Jump to content

Aronn

Korisnik
  • Broj objava

    7
  • registrirao se

  • Zadnja posjeta

  1. Na American kartici (osnovnoj i revolving) napravio sam dug od 45.000 kn. Zbog nemogućnosti plaćanja sklopio sam s njima dogovor o obročnoj otplati ovjeren kod javnog bilježnika s anuitetom od 2.200 kn mjesečno, a kamate na dug se obračunavaju na ostatak duga. Plaćao sam rate, ali kroz neko vrijeme nisam bio u mogućnosti plaćati navedene iznose već sam plaćao prema mogućnostima, nekad 1000 kn, nekad 1500, a koji puta sam znao i propustiti uplatu za tekući mjesec. U 11/2011 podnesen je prijedlog za ovrhu po obadvije kartice zasebno. U tom trenutku je dug bio 17.000 kn po osnovnoj i 13.000 kn po revolving kartici. Trošak bilježnika je bio 1900 i 1700 za ovrhe. Dao sam prigovor na ovrhu zbog toga što se iznosi dugovanja nisu poklapali i dobio Rješenje od suda o stavljanju ovrhe van snage (bar privremeno). Na to je PBZ CARD po jednoj kartici dao zahtjev za sudskim rješenjem, a po drugoj je aktivirao potpisani dogovor (s početka maila) koji zamjenjuje ovrhu. Zbog toga mi već 4 mjeseca oduzimaju 1250 kn od mirovine (trećina). Kako mi je u cilju riješiti dug, dospio sam u poziciju posudbe novaca za tu svrhu i kontaktirao sam PBZ CARD i njihove odvjetnike oko jednokratne otplate. Tražio sam ih stanje duga i detaljni ispis što u taj dug ulazi. Dobio sam specifikaciju po kojoj je u dugu glavnica otprilike kako sam i ja izračunao, tu se nalaze i troškovi bilježnika za ovrhu, troškovi odvjetnika za dopise i kamate obračunate do kraja tekuće godine. Prigovorio sam im zbog određenih stavki, a one su i moje pitanje za vas, pa se nadam da ćete mi moći pomoći. - Da li oni mogu uračunati u dug troškove bilježnika za ovrhe koje nisu pravomoćne i za koje bi tek trebao biti sud? - Da li mogu uračunati troškove odvjetnika s obzirom da još nije sudski riješeno u njihovu korist? Kamate u mom i njihovom izračunu se ne poklapaju za nekih 2400 kn budući su oni kamate zaračunavali na osnovicu koja im se povećala od dana troška bilježnika za ovrhu i za troškove odvjetnika od trenutka nastanka troška. - Da li oni mogu računati kamate na te troškove budući da to nisu troškovi koji su potvrđeni od nadležnih tijela RH? S njima se ne može postići telefonski dogovor (nitko se ne javlja na taj telefon za utužene stranke), a mailom samo šalju izračune bez mogućnosti dokazivanja stvarnog stanja (šalju samo činjenična stanja kako njima odgovara), fizički se također ne može do njih. - Da li sam u pravu po ovom pitanju, da se ne mogu računati troškovi bilježnika i odvjetnika ukoliko nema odluke suda i da li ja imam pravo otplatiti svoj stvarni dug sa zakonskim kamatama, a oni da svoje pravo na ostale troškove traže ukoliko treba sudskim putem, ali ne vezano uz stvarni dug. Unaprijed hvala na odgovoru ili savjetu .
  2. Za pokretanje stečajnog postupka su nas tražili oko 12.000,00 kn, love nemamo tako da stečaj nije pokrenut. Ovrhovoditelj je bio sada drugi puta(prvi puta su popisali privatnu imovinu jer firma ne posjeduje imovinu)i to po stvari koje su popisali iako za neke imamo privatne račune. Nikoga nije bilo doma, jer dolaze nenajavljeni i to u 12 h, radnim danom. U zapisniku je napisano da su se čuli zvukovi te da nitko nije htio otvoriti vrata (imamo psa koji je vjerujem lajao i uznemireno trčao po stanu) . 1. Zanima me koliko puta oni tako nenajevljeno mogu dolaziti, tko će platiti te troškove dolaska budući firma nema imovinu od koje bi se mogli naplatiti i kako to uopće ide dalje... 2. Moramo li ih pustiti u stan bez prisutva policije?
  3. I ja bih se priključio ovoj temi Zanima me da li je bivši direktor firme koja nije pod stečajem ali je već godinu dana u blokadi, te nema zaposlenih i ne funkcionira još uvijek ODGOVORNA OSOBA (osim vlasnika firme). Bivši direktor je prije godinu dana dobio otkaz te je prijavljen na burzu.
  4. Dali je progovor treće osobe izlučna tužba? Naime, to smo podnijeli no i dalje nam se prijete da će doći popisivati privatnu imovinu.
  5. Zahvalujem na odgovoru. Za neke od popisanih stvari imamo privatne račune, a slike su poklon prijatelja koji ih je sam slikao. Porezna uprava je preuzela pokretanje stečaja, no radi se samo za sada o firmama koje su dužne Državi, a mi to nismo.
  6. Zaboravih napisati, za one koji se vjerojatno pitaju zašto nisam uzeo odvjetnika odgovor je Jesam no u samo 5 radnih dana došli smo do cifre prvo od 3.000 kn (toliko je tražio za svoje usluge, a to je tek početak.... Naravno, poanta je da novaca Nemam. Molim savjete kako bih to mogao sam riješiti?
  7. Molim pravni savjet, Imam d.. koji službeno nije prestao sa radom ali praktično ne posluje više od godinu dana. U firmi unazad godinu dana nema zaposlenih kao ni prihoda. Zbog teške situacije i lošeg poslovanja u zadnjim mjesecima rada firma je ostala dužna nekim od davatelja usluga. Nisu veliki iznosi, a neke od firmi kojima sam ostao dužan zablokirale su žiro-račun. U međuvremenu došao je i prijedlog za ovrhu, a budući da nisam reagirao na vrijeme, došli su i sudski ovršitelji u sjedište firme. Sjedište firme nalazi se u mom privatnom stanu (djelatnost se nije odvijala tu) sve stvari u stanu su u privatnom vlasništvu, a firma nema nikakve imovine. Sudski ovršitelji upisali su stvari koje su im bile interesantne,a sve su moje osobno vlasništvo. Na zapisniku sam stavio opasku da su popisane stvari moje privatno vlasništvo (a ne firme) ali sudski ovršitelj je rekao da imaju pravo zaplijeniti stvari jer se nalaze na adresi gdje je i sjedište firme. Prilikom konzultacija sam saznao da postoji prigovor Treće osobe po kojem mogu predati ukoliko mi se oduzme privatna imovina. 1. Da li mi se može uzeti privatna imovina u ovrsi na firmu koja nema ništa u svom vlasništvu? 2. Kako spriječiti ovrhu privatne imovine? 3. Kako pokrenuti stečaj bez uplate 10.000 kn predujma budući da firma nema sredstava, a ja nisam u mogućnosti platiti taj iznos . 4. Da li postoji neka opcija za male firme koje su u takvoj situaciji, budući da, ukoliko ne pokrenem stečaj slijede nove ovrhe . Hvala
×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija