Jump to content

silentbobri

Korisnik
  • Broj objava

    5
  • registrirao se

  • Zadnja posjeta

  1. Sporazumni raskid nije opcija, jer ja želim da mi radnik odradi tih 45 dana. No, koliko sam shvatio, uvijek se primjenjuje propis koji je povoljniji za radnika, što bi u ovom slučaju bilo ili 15 dana (po Zakonu) ili 8 dana (zbog probnog rada)? Što ukoliko ja inzistiram na 45 dana, a radnik ne želi ni čuti, nego jednostavno prestane dolaziti na posao? Mogu ga tužiti ili...?
  2. Imam radnika koji mi je zaposlen na neodređeno vrijeme zadnjih 4 mjeseca, uz probni rad od 5 mjeseci. Prema ugovoru, na probnom roku otkazni rok iznosi 8 dana, u slučaju da radnik ne zadovolji na probnom roku. Otkazni rok koji piše u ugovoru je 45 dana. Radnik mi daje otkaz (unutar probnog roka) i želi čim prije otići. Koji otkazni rok se primjenjuje? Prema Zakonu (15 dana), prema ugovoru (45 dana) ili prema probnom roku (8 dana)?
  3. Hvala na odgovoru. A da li dnevni odmor mora biti 12h i za dane u kojima radim navečer? Konkretno, ako radim danas navečer 21-24, kad sutra smijem početi raditi kod drugog poslodavca? Da li tek u 12 sati, ili smijem i prije?
  4. Radim kod dva poslodavca sa pola radnog vremena kod svakog. Kako imam potpuno različito radno vrijeme (kod jednog radim dio dana u tjednu navečer, dok kod drugog radim dio dana po danu), imam nedoumicu oko slobodnog dana, odnosno tjednog odmora. Članak 75. stavak 1. Zakona o radu kaže: "(1) Radnik ima pravo na tjedni odmor u neprekidnom trajanju od najmanje dvadeset četiri sata, kojem se pribraja dnevni odmor iz članka 74. ovoga Zakona." Da li se u ovih 24 sata računa da treba biti jedan cijeli dan (0-24) ili se računa i npr. ako radim prvi dan 8-20, a drugi dan 21-24? Da li se to računa pod slobodni dan, odnosno tjedni odmor ili ipak ne?
  5. Koji je način dokazivanja izvanbračne zajednice u ovakvom slučaju? Samo izjava da je par u izvanbračnoj zajednici ili je potrebno još nekako dokazivati to?
×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija