Jump to content

Kompa

Korisnik
 • Broj objava

  2268
 • registrirao se

 • Zadnja posjeta

 • Osvojio dana

  5
 1. HRVI i naknada

  Zastaci mogu ići unatrag od dana podnošenja zahtjeva, ako se isti zahtjev riješi pozitivno za vas, odnosno ako vam se prizna status hrvi jer pošto vam je 1996 kako navodite ukinut, od tada nemate isti status, pa ni pravo na nikakvu naknadu vezano za isti status.
 2. RTV pretplata - ima li smisla slati prigovore?

  Za sve ubuduće koji se nađu u slićnim situacijama : Kada vam se osoba predstavi kao inkasator HRT-a, ODMAH s istom osobom prekinite kontakt! Zatvorite vtata bez pozdrava! Nikakva potpisivanja ili ustupanja istim osobama na uvid svoje osobne podatke. Nemaju nikakve zakonske ovlasti od bilo koga išta dobtiti, odnosno bilo kakve osobne podatke koje traže ili ulaziti u stanove i kuće! Ako im pak date osobne podatke ili potpis, HRT-a čete se riješiti jedino i to možda samo putem sudske parnice.
 3. Priznao sam dijete a nisam biološki otac

  Obvezu na alimentaciju ALI i pravo na viđanje i druženje s djetetom, pa čak i traženje skrbništva nad djetetom.
 4. DJEČJI DOPLATAK

  Prilikom određivanja cenzusa po članu kućanstva, gledaju se svi oporezivi prihodi u istom kućanstvu ostvareni u prošloj godini. Znači, OPOREZIVI, alimentacija nije oporeziva u bilo kojem pogledu. Tako da, iza 01.07.18. podnesite zahtjev za dječim doplatkom, naravno uz zahtjev i svu potrebitu dokumentaciju a koja će biti navedena u zahtjevu kao potrebita.
 5. DJEČJI DOPLATAK

  Dodatak citiranom:, vlada je prihvatila i u saborsku proceduru uputila izmjene "Zakona o dječjem doplatku", a koje izmjene, budu li prošle u Saboru RH, stupaju na snagu 01.07.2018.
 6. DJEČJI DOPLATAK

  Saznao sam, od 01.07. 2018. stupaju na snagu izmjene zakona o doplatku na djecu, vezano za dohodovni cenzus po članu obitelji. Sada sam gledao vijesti. Što se tiče pak alimentacije ona ne utječe ni na onoga tko je u ime djece prima ali ni na onoga tko ju je dužan davati, a taj koji je daje ima novu obitelj i djecu u toj obitelji. Alimentacija koju daje ne uzima mu se kao olakšica prilikom zahtjeva za dječji doplatak u novoj obitelji za novu djecu.
 7. DJEČJI DOPLATAK

  Mene zanima, od kada će se primjenjivati NOVI dohodovni cenuzi po članu obitelji. Naime, "Vlada je na sjednici u četvrtak usvojila izmjene Zakona o doplatku za djecu kojima se mijenja dohodovni cenzus i povisuje s 50 posto na 70 posto proračunske osnovice, odnosno sa sadašnjih 1663 na 2328 kuna. Alimentacija se ne gleda. Ne ulazi u izračun.
 8. usporedni izračun mirovina

  Možeš preko svoje dr opće prakse pokrenuti posupak za obnovom postupka pred nadležnim hzmo. No, pitanje je, bez obzira na kako kažeš da imaš 20% hrvi privremeno, hoće li te na istoj obnovi postupka proglasiti opće nesposobnim za rad? Sve je moguće. Sretno.
 9. Rad u Njemačkoj

  Može ako je profesionalna nesposobnost za rad, ako ste u tzv. profesionalnoj mirovini. Samo trebate isti rad u roku od 15 dana prijaviti u nadležni hzmo jer ste to dužni, piše vam u rješenju da ste svaku promjenu dužni prijaviti. Nakon toga ćete i dalje dobivati mirovinu, nešto manju nego sada ali uglavnom sve je legalno.
 10. Mislio sam na da bez statusa hrvi, ne može ostvariti pravo na mirovinu po zakonu o hr branitelja u kojoj je određen dio po posebnom zakonu i po općem ( rat - mir Kad ostvari status hrvi, onda ponovo ide na obnovu postupka, te traži novi obračun mirovine po zakonu o hr braniteljima.
 11. Nakon Šarengradske, što te proglase nesposobnim za pol.službenika, čeka te komisija hzmo-a koja će utvrditi postoji li kod tebe preostala radna sposobnost, na osnovu čega će to odrediti opću ili profesionalnu nedposobnost za rad, plus omjer vojno-civilni. Uglavnom ti je to otprilike tako.
 12. Novi zakon ministra Medveda

  Zaposlit će. Treba radne snage. Ima poslodavaca kojima treba baš netko na do 3.5 sati, tko želi raditi za te sate i biti plaćen pola od pune plaće za to radno mjesto. Na kraju, krajeva, tih 3.5 sati se piše, sve je legalno. A koliko se uistinu odradi i plati, eeeeee tko to zna, kao i u poslovima za i na puno radno vrijeme. Kažu statistike da je javni sektor u prosjeku, a za razliku od privatnog plaćen puno više. To su samo statistike i u praksi nije tako jer se u privatnom sektoru u 50% slučajeva pola plaće isplaćuje na ruke, pola preko računa, za razliku od javnog sektora gdje sve ide preko računa. Statistike broje i računaju samo ono što ide preko računa, odnosno ono za što se zna. Tako i ovo radno vrijeme do 3.5 sati.
 13. Liječničko povjerenstvo

  Ja sam ih čekao po 6 mjeseci, pa i više.
 14. Bolničko liječenje

  To ti može na komisiji biti i otegotna okolnost s obzirom da imaš već, koliko sam skužio hrvi 40% na osnovu ptspa. Sada ti komisija, ne mora, a može, uzeti u obzir promjenu dijagnoze kao posljedicu od ratnih zbivanja jer ti je u vezi rata priznat ptsp, ovo sada je druga dijagnoza. Što se tiče hrvia, 40% je max za ptsp i psihu općenito, tako da sada jedino možeš, ako već nisi, ići na komisiju hzmoa. Da ti oni odrede preostalu radnu sposobnost, odnosno nesposobnost. Kako će ti oni odrediti, toooo nitko ne zna. Sve je moguće s obzirom na promjenu dijagnoze i protek vremena od rata. Uglavnom, sretno.
×