Jump to content

bersis

Korisnik
  • Broj objava

    59
  • registrirao se

  • Zadnja posjeta

Nedavni posjetitelji profila

Prikaz nedavnih posjetitelja je isključen i nije prikazan drugim korisnicima.

Postignuća

  1. Pa to im meni nije jasno. Kako to kad ta osoba nije koristila apartman? Koje prenosenje iskustva?
  2. Dobar dan, radi odvoza smjeca sam potpisao ugovor sa Komonalnom koji su duzni meni predati spremnike za papir, plastiku i mjesano smece. Do danas nisam dobio spremnike niti znaju kad cu ih dobiti. Ipak placam svaki mjesec minimalno 79kn za 1x odvoz/tjedan za spreminke koje ne postoje. Smece bacam u mjesani spremnik koji se nalazi na cesti. Sad se pitam, dali moram uopce placati dok nisam dobio spremnike? Hvala na odgovr.
  3. To znači ako nebi mogao pretvoriti cijeli kat u apartman tu je kraj za mene kao iznajmljivač? Nema mogućnost za odstupanja od uvjeta niti iznimaka? Trenutno nemogu ni reč dali je moguće pretvoriti sobe u apartman. To bi morao procjeniti arhitekt ili građevinski savjetnik.
  4. Dobar dan, Moji obitelji imaju kuću koju bi htjeli iznajmljivati turistima kao sobe (ukupno 3 sobe (svaka po 10m2) preko od sobe se nalazi 1 WC i 1 kupaonica, svje ma istom katu). Dokumenti su sve u redu (kuća je prije 1962 izgrađena). Kuća nije zaštićeno kulturno dobro ali smještena je unutar kulturno-povijesne cjeline. Sad su bili djelatnici ureda za kategorizaciju. Kažu da nije moguće iznajmljivanje soba pošto sobe nemaju min 15m2 i svaka soba treba imati svoju kupaonicu. Tako ćemo dobiti negativno rješenje za kategoriju. Moguce bi bio apartman ako se namjesti i izgradi. Dobro razumjemo da za sobe ima uvjete. Samo je pitanje dali je to kraj priče. Apartman nije moguće pošto ima tu mnogo rada i kad zamislim uništiti taj cca 60 godine stari parket uništiti meni se vrti u glavi. Kažem ja djelatnicima - da je kuća smještena unutar kulturno-povijesne cjeline - da iznajmljivač posluje ljeti od 1.5. do 31.10. Pitam dali to ništa ne znači, oni kažu citao sam stari pravilnik i to ništa nije moguće pošto se sve promijenilo. To je ovaj pravilnik?: Pravilnik o razvrstavanju i kategorizaciji objekata u kojima se pružaju ugostiteljske usluge u domaćinstvu. Tamo piše: Članak 3. (3) Iznimno od stavka 1. ovog članka, a na zahtjev iznajmljivača, temeljem isprava o zaštiti povijesno-kulturnih dobara, ministar nadležan za ugostiteljstvo i turizam (u daljnjem tekstu: Ministar) može odobriti odstupanja od propisanih uvjeta za vrstu i kategoriju osim za površinu modula ili ako nisu osigurani uvjeti za nesmetanu i potpunu funkcionalnu namjenu objekta. (4) Objekt u kojem iznajmljivač posluje ljeti od 1. svibnja do 31. listopada ne mora zadovoljiti određene uvjete sukladno prilozima ovog Pravilnika. U cilju zaštite okoliša, rublje za krevet i ručnici mogu se mijenjati na zahtjev gosta, ako je o tome istaknuta obavijest u objektu. Ja mislim da je moguće pošto se kuća nalazi a) unutar kulturno-povijesne cjeline grada b) iznajmljivač posluje od 1.5. do 31.10. ljeti u kući tako da ne mora zadovoljiti određene uvjete sukladno prilozima Pravilnika. Šta mislite, dali ima još mogućnosti dobiti kategorizaciju za sobe ili je to kraj priče pošto su djelatnici u pravu? pozdrav i hvala na komentarima.
  5. Pravo vlasništva nekretnine povlačenje tužbe pravomoćna 5.8.19
  6. Dobar dan, na nekretnini ima zabiljezba spora koji je ukinut. Nema vise nista od tog spora. Mogu sa resenjem na zk odjel radi brisanje zabiljezbe spora sa rjesenjem ili moram predati zahtjev za brisanje. Ima obrazac za brisanje zabiljezba spora koji mogu koristiti (bez odvjetnika)? Hvala na pomoc!
  7. Dobar dan, zivim u Njemackoj ali odavno obitelji imaju nekretninu u RH koju trenutno iznajmljujem turistima. Placam porez na dohodak u RH. Stalni boravak je u Njemackoj. Nalazim se maksimalno 2,5 mjeseca u RH za vrijeme sezone. Gdje trebam placati porez? U RH ili u Njemackoj? Za mene bi to bilo jos interesantno kad mi dodze neki inspektor i pravi problema kao ne sme ovo treba ovako ili onako... itd. Hvala na odgovor. bersis
  8. Dobar dan, tuzitelj je odustao o tuzbe i predao povlacenje tuzbe te je spor ukinut. Uz tuzbu je predao zahtjev za zabiljezbu spora koja je upisana u zk. Kako se ta zabiljezba brise? Citam u forum kako moze stranka koja je predala zahtjev isto brisati zabiljezbu. Ja ne mogu predati zahtjev radi brisanje zabiljezbe? Ili ce to sud automatski predati brisanje zato sto je predmet ukinut i tuzitelj bio dao zahtjev u tuzbi? Hvala na pomoc!
  9. Pogrešio sam. Do 300000kn ne plaćam porez na dohodak.
  10. Dobar dan, baš se informiram radi iznajmljivanja kuće za odmor kao privatni iznajmljivač. Ima mnogih stranica na webu te nije lako razumjeti te pišu ili objašnjenje je komplicirano te iz 2016 ili 2017 godine. Može mi netko obnasniti dali sam dobro razumjeo za stanje 2019 godine: - kao privatni iznajmljivac do 300000kn prihoda ne plaćam PDV zato što plaćam paušalno porez? - ipak trebam nabaviti PDV-ID ako je prihod ispod 300000kn? - PDV-ID kod Airbnb nije potrebno upisati pošto rade u SAD? - PDV-ID moram upisati kod naprimjer Booking.com pošto rade u EU? Sad se uopće pitam kao privatni mali iznajmljivač kad plaćam PDV na proviziju svih tih agencija i kad ne? Hvala na pomoć
  11. super hvala kako ide dalje sa kamatom? vidim da se menja i trenutno je do danas 01.07.2018 - 21.02.2019 7.999,50 236 6,82% 352,75 2.791,89 10.791,39 mislim koliko se posto menja i do kad trenutno je 6,82%
  12. Dobar dan, dobio sam jedan predmet pa u presudi pise da tuzenik placa zateznu kamatu na trosak predmeta po ZOO. Zatezna kamata se racuna od 28.11.14. Kolika je kamata i kako se racuna? hvala na pomoc.
  13. Dobar dan, koliko znam moze stranka predati zahtjev za sudjenje u razumnom roku koji predaje opcinskom sud koji salje na zupanijski sud. Tacno? Sad se pitam dali je to samo za tuzitelja ili isto za tuzenika. Posto i tuzenik moze imati interes da se neka stvar resi sto pre. Evo imam predmeta koji je predan sudu i ceka se jos mjesec dana ukupno tri godine. Sud nista nije uradio. Samo prima pozurnice i to je sve. Nema sudske radnje. Niti pripremno rociste. Koliko sam se informirao ima tu neki rok o tri godina u kojem sud moze cekati sa radnjom. Tacno? Sto bi rekli, dali ima smisla poslati sudu zahtjev za sudjenje u razumnom roku? Hvala na odgovor!
  14. Niti prijavila niti odjavila. Dobro hvala!
  15. Koliko razumjem ni jedno niti drugo ako idem po ovome: Ovrsenik dolazi u RH na odmor za 10 dana u svoju nekretninu. Neku godinu niti dolazi. Niti jedno niti drugo nije "trajno" ili dulje od tri mjeseca sta se tice boravista. Nije moguce da sud utvrdi da ovrsenik/ duznik ima dug? Tako bi mogao pokrenuti ovrhu preko EU-zakona u Njemackoj?
×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija