Jump to content

sssunceee

Korisnik
 • Broj objava

  96
 • registrirao se

 • Zadnja posjeta

 1. GDPR i agencje za naplatu potrazivanja

  Molim pojašnjenje. Nekakav štos očito postoji. Kaže mi kolega da ga od početka novog Zakona o zaštiti osobnih podataka uporno traže da im kaže datum rođenja ili broj telefona, adresu ili slično prilikom poziva. Prilikom telefonskog poziva uopće ne spominju dug, već inzistiraju da im da neki od osobnih podataka. Očito je da je štos u tome da je potvrdom nekog od osobnih podataka daje privola za prikupljanje podataka, jer se razgovori snimaju. Kako on od 5. mjeseca ne želi dati/potvrditi ni jedan osobni podatak prilikom poziva operatera, a oni mu svaki put telefonom kažu da osobne podatke ionako imaju, ne spominje se dug i svaki put se traži potvrda osobnih podataka. Možda netko zna? Baš me zanima!
 2. Tražim odvjetnika za tužbu/nagodbu s bankom za kredit u švicarcima. Radi se o kreditu za auto.
 3. Stečaj potrošača i alimentacija

  Poslala sam požurnicu 06.03.2018. i 30.04.2018.g. Drugu požurnicu sam poslala i na znanje predsjednici suda. Do danas nisam dobila nikakav odgovor!
 4. otkaz i godišnji odmor

  Počela sam raditi 01.05.2017. godine. U prošloj godini koristila sam 2 dana godišnjeg odmora. S obzirom da sam tijekom 2017 radila 8 mjeseci bez prekida, imam li pravo na puni GO ili razmjerni dio GO? Poslodavac kaže da imam pravo na razmjerni dio GO za 2017. g. Da li je to točno?
 5. Stečaj potrošača i alimentacija

  Da! Ni kriva, ni dužna, već tri mjeseca osjećam to na vlastitoj koži. Hvala na linkovima! Svako mi je mišljenje dobro došlo prije pisanja podneska.
 6. Stečaj potrošača i alimentacija

  Hvala na odgovoru! Definitivno ću poslati podnesak sudu.
 7. Stečaj potrošača i alimentacija

  Hvala na odgovoru, ali nismo se razumjeli. Pokrenula sam ovrhu još 2014. godine u FINI. Bivši suprug je povremeno radio i tada bi kći dobila alimentaciju. On je i tražio da pokrenem ovrhu jer se bojao da zbog dugova neće moći plaćati alimentaciju. Međutim, 2017. g. pokrenuo je stečaj potrošača jer ima i drugih dugovanja. Krajem 11/2017 donijeto je rješenje o stečaju potrošača. Poslodavac mu je prilikom isplate plaće za 11/2017, 12/2017 i 01/2018 uredno uplatio novac za alimentaciju na ovršeni račun. Dakle nije problem ni poslodavac, ni bivši suprug koji je suglasan da plaća alimentaciju, problem je stečajni upravitelj koji drži novce na njegovom blokiranom računu i ne isplaćuje alimentaciju. Da li je moguće dastečajni upravitelj namjerno ne isplaćuje alimentaciju i čeka da se riješi žalba B2 Kapitala, iako bi alimentacija trebala imati prednost? Da li da se obratim sudu s požurnicom? Što se radi u takvim slučajevima? Koliko sam čitala Zakon o stečaju potrošača čl. 24 kaže da je postupak stečaja hitan?!
 8. Pod pretpostavkom da ste točno naveli datume, te da ste bolovanje otvorili 15.12.2017. godine, a otkaz ste dobili 19.12.2017. + 7 dana otkaznog roka, to znači da bi otkaz trebao biti 26.12.2017., a to znači da Vam otkaz kod tog poslodavca počinje nakon 6 mjeseci tj. otkaz možete dobiti tek 25.06.2018. godine. U tom periodu dužni ste dostavljati doznake poslodavcu! Prva 42 dana bolovanja plaća Vam poslodavac, a ostalo HZZO i tek nakon 25.06.2018. godine idete na Burzu. Sukladno Zakonu o radu imate pravo i na plaćeni razmjerni dio godišnjeg odmora za 2017. i 2018. godinu. Ako u protekle dvije godine niste radili s prekidom najmanje 12 mjeseci, ili 9 mjeseci neprekidno, HZZO će Vam na žalost priznati/ISPLATITI najniži mjesečni iznos za naknadu plaće u iznosu od 831,50 kunu mjesečno. Pročitajte i Čl. 121 st. 3 i 4. Zakona o radu, proučite link http://www.hzzo.hr/obvezno-osiguranje/pravo-na-bolovanje/ , a u nastavku citiram dio objašnjenja s linka "bolovanje na teret HZZO-a" koji je vezan za Vaše pitanje: "Sigurnost zaposlenja Zakon o radu sadrži provedbe sigurnosti zaposlenja bolesnih radnika. Privremena nenazočnost na radu zbog bolesti ili ozljede nije opravdani razlog za otkaz ugovora o radu. Poslodavcima je zabranjeno otkazati ugovor o radu radniku koji nije u stanju obavljati posao zbog svojeg zdravstvenog stanja. Ako je došlo do prekida tijeka otkaznog roka zbog privremene nesposobnosti za rad radnika, radni odnos tom radniku prestaje najkasnije istekom šest mjeseci od dana uručenja odluke o otkazu ugovora o radu. Sretno s operacijom!
 9. Moje je pitanje koliko dugo stečajni povjerenik može na posebno otvorenom računu zadržavati isplatu alimentacije? Zvala sam bivšeg supruga zbog neisplate alimentacije i duga za alimentaciju za nekoliko godina (pokrenuta 2013. g.) i on mi je rekao da stečajni povjerenik čeka povratak sutkinje s godišnjeg (što bi bilo da je godinu dana na bolovanju?) jer smatra da alimentacija nema prednost pred ostalim vjerovnicima i želi da mu bivši suprug iz zaštićenog dijela primanja plati 300,00 kuna za njegovu naknadu. Već drugi mjesec kćer mi ne dobiva alimentaciju iako je bivši suprug dobio svoje dvije plaće na zaštićeni račun?! Zvala sam poslodavca i poslodavac je novac za dvije plaće uplatio na ovršeni račun koji je dobio u obavijesti od FINE, ali stečajni upravitelj već puna dva mjeseca ne isplaćuje nikome ništa. Rješenje o stečaju potrošača (za bivšeg supruga) je izdano 27. studenog 2017. godine a vidjela sam ga ne e-oglasnoj ploči suda. Dakle, pravomoćno je oko 15.12.2017. Zakon o stečaju potrošača kaže: Članak 71. (1) U razdoblju provjere ponašanja na povjerenika prelazi pravo raspolaganja imovinskim pravima koja ulaze u stečajnu masu potrošača, ako ovim Zakonom nije drukčije određeno. (2) Povjerenik raspolaže imovinskim pravima u ime i za račun potrošača. (3) Potrošač prenosi na povjerenika pravo raspolaganja imovinskim pravima izjavom o ustupu koju je dužan dati na zapisnik pred sudom i u kojoj je dužan navesti je li imovinskim pravima iz stavka 1. ovoga članka već prije raspolagao. (4) U izjavi o ustupu potrošač je dužan izjaviti da je suglasan s time da se sva primanja, naknade i darovi koji nisu izuzeti od ovrhe u skladu s odredbama Ovršnog zakona isplaćuju na poseban transakcijski račun iz članka 42. ovoga Zakona. Članak 24. (1) Postupak stečaja potrošača je hitan. Članak 42. (1) Povjerenik je dužan otvoriti poseban transakcijski račun kod financijske institucije za svakog pojedinog potrošača nad kojim je otvoren stečaj u skladu s nalogom suda. (2) Poseban račun iz stavka 1. ovoga članka povjerenik mora otvoriti najkasnije prvi dan nakon što ga je sud imenovao. (3) Preko posebnog računa iz stavka 1. ovoga članka povjerenik može samo primati uplate i obavljati isplate koje se odnose na upravljanje i raspolaganje stečajnom masom.... Članak 24. kaže da je postupak hitan, stečajni povjerenik je račun otvorio, ali novac ne isplaćuje! Smije li on to tako raditi?
 10. Zakon o stečaju potrošača čl. 72

  Jasno mi je. Zato sam i pokrenula post s namjerom da vidimo kako se to razvija u praksi. Sad već imamo stečaja potrošača koji su aktivni. Hvala na mišljenju!
 11. Zakon o stečaju potrošača čl. 72

  Ako se Rješenjem o oslobođenju od preostalih obveza sukladno čl. 77 Zakona o stečaju potrošača, potrošač se ne može osloboditi: - zakonske obveze na uzdržavanje djece, roditelja i drugih osoba koje je po zakonu dužan uzdržavati, - vraćanja imovinske koristi ostvarene kaznenim djelom ili prekršajem naknade štete nastale kaznenim djelom ili prekršajem, - naknade štete zbog smrti ili teže tjelesne ozljede, moje je pitanje: kakav status imaju takve ovrhe u odnosu na druge ovrhe vjerovnika poput banaka, telekoma, i sl.? Članak 72. Zakona o stečaju potrošača ne vidi razliku između vjerovnika, a/ali čl. 77 kaže da se završetkom stečaja potrošača neće brisati dugovanja za alimentaciju, uzdržavanje,..!? To konkretno znači da će, ako se doslovno poštuje čl. 72 Zakona o stečaju potrošača, protekom 5 godina potrošač vjerojatno biti dužan više nego prije ulaska u stečaj potrošača. Moj izračun na temelju alimentacije za dvoje djece koji ravnopravno ulaze u stečajnu masu ostatka plaće koja se ravnomjerno raspodjeljuje među vjerovnicima sukladno čl. 72 Zakona o stečaju potrošača je ovakav: Uzmimo da je podnositelj stečaja potrošača u radnom odnosu i da je alimentacija 1.500,00 kuna po djetetu (ukupno 3.000,00 kuna) i da se iz stečajne mase isplaćuje svakom djetetu po 500 kuna mjesečno (ukupno 1.000,00 kuna). Ostatak obveze za alimentaciju koji nije plaćen je svaki mjesec 2.000,00 kuna x 60 mjeseci koliko traje stečaj = 120.000,00 kuna bez kamata! Dolazimo u situaciju da stečaj nije rješenje??? Zato sam i postavila gornji post jer sad već ima započetih stečajeva i zanima me sudska praksa i praksa povjerenika u takvim slučajevima.
 12. Ima li neko mišljenje, tumačenje ili sudsku praksu vezano uz Zakon o stečaju potrošača i čl. 72. vezano za prednost isplate alimentacije pred ostalim vjerovnicima?
×