Jump to content

Daniel04

Korisnik
  • Broj objava

    7
  • registrirao se

  • Zadnja posjeta

  1. Molim vas ako može neki odgovor, prilično je hitna situacija. Ako je nejasna situacija slobodno recite. Unaprijed zahvaljujem.
  2. Mene zbunjuje jedna stvar. Nekretnina ima dva suvlasnika podjeljena na 2/3 i 1/3 (+ teret dozivotnog plodouzivanja na dijelu 1/3 nekretnine). Nakon prodaje, nekretnina ima jednog vlasnika (+ teret doziv.plodouzivanja koji ostaje na toj 1/3). Pitanje: Kako će se odrediti koja je ta 1/3 nekretnine nad kojim ta osoba ima pravo doziv.plodouzivanja? Ispricavam se ako sam malo zakomplicirao ali nadam se da shvaćate moju nedoumicu.
  3. A kako bi to izgledalo u realnoj situaciji? Ispravite me ako griješim, koliko sam shvatio znači otac bi zakonski morao dobiti ključeve nekretnine (kuće) i nastavio živjeti u svom dijelu kao i do sada? Da napomenem, kuća nije etažirana i nema tu idealnu 1/3 koju bi otac mogao koristiti.
  4. @Zex Zahvaljujem na brzom i opširnom odgovoru. Premda su mi neke stvari jasnije ipak ću zamoliti malo laičkog pojašnjenja nekih pojedinosti. Naime, situacija je sljedeća. Suvlasnik sam 1/3 nekretnine koju je meni moj otac prepisao uz uvjet doživotnog uživanja u tom dijelu što stoji kao teret na gruntovnici nekretnine. Zanima me ukoliko se cijela nekretnina proda i vlasnik cijele nekretnine postane neka treća osoba, da li taj teret ostaje, tj. da li moj otac i dalje ima pravo uživanja u toj 1/3 nekretnine?
  5. A koja zakonska prava ima maćeha obzirom na doživotno plodouživanje u nekretnini?
  6. Pozdrav, Nalazim se u vrlo sličnoj situaciji kao i autor ovog posta. Naime živim u dijelu (1/4) kuće sa majkom koji je ona meni prepisala prije nekoliko godina sa pravom doživotnog uživanja. U drugom dijelu kuće (3/4) ne živi nitko jer vlasnik tog dijela živi na drugoj lokaciji. Do prije nekoliko mjeseci su odnosi bili koliko-toliko normalni, a onda je taj drugi vlasnik odlučio ponuditi nama da otkupi 1/4 kuće po vrlo niskoj cijeni čime bi majka i ja bili na ulici jer nemamo sredstava za nadoplatu kako bi kupili neki smjestaj. Ja se sada bojim kako on nebi pokrenuo postupak ovrhe s namjerom da kuća ide na dražbu te da on (nekim mutnim poslovima, za koje sam uvjeren da je sposoban) otkupio cijelu kuću po mizernoj cijeni, čime bi majka i ja zaista završili na ulici. Mene zapravo zanima ukoliko se to nedaj bože i dogodi, ima li moja majka neko zakonsko pravo na doživotno uživanje u toj 1/4 kuće iako je vlasnik netko drugi? Unaprijed hvala!
  7. Pozdrav. Imam sličnu sitaciju. Suvlasnik sam kuće u omjeru 1/3 i drugi suvlasnik 2/3. Također se ne možemo dogovoriti oko isplate, pa me sad zanima opcija kada bih ja pokrenuo razvrgnuće suvlasničke zajednice da li bih ja mogao na sudskoj dražbi licitirati iznos za njegove 2/3 kuće? Naravno pitam za ovu opciju jer bi taj iznos bio daleko manji od onoga što on traži. I još jedno pitanje vezano taj postupak sudske dražbe. Da li je postupak te dražbe isti u ovom slučaju i u slučaju ovrhe zbog nekog dugovanja ili se razlikuje po nečemu? Hvala!
×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija