Jump to content

lukajadran

Korisnik
  • Broj objava

    4
  • registrirao se

  • Zadnja posjeta

Sve što je lukajadran objavio

  1. Račun knjižite u URA u ukupnom iznosu i zatvarate sa plaćanjima prvo sa ovim učešćem od 53.959,97 kn, a dalje sa mjesečnim otplatama. Na računima ili obavijestima za plaćanje koje ćete dobivati od Leasing kuće više neće biti iskazan PDV, ali neka Vas to ne zbunjuje, vi ćete pretporez priznavati u dijelovima mjesečno pri otplati glavnice, a kamata naravno ide u trošak. Amortizaciju obračunavate na vrijednost vozila znači 107.920,00 x 20%, srazmjerno broju mjeseci.
  2. Vlasnik obrta (OPG-u sustavu PDV-a i obveznik poreza na dobit), zaposlen je u poduzeću. Znam da vlasnik takvog obrta mora isplaćivati poduzetničku plaću ali što u ovom slučaju kad je zaposlen u d..?
  3. Obrtnik dohodaš zatvorio je obrt sa 31.12.2011. i imovinu obrta unesao u svoje poduzeće, povećao temeljni kapital, prijenosom gospodarske cjeline. U imovini se nalazi i kombi vozilo. Moje pitanje je,da li se kod prijepisa vozila sa obrtnika na poduzeće stvara obveza za plaćanje poreza na promet rabljenih vozila (5%)? Kombi je nov, nabavljen u 2011.
  4. Obrtnik (R-2) zatvara obrt i nastavlja poslovanje preko poduzeća (vlasnik poduzeća supruga). Po zakonu o pdv-u i porezu na dohodak u obrtu treba obračunati pdv na neamortiziranu vrijednost osa i istu knjižiti u primitke. Moja preporuka vlasnicima je da prodaju osa poduzeću i na taj način iskoriste pretporez u poduzeću (radi se o strojevima i velikom iznosu). Na ovaj način ne moraju mjenjati vlasništvo poduzeća, kao u slučaju da idu na - zapisnik o prijenosu gospodarske cjeline, što je po meni upitno zbog odnosa r-2 naspram r-1. Molim mišljenja i savjete onih koji su imali iste situacije
×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija