Jump to content

100.000 tema na Legalis portalu!  Nakon 16 godina od pokretanja ove stranice, dana 31.07.2019. na Legalis portalu je pokrenuta 100.000-ta tema. Time je na ovom portalu raspravljeno više od 100 tisuća pravnih pitanja, i to kroz 526.000 pojedinačnih objava korisnika. U ovom trenutku Legalis portal broji 90.700 registriranih korisnika.

sssunceee

Korisnik
 • Broj objava

  102
 • registrirao se

 • Zadnja posjeta

 1. Prisilni neplaćeni godišnji

  Nema neplaćenog GO.
 2. Molim vas cijenjene odgovore na pitanja: 1. Jesu li zaposlenici državnih poduzeća u 100% vlasništvu države poput HEP-a, HŽ-a, HAC-a državni službenici? 2. Da li se kod prijema u gore navedena javna poduzeća mora poštivati Zakon o državnim službenicima? 3. Ako se za zapošljavanje i provedbu natječaja ne poštuje Zakon o državnim službenicima, koji se drugi zakon ili pravilnik mora poštovati kod procedure zapošljavanja u javnim poduzećima u 100% vlasništvu države? 4. Da li se kod provjere stručnog znanja vezano uz posao iz natječaja MORA provoditi pisani test sa istim stručnim pitanjima za sve kandidate? 5. Da li komisija gore navedenih javnih poduzeća MOŽE sve kandidate testirati usmenim pitanjima koja nisu za sve kandidate ista, a kandidati se natječu za isti posao?
 3. Stečaj potrošača i alimentacija

  Hvala puno!
 4. Stečaj potrošača i alimentacija

  Kakav bi podnesak poslali? Da, krivo pitanje? Trebam li (jer sam zakonski zastupnik) poslati podnesak, iako je već vjerojatno prekasno? Podnesak bi bio vezan za slijedeće članke Zakona: Poziv za pripremno ročište Članak 48. (3) Poziv za pripremno ročište sadržava poziv vjerovnicima da se očituju na plan ispunjenja obveza u roku od 30 dana od objave poziva za pripremno ročište na mrežnoj stranici e-oglasna ploča sudova. (4) Vjerovnici čije tražbine nisu sadržane u popisu imovine i obveza niti su pri izradi plana ispunjenja obveza uzete u obzir mogu zahtijevati njihovo namirenje samo ako su u roku od 30 dana od objave poziva za pripremno ročište podnijele zahtjev za dopunu ili izmjenu popisa. U pozivu za pripremno ročište sud će upozoriti na pravne posljedice koje će nastupiti zbog propuštanja roka za podnošenje zahtjeva za dopunu ili izmjenu popisa. Prihvaćanje plana Članak 50. (1) Ako se vjerovnik u roku od 30 dana od objave poziva za pripremno ročište nije izjasnio o planu ispunjenja obveza, smatra se da je dao svoj pristanak na plan. (2) Ako nijedan vjerovnik nije uskratio pristanak na plan ispunjenja obveza, smatra se da je plan prihvaćen. (3) Ako je koji od vjerovnika uskratio pristanak na plan ispunjenja obveza, potrošač može izmijeniti plan ispunjenja obveza u roku koji odredi sud. U tom slučaju sud će odgoditi pripremno ročište i ponoviti poziv za pripremno ročište u skladu s člankom 47. ovoga Zakona. (4) Prihvaćeni plan unosi se u zapisnik i ima učinak sudske nagodbe. Stečaj je otvoren i zatvoren. Žalba B2 Kapitala je nakon zatvaranja stečaja.
 5. Stečaj potrošača i alimentacija

  Dobila sam odgovor čeka se odluka Županijskog suda zbog žalbe jednog od vjerovnika tj. B2 Kapitala. Mogu li poslati podnesak na žalbu, iako je proteklo 11 mjeseci od žalbe B2 Kapitala? Saznala sam da se žalio B2 Kapital jer je bivši suprug u planu otplate naveo da će njima i još trima vjerovnicima vratiti 0% duga. U žalbi B2 Kapital navodi da je morao navesti neki postotak povrata duga, a ne 0%. Pažljivo sam čitala Zakon i vidim da navodi da se za pomoć može tražiti stručna pomoć posrednika tj. FINE za ispunjavanje plana otplate što je bivši suprug i tražio i dobio pomoć djelatnice FINE. Smatram da nije njegova krivica što na planu otplate piše 0%. Rekao je gospođi u FINI da ne želi ništa platiti nikome, pa ni B2 Kapitalu već samo alimentaciju jer se alimentacija i uzdržavanje ne mogu izbrisati nakon završetka stečajnog postupka. Ona mu je čak i popunila plan otplate, a on ga je potpisao. Ni jednom riječi nije upozoren od strane FINE (posrednika) da ne može staviti 0%, ali ni na ročištu na Općinskom sudu sutkinja to nije smatrala problemom. Sad ispada da je to temelj za žalbu B2Kapitala iako se nisu pojavili, ni dostavili svoje prijedloge za izmjenu plana otplate ili obavijest da se ne slažu s planom otplate. Stari, ali i novi Zakon o stečaju potrošača u čl. 16 st. 4 kaže: (4) Vjerovnici su ovlašteni pisanim putem savjetovalištu dostaviti svoje prijedloge za izmjenu ili dopunu plana ispunjenja obveza najkasnije u roku od 30 dana od dana objave poziva iz stavka 1. ovoga članka. Dostavljeni prijedlozi objavljuju se na mrežnoj stranici Financijske agencije. B2 kapital to nije napravio, već se nakon rješenja Općinskog suda žalio Županijskom sudu. Nije li B2 Kapital, kao i ostali vjerovnici koji se nisu žalili, propustio mogućnost za žalbu jer nije dostavio prijedlog za izmjenu ili obavijest da se ne slažu s planom otplate u izvansudskom postupku kod FINE? Meni je u interesu dobiti alimentaciju za djecu koja je blokirana već godinu dana na računu jer ju čekamo od 2010. godine. Zanima me kakve su šanse da nam presudom Županijskog suda B2 kapital uzme dio alimentacije koju je prije pokretanja stečaja potrošača FINA redovno uplaćivala djeci na njihove TR u banci?
 6. GDPR i agencje za naplatu potrazivanja

  Molim pojašnjenje. Nekakav štos očito postoji. Kaže mi kolega da ga od početka novog Zakona o zaštiti osobnih podataka uporno traže da im kaže datum rođenja ili broj telefona, adresu ili slično prilikom poziva. Prilikom telefonskog poziva uopće ne spominju dug, već inzistiraju da im da neki od osobnih podataka. Očito je da je štos u tome da je potvrdom nekog od osobnih podataka daje privola za prikupljanje podataka, jer se razgovori snimaju. Kako on od 5. mjeseca ne želi dati/potvrditi ni jedan osobni podatak prilikom poziva operatera, a oni mu svaki put telefonom kažu da osobne podatke ionako imaju, ne spominje se dug i svaki put se traži potvrda osobnih podataka. Možda netko zna? Baš me zanima!
 7. Tražim odvjetnika za tužbu/nagodbu s bankom za kredit u švicarcima. Radi se o kreditu za auto.
 8. Stečaj potrošača i alimentacija

  Poslala sam požurnicu 06.03.2018. i 30.04.2018.g. Drugu požurnicu sam poslala i na znanje predsjednici suda. Do danas nisam dobila nikakav odgovor!
 9. otkaz i godišnji odmor

  Počela sam raditi 01.05.2017. godine. U prošloj godini koristila sam 2 dana godišnjeg odmora. S obzirom da sam tijekom 2017 radila 8 mjeseci bez prekida, imam li pravo na puni GO ili razmjerni dio GO? Poslodavac kaže da imam pravo na razmjerni dio GO za 2017. g. Da li je to točno?
 10. Stečaj potrošača i alimentacija

  Da! Ni kriva, ni dužna, već tri mjeseca osjećam to na vlastitoj koži. Hvala na linkovima! Svako mi je mišljenje dobro došlo prije pisanja podneska.
 11. Stečaj potrošača i alimentacija

  Hvala na odgovoru! Definitivno ću poslati podnesak sudu.
 12. Stečaj potrošača i alimentacija

  Hvala na odgovoru, ali nismo se razumjeli. Pokrenula sam ovrhu još 2014. godine u FINI. Bivši suprug je povremeno radio i tada bi kći dobila alimentaciju. On je i tražio da pokrenem ovrhu jer se bojao da zbog dugova neće moći plaćati alimentaciju. Međutim, 2017. g. pokrenuo je stečaj potrošača jer ima i drugih dugovanja. Krajem 11/2017 donijeto je rješenje o stečaju potrošača. Poslodavac mu je prilikom isplate plaće za 11/2017, 12/2017 i 01/2018 uredno uplatio novac za alimentaciju na ovršeni račun. Dakle nije problem ni poslodavac, ni bivši suprug koji je suglasan da plaća alimentaciju, problem je stečajni upravitelj koji drži novce na njegovom blokiranom računu i ne isplaćuje alimentaciju. Da li je moguće dastečajni upravitelj namjerno ne isplaćuje alimentaciju i čeka da se riješi žalba B2 Kapitala, iako bi alimentacija trebala imati prednost? Da li da se obratim sudu s požurnicom? Što se radi u takvim slučajevima? Koliko sam čitala Zakon o stečaju potrošača čl. 24 kaže da je postupak stečaja hitan?!
 13. Pod pretpostavkom da ste točno naveli datume, te da ste bolovanje otvorili 15.12.2017. godine, a otkaz ste dobili 19.12.2017. + 7 dana otkaznog roka, to znači da bi otkaz trebao biti 26.12.2017., a to znači da Vam otkaz kod tog poslodavca počinje nakon 6 mjeseci tj. otkaz možete dobiti tek 25.06.2018. godine. U tom periodu dužni ste dostavljati doznake poslodavcu! Prva 42 dana bolovanja plaća Vam poslodavac, a ostalo HZZO i tek nakon 25.06.2018. godine idete na Burzu. Sukladno Zakonu o radu imate pravo i na plaćeni razmjerni dio godišnjeg odmora za 2017. i 2018. godinu. Ako u protekle dvije godine niste radili s prekidom najmanje 12 mjeseci, ili 9 mjeseci neprekidno, HZZO će Vam na žalost priznati/ISPLATITI najniži mjesečni iznos za naknadu plaće u iznosu od 831,50 kunu mjesečno. Pročitajte i Čl. 121 st. 3 i 4. Zakona o radu, proučite link http://www.hzzo.hr/obvezno-osiguranje/pravo-na-bolovanje/ , a u nastavku citiram dio objašnjenja s linka "bolovanje na teret HZZO-a" koji je vezan za Vaše pitanje: "Sigurnost zaposlenja Zakon o radu sadrži provedbe sigurnosti zaposlenja bolesnih radnika. Privremena nenazočnost na radu zbog bolesti ili ozljede nije opravdani razlog za otkaz ugovora o radu. Poslodavcima je zabranjeno otkazati ugovor o radu radniku koji nije u stanju obavljati posao zbog svojeg zdravstvenog stanja. Ako je došlo do prekida tijeka otkaznog roka zbog privremene nesposobnosti za rad radnika, radni odnos tom radniku prestaje najkasnije istekom šest mjeseci od dana uručenja odluke o otkazu ugovora o radu. Sretno s operacijom!
 14. Moje je pitanje koliko dugo stečajni povjerenik može na posebno otvorenom računu zadržavati isplatu alimentacije? Zvala sam bivšeg supruga zbog neisplate alimentacije i duga za alimentaciju za nekoliko godina (pokrenuta 2013. g.) i on mi je rekao da stečajni povjerenik čeka povratak sutkinje s godišnjeg (što bi bilo da je godinu dana na bolovanju?) jer smatra da alimentacija nema prednost pred ostalim vjerovnicima i želi da mu bivši suprug iz zaštićenog dijela primanja plati 300,00 kuna za njegovu naknadu. Već drugi mjesec kćer mi ne dobiva alimentaciju iako je bivši suprug dobio svoje dvije plaće na zaštićeni račun?! Zvala sam poslodavca i poslodavac je novac za dvije plaće uplatio na ovršeni račun koji je dobio u obavijesti od FINE, ali stečajni upravitelj već puna dva mjeseca ne isplaćuje nikome ništa. Rješenje o stečaju potrošača (za bivšeg supruga) je izdano 27. studenog 2017. godine a vidjela sam ga ne e-oglasnoj ploči suda. Dakle, pravomoćno je oko 15.12.2017. Zakon o stečaju potrošača kaže: Članak 71. (1) U razdoblju provjere ponašanja na povjerenika prelazi pravo raspolaganja imovinskim pravima koja ulaze u stečajnu masu potrošača, ako ovim Zakonom nije drukčije određeno. (2) Povjerenik raspolaže imovinskim pravima u ime i za račun potrošača. (3) Potrošač prenosi na povjerenika pravo raspolaganja imovinskim pravima izjavom o ustupu koju je dužan dati na zapisnik pred sudom i u kojoj je dužan navesti je li imovinskim pravima iz stavka 1. ovoga članka već prije raspolagao. (4) U izjavi o ustupu potrošač je dužan izjaviti da je suglasan s time da se sva primanja, naknade i darovi koji nisu izuzeti od ovrhe u skladu s odredbama Ovršnog zakona isplaćuju na poseban transakcijski račun iz članka 42. ovoga Zakona. Članak 24. (1) Postupak stečaja potrošača je hitan. Članak 42. (1) Povjerenik je dužan otvoriti poseban transakcijski račun kod financijske institucije za svakog pojedinog potrošača nad kojim je otvoren stečaj u skladu s nalogom suda. (2) Poseban račun iz stavka 1. ovoga članka povjerenik mora otvoriti najkasnije prvi dan nakon što ga je sud imenovao. (3) Preko posebnog računa iz stavka 1. ovoga članka povjerenik može samo primati uplate i obavljati isplate koje se odnose na upravljanje i raspolaganje stečajnom masom.... Članak 24. kaže da je postupak hitan, stečajni povjerenik je račun otvorio, ali novac ne isplaćuje! Smije li on to tako raditi?
×