Jump to content

kristina2

Korisnik
  • Broj objava

    57
  • registrirao se

  • Zadnja posjeta

Sve što je kristina2 objavio

  1. Zalila sam se ja, ponovno ide predmet na zupanijski sud. U zalbi sam navela i dokumentovala razloge zbog kojih nisam u mogucnosti izvrsiti uplatu predujma kao i nekoliko validnih dokumenata o "postenju" pok. Strica i njegovih kceri, a sve radi uvida suda u celokupnu siituaciju. No, pored moje zalbe jos ima jedna zalba i to trece kceri pokojnog strica. Na sta se ona zali nije mi jasno. Sud je zaprimio pismene. Koji je razumni rok ili kakva je migucnost da se taj ostavinski predmet resi. Kakva su moja prava?
  2. U istom Rjesenju sutkina rasporedjuje imovinu na stricevu djecu. U obrazlozenju navodi da zbog ne uplate predujma se racuna da nije povrijedjen nuzni dio jer nije moguce bilo izracunati i da sud ne moze to da uradi jer su troskovi procjene visoki. (12.000 kuna) Pa sad pitam: kakve veze ima nasljedjivanje, pa i nuznog dijela, sa uplatom troskova suda ili vjestaka? Ili si naslijednik ili nisi. Visi sud je lijepo nalozio opcinskom da me uvrstava u red naslijednika. Sto uraditi? Moguce placanje u obrocima ili ponovno podnijeti zahtijev kad se novac prikupi. Sto?
  3. Pokojni djed sastavio oporuku. Naslednici sinovi. U oporuci naveo da imovinu koju nije naveo u oporuci ostavlja jednom od sinova. Imao 2 sina. Na ostavinskoj r. Jos 2001. Stric nije prijavio imovinu koja je izostavljena iz opiruke. Cerka drugog sina saznaje 2012 za imovinu koja je jos u vlasnistvu djeda. Sud je izbacuje iz reda naslednika. Ona se zali zupanijskom sudu. Dobija spor. Sudac postupa po nalogu zupanijskog suda i trazi predujam od 12.000 kuna za procenu sveukupne imovine i dokazivanje povrede nuznog dijela. Naslijednica nema trazeni iznos. Nakon dva produljenja po 15 dana sutkinja donosi rjesenje da zbog izostanka uplate predujma se ista stranka ne racuna u naslijednicu i odredjuje nasljednike ( djecu od strica). Ostavlja zalbeni rok 15 dana i to opet zupanijskom sudu. Ukoliko se ista ne zali ostavinski postupak se obustavlja. Moze li sudija opcinskog suda odstraniti nasljednika iz reda o naslhedjivanju nakon rjesenja zupanijskog suda da se doticni uvrscava u naslhednike. A sve radi izostanka uplate predujma za vestacenje u cilju procjene kompletne imovine prednika? U rjrsenju jos stoji da ce se ukoliko se izvrsi procjena uzeti u obzir vrednost imovine iz 2001. Sukladno smrti prednika 1994. A ostavinska obavlhena 2001. Znaci po starom zakonu o nasljedjivanju.
  4. djed je u oporuci naveo da svu preostalu nepokretnu i pokretnu imovinu ostavlja stricu. Mom ocu, svom bratu, je stric priopcio da je djed mislio na okucnicu i tavan podijeljene kuce iz oporuke. Stoga, moj otac i nije u gruntovnim knjigama provjeravao da li djed ima imovine uknjizene na svoje ime. Tavan mu je bio bitan jer je od 1994. do 2001. porusio krov i nadogradio kucu za jos jedan kat. Na ostavinskoj 2001. moj otac je sudski dobio 1/2 kuce, tj. i pola od vrta i nadogradjenog kata. Takodjer i sudsku naredbu da mojem ocu da i onih 20.000 Frf u 6 obroka jer je na sudu stric izjavio da ih je potrosio. Obojica su preminula 2001. godine, a ja i moje rodjice sada vodimo "bitku". Ja sam 2012. saznala od bliskih djedovih rodjaka da iza mi pokojnog djeda ima jos imovine. U gruntovnici u P... sam bila sokirana imetkom i pokrenula nasledjivanje nuznog dijela. Tako mi je odvjetnik savjetovao i pokrenuo istu. Sad kad kazete da se suci mijenjaju, a odvjetnik da ce me promptno obavjestavati o desavanjima ja cekam pa cekam.
  5. Nije tuzba podnesena. vec zalba u ozujku 2013. Pracenjem toka predmeta putem neta. Prva dodijela nakon podnijete zalbe bila je u 7 mjesecu 2014. godine, a datum druge dodijele je 19.02.2015.
  6. Dobar dan, ukljucujem se ovdje jer nisam sigurna kako zapocet novu temu. Moj problem je takodjer naknadno pronadjena imovina. Pisao je moj suprug vec ranije o tome i trazio savjet. sada je situacija ovakva. Pokrenuli smo ostavinsku iza pok, djeda i trazili nuzni dio. Imovina nije bila podijeljena 2001. na prvoj ostavinskoj jer za istu nismo ni znali. Moj stric nije uopce nikada kazao da postoji. Sada moje rodjakinje na odrzanom rocistu izjavljuju da nam nista ne pripada i da je poklonom koji je djed dao mojem ocu u vrijednosti 20.000 FrF pokrivena vrijednost nuznog dijela. Ulozili smo zalbu koja od 2013. jos nije rijesena. Pracenjem hr. portala19 .02.2015. stoji da je to datum poslijednje dodjele. Sto to znaci?
  7. Odvjetnik predlaze da sa rodjacima rjesimo razdeljivanje imovine na miran nacin kako bih ja izbjegao velike troskove vjestacenja i ostalo. Moze li odvjetnik u svojstvu punomocnika da obavi razgovore sa sunaslijednicima u vezi mirnog rjesavanja nastale situacije? Ja nemam nikakav kontakt sa rodjacima bas zbog te imovine i njihovog svojatanja iste.
  8. ako je Vas otac jos ziv, onda je vjerovatno kucu darovao Vasem bratu. Tako sam razumjeo u vasem pismu, brat je bio knjizni vlasnik do prodaje kuce. Vi nemate nikakvo pravo na novac. Nego, nije mi jasno da li je otac bio iskljucivi vlasnik kuce? ovo pitam, da ukoliko je kuca bila bracna stecevina?, majke i oca do rastave. Tu bi se mozda moglo postaviti pitanje od strane vase majke ukoliko je bila suvlasnik predmetne nekretnine. Znaci, provjerite u gruntovnim knjigama na cijim imenima je bila kuca prije nego sto je vas otac darovao kucu vasem bratu. Ukoliko jeste, Vasa majka moze ici na pobijanje darovnog ugovora, mada, cisto sumnjam da je bila jer kako sam shvatio Vas brat se nesmetano uknjizio na istu. Zatim je prodao i tu ne bi ste imali na zalost bilo sto potrazivati, tj. ni majka, a pogotovo vi.
  9. Podrzavam misljenje Matrix-a. Stednja obavezno, umrle osobe, ulazi u ostavinsku masu. Sud od banke pismenim putem trazi obavjestenje o stanju na stednom racunu umrle osobe. Tako da je punomocje izgubilo vaznost nastupom smrti osobe koja je dala ovlascenje. s postovanjem,
  10. Postovani, dobre ste mi savjete dali. Dobro je kad imas problem da sa drugima ga podijelis. Osobno sam informiran ali ne i u svim sferama. Sve ono sto je napisano uvijek se moze ponovo pronaci i procitati. Veoma sam zahvalan sto ima osoba koje svoje znanje nesebicno dijele onima koji nisu u potpunosti informirani. Zato, Legalis, uvijek Legalis. Pozdrav,
  11. Ja sam obicni forumas. Hrvatski gradjanin kao i gradjanin susjedne drzave. Tj. Srbije. Ne vidim nista lose u tome sto sam vjerujte i tu u HR i u R Srbiji. Eto, vidljivo i ostalim forumasima. Moj rodjak iz Hrvatske je djelatnik u policiji. Ja samo pisem u njegovo ime. Smatrate li *petpetica* to spornim?, Propisi se dakle odnose na ove u Lijepoj nasoj. Osjecam se veoma ponosnim sto znam govoriti kako hrvatski, tako i srpski, kao i madjarski, njemacki i francuski.
  12. Hvala lijepo, na brzom odgovoru. Jos nisam nista dobio, ali sam vjerujte zabrinut.
  13. Vozac sam, policijski djelatnik sam i vozio sam trudnu suprugu izvan mjesta i nisam brzo vozio. Krenuo sam u preticanje vozila ispred sebe. Nisam vidjeo bilo kakvo vozilo iza nas, no medjutim desilo se to da me je sa moje lijeve strane ocesalo drugo vozilo i punom brzinom udarilo u stub pored cjeste sa nase lijeve strane. Nisam bio alkoholiziran jer i ne konzumiram alkohol. No, policijski islednik mjesta okarakterisao moju krivicu i pokrenuce krivicnu prijavu protiv mene, pogotovo sto sam djelatnik policije. Sto mi je ciniti? Saobracajni djelatnici u mojoj postaji mi savjetuju da priznam krivicu i da kazam da cu sve kune dati u dobrotvorne svrhe te da cu mnogo jeftinije proci. Ja, nisam voljan bas priznati nesto sto nisam siguran da sam pocinio. Unaprijed zahvalan na sajetima.
  14. Postovani, ja sam isto tako prokomentarisao prigovor osobe B. Medjutim, on uporno trazi povrat novca od osobe A. Prijeti tuzbom za prijevaru. U gruntovnici i katastru knjizni vlasnik je kupac. Tabularnu izjavu da je isplacena osoba A je uredno potpisala kod javnog biljeznika. U predradnjama oko prodaje susvojine osoba A je ponudila osobi B da je otkupi. Osoba B se nije u konkretnom slucaju ocitovala u ostavljenom roku od 30 dana (nije neophodno bilo ponuditi, ali ucinjeno je). Sa postovanjem,
  15. Predpostavljam da imate sacuvane uplatnice za tih 16.000 kn. Ukoliko ih imate onda uz tutnute papire i Vi njih prilozite. Ne vjerujem da se tekuci racun promijenio. Medjutim, mene vise zanima zasto su projekti proglaseni nevazecim.
  16. Ukoliko se odlucite da gradite pomocni objekat onda vodite racuna da krov tog objekta bude do medje. Ako podignete objekat na samoj medji, sa krovom ulazite 30 - tak cm u susjedovu parcelu.
  17. Postovani, sud koji je provodio ostavinsku prvobitnu. Zahtijev podnesite u pisarnici i pozovite se na broj ostavinskog predmeta. s postovanjem,
  18. Osoba A knjizni vlasnik na 1/2 nekretnine. Osoba B takodje vlasnik 1/2 nekretnine. Sto u naravi cini prizemlje i 1. kat. Osoba B prije ostavinske raspodjele te nekretnine porusio krov i sagradio jos jedan kat. Nije dobio izjavom pravo da porusi krov i sagradi kat od osobe A. Ostavinskim rjesenjem i osoba A dobija 1/2 tog novoizgradjenog kata. Nakon svadje osoba A prodaje svoju 1/2 kuce. Kupcu osoba B zabranjuje pristup na 2. kat. Nakon tuzbenog zahtjeva kupac rjesenjem pravosnaznim potrazuje vise od polovine novca koji je dao na ime kupovine. Osoba B je morala isplatiti ga. pitanje: da li osoba A kao prodavatelj ima pravo od svojega kupca traziti povrat 1/2 od zaradjenog novca na ime sudskog rjesenja?
  19. Sada ste me nasmijali Matrix76. Znam ja za logicno rjesenje. Nisam Vam dobro postavio pitanje. Mislio sam na to da li u rjesenju onda treba da stoji taksativno sto pripada strani kojoj je dodijelio naknadno pronadjenu imovinu i koliko? Pa ukoliko suprotna strana nije zadovoljna moze ici u pobijanje prvostupanjskog rjesenja? sa postovanjem,
  20. Slicna tema kao moja. U mom slucaju nema teze povrede zakonske ili moralne obaveze. Moj otac je radio, kao i moja majka, i ja sam radio. Imali smo svoju imovinu. Bitno za situaciju je bilo to sto otac nije, kao ni majka, a ja na pocetku zivotnog i radnog vijeka nismo bili u mogucnosti sve ostaviti i 800 km se dosjeliti u djedovo mesto i brinuti o njemu i baki. Djed je bio vise nego materijalno situiran, imao je kako inozemnu, tako i domacu mirovinu. Tek nakon bakine smrti 1992. djed je presao kod starijeg sina, tj. mog strica. (bio je vec u mirovini, snaha, tj. strina nikada nije radila. Djed je finansirao starijeg sina zbog visebrojne porodice. O jednom clanu sad Socijalna skrb vodi brigu. Ni jedna od njegovih sestara ne vodi brigu o njemu. Ne znam da li je i ovom slucaju povrijedjena moralna obveza prema djedu. Vjerujem da cete se sloziti samnom da nije. U vaslucaju Matrix Vam je lijepo sve objasnio. s postovanjem,
  21. Postovani Kronicnastranko, imam i za Vas pitanje. Odvjetnik nudi nagodbu ili da idem na procjenu cjelokupne imovine u trenutku djedove smrti. Da se dogovorim sa sunaslijednicima da mi daju neke parcele. Da angazujem nekog procjenitelja parcela i da se svi potpisemo i tako na sud odemo i damo da smo se samo dogovorili. Ma, smucilo mi se, vjerujte. Kako da se dogovorimo kad su vec na sudu izjavili moji sunaslijednici da mi nista ne pripada, i da od te imovine mi nista ne pripada. Odgovorio sam mu da idem na procijenu, pa kom opanci kom obojci. Rijec koju ste napisali +ako vam se isplati+ u vezi pitanja nuznog dijela i da li je uopce, zbunjen sam. Valjda ce sudija u nekoj izreci se i tog dijela dotaci? Po odvjetniku je nuzni dio. I po meni nakon procitanog Zakona o naslijedjivanju. Moje pitanje, kada ja placam 10.0000 kn jer tako kaze odvjetnik da staje angazovanje sudskog vjestaka procenitelja, geometra, itd. unaprijed? ili kada se izvsi procjena djedove imovine. Bojim se da ce sud mene u parnicu jer nisam tamo prisutan. s postovanjem,
  22. Postovani Matrix, ponovo sam procitao sto ste napisali. Ponovo sam se ukljucio i analizirao situaciju iz 2001. godine. Naime, moj djed oporukom 1993. sastavio oporuku, sastavio je odvjetnik - upoznali smo se 2001. sa dva svjedoka. Poslao je oporuku djed svom sinu 1993. u ... jer ovaj, (moj otac nije ziveo na teritoriji HR). Djed preminuo 1994. g. smrtovnicu i oporuku imao u posjedu isti odvjetnik do 2001. kada sam se ja i pojavio u HR da za potrebe lijecenja mog oca odradimo stric i ja ostavinsku raspravu. Na jedvite jade sam ja dobio smrtovnicu i to tek sto sam u maticnom uredu saznao da je original smrtovnica kod odvjetnika koji je bio duzan da je prilozi sudu radi sprovodjenja ostavinske rasprave iza ostavitelja, (mog djeda). Znaci, da ne bude zabune, odvjetnik je drzao smrtovnicu i oporuku kod sebe od 1994. do 2001. Lagao na sudu u pisarnici da je isporucio sudu iste dokumente, i tako nakon svih peripetija ja sam pokrenuo ostavinsku sa vl. listom u vezi kuce i legata. Ni u jednom momentu moj stric nije napomenuo drugu imovinu (ovu naknadno pronadjenu 2011.). Naravno da - stariji sin,( moj stric) nije imao nameru da se braca razdijele. Taj stav su zadrzali i moji sada sunaslijednici. Zasto stric nije sproveo ostavinsku nad - pausalnog uglavka u oporuci - jasno, jer bi tada morao da se prvo sa bratom pozabavi oko nuznog dijela. Opet dug period od pokretanja ostavinskog postupka. Opet ja pokrecem ostavinski postupkaa,. placam izvadke iz zk, preslike kat. cest. angazujem odvjetnika, placam i njega igubim zivce zbog svojatanja. No, da skratim. U Zakonu o naslijedjivanju lijepo stoji da ukoliko se sunaslijednici ne slazu sa - povredom nuznog dijela ide se u parnicu. Sud smatra da cije pravo je manje vjerovatno moze u roku od 30 dana da pokrene parnicu. Ukoliko se ne pokrene parnica u tih 30 dana da naslijedni sud nastavlja tamo gdje je stao, tj. da ide na donosenja rjesenja. Kakvog?
  23. Nisam ja izrevoltiran informacijama. Vi i drugi clan ste mi ukazali na sve sto me ceka. Moja jedina zelja je da se razdijelimo onako kako nam i pripada, kad vec nasi ocevi to nisu ucinili. K.S. je to napomenuo. Odvjetnik, nakon rocista mi saopstio da su tesko naruseni medjurodbinski odnosi. Sto mislite u najboljoj varijanti, koliko bi ovo sve moglo da traje? s postovanjem,
  24. Imate pravo, naknadno pronadjena imovina je ona sto je djed u oporuci naveo. Da li ce mi se isplatiti to cu vidjeti. Htio sam samo da mi se pojasne neke stvari. Pojasnjenje se odnosilo na navod - pausalni u oporuci. Hvala na objasnjenju u vezi gresaka u zakljucku. U medjuvremenu mi se i odvjetnik javio. Insistira da se sa rodjacima nagodim. Vjerujte, toga sam se i bojao. Kako da se nagodim kad su vec u izjavi u sudu kazali da mi je namiren nuzni dio. Smucilo mi se. E, necu popustiti zbog toga sto su uvijek sve svojatali. Samo mi jos rastumacite, placanje vjestacenja, popisa, uvida u st.knjizicu i ostalo da li se ja oko toga moram angazovati, odnosno odvjetnik ili sud po sluzbenoj duznosti to sve obavi i onda placam na kraju. Svima nam je vec do guse placanja.
  25. Znali su moj stric i djedove pok. brace sinovi kao i jedan od zetova stricevih. Korist su imali 18. godina, a nama sipak. Pausalni uglavak u oporuci je sada sporan. Naravno, da smo povrijedjeni, ali tek kada smo saznali da je to tolikog obuhvata. Ici cu ja na utvrdjivanje ostaviteljeve imovine u trenutku smrti, pa kom opanci, kom obojci. I novo stanje, odvjetnik nudi nagodbu. Da se ja sa rodjacima dogovorim koliko bi mi oni parcela dali, da se ne ide u parnicu. Ma, znate sto,
×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija