Jump to content

ivana31

Korisnik
  • Broj objava

    45
  • registrirao se

  • Zadnja posjeta

  1. Poštovana, po odredbama Zakona o radu godišnji odmor se može iskoristiti najkasnije do 30.6. sljedeće godine, ali najmanje 14 dana u kontinuitetu morate koristiti u godini za koju ste i ostvarili godišnji. Izmjenama Zakona o radu dozvoljen je izuzetak od ovih 14 dana, ali samo uz pisanu suglasnost radnika. Inače, rješenje o godišnjem nije zakonska obveza ali u slučaju inspekcijskog nadzora jasno se vidi na Vašoj platnoj listi jeste li koristili godišnji odmor.
  2. Poštovani, ravnateljica se mora pridržavati odredbi zakona o radu, kao i pravilnika o radu koji dodatno razrađuje zakonske odredbe i koji je na snazi. Ravnateljice nema pravo pitanja koja regulira važeći Pravilnik slobodno određivati po svojoj volji. Ona je dužna pridržavati se Pravilnika jer u protivnom čini prekršaj, odnosno u slučaju inspekcijskog nadzora može se utvrditi da radnici nisu ostvarili zajamčeno pravo i time zaraditi kaznu i za vrtić i za sebe kao odgovornu osobu. pozdrav!
  3. Ali kada se dogodila provala nismo bili u EU tako da su izlazili iz Zajednice
  4. Prema carinskim propisima prilikom izlaska iz Zajednice obveza je prijave gotovine u iznosu iznad 10.000,00 eura
  5. Radi se o provalnoj krađi, a gosti su Austrijanci. Govorim o prijavi novca na carini koji gosti nisu prijavili, jer kako će dokazati da su u Hrvatsku unijeli toliki novac - 15000 eura. Pa može reći i da su imali 100000. Hotel je osiguran ali u ovom slučaju nije.
  6. Poštovani, molim Vas pomoć. Radim u jednom hotelu i imali smo slučaj krađe naših gostiju. Točnije, ukradena imovina je bila u sefu, lopov nije pronađen. E sad, gosti su u tužbi naveli veliku vrijednost stvari i novca u sefu i zanima me kako će sud povjerovati da je uistinu tolika vrijednost ukradena?? A čak su gosti naveli i toliku količinu novca koju su bili obvezni prijaviti na carini a to nisu učinili. Molim Vas savjet, smjernicu, bilo što.... Hvala!!!
  7. Ne smije vam isplatiti god. jer je zakonodavac ocijenio da je god. odmor pravo radnika koje je od izuzetne važnosti za radnika kao osobu koja se mora odmoriti kako bi i dalje bila produktivna. Radnik se ne može odreći godišnjeg, a ni birati hoće li ga koristiti ili će biti isplaćen, mora ga iskoristiti.
  8. Poslodavac može isplatiti godišnji samo u slučaju ako Vam prestaje ugovor o radu, a ako ste i dalje u radnom odnosu a niste u cijelosti iskoristili god. odmor, Vaš poslodavac je u prekršaju.
  9. Ovako, imate pravo na godišnji odmor.... Prvi Poslodavac je pogriješio što Vam nije omogućio korištenje godišnjeg odmora, odnosno isplatio prilikom prestanka radnog odnosa. Kod drugog Poslodavca također imate pravo na godišnji odmor, razmjerno broju mjeseci koje ste radili kod njega, a to je 5 mjeseci u Vašem slučaju. Za taj razmj. dio Vam je Polsodavac dužan omogućiti korištenje ili isplatiti ako prestaje radni odnos. I naravno, plus razmjerni dio za ova 2 mjeseca iz ove godine.
  10. Na koji način to onda treba regulirat?? Ako nije podružnica, kako onda sefinirat taj ured u drugom gradu??
  11. Molim Vas za savjet!!! Naime, radi se o dioničkom društvu koje dio jednog odjela (marketinga) namjerava preseliti u drugi grad u kojem će otvoriti ured i zaposliti 3 radnika. Da li je potrebno osnivati podružnicu d.d.-a ili postoji neki jednostavniji način??? Hvala!!!!!!!!!!
  12. Drage moje kolege, molim Vas za par informacija. Što je sa pravnicima u gospodarstvu, koliko sam upućena možemo pristupiti PI nakon 36 mjeseci rada, 6 mjeseci prakse na sudu te 150 sati teoretskog stručnog obrazovanja?? E sad, ovih 6 mjeseci prakse na sudu....znači li to 6 mjeseci punog radnog vremena na sudu ili?? nejasno mi je jer su neke kolege napisali da su volontirali na sudu 2x tjedno po 2 sata. I još nešto, može li se tih 6 mjeseci podijelit u 2 godine, tj. svake godine da odradim po 3 mjeseca?? Teoretski dio, jel to Pravosudna akademija?? Kako je ona organizirana i gdje se održava, samo u Zagrebu ili?? Punooo Vam hvala na odgovorima!!
  13. Hvala na odgovoru!!! Malo sam se raspitivala i dobila uputu da prvo usmeno zatražim obračun, pa pismeno preporučenom pošiljkom, a ko se i na to ogluši, onda prijavit inspektoratu. Osim što je neisplata plaće kazneno djelo, i nedavanje obračuna je kažnjivo i to jako visokim kaznama i vjerujem da nijednom Poslodavcu nije stalo do toga da plaća vrlo visoke kazne. Probat ćemo pa ćemo vidjet. Uglavnom, Poslodavac je čak tražio i da se potpiše platna lista kao da je plaća isplaćena što je navodno odbijeno. Ma zamislite koji bezobrazluk!!!!!
  14. Molim vas savjet. Kako pokrenuti ovrhu zbog neisplate plaće? Prema ovršnom zakonu potrebno je imati obračun dospjele a neisplaćene plaće. Kako postupiti kad poslodavac samo odmahne rukom na pit o davanju obračuna neisplaćene plaće??? Je li zakon predvidio takav slučaj? Što napraviti i kako stati na kraj takvim bahatim i bezobraznim robovlasničkim poslodavcima??????
×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija