Jump to content

Sokolski

Korisnik
  • Broj objava

    58
  • registrirao se

  • Zadnja posjeta

Nedavni posjetitelji profila

Prikaz nedavnih posjetitelja je isključen i nije prikazan drugim korisnicima.

Postignuća

  1. Danas sam dobio neugodan poziv od poslodavca te mi je priopćeno kako nisam zadovoljio na probnome radu i da mi daju otkaz. Ja sam po početku posla 01.12. došao u situaciju da zbog zdravstvenog stanja, naime bolujem od srčane aritmije, ne mogu raditi pod tim tempom i pritiskom, nakon 2 tjedna sam otišao na bolovanje zbog srčanih tegoba. Prije toga sam upozorio svog šefa odjela kao i kadrovsku na svoje zdravstvene probleme za koje nisam znao dok sam išao na liječnički. Trebao sam po dogovoru ići na ponovni liječnički i donjeti sve papire od doktora koje nisam imao u vrijeme kada sam radio prvi liječnički. No umjesto toga su me nazvali danas i rekli mi da dobivam otkaz, da mi je otkazni rok 7 dana, u poduljem razgovoru se pravdaju da oni nemaju informaciju da sam ja otišao na bolovanje zbog zdravlja, kako moje bolovanje nema veze s time što ja nisam zadovoljio, kako mi se gleda ovih 2 tjedna na poslu. Mene zanima ima li neka opcija kojom bih se spasio otkaza zbog nezadovoljavanja jer oni ne pristaju na otkaz uvjetovan zdravstvenim stanjem jer ne priznaju da sam bolestan i da zbog toga ne mogu raditi taj posao, a proglasili su me zdravim na liječničkom. Sad da stvari budu kompliciranije, radim kao izaslani radnik preko agencije u Hrvatskoj gdje imam potpisan ugovor, a na rad idem u Sloveniju i u Sloveniji sam radio liječnički. Ukratko ne pokušavam ostati u firmi, nego se želim spasiti gubitka prava na novčanu naknadu s burze. Imam operaciju 12.02. i dobro bi mi došla naknada tri mjeseca dok ne budem znao dalje iza operacije koje su mi opcije, da li sam izliječen ili ne, itd.
  2. Da ne dužim priču, 2012. sam tužen za naknadu štetu poradi nanošenja tjelesnih ozljeda tužitelju za koje sam tvrdio da su nastale u samoobrani. Pošto sam prekršajno pravomoćno osuđen zbog ugrožavanja sigurnosti građana uporabom oružja na javnome mjestu (tužitelja sam u fizičkom sukobu kojem je prethodio verbalni sukob pošpricao suzavcem) i nije mi uvaženo da je bilo u samoobrani općinski sud me proglasio krivim u tužbi za naknadu štete, ja sam na to podnio žalbu na županijski sud. U međuvremu do danas me više nitko nije kontaktirao niti sam zaprimio ikakvo rješenje od odbijanju žalbe. Uvidom u e-spis sam doznao da je žalba odbijena još 2014. i da je presuda općinskog suda postala pravomoćna 26.06.2014. Mene sada zanima kako i zašto ja nisam dobio nikakvu pisanu obavijest o odbijenoj žalbi, uskraćena mi je mogućnost žalbe na odluku županijskog suda na vrhovni sud i skoro 3 i pol godine nakon me nitko i dalje nije ništa kontaktirao o daljnjem postupanju. Moram navesti da živim na istoj adresi od početka procesa, nisam mjenjao prebivalište, nisam mjenjao kontakt podatke. Da li sada ova stavka sa druge slike gdje piše u rubrici "Podaci o presudi" - Datum pravomoćnosti odluke gdje nema nikakvog datuma znači da ja još imam pravo podnjeti žalbu? Zbunjen sam jer piše da je predmet vraćen na Općinski sud.
  3. Bio sam kod teleoperatera i podnesao ''Podnesak o prijamu zlonamjernih ili uznemiravajućih poziva, naveo da me vrijeđa i iznosi neistinite navode koji mogu štetiti časti ili ugledu mene kao podnositelja i meni bliskih osoba''. Rekli su mi da oni ne mogu samo upisati broj i zabraniti pozive, nego da prosljede podnesak policiji pa da onda policija zatraži ispis poziva i poruka da vide o čemu je riječ. Uglavnom da će me netko iz policije kontaktirati kroz par dana i uzeti izjavu.
  4. Imam problema sa starijom ženom iz Zagreba od koje sam htio iznajmiti smještaj. Uplatio sam polog od 1000 kn prema dogovoru na njezin bankovni račun i napravio sam grešku što sam joj platio na ruke 1000 kn po useljenju. Ona me odbijala prijaviti da živim kod nje u kući kako ne bi platila porez. Meni se to nije sviđalo pa sam se iselio i vratio kod svoje obitelji. Nakon toga su krenuli pozive i poruke prvo na moj broj mobitela, pokušavao sam ju ignorirati, nisam prijetio ni svađao se. Onda je počela zvati moju obitelj na kućni telefon i to sada sve traje više od dva i pola mjeseca. Više puta sam joj u razgovoru i SMS-om upozoravao da ako ne prestane uznemiravati moju obitelj da ću ju prijaviti. Danas je opet zvala, prijetila mojoj majci i rekla da čim dođe proljeće da će ju doći posjetiti, a meni je pak napisala da ima prijatelje tu gdje živimo i da neće završiti dobro po mene. Prijetila mi je između ostalog da će mi prijaviti za stanovanje bez prijavljenog boravišta, vrijeđala me više puta da sam nasilnik, prevarant, pokušavala od mene iznuditi novac za nepostojeći dug za stanarinu i režije koju niti sam potrošio niti sam dužan platiti nešto unaprijed što nisam imao namjeru niti sam potrošio. Nije mi preostalo ništa nego otići kod operatera i podnjeti zahtjev za zabranu poziva, ali ne znam koliko će to vrijediti jer ona može jednostavno opet zvati s nekog drugog broja. I nakon što podnesem zahtjev operater će to prosljediti policiji kao prijavu zbog uznemiravanja. Sada mene zanima što se može dogoditi? Ne želim se razvlačiti po sudovima i uvlačiti obitelj u to sve, ali ne mogu više trpjeti to uznemiravanje. Dok je uznemiravala samo mene mogao sam ostati hladan, ali kada mi zove i uznemirava obitelj, prijeti kako neće ostati na tome da ću ja njoj biti dužan i da ću ići u zatvor, da će mi posjetiti obitelj s prijateljima koji žive u našem mjestu. Onda treća strana priče, cura koja živi (barem je živjela tada kada sam ja došao) kod nje isto tako nije prijavljena i plaća joj na ruke. Nije mene briga kako ona, ali ja sam preko nje došao do te gospođe. Bojim se, s obzirom da joj je stanodavka već prijetila više puta (ta cura mi je tako rekla jer smo bili u kontaktu nakon što sam otišao) da će ona morati platiti moje režije i stanarinu jer da ja odbijam platiti. Ja i dalje stojim pri tome da nisam dužan platiti nešto što nije crno na bijelo, osobito ne nakon što sam prevaren jer me nije htjela prijaviti da živim kod nje i sklopiti sa mnom ugovor o najmu. Možda najviše od svega čega me strah u ovoj trakavici, da će ovo biti sve na moju štetu jer je njezin sin visokopozicioniran u MORH-u i bio je neki bliži suradnik bivšeg ministra, a sve zbog navodnih nekoliko stotina kuna duga koji ne postoji, pa da je i tisuću kuna to nije razlog. Bio sam naivan i vjerovao sam joj na riječ, platio polog unaprijed za što imam izvod iz banke i na to sve platio stanarinu unaprijed za taj mjesec po useljenju.
  5. Može neka shema okvirno kako bi to trebalo izgledati napisano? Da bude formalno a ne kao da je seljo beljo pisao.
  6. Prekršajno sam osuđen da sam ugrozio sigurnost građana uporabom oružja na javnome mjestu, a ne da sam ja njega ozljedio. Mene nije policija prijavila za nanošenje tjelesnih ozljeda.
  7. Prošle su izvjesne četiri godine, sada i više kada sam u nemilom događaju bio pretučen, a u početku sukoba sam pošpricao jednog od napadača suzavcem za što je policija podnjela prekršajnu prijavu i osuđen sam za ugrožavanje sigurnosti građana uporabom oružja na javnome mjestu i izričito navedeno u obrazloženju da sam oštećenog pošpricao i ozljedio. HZZO je pokrio troškove njegovog liječenja u iznosu nekih tristotinjak kuna u 10. mjesecu 2012, u ljeto 2016. su poslali uplatnicu koju je preuzela i potpisala moja majka dok sam ja bio u inozemstvu. Kako nisam bio u mogućnosti podmiriti iznos jer sam nezaposlen bez primanja koji se s nekim kamatama popeo na više od 500 kn HZZO je podnio tužbu na općinski sud, ja sam dobio tužbu na kućnu adresu na koju se moram očitovati do 9.2. kada ističe rok od 30 dana. Moje prvo pitanje je da li je rok za naplatu potraživanja HZZO istekao? Drugo što da navedem u odgovoru na tužbu? Znam i sam da se pravdanje kako ne radim i živim u težim okolnostima (živim s majkom i bakom, majka prima obiteljsku mirovinu s koje joj banka skida trećinu pa primi 1250 kn okvirno svaki mjesec, baka se nikada nije vodila u naš kućni prosjek već majka, pokojni otac i ja). Iz svega napisanoga u tužbi jedino što bi značilo odbacivanje tužbe da se zastupnik HZZO ne pojavi na sudu. Ja ako ne dođem automatski se presudi u korist tužitelja. Samim početkom postupka pred sudom sam sada dodatno izložen troškovima postupka, plaćanju odgovora na tužbu 300 kn ako je ostala ista cifre za to kao i prije, a sam ne mogu podmiriti ni ovo što traži HZZO.
  8. Iskopao sam sve papire od kupoprodajnog ugovora, do rješenja odnosno skidanja teretovnice jer je zemljište bilo pod kreditom koji je bio otplaćen (prijašnje vlasnice), pa zahtjev za uknjižbom kao vlasnika (moj pokojni otac), rješenje o odbijanju uknjižbe zbog neprilaganja original punomoći druge sestre koja je tada bila u Australiji gdje je i umrla. Papire iz 2013. kada su sređivane katastarske knjige pa se opet nije moglo ništa rješiti jer otac nije ubilježen bio kao vlasnik. Stanje u katastru i zemljišno knjižnom odjelu je da su sestre (danas pokojne) vlasnice zemlje i nekretnina 1/2 svaka. Majka u roku osam dana mora predati prigovor na prijedlog rješenja o ovrsi. Što napisati odnosno na temelju čega podnjeti prigovor? Ova kuća u kojoj živimo je jedina stambena nekretnina, ostalo su nekoliko čestica zemlje. Da li se može na to podnjeti prigovor?
  9. Znači samo ovo što glasi na majku može biti predmet ovrhe? A što je s kućom onda i okućnicom, to sve glasi na te dvije pokojne sestre ali je moj otac imamo pravovaljani i zakonski važeći kupoprodajni ugovor i mislim da je bio upisan na kuću kao vanknjiževni vlasnik.
  10. Nakon nešto manje od dvije godine kako mi je otac preminuo majka je dobila PRIJEDLOG ZA OVRHU NA TEMELJU VJERODOSTOJNE ISPRAVE općenito po imovini ovršenika. Otac je imao dva kredita, minus, kreditne kartice i sve je to ostalo neplaćeno nakon njegove smrti, većim dijelom barem, nešto je podmireno. Situacija je sljedeća, majka je kao jedini nasljednik preuzela na sebe sve iza njega, ja sam se odrekao nasljedstva iz razloga što su dugovi toliki da ih cijeli život ne bi mogao podmiriti. Majka već više od godine dana plaća trećinu mirovine za ovrhu po novčanim sredstvima. Mene sada zanima da li će nam zapljeniti kuću u kojoj živimo. Kuća naime nikada nije bila prenesena odnosno uknjižena na mog oca pa tako nije sada ni na moju majku jer dvije sestre od kojih smo kupili kuću su imale zemljište pola pola, rodbina od druge prve preminule je u Australiji (barem su bili još živit prije 15-tak godina) i oni su slali punomoć za prodaju, ambasada je dala ovjerenu kopiju, sudac je tražio mito koji moj otac nije htio platiti pa je sudac odbio uknjižbu. Moj otac se žalio na to, kasnije je to rješenje koje je njemu poslano u sudu ubilježeno da smo ga je primio, on ga nije primio i tako je sve ostalo nerješeno jer se majka razbolila, itd. Nadalje ostalo je nekoliko čestica zemlje, ne velike vrijednosti, koje su bile upisane na njega i majka je dobila rješenje od katastra ili gruntovnice da je to sad njezino, no prilikom provjere ništa nije ubilježeno na nju te se i dalje vodi na pokojnog oca. Ovrha po kreditu s kamatama iznosi 214288,43 kn i troškovi odvjetnika 8259,85 kn. Na ovo rješenje postoji mogućnost podnošenja prigovora i nadležan je Općinski građanski sud u Zagrebu. Na kraju svega, nisu mi bitne ni te čestice ni ništa nego me samo zanima mogu li nam zapljeniti kuću i izbaciti nas na ulicu. Ovaj kredit ne možemo platiti niti smo ga mogli ikada plaćati, uzeli su nakon smrti oca sve što je bilo za uzeti po računima, plaću zadnju itd. Jednom prilikom kada smo bili tražili besplatni pravni savjet, odvjetnica je rekla da možda zato što kuća nije glasila ni na nas niti na njega kuću neće uzeti, ali da se mogu uknjižiti kao vanknjižni vlasnik ili tako nešto, pa ako netko može pojasniti što to znači za nas u ovoj situaciji. Nadalje, u ovrsi stoji da moja majka kao zakonski nasljednik iza mog pokojong oca... može li ona i kako tražiti izvlaštenje pola bračne stečevine...
  11. Ovaj stari posao je više u vidu honorarnog posla, nema vremenski zadani rok ili količinu rada. Plaćen bi bio fiksno mjesečno.
  12. Nakon što mi je u jednoj tvrtci ponuđena premala plaća u odnosu na količinu posla i radnih zadataka koje obavljam, pronašao sam drugi posao. Želim nastaviti raditi dio radnih zadataka za prvog poslodavca u svoje slobodno vrijeme, odnosno u vrijeme van posla za drugog poslodavca. Nisam prihvatio ponudu prvog poslodavca da me plaća na crno, privatno s gazdinog tekućeg na moj tekući. Uvjetovao bi prvog poslodavca ugovorom, ali ne znam kojim točno i ne znam što mi se više isplati. Ciljam na oba posla jer je prvi jednostavan za rad od kuće a u kombinaciji s drugim mi ga nije problem raditi. Ne želim plaćati prevelik porez, s obzirom na dva posla, pa me isto tako zanima koju plaću za posao od doma da tražim. Neto plaća na drugome poslu je između 4500 do 5500 kn, ovisno o satnici, a na prvome nemam satnicu nego fiksan iznos svaki mjesec, pa sam računao otprilike ako bi imao maksimalnih 5500, bi li 1500 kn bilo puno na drugome poslu glede poreza? Nadalje, da li oba poslodavca za mene trebaju plaćati doprinose ili samo ovaj kod kojega imam ugovor na određeno?
  13. Kako mislis obicnom darivanju bez nameta? Podrazumijeva li namet 250 kn uknjizbe ili?
  14. Poslije dugog procesa nasljeđivanja iza pokojnog oca i dosta nerješenih papira majka je dobila rješenje o pravu uknjižbe 3/8 zemlje. Sada imam nejasnoća vezanih za članak na portalu legalis od 28.03. i onoga što piše u vezi darovnog ugovora da je ništetan. Ako sam dobro razumio, da bi darovni ugovor bio valjan i stvarno se prenjelo pravo vlasništva treba ga napraviti kod javnog bilježnika, a nije dovoljno da ga sam sastavim i s njime odradim uknjižbu na sebe? Nadalje me zanima koliko košta sam proces uknjižbe i trošak javnog bilježnika.
  15. Ma mene samo zanima da li će meni oduzeti auto ako mi ga ona npr sutra ili preksutra daruje tj da mi ga država ne uzme zbog neplaćenih prometnih prekršaja, makar mislim da ne bi smjeli kad uredno uzmu svaki mjesec od plaće trećinu. Može se banka slikat ako ja auto napišem na sebe, a u ostavinskoj raspravi sam se odrekao nasljedstva u svoje ime a potomaka nemam. Ne znam ni ja kako će to sve točno ići s bankom, jer njoj još nije to za kredit sjelo. Tek od idućeg mjeseca jer smo ovaj dobili rješenje o ostavini. Nekom logikom proći će par mjeseci dok se izredaju opomene prije nego banka pokrene ovrhu. To sam zaboravio napisati u prvom postu.
×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija