Jump to content

100.000 tema na Legalis portalu!  Nakon 16 godina od pokretanja ove stranice, dana 31.07.2019. na Legalis portalu je pokrenuta 100.000-ta tema. Time je na ovom portalu raspravljeno više od 100 tisuća pravnih pitanja, i to kroz 526.000 pojedinačnih objava korisnika. U ovom trenutku Legalis portal broji 90.700 registriranih korisnika.

Hajduk1911

Korisnik
 • Broj objava

  65
 • registrirao se

 • Zadnja posjeta

 1. Pravni savjet

  Molim vas odgovor na zadnje postavljeno pitanje ukoliko imate nekakav savijet Još jednom hvala na prethodnim odgovorima
 2. Pravni savjet

  Hvala na odgovoru jos samo jedno pitanje.Što ako je prošao rok dali se može pokrenuti novi postupak jer sad spor nije samo mali dio parcele vec puno veci dio koji uključuje i taj. Hvala na odgovoru
 3. Pravni savjet

  Molio bi odgovor dali je moguće pravno pokrenuti novi postupak za gore opisani postupak? Hvala na odgovorima
 4. Pravni savjet

  Činjenica nije dokazana u postupku već je saznanje dobiveno kasnije nakon postupka u jednom vještačenju.
 5. Pravni savjet

  Molim pravni savjet Vođen je sudski proces gdje je jedan dio zemljišta pridodan parceli tužitelja i morao se predati u posjed tužitelja. Naknadno je otkriveno da ne samo taj dio koji je pridodan nego i veliki dio parcele tužitelja nije bio njegov nego je dobiven greškom u katastra koja je dokazana i po meni neoborivim materijalnim dokazima. Te da bi u stvari pripadao tuženik da nije bilo greške. Moje pitanje je moze li se pokrenuti novi postupak u kojem bi se tražilo ne samo taj dio koji se presudom pripojio parceli već sav ostali dio vrati tuženik pa samim time i taj pridodani dio za koji postoji pravomoćna presuda da se daje u posjed tužitelj. Dali se to vodi kao novi proces ili se mogu pozivati na presudu. Mozda nisam dobro objasnio ako trebate još objasnjenja stojim na raspolaganju.
 6. tajno snimanje razgovora mobitelom

  Jasno to već ima smisla Hvala na pojašnjenju
 7. tajno snimanje razgovora mobitelom

  Još jedno pitanje u zakonu piše ko snimi nejavno. Što to u praksi znaci recimo primjer ako snimiš osobu koja stoji vani na javnoj ili ne javnoj površini i viče glasno na nekog i svađa se i to se snimi i to koristi ko dokaz jel to neovlaštena snimka i podliježe li mogucem kaznenom postupku.
 8. tajno snimanje razgovora mobitelom

  Molim vas onda pojašnjenje stavak 4 zkp dali bi to znacilo da ukoliko ja posjedujem snimku koja bi potvrđivala neku činjenicu i tako pomogla u nekom sporu tj bila ključna da dokažem da govorim istinu a protustranka laže kazem u ne kaznenom postupku ako nisam upozorio da snima takvom snimkom bi samo odgovarala osoba koja je snimala. A sud bi odlučivo temelju moja rječ protiv tvoje, ako je tako znači kako sam i rekao zaštićeni su lažljivci. Tj kad su uhvaćeni u laži. Kako dokazati da netko laže kad je moja rječ protiv tvoje. A moje je mišljenje ako praveda čovjek nešto kaže mora i stajati iza tog.
 9. tajno snimanje razgovora mobitelom

  Malo mi je jasnije jer recimo jedna hipotetski situacija recimo zaustavi vas policajac u autu i recimo treca osoba snima situaciju na mob i može li se taj razgovor u prekršajnim postupku koristiti kao dokaz da je neko nešto rekao ili svađaju se dva susjeda i neko snima njihovu svađu može li se izgovorenu koristi kao dokaz u nekom procesu koji nije kazneni itd. Naravno snimanje nije "tajno" da si koristio neku posebnu skriven u opremu vec vjerovatno mob koji ima svatko od nas. Koliko shvacam to i bilo na sudu da procijeni dali je to dokaz ali dali postoji kazna za onog tko snima takvu situaciju?
 10. tajno snimanje razgovora mobitelom

  Jedno pitanje dali ovo sve vrijedi samo za kaznene postupke npr dali se snimka moze koristiti za dokazivanje u drugim postupcima npr ostavinskim postupcima, upravnim postupcima ili jednostavno kao dokaz svom svjedočenju koje dokazuju da govorim istinu a protustranka laže a nije kazneni postupak. Jer ako ne, onda zakon u svakom slučaju štiti lažljivce mogu lagat na sudu mogu lagat u javnosti pa ako i možeš dokaza da laže to nije dokaz jer ako ga upozorio da ga snimaš onda ce lagati isto ko i na sudu kad svjedoče upozore se da moraju govoriti istinu pa opet lažu. Kako se štiti istina?
 11. Ispravak greške u katastru

  Jasno je meni što vi kazete ali propisi bi trebali biti napravljeni da pojednostave stvari a ne zakompliciraju bar kad su u pitanju jednostavne lako dokazive stvari. Ali sto se tiće krivnje jasno je da je greška u onom ko je upisivao ali isto tako rijetko ko od nas redovito provjerava sve u katastra i sve upise i promjene te traziti parcelacija svih parcela u vlasništvu itd jedino kad se za to pokaze potreba nekim pravnim poslom kao i u ovom slučaju valjda treba imati "povjerenje" u institucije i ne misliti na to da ce netko danas ubaciti krivi podatak i tako me oštetiti. Ali izgleda da je doslo vrijeme da sve moraš provjeravati pa i najbizarnije stvari jer na kraju samo ti mozeš imati probleme. Strašno!!!!!
 12. Ispravak greške u katastru

  Znači kako sam razumio zašto jednostavno kad može komplicirano pa tako netko prije 40 god krivo precrta skicu i oduzme ti zemljište i pridoda ga u drugu parcelu, naravno to se ne upiše u zk jer nema ni pravne osnove i sad ja moram na sudu dokazivati da je napravljena greška i trošit novce na odvjetnike i razna cuda a susjed ne mora dokazati na temelju čega je dobio tu nekretninu. Sad mi je jasno zašto svi kažu da zakoni štite nepoštene a pošteni nagrabuse. Po svim činjenicama i dokazima i papirima u katastra i zk velika je vjerojatnost(bar po mom mišljenju i mišljenju vještaka) da cu vjerovatno taj spor dobiti ali u našoj državi apsurda ništa nije sigurno a da ne govorim o troškovima izgubljeno vremenu stresu itd.
 13. Ispravak greške u katastru

  Kad bi se ispravila katastarska skica i definirale parcele kakve su bile do greške 1976 ne i bilo potrebe za izmjenama u zk ni na našoj ni na susjednoj parceli i sve bi štimalo i zk knjige i površine ali kako vratit stanje prije greske sudskim ili upravnim postupkom jer po vještačenju greska je u katastra ne u zemljišniku jer to pripojen je nije upisao u zk knjigama samo u katastra i to očito greškom.
 14. Ispravak greške u katastru

  U zk prije pogreške upisano sve kako treba međutim nakon sto su greškom ta parcela prepisana drugoj parceli postala je sastavni dio druge parcele pa samim time i vlasnika na njoj dok je nasa parcela prakticno nestala. Međutim ni u zk upisima parcele prije greške ni u zk susjedne parcele kojoj je pripojena ni u katastru ni na listu B u zk knjigama ne postoji upis da je parcela pripojena susjednoj parceli. Znaci susjedna parcela je nezakonito povečana greškom. Ako se stanje vrati na 1976 prije greske sve štima i katastarska skice površine i susjedne i naše parcele i stanje u zk knjigama se poklapa. Sad ja ne razumijem vase pitanje ko je upisan u zk službeno sad je upisan susjed jer je parcela na kojoj smo mi vlasnici greškom pripojena susjednoj i postala je jedna cijelina ali kad bi se vratila zk ulošku od koje je greškom odvojena vlasnici u zk bi postali mi. Nadam se da sam vam uspio odgovorit
 15. Ispravak greške u katastru

  Znaci vještaceje ukazuje na citiram grubu pogrešku u oznakama čestica i na pogrešan način prikazuje linije međa i drugih granica sve navedeno proizašlo je pogrešnim prerisom kopije katastarskoj plana prijavnom lista iz 1976... Mišljenje je ovlaštenog ing geodezija kako je na službenom katastarskom planu sadržana pogreška u smislu grafičkih prikaza granica međa kčbr... kraj citata. Ima jako punom i detaljno opisao povjesni niz u zk i u katastru i kako je došlo do greške previše je da pišem sve. Ako se vrati na stanje u katastra kakvo je bilo prije greške stanje u zk apsolutno štima jer u zk nema upisa da je ta parcela prešla susjednim kao ni u katastra. Nadam se da vam je sad jasnije opisana situacija
×