Jump to content

jasmina55

Korisnik
 • Broj objava

  21
 • registrirao se

 • Zadnja posjeta

 1. Kako izbjeći da djeca naslijede nužni dio ?

  Sklopite s nekim kome želite ostaviti ostale nekretnine ugovor o doživotnom uzdržavanju. Tada nitko neće moći dobiti nužni dio.
 2. Molim za stručan savjet. Sklopila sam ugovor o doživotnom uzdržavanju sa svojim kćerima u kojem one nakon moje smrti postaju vlasnice kuće u suvlasničkom dijelu 1/2. Zanima me mora li u ugovoru pisati da u slučaju da Davatelj uzdržavanja umre prije Primatelja uzdržavanja njegova prava i obveze prelaze na njegove nasljednike ako oni na to pristanu ili je moguće napraviti tako da ako jedan od davatelja uzdržavanja umre prije primatelja, sva prava i obveze prelaze na drugog davatelja...... Unaprijed hvala
 3. Pomoć pri sastavljanju ugovora o doživotnom uzdržavanju

  Vlasnik nekretnine sam ja, darujem je djeci kao naknadu za skrb mene i supruga. Dakle, suprug je treća osoba koja također potpisuje ugovor kao primatelj uzdržavanja. Mogu li ja u slučaju razvoda braka, tražiti raskid ili izumjenu ugovora u odnosu na njega s obzirom na bitno izmjenjene okolnosti (nismo više zajedno) i hoće li mi to uspjeti ili bi mogla imati problema?
 4. Pomoć pri sastavljanju ugovora o doživotnom uzdržavanju

  Može li ugovor o doživotnom uzdržavanju sklopiti sa svojom djecom i roditelj koji je još u radnom odnosu ali želi osigurati skrb o sebi kad ode u mirovinu ?
 5. Pomoć pri sastavljanju ugovora o doživotnom uzdržavanju

  Može li suprug kao treća osoba nakon moje smrti osporiti ugovor iako je pristao na uzdržavanje i potpisao ugovor ( u ugovoru se obvezuju davatelji uzdržavanja na uzdržavanje i mene kao vlasnika nekretnine i supruga te postaju vlasnici nekretnine nakon smrti nas oboje) ili on svojim potpisom samo pristaje na uzdržavanje i doživotno uživanje bez mogućnosti razvrgavanja ugovora koji sam zapravo ja sklopila s djecom?
 6. Poštovani, odgovorili ste mi na pitanje u vezi ugovora o doživotnom uzdržavanju ali Vas molim još jedno objašnjenje. Ako je kao primatelj uzdržavanja mene kao vlasnika nekretnine i moj suprug kao treća osoba za koju će davatelji uzdržavanja skrbiti, može li on u slučaju da ja umrem prije, tražiti razvrgnuće ugovora ili je svojim potpisom na ugovoru samo pristao na uzdržavanje?

  1. Prikaži ranije komentare  12 više
  2. Ruby_Danderfluff

   Ruby_Danderfluff

   Ma možete, ali stavite "od trenutka kad primatelji uzdržavanja više ne budu u mogućnosti samostalno snositi režijske troškove itd.", možda je to dobro srednje rješenje. Sahrana Vam još ne treba, ali je izvjesno da će Vam trebati, za pomoć u kućanstvu i snošenje režijskih troškova to nije tako izvjesno.

   Zamišljam situaciju u kojoj Vi govorite kćerima: Dobro, a sad počnite plaćati režije, mi više ne možemo... A one kažu - Zašto, prije to nismo morale, a ugovor je bio na snazi, a sad pak moramo? :D

   Ništa u ugovoru nije problem ako ga netko kasnije ne bude osporavao, a to je, iskreno, tako teško reći.

   Ja Vam želim puno sreće da sve prođe kako treba i da Vam uzdržavanje ne bude potrebno što dulje :)

  3. jasmina55

   jasmina55

   Puno Vam hvala na odgovoru. Može li u ugovoru pisati "nakon odlaska u mirovinu"?

  4. Ruby_Danderfluff

   Ruby_Danderfluff

   Poštovana,

   može, dakako.

 7. Molim Vas za još jednu informaciju. Ako ja kao vlasnik nekretnine sklopim ugovor o doživotnom uzdržavanju sa svojim kćerima u kojem ih obvezujem da osim mene, doživotno uzdržavaju i mog supruga, može li moj suprug kao treća strana tražiti razvrgnuće tog ugovora ili je on samo strana koja potpisom prihvaća ugovor.

  1. Prikaži ranije komentare  2 više
  2. jasmina55

   jasmina55

   Hvala Vam na odgovoru. Suprug je ugovorna strana i potpisao je ugovor. Zanima me još, da li ja kao vlasnik nekretnine mogu tražiti raskid, odnosno izmjenu ugovora u odnosu na njega u slučaju razvoda braka?

  3. LjuboZG

   LjuboZG

   Je li nekretnina bračna stečevina?

  4. jasmina55

   jasmina55

   Nekretnina je bračba stečevina ali imamo ugovor o bračnoj stečevini po kojem se suprug te nekretnine odrekao u moju korist.

 8. Poštovani, čitajući Vaše odgovore na postavljena pitanja, vidim da se puno razumijete u problematiku pa Vas molim da i meni pomognete. Naime, vlasnica sam kuće i želim sa svoje dvije kćeri sklopiti ugovor o doživotnom uzdržavanju. Željela bi ih obvezati da uz doživotno uzdržavanje mene kao vlasnice, uzdržavaju i mog supruga (njihovog oca). Mogu li to pravno provesti kroz taj ugovor i mora li i on taj ugovor potpisati i u kom svojstvu ili ne. Ako mora, je li on isto primatelj uzdržavanja (nije vlasnik kuće) ili je dovoljno da samo u članku u kojem navodim na što se sve one obvezuju u odnosu na mene, navedem da se ta obveza odnosi i na supruga.

  Unaprijed Vam hvala

  1. Prikaži ranije komentare  1 više
  2. jasmina55

   jasmina55

   Znači da u zaglavlju ugovora kao primatelje uzdržavanja navedem i sebe i supruga, a u članku u kojem navodim nekretnine, navedem sebe kao vlasnika (što i jesam)?

  3. Ruby_Danderfluff

   Ruby_Danderfluff

   Tako je, Vi ste primateljica uzdržavanja, a suprug je treća osoba, također primatelj uzdržavanja.

  4. jasmina55

   jasmina55

   Puno ste mi pomogli i zahvaljujem se.

 9. Molim za pomoć hitno! Sastavila bih sa svoje dvije kćeri ugovor o doživotnom uzdržavanju ali bih htjela u uzdržavanje uključiti i svog supruga (njihovog oca). Mogu li dakle u ugovoru navesti da su dužne uzdržavati mene kao primatelja uzdržavanja i supruga iako on nije vlasnik nekretnine. Hvala unaprijed.
×