou.
  3. Maksimalno radno vrijeme iznosi 8 sati dnevno i 40 sati tjedno uključujući stakku od 30 minuta. Najviše što radnik smije raditi izvan toga jest dodatnih 8 sati tjedno = to je prekovremeni rad, dakle radnik smije raditi najviše 48 sati tjedno. Ako imaš ugovor o radu na neodređeno vrijeme i(li radiš kod tog poslodavca bar 3 godine) tad se slobodno obrati bilo kojem odvjetniku da pokrene radni spor koji češ 100 % dobiti, jer 2000 kuna koliko ti najviše odvjetnik smije uzeti će ti se na kraju vratiti kao naknada parničnih troškova.(da ti ja ovdje detaljno ne objašnjavam tvoja prava, to je moj savjet a ukoliko poslodavac počne s bilo kakvim maltretiranjem slobodno otiđi s posla i pisanim putem ga obavijesti da ćeš doći raditi tek kad to prestane i imaš pravo na punu plaću za to vrijeme ) Ako radiš bilo što za poslodavca tad ti se svaka minuta računa kao rad a ako si na putu za posao ili s posla tad to nije rad.
  4. Naravno da smiješ raditi 2 posla. Pa i doktori to rade. Ali obavezno se propitaj o tom u Poreznoj upravi, znam da u tom slučaju im obvezno moraš predati godišnju prijavu poreza na dohodak.
  5. ti kažeš: Istražio sam i utvrdio da sam živio sa osobom koja ima: -Shizoidni poremećaj ličnosti -Paranoidni poremećaj ličnosti -Histrionski poremećaj ličnosti (100%) -Ovisni poremećaj ličnosti (100%) Pa tvoju ženu treba hitno staviti pod skrbništvo !!! Idi s tom medicinskom dokumentacijom u Centar za socijalnu skrb. Ukoliko je nemaš tad ćeš izjavom na zapisnik reći im to i socijalna radnica je dužna od liječnika opće prakse pribaviti tu dokumentaciju. Postupak za lišenje poslovne sposobnosti i stavljanja pod stalno skrbništvo po službenoj dužnosti pokreće Centar za socijalnu skrb. I sigurno je da ćeš ti dobiti RODITELJSKU skrb nad svojim djetetom, dakle ovo što sam napisao je nešto sasvim drugo.
  6. U ovakvim slučajevima Centar za socijalnu skrb je na nekretninama štićenice izvršio zabilježbu skrbništva i otuđenja. Znači da se takva nekretnina može prodati samo uz prethodnu suglasnost Centra za socijalnu skrb. Idi u Centar za socijalnu skrb i reci da želiš kupiti tu nekretninu. Zatim Centar za socijalnu skrb po službenoj dužnosti pribavlja od Porezne uprave službenu procjenu vrijednosti nekretnine i takva nekretnina se ne smije prodati ispod te vrijednosti. Najnovije jest da Centar mora pribaviti i od ovlaštenog geodeta elaborat-procjenu vrijednosti nekretnine no to su geodeti u Zagrebu izlobirali da imaju više posla, dakle nepotrebno đržava troši novac. Ukoliko ta čestica koju misliš kupiti je Porezna uprava procijenila na npr. 10 500 kuna tad nijednu lipu ispod se ne smije odobriti prodati. Ako je po toj cijeni misliš kupiti tad ćeš opet doći u Centar i izjavom na zapisnik pristati kupiti. Tad Centar nalaže stalnom skrbniku štićenice da poduzme sve pravne radnje radi kupoprodaje nekretnine u vlasništvu štićenice i cjelokupni novac od kupoprodaje uplati na račun Centra koji je dužan u roku 3 dana uplatiti u državni proračun. (a ako štićenica nije u Domu tad na račun štićenice uz zabilježbu klauzule kod banka-"zabrana raspolaganja bez prethodnog odobrenja Centra za socijalnu skrb).
  7. DA. Dođi u Centar za socijalnu skrb. Imate pravo na socijalnu pomoć-pomoć za uzdržavanje vas troje koje iznositi cca 1300 kuna. Imate pravo na pomoć za stanovanje (plačanje struje i vode) i pravo na 3 m2 drva. Traži pomoć i od gradskog poglavarstva i od županije- jednostavno idi i kod njih i pitaj ih jel ti mogu još kako novčano pomoći pošto ideš na dobar fakultet -elektrotehniku koja je deficitarno zanimanje. Jedino nemaš pravo na pomoć od Centra za socijalnu skrb ukoliko imaš automobil a vrijednost mu prelazi 23 000 kuna (to procjenjuje porezna uprava).
  8. Ukoliko dobije otkaz tad će on vjerojatno biti protuzakonit i idi kod odvjetnika koji će za 2000 kuna (koliko najviše smije uzeti) tražiti sve: povratak na posao i plaće za sve to vrijeme, zaostale plaće, naknadu za nezakonito smanjenje plaće, vjerojatno poslodavac ne poštuje radno vrijeme 40 sati tjedno itd. Samo da nikakav papir ne potpisuje da joj se smanjuje plaća.
  9. Baja, ako ti tražiš dobrog odvjetnika de ti najprije daj dobre pare tom odvjetniku a ne na forumu tražiti nešto.
  10. Tako to ide. Dobro je da si podnila tužbu. Tek kad kredit bude u potpunosti isplaćen znat će se vrijednost predmeta spora - koliko si novca kao jamac isplatila banci za toliko tražiš od osobe koju si tužila da ti vrati. I vjerovala ili ne ovo me na Pravnom fakultetu nisu naučili !!!- već sam čuo od jedne bankarske službenice koja je u istoj situaciji kao ti .
  11. Moli se Bogu da ne budeš kazneno gonjena i dobiješ 2 godine zatvor već da samo bude prekršajno-da platiš novčanu kaznu. I nikada više ništa slično nemoj činiti.
  12. Pa posudi novca ago ga nemaš. Naime 2000 kuna koliko ti najviše smije tijekom cjelokupne parnice odvjetnik uzeti će ti se na kraju vratiti kao naknada parničnih troškova-dakle to će pasti na leđa poslodavca. Radni spor češ sigurno dobiti a sada će ti odvjetnik reći kakva imaš prava i zašto ćeš tužiti poslodavca: nezakonit otkaz-povratak na posao (prijavljuj se na biro ),naknadu štete- izmaklu korist, pretpostavljam da poslodavac nije kao ni )) % ostalih poštivao radno vrijeme 40 sati tjedno pa i za to,naknadu zbog nezakonitog smanjenja plaće itd.
  13. Ti trebaš pozvati policiju a moj savjet- i novinare.
  14. Ja znam o tom studiju i preddiplomskom i diplomskom: Kad završiš nemoš dobit posao pa da blečiš. Postoji registar zaposlenih u državnoj upravi.Registar je tajan ali znate kako je u Lijepoj Našoj- političari imaju uvid u njega. U njemu pišu osnovni podaci o zaposlenom: Ime i prezime zaposlenika, stručna sprema, mjesto-ustanova gdje radi, datum rođenja ( i vjerojatno datum odkad je tamo zaposlen).I pošto se odsad u državnu upravu može upasti tek kad netko ode u mirovinu zna se kad će točno netko otići u mirovinu. Npr. u nekoj javnoj ustanovi u Osijeku Pero Perić je pravnik rođen 25.10.1947.godine. I u starosnu mirovinu otići će 25.10.2012.godine. Već krajem ljeta političari se dogovore koga če zaposliti na to radno mjesto. Kad se raspiše natječaj VSS dipl.pravnik/ dipl.javne uprave (početkom listopada npr. 01.10.2012. u ponedjeljak ujutro - prethodnog vikenda je apsolutno sve dogovoreno: tko će biti primljen i predsjednik komisije je dao tom kandidatu pitanja kakva će biti na testiranju).
  15. Pravni fakultet nije prijevara već bi neki trebali smanjiti upisne kvote i za 80 %, a trebalo bi i ukinuti upravni studij svugdje. ALI NAJPRIJE bi trebalo zaposliti u državnoj i lokalnoj upravi 5000 pravnika tj. otpustiti konobare,kuhare,zidare i ostale osobe s SSS koji rade a na tim bi mjestima trebali raditi pravnici. Samo u državnoj upravi prije nekoliko godina bio je na telki da od 52 000 državnih službenika da su pola osobe sa srednjom školom. Da se razumijemo - od tih 26000 sa srednjom školom uistinu postoji mnogo koji bi trebali tamo i ostati raditi - dakle bar cca 13000 upravnih referenata koji rade na šalterima ali nekoliko tisuća otpustiti treba jer su NESTRUČNI i zaposliti pravnike. A postoji mnogo i osoba s VSS koji su UKRALI poslove pravnicima i, istina, zaposleni prema političkoj podobnosti. Ja se javio na natječaj u kojem se reklo da se traži da će osoba voditi opći upravni postupak i zaposlen dipl ekonomista. Isto tako u natječaju u kojima se tražilo 2 s VSS da radi na poslovima javne nabave zaposlena su u KBC-u Dubrava 2 diplomirana ekonomista! A u lokalnoj i regionalnoj samoupravi da ne spominjem. U mom gradu ovrhe vodi arhitektica a u županiji u uredu za društvene djelatnosti radi profesorica španjolskog.
  16. U Hrvatskoj poslodavac ne smije radniku smanjiti plaću. Ovo što poslodavac čini jest KAZNENO DJELO Zlouporaba ovlasti u gospodarskom poslovanju.
  17. Ničim ti ne može prestati status redovnog studenta. Pošto si radovna studentica roditelji su te dužni uzdržavati dokle god si redovna studentica (premda pravni stručnjaci - moja bivša profesorica dr.Aleksandra Korač Graovac kaže da iako je netko izvanredni student da ga roditelji moraju uzdržavati). Ali najvažnije - dokle god redovito ispunjavaš svoje studentske obveze-redovito daješ ispite i nijednu godinu ne okineš. Savjet: idi u Centar za socijalnu skrb i oni za tebe moraju odraditi sve: odrediti koliko je koji roditelj dužan pridonositi za tvoje uzdržavanje i ako odbiju - u tvoje ime tužiti ih pa čak tvoji roditelji bi mogli tad i kazneno odgovarati ukoliko ne bi plaćali.
  18. Nemam pojma. Ali znam da je u takvoj situaciji natječaj najčešće namješten.
  19. Probni rad smije odrediti poslodavac do 6 mjeseci. Svejedno je da li je sam papir-ugovor o radu kupljen u knjižari ili ga je poslodavac napisao. U ovom tvom slučaju,sada, izgleda da kod njega radiš NA CRNO !!! Ako ti poslodavac ne dade ugovor o radu tad ti mora dati pisanu potvrdu o sklopljenom ugovoru o radu. Ako ti ni to ne da smatra se da imaš sklopljen ugovor o radu na neodređeno vrijeme. Moj savjet ti je da radiš i dalje obzirom na gospodarsku situaciju u zemlji (ako ti isplačuje plaću). Dosad je poslodavac učinio nekoliko prekršaja iz Zakona o radu i da ga prijaviš inspekciji rada bio bi kažnjen s bar stotinjak tisuća kuna i zatvaranjem firme na 30 dana.
  20. To su imisije. Tužbom možeš tražiti da imisije prestanu. Imaj što više svjedoka. Od policije možeš tražiti da dođu i oni ih mogu samo upozoriti a ti onda idi u policijsku postaju i plati 40 kuna da dobiješ kopiju zapisnika i to ti je dodatni dokaz na sudu. Valjda će se opametiti kad sudski troškovi i troškovi tvog odvjetnika na kraju padnu na leđa tih susjeda.
  21. Bog je dobar i voli darovati dobro ljudima a ne kažnjavati ih. Ali pošto si ti ubila nekog tko bi za nekoliko mjeseci izgledao kao On (a odakle ti to pravo !?) ovo je kazna božja i protivnik sam da se ovakvim ljudima dijele pravni savjeti.
  22. Neću ti niti pokušavati reći što možeš pravno napraviti već ću ti reći ovo: Nemoj ništa ni pokušavati. Ne možeš se s rogatim bosti. Svaki radnik koji bilo što pokušava protiv svog šefa, a taj isti šef ima mnoge veze i vezice i poznanstva od državne uprave, ministarstva, politike do pravosuđa jer inaće i ne bi bio šef-ravnatelj, takav radnik bude izložen maltretiranju i šikaniranju i sam bude prisiljen da dade otkaz. Ovo nije Danska ni Švedska već Hrvatska.
  23. Imate pravo na 800 kuna zajedno za pomoć za uzdržavanje,400 kuna pomoć za stanovanje-režije, 3 m2 drva i to je to.
  24. Pa ovisi o tome jesi li s njim sklopio ugovor o najmu i od toga 15 % državi platio porez ?
×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija