Jump to content

Nomad2011

Korisnik
  • Broj objava

    6
  • registrirao se

  • Zadnja posjeta

  1. Iz zapisnika o očevidu: - radi osnovane sumnje za prekršaj iz čl. 43 i čl. 53 - županijska cesta u naselju - raskrižje: pregledno : trokrako pregledno raskrižje - cesta: ravna - vrsta kolničkog zastrora: asfaltni - stanje kolnika: hrapav, dobar, suh, neklizavo -xy ulica iznosi 6 m, koji je isprekidanom linijom podjeljen na dvije prometne trake i namjenjen za kretanje vozila u oba smjera - oprema ceste: nije bilo prometnih znakova u uzročnoj vezi s prometnom nesrećom, brzina kretanja zakonski ograničena na 50 km/h stanje prometa: noramalan, sunčano, danju, dnevna svjetlost - tragovi 23,7 , udaljeni od zadnje točke za 34,60 m - svjedoka nema - podnesena prijava protiv mene i drugog sudionika - 0,0 alkohola ---
  2. Poštovanje, Vozilo ispred mene sporije se kretalo, vozio sam brzinom od cca. 70 km/h u naseljenom (50 km/h je bilo dozvoljeno), nakon što sam na cesti uočio isprekidanu crtu, dajem lijevi pokazivač smjera, ubrzavam, započinjem preticanje, nakon nekoliko trenutaka, primjećujem da vozilo ispred onoga koje sam započeo preticati započinje skretanje u sporednu ulicu lijevo (meni je izgledalo, poprilično naglo, kao da je zaboravio skrenuti, pa je naglo usporio i skrenuo),dao je pokazivač. U tom trenutku nemam prostora da se ubacim ispred vozila koje sam započeo preticati (vozilo koje sam zaobilazio u trenutku zaobilađenja je ubrzalo), te stiskam naglo kočnicu i u kočenju udaram u vozilo koje je počelo skretati, trag kočenja vezano za moje vozilo je bio približno 20 m koliko sam uspio izmjeriti. Dakle udaram u zadnji lijevi bočni kraj vozila, zaustavljam se u lijevoj traci, a on završava pokraj lijeve trake zarotiravši se, te je njegov auto ostao okrenut u suprotnom smjeru pokraj lijeve trake. Evidentno je da sam preticanju vozio za cca. 20-30 više od dozvoljenog i da je drugi vozač započeo radnju skretanja u lijevo bez da se predhodno uvjerio da tu radnju može sigurno izvesti, da nije skrenuo, do nesreće vjerojatno ne bi došlo, a pitanje je da li bi se ja uspio zaustaviti, da sam sporije preticao. Na autu sam imao solidne zimske gume, vozilo nije imalo ABS sustav. Bilo je suho, cesta je lokalna, prosječne kvalitete. Što mogu očekivati što se tiče odgovornosti mene i drugog sudionika u nesreći, zapisnik još nisam dobio. Hvala na odgovorima.
  3. Koga zvati? Osiguravajuće društvo, sud ili policiju? Tko izdaje odštetni zahtjev? Vidio sam u zapisniku da je po neslužbenoj i nestručnoj procjeni policijskog službenika šteta na travnjaku procjenjena na cca. 1000,00 kn. Hvala na brzom odgovoru.
  4. Poštovanje, na saslušanju sam sam sve priznao, i molio sud za izricanje manjih kazni od zakonski propisanih, stigla je presuda, kriv sam prema čl. 199. st.2. kažnjivo po čl.199.st.9 Zakona o sigurnosti prometa na cestama - određena mi je kazna od 2000,00 kn (minimalna propisana) i čl. 53. st.1. kažnjivo po čl.53.st.3 Zakona o sigurnosti prometa na cestama - određena mi je kazna od 5000,00 kn (minimalna propisana) Dužan sam platiti i sudske troškove i troškove policijskih očevida i radnji od cca. 400,00 kn, te mi je izrečena mjera privremenog oduzimanja vozačke dozvole na razdoblje od 3 mjeseca. To sve skupa su mi poslali sa uplatnicama od 5 anuiteta, što mi je ipak previše, i uostalom sama novčana kazna mi je previsoka, bezobzira što su mi izrečene minimalni propisani novčani iznosi. Moja pitanja su: 1. Da li je moguće napisati žalbu na visinu novčane kazne s obzirom da mi je to uistinu financijski iscrpljujuće s obzirom na moju financijsku situaciju, bez obzira što sam u stalnom radnom odnosu i da li je moguće da se ti iznosi smanje nakon žalbe? 2. Da li je moguće ostaviti vozačku dozvolu u PP, bezobzira što ću pisati žalbu kako bi mi počelo teći vrijeme privremenog oduzimanja? (Auto mi je neophodan, pa bih što ranije odradio tu mjeru koju realno nikako ne mogu zaobići) 3. Da li se realno žaliti na visinu privremenog oduzimanja vozačke dozvole? Da li ima osnova za to? Moguće je da ću u tri mjeseca morati putovati poslovno... a ovom mjerom biti ću sprječen. (znam da je minimalno vrijeme privremenog oduzimanja 1 mjesec) Unaprijed zahvaljujem na odgovoru. P.S. Ovaj moj slučaj može biti poruka mladim i neodgovornim vozačima, ili "vikend pijancima" da si u trenutku život mogu pretvoriti u malu noćnu moru (za dlaku je mogla biti velika) zbog sjedanja za volan u alkoholiziranom stanju. Ja sam relativno dobro i prošao, kad se sve zbroji i oduzme s obzirom da doista nisam neodgovoran vozač i u 10 godina aktivnog vozačkog iskustva nisam napravio niti jedan prometni prekršaj. Da, ponekad sam sjedao sam za volan pod utjecajem alkohola, ali to je sada prošlost. Kada realno razmislim što se moglo desiti... Zaboli me glava. Poruka - ne sjedajte za volan ni sa 0,1 u krvi i pamet u glavu, 7500,00 kn se danas može puno pametnije utrošiti
  5. Hvala na brzom odgovoru. Da li je moguće da će me teretiti i za prekoračenje brzine u naseljenom mjestu, uz sve ostalo, ako iz tragova kočenja i oštećenosti vozila utvrde da sam vozio nedozvoljenom brzinom i da li se brzina kretanja može točno utvrditi prema tragovima kočenja? Kakva je najčešća praksa u postupanju policije i prekršajnog suda kod ovakvih prometnih nesreća?
  6. U alkoholiziranom stanju upravljao sam vozilom, poprilično velikom brzinom u naseljenom mjestu, izgubio sam nadzor nad vozilom i naletio na travnatu površinu i napravio manju materijalnu štetu na vozilu i manju štetu na toj površini. Vozilo, iako je bio oštećeno, bilo je u voznom stanju, te sam se nekako uspio parkirati na obližnje parkiralište. Ovdje počinju pravi problemi za mene. U kratkom vremenu, dolazi policija, (nakon očite dojave), gdje me zatiču u vozilu. Napuhao sam 1.40 g/kg, oduzeta mi je dozvola na 8 dana. Uručen mi je zapisnik o alkoholu gdje u napomeni policijskog službenika piše "PROMETNA NESREĆA" i naredba o oduzimanju dozvole na 8 dana kao mjera opreza. Napravljen je očevid nesreće, izmjeren je trag kočenja, sve su dokumentirali, pisali su alkohol i nesreću... Nisam nikada prekršajno ni kazneno odgovarao, nisam mladi vozač i ovo je defitivno izolirani incident koji ne namjeravam više ponoviti. U složenoj financijskoj situaciji sam, u dugovima i kreditima... Uredno plaćam porez. Potrebna mi je vozačka dozvola za posao iako to vjerojatno neću moći dokazati, a ukoliko je izgubim na dug period to će vjerojatno rezultirati otkazom ugovora o radu od strane poslodavca... Ne poričem incident i spreman sam snositi posljedice, ali u skladu sa svojim mogućnostima. Molim za savjet. Što mogu očekivati?
×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija