Jump to content

Makora

Korisnik
  • Broj objava

    63
  • registrirao se

  • Zadnja posjeta

Sve što je Makora objavio

  1. Ako radiš preko student servisa, ne izdaješ račun, već sklapaš ugovor posredovanjem studenskog servisa. Drugim riječima, svoju kreaciju tog programa možeš legalno naplatiti jedino putem plaćanja autorskog djela. U tom slučaju, sa svojim kupcem bi trebao sklopiti ugovor o djelu i on bi te platio - skupa sa porezom. Dakle, reklamirati se možeš samo u tom smislu. Ili vrši prodaju direktnim kontaktom, a ne sa letcima - jer radi se o ozbiljnoj stvari. Ili, nađi nekoga sa firmom tko ćete pratiti = uložiti s tobom u taj posao. Sretno!
  2. Obrt = fizička osoba. Obrt nema vlasnika. tj. ne upotrebljava se taj termin. Stoga mislim da je 'pitijsko' rješenje navoditi osobno ime i u nastavku naziv obrta (naravno, ukoliko to policija prihvaća) Nadalje se donosi odluka o unosu u obrt i stavljanje u upotrebu i knjiženja idu kao što ste rekli. Moji klijenti još nisu došli s takvim problemima, pa zato rješenje sigurno postoji. Pretpostavljam da na šalteru policije nisu znali razliku između obrta i poduzeća ili ste možda upotrijebili termin 'firma' koji termin ljudi često upotrebljavaju za oba značenja. Sretno!
  3. Slično pitanje imali smo lani ili preklani, pa možete pročitati. Sretno!
  4. 1) da 2) da - ako još imaju taj program na HZZ i ako imaju novaca 3) ne. poticaj je samo za zapošljavanje djelatnika (ne sebe samog) Sretno!
  5. Prvo, zalihe: prilikom zatvaranja obrta sve zalihe postaju osobno vlasništvo obrtnika. Ulaze u primitke i plaća se pdv. Ukoliko obrt još nije zatvoren, predlažem prodati zalihe i fakturirati postignutu cijenu. Drugo, ne može direktor biti na burzi, jer se tamo potpisuje izjava pod krivičom i materijalnom odgovornošću da nisi vlasnik tvrtke. Dalje, direktor - ako nije na drugi način zaposlen - treba plaćati doprinose na prosječnu plaću u RH. Budući da je to jako veliki novac, bolje je sklopiti ugovor o radu sa svojom firmom i plaćati doprinose na ugovorenu plaću. Sretno!
  6. Teoretski - odgovorila sam. Praktično - zaključi! Sretno!
  7. Bilo bi tako lijepo kad bi knjigovođe barem poznavali razliku između termina 'slobodno zanimanje', 'obrt' i 'd..'! Ipak, sretno, buduća kolegice!
  8. Ako je ta firma njemački poslovni subjekt i želite nastaviti rad preko te iste firme, onda mora vas osobno uvesti u vlasništvo tog poslovnog subjekta - sukladno njemačkim propisima. Druga opcija je otvoriti podružnicu te firme u RH - sukladno našim propisima. Vlasnik podružnice je ta njemačka firma - dakle vas osbno tu ne bi bilo. Treća je opcija da vi i vaš prijatelj iz njemačke otvorite u RH poduzeće zajedno - kao suvlasnici u jednakim ili nejednakim dijelovima i to je onda hrvatski poslovni subjekt sa mješovitim vlasništovom i osnivači imaju udjele u dobiti sukladno svojim ulozima. http://www.makora.hr/kako-otvoriti-poduzece-u-hrvatskoj/ Sretno!
  9. Prilikom inventure imovine i obveza na kraju godine je vjerojatno utvrđeno da se radi o karamboliranom vozilu?! Dalje, potrebno je donijeti odluku o prodaji tog osnovnog sredstva u cjelini ili u dijelovima, te knjigovodstveno prebaciti u zalihe dugotrajne imovine namijenjene prodaju (na klasi 6). Nakon toga, nalazaite kupca na tržištu i prodajete ono što i po koliko uspijete, te za to izdajete račun (uz obračunavanje PDV-a (ako ste u sustavu) http://www.makora.hr/pdv-kako-se-obracunava/ Sretno!
  10. Nakon što sjedne na račun, novac od temeljnog kapitala se troši za bilo koju poslovnu svrhu poduzeća. Dakle za nabavke, plaće i td. Ukoliko je potrebno, novac se može i pozajmiti nekoj fizičkoj osobi, uz sastavljenje ugovora i kamatu od minimalno 3%. Kamata je u tom slučaju prihod poduzeća i na nju nije potrebno obračunavati pdv. !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!1111 Sretno!
  11. Makora

    Cjenik!

    Budući da je početak godine, moguće da su izdavatelji ušli u sustav pdv-a http://www.makora.hr/pdv-ulazak-u-sustav/, a da se nisu dobro organizirali na samom početku, ili nisu imali knjigovodstvo koje bi ih na vrijeme o svemu obavijestilo http://www.makora.hr/poduzeca/. U pravilu, niste smjeli dobiti prvo račun bez pdv-a, a kasnije sa pdv-om za istu stvar ili uslugu. Ako ste sami plaćali temeljem cjenika i nešti krivo interpretirali, moguće je da se dogodilo da trebate platiti razliku. Sretno!
  12. Ne može nitko biti direktor preko studentskog ugovora. Direktor u smislu uprave poduzeća mora biti imenovan pri trgovačkom sudu, a ukoliko nije prijavljen na osiguranje na neki drugi način, mora biti u poduzeću u kojem je direktor. http://www.makora.hr/kako-otvoriti-poduzece-u-hrvatskoj/ Sretno!
  13. Ako postoji pismeni trag u prilog Vašim navodima, moći ćete nešto učiniti. Ako ne, žalim. Svaka škola košta! Iz toga što ne znate od koga potražujete, pretpostavljam da niste ništa napisali. Sretno!
  14. Kada kao OPG prodate vino dužni ste izdati račun; njega se knjiži u evidencijama zaliha i zalihe se smanjuju; tako jednostavno! Naravno, iz računa se knjiži i prihod OPG-a, a on će odrediti ev. ulazak u sutav pdv-a i još niz drugih stvari. vidite i ovdje, jer odrebe su iste i za opg i za poduzetnike: Sretno!
  15. Naravno, rješenje može biti i nepovoljnije. To što netko ostaje u stanu živjeti nema utjecaja na vrijednost nekretnine koja je osnovica za razrez poreza. Sretno!
  16. Javiti se onome tko je primio novac (greškom) i tražiti povrat - pismeno sa povratnicom. U pismu navesti da se u protivnom zahtjeva račun za primljeni novac. Ako na to ne reagiraju, podnijeti prijavu državnom inspektoratu navodeći sve stvarne elemente i priloge (uplatnica). Sretno!
  17. Prvo molim odgovoriti taj vrtić - kako je registriran i tko mu je osnivač. Radi li se doista o vrtiću ili o igraonici. Onda ćemo dalje...
  18. Inspektoru rada podnijeti prijavu. Nema druge pravne metode u ovoj fazi. Sretno!
  19. Obratiti se: 1. inspektoratu rada sa konkretnom prijavom, jer je dokumente poslodavac dužan vratiti odmah po prekidu ugovora o radu 2. HZMO (mirovinsko) - provjeriti po svom OIB-u ili JMBG prijavno odjavne podatke 3. ako suprug nije odjavljen - napisati predstavku Službi za reviziju HZMO da se utvrdi stvarno stanje 4. kad dođu svi nalazi - ako potvrđuju Vašu priču - prekršajna prijava Savjet: ne vrijedi hodati po uredima, pričati i prijetiti; sve što se računa su pisma u vidu predstavki, zahtjeva, prijava i sl. sa točnim navodima i potpisana. Na njih su svi organi uprave dužni odgovoriti u roku od 60 dana, u protivnom podnosite žalbu radi šutnje administracije. BOLJE TANKI SPORAZUM, NEGO DEBELA PARNICA! Sretno!
  20. I za ostalo pretpostavljam odgovore, ali ne bih se upuštala u nagađanja na ovom forumu. Što se tiče odnosa sa poslodavcem vezano uz školovanje: naravno, možete to od njega tražiti, ali on to ne mora prihvatiti, jer nema za to zakonske obveze. Naime, nije dužan ulagati u Vaše školovanje zato što se Vaše zdravlje promijenilo. Mislim da će sve završiti na tome da ste na potezu Vi. U današnjoj situaciji, poslodavac će vjerojatno to jedva dočekati (s obzirom da po stručnoj spremi vjerojatno ne radite na visoko specijaliziranom radnom mjestu koje iziskuje posebne vještine). :tuzan: Žao mi je, vjerujem da je odgovor za Vas uvredljiv, ali to je surova stvarnost liberalnog kapitalizma - osobito hrvatske inačice! Ipak, sretno!
  21. Vidim ovdje više tema: 1. izgradnja na pašnjaku - ???? 2. cijena diobe / parceliranja terena - opravdava li to sve. 3. za svaku parcelu bi se morali pribavljati posebni dokumenti 4. ako je nešto OPG, onda nije d.. i obrnuto - to su dva različita oblika poduzetništva. Sretno!
  22. Osnovno o udrugama možeš pročitati u članku: http://www.makora.hr/zaposlenik-u-udruzi/ Kod nas možeš dobiti i sve dokumente za osnivanje udruge. Sretno!
  23. Poslodavac vam je trebao dati dva dokumenta: prekid ugovora o radu koji je u tom trenutku bio na snazi i novi ugovor o radu. Značenje je jasno: ako ne prihvatite izmjenjeni ugovor, stupa na snagu otkaz (uz poštovanje svih zakonsskih uvjeta vezano uz otkazni rok, otpremninu i t s.) Ljudi, molim da svi počnete misliti o svojim pravima na vrijeme, tj. onda KAD SE NEŠTO DOGAĐA, a ne par godina nakon toga. Ima u ovoj državi dovoljno mjesta gdje se može informirati o svojiim pravima, a traženje svog prava nije nikakva sramota niti grijeh! Treba uložiti malo truda, a ne samo beskorisno kukati i galamiti post festum!
  24. Ja sam se u praksi susrela sa niz situacija gdje je u rješenju o otvaranju obrta (upisu u registar) ureda za gospodarstvo kao voditelj obrta bila upisanaa osoba koja je zaposlena negdje drugdje. Dapače, svojevremeno je jedna takva osoba bila na Zavodu za zapošljavanjee, te je za njeno ime primljen poticaj za zapošljavanje... Stoga, ne uzimajte prethodni odgovor zdravo za gotovo, jer postavljanje nekoga za stručnu osobu određenog obrta, nije isto što i zapošljavanje iste te osobe Iskoristite neusklađenoost propisa u svoju korist!
  25. Važno je razlikovati - da se pod nazivom 'firma' misli na poduzeće, a ne na obrt - jer su razlike drastične, osobito vezano uz ovu problematiku - nadalje, važno je da se ograničite samo na vlasništov / suvlasništvo fimme, a ne i na sudjelovanje u upravi, tj. biti jedini ili jedan od direktora - direktor mora biti prijavljen u firmi u kojoj je direktor, ukoliko nije negdje drugdje zaposlen; u protivnom, riskira plaćane doprinosa na prosječnu plaću u RH (što bi bilo cca 4000 kn doprinosa, mjesečno) - redovni student (a to je u pravilu onaj koji prima obiteljsku mirovinu) ne može biti zaposlen I sada smo vidjeli koliko tu ima nelogičnosti u pitanju, pa molim na sve obratiti pažnju! Mirovinsko neće odmah uvidjeti gornju situaciju (zaposlenost i mirovina), ali će i nakon nekoliko godina zatražiti povrati mirovina sa kamatom. To znam iz prakse! Zato, ne proeporučam. Obrt isto ne ide sa studiranjem... Zato, možeš biti vlasnik poduzeća, a sv ostalo za sada preskoči...
×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija