Jump to content

bebili11

Korisnik
  • Broj objava

    6
  • registrirao se

  • Zadnja posjeta

  1. Hvala na odgovorima. Nastavno na ovu temu, u razgovoru s nasljednicima (sinom i kćeri) dogovoreno je da će se odreći 1/3 vikendice u korist moje majke. Molim za savjet - ukoliko nasljednici prilikom ostavinske rasprave to iznesu pred javnim bilježnikom, da li će majka morati platiti porez na nasljedsvo i koliko? Da li uopće oni to na taj način mogu "darovati"? Da li je za nas bolja opcija da se to ne iskaže prilikom rasprave nego da majku isplate i kako se to onda regulira da sve bude legalno? Uglavnom, koji način je najbolji za majku da ostvari novac od te 1/3 vikendice? Unaprijed zahvaljujem na savjetu.
  2. Oprostite, krivo ste me shvatili. Nisam mislila da svjedoci lažu o tome gdje on stanuje, to nipošto. Mislila sam samo na to da svjedoci potvrde da su oni i dalje bili u kontaktu i održavali vezu te da je ona brinula o njemu, a to je sve istina.
  3. Hvala na odgovoru. No, da li se može pomoću, recimo, svjedoka nekako potvrditi da ta zajednica nije prestala, iako je on odselio?
  4. Poštovani, Prije par dana umro je čovjek s kojim je moja majka bila u izvanbračnoj zajednici nekih 22-23 godine u našoj obiteljskoj kući. Prije nekih 5 godina on je odselio u vlastiti stan i prijavio tamo i prebivalište. Svo to vrijeme oni su bili u kontaktu, dolazili jedni drugome, moja majka je o njemu brinula u smislu da mu je otišla oprati rublje, zavjese, prozore, vozila ga je gdje god je trebalo, zajednički su radili vinograd koji je njegovo vlasništvo (ima i vikendica uz vinograd). Dakle, oni su i dalje bili u vezi, ali nisu živjeli više zajedno. Taj čovjek ima dvoje djece - sina i kćer - s kojima godinama nije bio u kontaktu niti su djeca za njega marila. Nije ostavio nikakvu oporuku niti su imali ugovor o uzdržavanju. Moje pitanje je - ima li majka po ikakvoj osnovi pravo na dio nasljedstva? I još nešto - može li se ona nekako i gdje predbilježiti za prisustvovanje ostavinskoj raspravi? Hvala unaprijed na odgovoru.
  5. U nadi da ćete mi pomoći, lijepo vas pozdravljam. Postavit ću pitanje za koje možda već postoji odgovor, ali ja ga jednostavno nisam našla ili ga nisam propisno shvatila. Naime, samohrana sam majka jednog djeteta koje će za par mjeseci navršiti 10 godina, a kojeg imam iz jedne kratke veze. Godinu dana nakon rođenja djeteta, kod Centra za soc.skrb sam imenovala oca koji po pozivu Centra nije priznao očinstvo. Prije mjesec dana svojevoljno je priznao očinstvo i prihvaća plaćanje alimentacije koje još kod suda moramo riješiti, kao i uostalom skrbništvo i viđanje djeteta. Ovih dana namjeravam podnijetu sudu prijedlog za reguliranje statusa djeteta u vanparničnom postupku. Može li mi tko reći kako otprilike izgleda taj zahtjev, tj. da li možda postoji kakav predložak. Ono što mi je još bitnije, a što mi nikako nije jasno (čitala sam i Obiteljski zakon i njegove Izmjene i dopune, te rasprave po forumima)jest da li imam pravo, u ime djeteta, tražiti isplatu alimentacija za proteklo razdoblje (negdje se spominje 5 godina)? Da li nastanak obveze alimentacije, u mojem slučaju, nastaje danom kad je on priznao dijete pa nadalje ili mogu tražiti i retroaktivno (i ako mogu, koliko vremena unazad)? Unaprijed zahvaljujem na svakom danom odgovoru, .
×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija