Jump to content

bersis

Korisnik
 • Broj objava

  46
 • registrirao se

 • Zadnja posjeta

 1. Dobar dan, koliko znam moze stranka predati zahtjev za sudjenje u razumnom roku koji predaje opcinskom sud koji salje na zupanijski sud. Tacno? Sad se pitam dali je to samo za tuzitelja ili isto za tuzenika. Posto i tuzenik moze imati interes da se neka stvar resi sto pre. Evo imam predmeta koji je predan sudu i ceka se jos mjesec dana ukupno tri godine. Sud nista nije uradio. Samo prima pozurnice i to je sve. Nema sudske radnje. Niti pripremno rociste. Koliko sam se informirao ima tu neki rok o tri godina u kojem sud moze cekati sa radnjom. Tacno? Sto bi rekli, dali ima smisla poslati sudu zahtjev za sudjenje u razumnom roku? Hvala na odgovor!
 2. Ovrha u EU

  Niti prijavila niti odjavila. Dobro hvala!
 3. Ovrha u EU

  Koliko razumjem ni jedno niti drugo ako idem po ovome: Ovrsenik dolazi u RH na odmor za 10 dana u svoju nekretninu. Neku godinu niti dolazi. Niti jedno niti drugo nije "trajno" ili dulje od tri mjeseca sta se tice boravista. Nije moguce da sud utvrdi da ovrsenik/ duznik ima dug? Tako bi mogao pokrenuti ovrhu preko EU-zakona u Njemackoj?
 4. Ovrha u EU

  Ovrsenik ima adresu u RH koju koristi nekih 10 dana za odmor. Inace zivi u Njemackoj. Kako to mislite? Spis ide na sud u RH radi kakve odluke?
 5. Ovrha u EU

  Dobar dan, postoji dug prema odvjetniku, stranka zivi u Njemackoj (stalni boravak), stranka ima nekretninu u RH a odvjetnik zeli pokrenuti ovrhu protiv stranke. Ako dobro razumjem je to sta odvjetnik trazi novcano potrazivanje. Kojem sudu/ drzavi se mora odvjetnik obratiti? Dali moze odvjetnik pokrenuti ovrhu na nekretninu u RH ili se mora preko nekog EU-zakona obratiti sudu u Njemackoj radi stalnog boravka stranke? Hvala na odgovor.
 6. Kuca za najam ugovor

  Dobar dan, nikad nisam dao kucu na najam ali me sad neka firma pitala dali bi dao na najam dok se zavrsi neki projekat. Treba smestaj za radnike i zaposleni drugih osoba od te firme. Posto nemam iskustvo bi Vas zamolio da mi netko pise na sto bi trebao paziti ili dali imate dobar obrazac za najam. Mislio sam ako bude doslo do najam trebalo bi - ugovor za periodu od prilike 1 godina - navesti sta se nalazi u kuci kao namestaj - cijena za na najam + rezija (struja, voda) - treba neka osiguranja? - placanje unaprijed najam za 3 mjeseca kao osiguranje koje bi zadrzao na racunu? Imate savjet? Hvala!
 7. PDV

  To bi i mene zanimalo saznati. Pogotovo ako vlasnik nekretnine - zivi u EU (ne u RH) - nije drzavljanin RH - zeli izdati sobe preko Airbnb - nije u PDV sustavu - prijavljen u RH i ima OIB. Nesto sam citao da se treba registrirati i dobiti broj koji se upise kod Airbnb (ili booking.com). Sa tim brojem moze se placati obracunati porez. To je valjda taj broj za PDV? Kako se moze dobiti sve te brojeve i sta treba da bi bilo legalno izdati ponekad sobe preko Airbnb ili booking.com? Hvala na pomoc.
 8. Steta puta od drveta

  Dobar dan, ako postoji drvo u vrtu. tko odgovara ako korijen toliko naraste da predze i digne put za promet? (mislim ako pukne put nesto malo) Tko odgovara ako drvo padne iz vrta na put? (na primjer je drvo toliko naraslo da zemlja vrta nema vise snage drzati drvo) Ako postoji osiguranje za nekretninu sta i gdje bi trebalo biti napisano za te slucajeve? Hvala na odgovor!
 9. Dobar dan, ako je u tuzbi naveden vrijednost predmeta 120000kn a na kraju ispadne vrijednost po sudskom rjesenju ispod 100000kn, sta moze odvjetnik obracunati za svoj rad? 2500kn posto je bilo na pocetku 120000kn kako je odvjetnik naveo u tuzbi ili 1000kn posto je na kraju ispalo da je vrijednost realistictna 60000kn? Hvala na pomoc.
 10. Nasledjivanje u europskoj uniji i Njemackoj

  ako bi odvjetnik hteo tuziti. Gdje bi trebao tuziti radi trazbe? Sud u Njemackoj ili RH?
 11. Nasledjivanje u europskoj uniji i Njemackoj

  raspitao sam se. tako je kako ste pisali. hvala.
 12. Dobar dan, dali je moguce da stranka predaje opcinskom sudu zahtjev da se predmet rijesi i sud donese odluku? To da sud donese odluku na trenutnim dokazima i stanjem predmeta. Hvala
 13. Neplacen racun odvjetnika

  Pitao sam odvjetnika, pisao mi je da ne zeli odgovoriti na moja pitanja i da cemo rijesiti pitanja ako se vidimo pred sudom. Jedino sta mi je rekao bio je da je dobio punomoc. To mu je bio jedini odgovor kad sam ga pitao.
 14. Dobar dan, kako je to sa nasljedje ako majka ima dug u RH a zivjela je u Njemackoj, nacionalnost je Njemacki, nema niti je imala nikakve imovine u RH a djeca su Njemci i zive u Njemackoj? Koji se to zakon primjeni? Imala je majka neki problem u RH pa je opunomocila odvjetnika. Majka je preminula pre pet mjeseca pa se odvjetnik sad javlja djecama. Obavjestuje djecu da su nasljednici i trebaju platiti njegov trosak koji majka nije njemu platila. Dali je to tako istina da djeca moraju platiti? Sto da radimo? Da opunomocimo odvjetnika da se brine o tome? Hvala na pomoc.
 15. Neplacen racun odvjetnika

  Dobar dan, ako sam dao odvjetniku punomoc za predmet (jednostavnu da me moze zastupiti u predmetu za zastitu mojih interesa) sta to znaci konkretno i dali je moguce pobijati racun? Dali moze odvjetnik poduzeti sve radove koje on misli da su potrebni? Dali je odvjetnik duzan mene obavjestiti koji rad ce poduzeti i koliko kosta rad? Dali moze naplatiti racune kako on misli da treba naplatiti? Sto je ako propusti neki vazan rad? A sudac pise o tome u presudi da ja kao tuzitelj nisam predao neki vazan zahtjev? Dali moze odvjetnik za taj vazan propust odgovarati? Ako odvjetnik salje racun na primjer 10000kn dali mogu pobiti racun? Sa jedne strane pise samo cijeli iznos a sa druge strane nista neznam za koji konkretni rad trazi novac niti kako se sastavlja taj racun. Hvala na pomoc.
×