Jump to content

100.000 tema na Legalis portalu!  Nakon 16 godina od pokretanja ove stranice, dana 31.07.2019. na Legalis portalu je pokrenuta 100.000-ta tema. Time je na ovom portalu raspravljeno više od 100 tisuća pravnih pitanja, i to kroz 526.000 pojedinačnih objava korisnika. U ovom trenutku Legalis portal broji 90.700 registriranih korisnika.

bersis

Korisnik
 • Broj objava

  53
 • registrirao se

 • Zadnja posjeta

 1. Dobar dan, tuzitelj je odustao o tuzbe i predao povlacenje tuzbe te je spor ukinut. Uz tuzbu je predao zahtjev za zabiljezbu spora koja je upisana u zk. Kako se ta zabiljezba brise? Citam u forum kako moze stranka koja je predala zahtjev isto brisati zabiljezbu. Ja ne mogu predati zahtjev radi brisanje zabiljezbe? Ili ce to sud automatski predati brisanje zato sto je predmet ukinut i tuzitelj bio dao zahtjev u tuzbi? Hvala na pomoc!
 2. Privatni iznajmljivač i PDV

  Pogrešio sam. Do 300000kn ne plaćam porez na dohodak.
 3. Dobar dan, baš se informiram radi iznajmljivanja kuće za odmor kao privatni iznajmljivač. Ima mnogih stranica na webu te nije lako razumjeti te pišu ili objašnjenje je komplicirano te iz 2016 ili 2017 godine. Može mi netko obnasniti dali sam dobro razumjeo za stanje 2019 godine: - kao privatni iznajmljivac do 300000kn prihoda ne plaćam PDV zato što plaćam paušalno porez? - ipak trebam nabaviti PDV-ID ako je prihod ispod 300000kn? - PDV-ID kod Airbnb nije potrebno upisati pošto rade u SAD? - PDV-ID moram upisati kod naprimjer Booking.com pošto rade u EU? Sad se uopće pitam kao privatni mali iznajmljivač kad plaćam PDV na proviziju svih tih agencija i kad ne? Hvala na pomoć
 4. Zatezna kamata troskovi postupka

  super hvala kako ide dalje sa kamatom? vidim da se menja i trenutno je do danas 01.07.2018 - 21.02.2019 7.999,50 236 6,82% 352,75 2.791,89 10.791,39
 5. Dobar dan, dobio sam jedan predmet pa u presudi pise da tuzenik placa zateznu kamatu na trosak predmeta po ZOO. Zatezna kamata se racuna od 28.11.14. Kolika je kamata i kako se racuna? hvala na pomoc.
 6. Dobar dan, koliko znam moze stranka predati zahtjev za sudjenje u razumnom roku koji predaje opcinskom sud koji salje na zupanijski sud. Tacno? Sad se pitam dali je to samo za tuzitelja ili isto za tuzenika. Posto i tuzenik moze imati interes da se neka stvar resi sto pre. Evo imam predmeta koji je predan sudu i ceka se jos mjesec dana ukupno tri godine. Sud nista nije uradio. Samo prima pozurnice i to je sve. Nema sudske radnje. Niti pripremno rociste. Koliko sam se informirao ima tu neki rok o tri godina u kojem sud moze cekati sa radnjom. Tacno? Sto bi rekli, dali ima smisla poslati sudu zahtjev za sudjenje u razumnom roku? Hvala na odgovor!
 7. Ovrha u EU

  Niti prijavila niti odjavila. Dobro hvala!
 8. Ovrha u EU

  Koliko razumjem ni jedno niti drugo ako idem po ovome: Ovrsenik dolazi u RH na odmor za 10 dana u svoju nekretninu. Neku godinu niti dolazi. Niti jedno niti drugo nije "trajno" ili dulje od tri mjeseca sta se tice boravista. Nije moguce da sud utvrdi da ovrsenik/ duznik ima dug? Tako bi mogao pokrenuti ovrhu preko EU-zakona u Njemackoj?
 9. Ovrha u EU

  Ovrsenik ima adresu u RH koju koristi nekih 10 dana za odmor. Inace zivi u Njemackoj. Kako to mislite? Spis ide na sud u RH radi kakve odluke?
 10. Ovrha u EU

  Dobar dan, postoji dug prema odvjetniku, stranka zivi u Njemackoj (stalni boravak), stranka ima nekretninu u RH a odvjetnik zeli pokrenuti ovrhu protiv stranke. Ako dobro razumjem je to sta odvjetnik trazi novcano potrazivanje. Kojem sudu/ drzavi se mora odvjetnik obratiti? Dali moze odvjetnik pokrenuti ovrhu na nekretninu u RH ili se mora preko nekog EU-zakona obratiti sudu u Njemackoj radi stalnog boravka stranke? Hvala na odgovor.
 11. Kuca za najam ugovor

  Dobar dan, nikad nisam dao kucu na najam ali me sad neka firma pitala dali bi dao na najam dok se zavrsi neki projekat. Treba smestaj za radnike i zaposleni drugih osoba od te firme. Posto nemam iskustvo bi Vas zamolio da mi netko pise na sto bi trebao paziti ili dali imate dobar obrazac za najam. Mislio sam ako bude doslo do najam trebalo bi - ugovor za periodu od prilike 1 godina - navesti sta se nalazi u kuci kao namestaj - cijena za na najam + rezija (struja, voda) - treba neka osiguranja? - placanje unaprijed najam za 3 mjeseca kao osiguranje koje bi zadrzao na racunu? Imate savjet? Hvala!
 12. PDV

  To bi i mene zanimalo saznati. Pogotovo ako vlasnik nekretnine - zivi u EU (ne u RH) - nije drzavljanin RH - zeli izdati sobe preko Airbnb - nije u PDV sustavu - prijavljen u RH i ima OIB. Nesto sam citao da se treba registrirati i dobiti broj koji se upise kod Airbnb (ili booking.com). Sa tim brojem moze se placati obracunati porez. To je valjda taj broj za PDV? Kako se moze dobiti sve te brojeve i sta treba da bi bilo legalno izdati ponekad sobe preko Airbnb ili booking.com? Hvala na pomoc.
 13. Steta puta od drveta

  Dobar dan, ako postoji drvo u vrtu. tko odgovara ako korijen toliko naraste da predze i digne put za promet? (mislim ako pukne put nesto malo) Tko odgovara ako drvo padne iz vrta na put? (na primjer je drvo toliko naraslo da zemlja vrta nema vise snage drzati drvo) Ako postoji osiguranje za nekretninu sta i gdje bi trebalo biti napisano za te slucajeve? Hvala na odgovor!
 14. Dobar dan, ako je u tuzbi naveden vrijednost predmeta 120000kn a na kraju ispadne vrijednost po sudskom rjesenju ispod 100000kn, sta moze odvjetnik obracunati za svoj rad? 2500kn posto je bilo na pocetku 120000kn kako je odvjetnik naveo u tuzbi ili 1000kn posto je na kraju ispalo da je vrijednost realistictna 60000kn? Hvala na pomoc.
 15. Nasledjivanje u europskoj uniji i Njemackoj

  ako bi odvjetnik hteo tuziti. Gdje bi trebao tuziti radi trazbe? Sud u Njemackoj ili RH?
×