Jump to content

mariuci

Korisnik
  • Broj objava

    6
  • registrirao se

  • Zadnja posjeta

  1. Postovani Spitfire, Zahvaljujem na odgovoru, vidim da ste vrlo dobro upuceni u pravne zavrzlame ovog tipa, vjerujem da Vam je to struka pa me zanima mozete li mi dati savjet na koji nacin mozemo rijesiti prvi problem? Ja sam do sada naime vjerovala da trebamo samo pokrenuti proces prenamijene a da je etaziranje rijeseno.. Jer mi jesmo vlasnici cijelog potkrovlja od 99m2 samo sto je za zivot uređen samo dio pod sljemenom, cca 1/3 cijele povrsine potkrovlja.
  2. Poštovani, nadovezat ću se na ovu temu jer imam (donekle) slična pitanja. Nalazimo se na petoj, potkrovnoj etaži u zoni 2.4. (Zagreb) prema kojoj je dozvoljeno građenje do tri etaže. Zgrada je izgrađena 1995 godine i etažirana je. Prema vlasničkom listu, vlasnici smo tavanskog stana površine 32,72 m2 a prema podacima iz zemljišnih knjiga, prostor se vodi kao "Poslovni prostor u potkrovlju 2, površine 99,55 čm u elaboratu označen roza bojom" Pravna terminologija mi stvarno ne leži pa sam podatke iz GUP-a vezano za Uređenje i urbanu obnovu prostora individualne gradnje 2.4 shvatila da se postojeće stanje može tolerirati (5 etaža u zoni gdje su dozvoljene 3) ali zanima me da li je na ikakav način moguće izvršiti rekonstrukciju krova, kako bi mogli iskorisiti još barem 1/3 tlocrtne površine potkrovlja. Ovdje ste spominjali da za dozidavanje 60cm ili postavljanje krovnih kućica nije potrebna građevinska već glavni projekt ovlaštenog arhitekta. Ima li smisla da se uopće nadam da možemo izvesti proširenje, bilo preko izrade glavnog projekta ili traženja građevinske dozvole? Nas bi spasilo i samo ovo nadozidavanje od 60cm jedne strane krova.. lp, M
  3. Hvala svima na odgovorima, veroz51, moji susjedi su uglavnom dobri i dragi ljudi a i nije velika zgrada i vjerujem da neću imati probleme poput vaših što se tiče njihove suglasnosti, mislim da bi i njima trebalo biti u interesu da se krovište sredi. Računala sam da bih za nekin 700€ po kvadratu mogla dobiti više nego pristojno uređeno potkrovlje a teško da na Jarunu mogu doći do stambenog prostora po toj cijeni tako da od svog plana neću odustati.
  4. Da ne otvaram novu temu, podižem ovu staru. Vlasnici smo stana u potkrovlju u višestambenoj zgradi. Zgrada je etažirana i u vlasničkom listu se naš prostor vodi kao "poslovni prostor u potkrovlju, površine 99,5m2" iako se u praksi radi (a tako nam piše i u kupoprodajnom ugovoru) o 38m2 uređenog stambenog prostora. Htjeli bi sada urediti ostatak potkrovlja (sada je dakle uređeno cca 1/3 prostora uzduž sljemena krova) a ostatak koristimo kao priručni prostor za odlaganje jer je krov u tim djelovima prenizak. Mi bi sada podignuli vanjske zidove za negdje do 1m i podignuli cijeli krov na tu novu razinu, napravili jednu ili dvije urezane logie i dodali po koji krovni prozor. Računamo da bi tom intervencijom dobili oko 80m2 ukupnog stambenog prostora. Zanima me zna li netko koja nam je daljna procedura ili barem kome da se obratimo vezano za dozvole koje su nam potrebne, trebamo li suglasnost stanara, da li je problem što se u vlasničkom listu ta etaža vodio kao poslovni prostor? Prikupljajući informacije do sada, pronašla sam da za dogradnje treba građevinska čija cijena se dobije izračunom vodnih doprinosa, komunalnih i ostalih điđabaja koje su definirane nekom cifrom po kvadratu. E sad, mi nećemo povećati kvadraturu no mijenjat ćemo visinu krovišta i time dobiti dodatnih 40m2, računam li to onda za tih 40m2 ili kako? I jesam li dobro izračunala da će to izaći oko 25000kn? I što je sa plaćanjem poreza, trebamo li za te dodatne kvadrate još nešto platiti državi, budući da nam je ovo bio prvi stan, bili smo pošteđenji toga pri kupnji. I koje su cijene projekta, ne znam kako se to uopće plaća, po kvadratu ili..?? Oprostite na hrpi pitanja no stvarno sam tutlek za bilo kakvu papirologiju i procedure a tek o gradnji nemam tri blage. Hvala unaprijed na svim odgovorima!!!
  5. Poštovanje, negdje sam načula da postoji zakon koji brani hrvatskim tvrtkama izvoz i pohranu poslovnih podataka van Hrvatske. Zanima me da li je to točno, kako točno glasi taj zakon i da li to znači da neka Hrvatska firma ne bi smjela koristiti npr. Gmail kao svoj poslovni mail budući da se mail server ne nalazi u Hrvatskoj. Pretraživala sam razne kombinacije riječi na netu no ništa slično nisam pronašla, vjerojatno sam nešto pogrešno čula no voljela bih provjeriti, za svaki slučaj. Unaprijed hvala na odgovorima.
×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija