Jump to content

opetporez

Korisnik
  • Broj objava

    7
  • registrirao se

  • Zadnja posjeta

  1. @Ude, puno hvala na odgovoru, info o mogućnosti rješavanja stvari u konzulatu mi je puno pomogao. Jedino nisam znao za ovaj porez od 5% kod darovanja, mislio sam da na 1. nasljedni red, potomstvo ili kako je već definirano Zakonom tj. u mom slucaju baka>unuk da se ne plaća porez? 5% na procjenjenu vrijednost nekretnine pretpostavljam..? Još bih samo provjerio jesam li uspio ostatak dobro pohvatati po internetu- 1) ovjera ugovora kod bilježnika (gdje donosimo i vlasnički ne stariji od XY mjeseci+osobne jel?) 2)u roku 30 dana u poreznu dostaviti ovjereni sklopljeni ugovor+rodni list bake i mene kao dokaz o srodstvu 3) predati isti primjerak ugovora i kopiju osobne u gruntovnicu I time sam završio dio posla što se papirologije tiče?
  2. Baka nikad nije ni živjela tamo jer je ona taj stan poklonila mojim roditeljima, ali je ona uvijek bila upisana kao vlasnica stana. Taj stan joj je RH adresa kad bude u Hrvatskoj. Ja sam trenutno u Njemačkoj kod bake i pomažem joj oko xy stvari. Obzirom na sve to što je socijalna radnica jučer rekla, pripremam se napraviti sve što je moguće da ne dođe do njihove uknjižbe na stan. Je li prijenos vlasništva dobar način za sačuvati nekretninu, te ukoliko ju prebacimo čim prije na moje ime, Njemačka više nema nikakvu mogućnost na nju polagati pravo ili? Druga stvar oko koje sam u nedoumici je kojim pravnim poslom prebaciti nekretninu na mene, je li darovni ugovor dovoljno napraviti, ili nekakav ugovor o dosmrtnom/doživotnom, nešto treće.. Je li moguće prostoručno sastaviti po špranci npr. darovni ugovor? Da ga baka potpiše, da ga ja potpišem i da se zaputim večeras prema Zagrebu rješavati ostale stvari vezane za prijenos vlasništva? Jeli mora i baka biti sa mnom u Zagrebu(npr kod ovjere ugovora) i za ostale pravne stvari ili mogu sam otići u Zagreb sa tim potpisanim ugovorom i rješavati ostalo?
  3. Nisam siguran jel dobar thread, ako nije molim da se prebaci. Malo sam još šokiran, pa ako sam zaboravio koju bitnu informaciju staviti, nadopunit ću. UVOD: Majka i ja živimo u stanu u Zagrebu. Stan glasi na moju baku. Baka živi u Njemačkoj i udana je(matičar) za Nijemca(nije pravi djed) PROBLEM: Baka i taj "djed" su u Njemačkoj. Djed je prije koji dan završio u bolnici, već je star, ima preko 90 godina. Socijalna radnica iz bolnice ga želi smjestiti u dom. Baka joj je rekla da nema novaca za dom i da ga neće slati u dom. (dom košta oko 3000€). Na to je socijalna radnica rekla da će im se pobrojati sva primanja, penzije, svo vlasništvo, nekretnine itd... i da će se od toga podmiriti troškovi. Dakle, Njemačka bi sjela na stan u Zagrebu u kojem majka i ja živimo kako bi pokrila troškove doma. I navodno, po riječima socijalne radnice, im za to ne treba suglasnost bake i djeda i dovoljno je da su oni procjenili da je tako najbolje. PITANJE: 1. Zanima me objašnjenje situacije, kolilko je to realno i dosad viđeno u praksi, da se tako otuđi nekretnina? 2. Je li rješenje što prije prebaciti vlasništvo, npr. darovni ugovor između bake i mene kao unuka?
  4. Pozdrav! Imam pitanje vezano za pokretanje jedne internetske stranice na kojoj bi se organizirala kartaška igra poker koju bi igrači međusobno igrali i na koju bi igrači mogli uplaćivati i isplaćivati novac. Pitanje je: 1) kako je zakonom definirano organiziranje pokera online i jeli striktno negdje stoji da je zabranjeno? (obzirom da se u zakonu spominju sve vrste igara na sreću, ali ne i poker: "Igre na sreću razvrstavaju se u četiri skupine:1. Lutrijske igre,2. Igre u casinima,3. Igre klađenja,4. Igre na sreću na automatima." 2) Jeli postoji zakonom određen temeljni kapital kod pokretanja online pokera (za organizaciju klađenja mislim da je 4.000,000 kuna, ali kod klađenja isplate(dobitci) mogu biti puno veće od uplata, dok u pokeru isplate nisu nikad veće od uplata. Hvala unaprijed.
  5. Molio bih odgovor kolika je kazna za fizičku osobu, za neplaćeni porez na najam stana. Znam da se kreće od 500 do 500 000 kuna ali taj iznos uključuje i pravne osobe, a mene zanima maximalna kazna za fizičku osobu. Unaprijed zahvaljujem.
  6. Molio bih odgovor kolika je kazna za fizičku osobu, za neplaćeni porez na najam stana. Znam da se kreće od 500 do 500 000 kuna ali taj iznos uključuje i pravne osobe, a mene zanima maximalna kazna za fizičku osobu. Unaprijed zahvaljujem.
  7. Kolika je zapravo kazna za neprijavljene podstanare; jedan izvor kaže da je od 500-500 000 kuna,a drugi da je od 1000-5000 kuna. I ovaj nesrazmjer najmanje i najveće moguće kazne mi je nelogičan, o čemu ovisi visina izrečene kazne? Kakva je kazna za fizičke osobe?
×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija