Jump to content

PrEsVeTli

Korisnik
 • Broj objava

  491
 • registrirao se

 • Zadnja posjeta

 1. Povrata dijela mirovine

  Postoji tu jedna kvaka, vjerovatno da se neće dogoditi ali unutar toga bi se mogao ostvariti i povrat tog dijela umanjenja iako nije zakonom predviđeno. Postoji opcija donošenja novog zakona o povratu tog dijela sredstava jer kako je donesen o otimanju može biti donesen i o povratku. To je bio prvi dio priče, drugi dio se odnosi na pronalazak sredstava za taj povrat i tu leži kvaka koja se zove NAPLATA RATNE ODŠTETE OD AGRESORA, naime iznos ratne odštete i pravo na nju je već poznati i otvorena je mogućnost naplate, obzirom da su HRVI direktno zakinuti smanjenjem a ratna odšteta je direktno vezana uz rat (da nije bilo agresije na RH i rata, ne bi bilo niti HRVI niti smanjenja). Jedino što treba napraviti naša vlada/vlade (bilo koja je to mogla) je pokrenuti određene postupke za naplatu ratne štete koja iznosi nekako ovako https://hrcak.srce.hr/file/47404 Dakle samo treba volje i snage i zatražiti naplatu ratne odštete a onda iz tih sredstava vratiti i prvo sniženje.
 2. Isplata invalidnine

  Hvala pajdo
 3. Pozdrav ekipa Imam jedno pitanje, ako je već bilo govora o tome oprostite mi ako mi je promaklo. Naime, zanima me , mora li isplata invalidnine biti putem HPB-a ili može i kroz druge banke. Ako je moguće i ako je netko mijenjao banku za isplatu invalidnine, koji je postupak. Hvala.
 4. Ako se ne varam tu je bilo dosta sukoba i pobune, prvi prijedlog je bio 0,3 do 1% potom sukladno mogućnostima a u zakonu čl 168. stavak 2. stoji : (2) Jedinice lokalne i područne (regionalne) samouprave dužne su osigurati sredstva za projekte i programe udruga iz Domovinskog rata koje su registrirane ili djeluju na njihovu području. Sredstva se osiguravaju sukladno zakonskim i podzakonskim propisima kojima se uređuju mjerila i postupci ugovaranja i financiranja programa i projekata udruga. Pa ti vidi , dakle nema minimuma, nema niti maksimuma, već sukladno mjerilima i postupcima ugovaranja i financiranja Sve se svodi na projekte, kvalitetno napisane, poštujući kriterije pisanja projekta ... Možda griješim pa me ispravite
 5. Trajno-Privremeno hrvi

  Da li je to samo želja ili postoji primjer iz prakse ili još bolje neki izvor gdje bi to bilo moguće vidjeti/pročitati.
 6. stručna procjena hrvi

  Gdje točno u KB Dubrava treba doći na stručnu procjenu, ako je netko bio u zadnje vrijeme, zanima me u koju prostoriju treba doći?
 7. Očito ti je nešto ili dodatno plaćeno ili si izgubio neki osobni odbitak. Imaš li djece koja su bila upisana kao tvoja porezna olakšica tj osobni odbitak i da li je tu došlo do promjene da ih je eventualno supruga prebacila kao svoju olakšicu. Druga varijanta je da ti je netko sa osobnog odbitka dobio prihod preko 15.000 kn (na godišnjoj razini, student servis ili stipendije ili koja druga vrsta prihoda) pa je prebačen limit za poreznu olakšicu. Treća varijanta je da si tijekom prošle godine iz nekog razloga ušao u oporeziv dio prihoda ali ti to nisu obračunali na mjesečnoj bazi već na godišnjoj kaj nije tvoja greška nego onoga tko ti isplaćuje dohodak ali te ne oslobađa plaćanja poreza. U svakom slučaju receptura da odeš do porezne ti je najbolja da ti pojasne gdje i kako je došlo do pojave porezne obveze.
 8. HRVI i OPG

  Prijatelju pogledaj ovdje gdje imaš hrpu hodograma pa možda nađeš kaj te zanima https://www.savjetodavna.hr/koraci/
 9. HRVI i rad na pola radnog vremena

  Nisam niti mislio nakon završetka rada, nego tijekom rada, obračunava li se manja mirovina ako ide po faktoru 1 a početni faktor za RVI iznosi 1,5 ?
 10. HRVI i rad na pola radnog vremena

  Da i ja pitam jednu stvar, spominje se da se u slučaju rada do 3,5 sati mirovinski faktor iznosi 1,0 . Što to znači za HRVI koji ima polazni faktor od 1,50 kod izračuna mirovine. ???
 11. Lažna vojna mirovina

  Dobar link je stavio kolega prije mene, i preporuka sa KP na DORH. Oni bi trebali dalje poduzeti radnje preko policije i drugih tijela za kvalitetnu optužnicu. Sve završava na pravosuđu gdje se donosi pravorijek. Kako će to sve završiti nikada se ne zna. pogledaj malo i ovo http://klinika.pravo.unizg.hr/content/kaznena-prijava Kaznena djela koja dolaze u obzir u konkretnom slučaju bi bila prijevara, davanje lažnog iskaza, krivotvorenje dokumentacije a odvjetništvo bi trebalo točno razlučiti o kojima se radi te eventualno proširiti kvalifikaciju.
 12. Ili čekaj redovito usklađivanje koje ide dva puta godišnje i nešto se šuška (neslužbeno i po kuloarima) da bi 2019 moglo ukupno biti 3 % na dva puta (ukupno)
 13. Nikada jer se taj dio isplaćuje pod olakšice poslodavca na koje se ne plaćaju obveze , do 01.12.2018. je to bilo ako se ne varam 2.500 kn a od 01.12. 7.500 kn, dakle to nisu plaće nego bonusi i nagrade koji se ne uračunavaju pod plaću nego su to dodaci. Ako griješim neka me netko ispravi.
 14. Novi zakon o braniteljima i prodavanje magle braniteljima

  Neću puno komentirati jer ne znam situaciju ali ako je tako kako tvrdite imam jednu preporuku a to je http://www.dorh.hr/Default.aspx?sec=650
 15. Zahtjev za RVI

  U vezi poreznih olakšica sa statusom HRVI stanje je slijedeće: Osobni odbitak iznosi 3800 kn Prvo dijete 1750 kn, drugo dijete 2500 kn, treće dijete 3500 kn Dakle ako ste zaposlen i imate (prosjek) dvoje djece (koji su na vašoj poreznoj kartici kao olakšica) vaša porezna olakšica iznosi 8050 kn , sve što prelazi tu cifru se oporezuje. Ukoliko ste osoba sa invaliditetom onda se vaša porezna olakšica uvećava za 1000 kn (plus isto toliko ukoliko vam je i uzdržavani član invalid po bilo kojoj osnovi) i iznosi 9050 kn a ne više 8050 kn. Uzmimo da ste RVI 50% i da morate platiti 1000 kn poreza nakon gore pobrojanih olakšica onda plaćate 50% poreza ili 500 kn (ili ako ste 20% RVI onda plaćate 80% poreza ili 800 kn) Dakle ako ste RVI porezna olakšica vam se povećava za 1000 kn i porez koji morate platiti vam se umanjuje za postotak invaliditeta. Isti obračun se primjenjuje i ako ste u mirovini.
×