Jump to content

Inesica

Korisnik
  • Broj objava

    20
  • registrirao se

  • Zadnja posjeta

  1. Pozdrav svima, Prikupili smo >50% potrebnih potpisa za novog predstavnika suvlasnika (PS) i članove vijeća naše stambene zgrade. Bivši PS radi velike probleme s primopredajom ključeva i dokumentacije zgrade, i sada traži ovjerenu punomoć (s datumom prije prikupljanja potpisa) za članove vijeća koji su supružnici vlasnika svoje nekretnine u našoj zgradi , kako bi oni mogli obavljati dužnosti članova vijeća zgrade (provjeravati rad PS i dati svoj potpis za dodatne financijske troškove za koje PS sam nema ovlasti). Zanima me: a) Ako je vlasnik stana fizička osoba, treba li njegovom supružniku ovjerena (kod bilježnika) punomoć za obavljanje posla člana vijeća stambene zgrade, i po kojem zakonu (koji članak zakona)? b) Ako je vlasnik stana pravna osoba (tj. tvrtka), i direktor/vlasnik te tvrtke je naveden kao član vijeća, a posao će obavljati njegov supružnik, treba li njegov supružnik imati ovjerenu punomoć za obavljanje posla člana vijeća stambene zgrade, i po kojem zakonu? Bivši PS koji je napravio puno ključnih stvari mimo znanja svih suvlasnika, sada nam radi velike probleme kada smo prikupili potpise za njegovu smjenu, pa bih molila lijepo ako netko zna odgovore na pitanja za ova 2 slučaja punomoći . Hvala puno unaprijed!
  2. Hvala Vam na mišljenju;) Ako tako svi nastavimo, sa stavom "baš me briga" i "neću se miješati" - onda jao nama! Meni zaista nije jasno da se ljudi ne zele pobuniti za bilo kakvu nepravdu koja im se nanosi, direktno ili indirektno. Znači, svjesno daju drugima da rade "budale" od njih. No, u svakom slučaju, čitala sam sad Zakon vlasništvu, pitala još na Zgradonačelnik.hr , i ako ništa drugo, listu suvlasnika s potpisima bih trebala dobiti na uvid. Kao i svaki drugi suvlasnik. Također , svaki suvlasnik, u bilo kojem trenutku može tražiti uvid u financijske račune koji su vezani za zgradu - znači za što se sve trošio novac od pričuve. I ako to ne daju ni Upravitelj ni Predstavnik, nešto skrivaju i jedan i drugi! Za pitanje video nadzora, nisam mogla iščitati točnu informaciju iz Zakona o zaštiti podataka. Pise da ispitanik ima pravo pristupa informaciji, samo ne znam pravno što to točno znači... Ako Predstavnik može dati uvid samo drugoj ovlaštenoj osobi.. koja je to osoba, i što se može poduzeti ako on ne da pristup video snimci koja snima moju imovinu? (A i mene i moju djecu usput).
  3. Poštovanje ! Vlasnica sam 1 stana i 1 parkirnog garažnog mjesta u zgradi koja ima 72 stana. Useljenje je bilo prije nešto više od godinu dana, i tada je sadašnji predstavnik stanara išao okolo po stanovima i sakupljao potpise za svoju kandidaturu za ovu poziciju koju sada obnaša. Kroz godinu dana, dogodilo se više čudnih tj.neobičnih situacija, koje ukazuju da predstavnik ne radi svoj posao skroz transparentno, i o puno stvari odlučuje sam, ponaša se kao da ima veća prava od ostalih suvlasnika, a obavijest o nekoj izmjeni (npr servis za čišćenje zgrade) stavi na oglasnu ploču kad je već situacija zaključena. Sada želi promijeniti i Upravitelja zgrade, i kaže da je već sakupio više od 50% potrebnih potpisa, a mene npr.nije još uopće tražio potpis, već je obavijest o sakupljanju potpisa stavljena na oglasnu ploču prije 2 dana. Za 2 dana imamo sastanak suvlasnika, pa me zanima: 1. može li svaki suvlasnik dobiti kopiju (ili bar na uvid) sakupljene potpise za promjenu Upravitelja, kao i.. 2. Kopiju popisa suvlasnika (ili bar na uvid) kojim je on dobio većinu potpisa (suvlasničkih dijelova) s čime ima pravo biti Predstavnik suvlasnika ? 3. Može li svaki suvlasnik dobiti na uvid (pregledati) dio snimke video nadzora iz zgrade koji zahvaća dio njegove imovine (npr nakon što mi je ukraden bicikl s mog parkirnog mjesta)? Naime, Predstavnik mi je rekao da mi zbog GDPR-a NE može dati snimku na uvid, dao ju je samo policiji. Također, rekao je da mi zbog GDPR-a NE može dati listu suvlasnika koji su potpisali njegovu kandidaturu za Predstavnika. Jel on u pravu, mogu li dobiti tu listu barem na uvid, i koji zakon (čl.) to propisuje? 4. Mogu li ja ikako povući svoj potpis na toj listi suvlasnika za njegovu kandidaturu za Predstavnika, i na koji način? Hvala Vam puno, puno unaprijed na odgovorima! Puno će mi pomoći kod nadolazećih sastanaka idući tjedan 😊
  4. Pozdrav! Kupila bih stan koji je u izgradnji, preko kredita banke koja je partner izvođaču. U kupoprodajnom ugovoru će biti navedena cijena s PDV-om i taj iznos će se uplatiti za stan (banka plaća ukupni iznos izvođaču). Zanima me, nakon što se dobije uporabna dozvola i zgrada se završi, jel ja kao vlasnik stana (banka će imati hipoteku na stan) moram po zakonu platiti još kakav porez na tu nekretninu (ili zemljište ili nešto dr.?) osim što će PDV već biti plaćen? Hvala
  5. U redu. A kakva je to vrsta zadužnice, i koga to tražim? Banku ili izvođača? Na koji iznos se traži zadužnica, i koliko je vjerojatno da ću ju dobiti, ako ju tražim? Točnije, postoji li neka zakonska obaveza prema kupcu u tom smislu?
  6. Lijepi pozdrav! Mene zanima ista stvar, samo u mom slučaju investitor/izvođač gradnje traži plaćanje cijelog iznosa cijene stana- ili gotovinom odmah nakon potpisivanja kupoprodajnog ugovora, ili gotovinom u 4 rate kroz godinu dana, ili kreditom banke koja mu je partner u izgradnji zgrade. Znači nema kapare, nema predugovora, odmah se sklapa kupoprodajni ugovor i ide plaćanje ili kredit. Investitor je velika i poznata firma, u HR su već izgradili tisuće stanova od kraja 90-ih, i sada u Zg grade već 3. zgradu na lokaciji koja je meni zanimljiva. Prve 2 zgrade su završene i useljene u dogovorenom roku, i svi manji stanovi su na isti način rasprodani odmah na početku gradnje. Dakle, kako se mali privatni kupac može zaštititi, da ako kupi stan koji je tek u izgradnji (kreditom jake banke-partnera tog investitora) a zgrada se iz bilo kojeg razloga ne završi, da će mu se vratiti do tada uplaćeni iznos kredita za stan? Banka najvjerojatnije ne izdaje svoje jamstvo kupcu (to sam već pitala u banci) a od investitora tek čekam prijedlog ugovora, da vidim što je sve u njemu sadržano. Iako sam već dobila info od investitora da za sve kupce imaju isti tip ugovora i da ga uglavnom ne mijenjaju na zahtjev kupca (npr.dodatak nekih članaka u ugovor..). Oni imaju ugovor s tom bankom i na osnovu njihovog međusobnog dogovora, prodaja stanova ide na unaprijed određen način. Koliko je danas rizičan ovakav način kupnje stana? Ako ni banka ni investitor ne daju garanciju kupcu da će mu se novac vratiti ukoliko se zgrada ne izgradi, a tako nešto se npr. desi, kako kupac može doći do svojih novaca koje je do tada uplatio? Što se tada dešava s mojim kreditom koji je u otplati? I dodatno, gdje mogu naći primjer dobrog kupoprodajnog ugovora za stan u izgradnji, da vidim sto bi sve trebao sadržavati takav ugovor? (Rokovi, materijali korišteni u izgradnji, penali, obveze, prava, što se događa ako se zgrada ne završi..itd ..) Hvala puno unaprijed!
  7. Pozdrav, molila bih pomoć oko ove tematike, s obzirom da nisam sigurna jel se prema Zakonu o potrošačkom kreditiranju obveze vjerovnika (banke) o informiranju korisnika kredita, odnose i na razdoblje nakon potpisivanja ugovora o kreditu, tj. u razdoblju otplate kredita. Naime, krajem 5.mj. 2018. podigla sam nenamjenski kredit od oko 100.000 kn, na 4god, s fiksnom kamatnom stopom i za sada otplatila 2 mjesečna anuiteta. Sada bih htjela napraviti djelomičnu prijevremenu otplatu na način da uplatim manji dio novca, oko 15000 kn na preostali iznos glavnice, da mi mj. anuitet ostane u istoj visini kao na početku otplate, ali da imam manji broj ukup.anuiteta (tj. kraći rok otplate) te da tako na kraju i platim manje ukupnih kamata na kredit. Išla sam se raspitati već u 2 navrata o ovoj mogućnosti otplate u toj svojoj banci (u kojoj sam klijent), te tražila objašnjenje koja bi opcija za mene bila najpovoljnija. Oba puta sam došla kod iste službenice, koja mi je prvi puta "slučajno" krivo izračunala ukupan iznos otplate na kraju kredita (ispalo je da ću platiti smiješno malu cifru ukupnih kamata...), a drugi put kad sam došla ponovno provjeriti u banku novu kalkulaciju za smanjeni kredit, računala mi je mogućnosti otplate preko svog kalkulatora u softwareu banke, te pisala ručno kemijskom na običnom papiru okvirne iznose novih anuiteta i ukupne iznose otplate kredita. Pitala sam mogu li dobiti isprintanu novu kalkulaciju anuiteta i ukupnog iznosa otplate, no rekla je da mi ne može to sad isprintati, nego da će to program isprintati tek kad sjedne moja uvećana uplata po kreditu. I dok mi je tako "objašnjavala" moje mogućnosti, na kraju njenih kalkulacija je ispalo da nakon moje uvećane uplate, uz isti mjesečni anuitet ali kraći rok otplate kredita, ja bih kao trebala uplatiti čak nešto viši ukupni iznos (tj. veće kamate), nego što bih platila da smanjim anuitete a rok otplate ostane isti kao na početku otplate kredita. Onoliko koliko ja znam o kreditnom računu kao laik, ti njeni "okvirni" izračuni nemaju smisla. Moje pitanje glasi - mora li mi banka (tj.službenik banke) dati pisani točni izračun rekalkuliranog plana otplate kredita, na moj zahtjev, ali prije nego što ja uplatim uvećani iznos novca po kreditu? I mogu li možda (samo kao svoj orijentir) za usporedbu izračuna koje mi banka da, koristiti izračun s kreditnih kalkulatora koji se mogu naći na internetu? Npr. https://www.kreditni-kalkulator.hr/ Hvala puno unaprijed na odgovoru!
  8. Pozdrav svima! 1. Smije li poslodavac usmeno uputiti radnika na skroz drugo radno mjesto i drugu vrstu poslova (u skladu sa stručnom spremom, ali ne i u skladu s vrstom radnih zadataka koje je radnik do tada odrađivao), ako za njegovim dosadašnjim poslom više nema potrebe? Tj. mora li poslodavac dati radniku kakvu pismenu potvrdu o premiještanju na drugo radno mjesto, i opis radnih zadataka, obveza i odgovornosti? 2. Ako radnik dobije ugovor o poslovno-uvjetovanom otkazu (kao tehn.višak) i odrađuje otkazni rok, da li mora i dalje obavljati poslove na tom drugom/novom radnom mjestu, čiji zadaci i odgovornosti ne stoje u radnikovom starom ugovoru? Znači, ne radi se o privremenom razmještaju na dr. radno mjesto i pomoći oko drugih poslova, već o ukidanju dosadašnjeg radnog mjesta, i raspoređivanju na sasvim drugo radno mjesto i odgovornosti. Hvala unaprijed pravnicima za odgovore.
  9. "Osvježavam" temu s novim informacijama i pitanjima.. Naime, firma je ljudima ponudila izmijenjene ugovore o radu (drugo radno mjesto, puno manje plaće, izmijenjeno mjesto obavljanja rada - Zagreb i Sisak), a onima čije se dosadašnje radno mjesto ukida, a nisu pristali na nove ugovore, ponudili su otkaz radi gospodarskih razloga. Ja još uvijek čekam svoj novi ugovor, a s obzirom da niti moga radnog mjesta (po starom ugovoru) već duže vremena nema, pretpostavljam da će biti sličan kao i gore opisani novi ugovori. Mene zanima, da li firma mora u ovakvom slučaju dati otpremninu ljudima koji dobivaju otkaz? Tko sve ima pravo na otpremninu? (Ja u ovoj firmi radim 3,5 godine). Kako se računa minimalna zakonska otpremnina? Da li imam pravo na nadoknadu s burze rada, ako dobijem i poslovno uvjetovani otkaz (jer se firma seli iz Zg u Sisak, a ja fizički ne mogu putovati tamo na posao, iz ranije spomenutih razloga - malo dijete, jaslice, javni prijevoz...)? Da li moram iskoristiti god.odmor iz 2011.godine, ako sada uskoro dobijem otkaz(a nisam koristila ni 1 dan), ili mi firma može isplatiti te dane? I u kojoj visini se GO isplaćuje? Puno pitanja, ali nisam stručnjak za pravne stvari, pa Vas molim za pomoć..
  10. Danas mi je uručeno "Upozorenje o obvezama iz radnog odnosa i mogućnosti otkaza" (s datumom 13.07. a ne 14.07. kad mi je predano), zbog zastoja u proizvodnji koji se nije desio mojom krivicom. U upozorenju stoji više netočnih navoda, a najbitniji je slijedeći: Ja sam zaposlenik s Ugovorom o radu na neodređeno radno vrijeme s navedenim 1 radnim mjestom, a u upozorenju je navedeno da sam raspodjeljena na drugo - različito radno mjesto i vrstu posla (u skladu sa svojom VSS stručnom spremom ali ne i uskim obrazovanjem). No, ja nikada nisam dobila pismenu obavijest o preraspodijeli radnog mjesta, a na 2.radnom mjestu radim već 8 mjeseci. Niti nakon moje pismene molbe da mi poslodavac promijeni ugovor i odgovornosti, nisam dobila nikakav odgovor. Za zastoj u proizvodnji nisam odgovorna i to ću potkrijepiti dokazima u svom pismenom očitovanju. U upozorenju stoji da je s moje strane nanesena šteta poslodavcu, i da ako nastavim kršiti radne obveze (koje mi nitko nije ni usmeno ni pismeno prenio za novo radno mjesto), postoji mogućnost Otkaza. Piše i da se moram očitovati u roku od 3 dana. Da li se radi o 3 radnadana, i da li je i to moralo biti navedeno u upozorenju? Koja su moja prava, obveze i odgovornosti u ovom slučaju? Što bi se moglo još poduzeti osim mog pismenog očitovanja? Što ako poslodavac ne prihvati očitovanje? Da li moram potpisati ovo Upozorenje (nisam potpisala prije razgovora s poslodavcem)? Mogu li dobiti izvanredni otkaz? Ako dobijem opomenu pred otkaz, moram li je potpisati, ako smatram da nisam odgovorna i imam dokaze i svjedoke? Molim za brzi savijet, jer bih sutra-prije vikenda poslala pismeno očitovanje. HVALA PUNO PUNO!
  11. Poštovani Pitanje je vezano uz godišnji odmor. Ukratko,radim u firmi koja zapošljava cca 500 ljudi. Pravo na godišnji preko ljeta imaju svi zaposleni kao uprava,skladište,održavanje itd.ali ne i transport koji se sastoji od jedno 70 ljudi.Deset ljudi iz transporta ima pravo na godišnji kao voditelji,zamjenici itd.jedino vozači i disponenti nemaju.Pa me zanima dali je to ispravno napravljeno od strane poslodavca ili ako nema godišnjeg to vrijedi za cijelu firmu.Firma ima poslovnice na moru gdje se zna da oni preko ljeta nemaju godišnji zbog obujma posla što su ljudi obavješteni prilikom zapošljavanja.Molim savjet što činiti,hvala.
×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija