Jump to content

surfer711

Korisnik
  • Broj objava

    3
  • registrirao se

  • Zadnja posjeta

  1. Poštovanje svima, I sam studiram pravo no danas sam se nažalost suočio s jednom nedoumicom koju si proučavajući ZOO i Ugovor o Građenju nikako ne uspijevam objasniti.. Dakle situacija je slijedeća: Moj otac je počeo graditi kuću 1985 godine a završio je kompletnu gradnju 2007 godine. Temelji kuće su sagrađeni za cijelu kuću do 1995 godine. Noseći zidovi i krov su završeni negdje oko 2002 ili 2003 godine. Kuća se sastoji od 5 stambenih jedinica koje smo redom prodavali. Zadnje 2 nekretnine prodali smo ove godine u 4 i 7 mjesecu. Jedan od kupaca (koji je kupio stan u 4. mjesecu) namjerava nas tužiti (iako nas uopće do sada nije obavijestio o materijalnom nedostatku a kupili su stan na viđeno što i stoji u ugovoru te su mogli uočiti nedostatke koje bi i prosječna osoba u sličnoj situaciji mogla uočiti i uz njihovu suglasnost spustili smo cijenu za 500 eura što je i ušlo u ugovor o kupoprodaji nekretnine te su oni sami odlučili otkloniti nedostatke u vidu manjih pukotina na zidu) Za druge vidljive nedostatke koje na dan potpisivanja ugovora nisu vidjeli,imali su 8 dana da iznesu prigovor što nisu učinili. Ostaje problem skrivenih nedostataka za koji imaju još oko 18 mjeseci za prituzbu.. Rok je po ZOOu 2 mjeseca subjektivno i 2 godine objektivno ukoliko se ne radi o trgovačkoj kupoprodaji.. Zanima me da li se mi mozemo ikako osloboditi odgovornosti ukoliko se utvrdi da nesto nije u redu tj da nedostatak nije neznatan s obzirom da je rok od 10ak godina sto se tice garancije prema Ugovoru o Građenju istekao ili se primjenjuju neki drugi rokovi tj opći rokovi za odgovornost za nedostatke prema ZOOu? Da zaključim: 1. Nisu nas uopće obavijestili o nedostatcima (što za stjecatelja može značiti i gubitak prava) 2. Kupili su nekretninu na viđeno (piše u ugovoru) 3. Svi bitni sastojci nekretnine su izgrađeni prije 10 godina. Unaprijed Puno Zahvaljujem na pomoći ukoliko mi netko može ovo malo pojasniti.. Hvala..
  2. Zahvaljujem se na odgovoru no ovaj dio mi i dalje nije jasan.. Da li to znači da ja mogu od neke treće osobe kad dođe do smrti ostavitelja potraživati svoj nužni dio? Pretpostavka je da ostavitelj u trenutku smrti nema dugova.
  3. Ukoliko netko odluči da će svu svoju imovinu rasprodati / darovati za vrijeme života pod punom ubrojivošću iz najobičnije zlobe postoji li mogućnost za sljedeće: Konkretan primjer: Moji roditelji odluče da će sve što imaju rasprodati / darovati za života kako bi makismalno umanjili ostavinu tj raspoloživi dio imovine. Imamo li ja i sestra pravni ljek na raspolaganju s kojim bi to mogli pokušati spriječiti? Konkretno, mislim na nužno nasljedstvo tj prigovor vezan za taj pravni institut. Ukoliko sam na krivom putu,molim da me se ispravi. Unaprijed zahvaljujem na odgovoru.
×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija