Jump to content

btheg

Korisnik
  • Broj objava

    31
  • registrirao se

  • Zadnja posjeta

Postignuća

  1. ako nije problem, moze i meni? Puno hvala, unaprijed.
  2. Kako novac možete primati na ruke? Meni je receno da trebam imati žiro-račun!? da stvar bude jos gora, upravo naletih na ovo: ''Doprinosi na dohodak od imovine Fizičke osobe koje ostvaruju dohodak od imovine i od imovinskih prava, a bilo prema svojoj odluci bilo prema sili zakona poreznu obvezu utvrđuju na temelju poslovnih knjiga, od 1. siječnja 2009. postaju obveznici plaćanja doprinosa. Dohodak od imovine jesu primici na osnovi najamnine, zakupnine te od iznajmljivanja stanova, soba i postelja putnicima i turistima. ''
  3. Da li je netko već imao iskustva sa sljedećim: Želim iznajmiti svoj dio svog stana nekome za obavljanje obrta. Za mene - najobičnija najamnina. Od porezne sam dobio dopis kojim od mene traže da im dostavim prijavu za upis u registar poreznik obveznika. Čitam malo Zakon i Pravilnik u kojima je sve skoro pa dvosmisleno opisano. Najprije me zbune riječi: ''može na vlastiti zahtjev.......'' (a ja ne želim) Iz svega meni se čini da upisom u taj registar postajem obveznik vođenja poslovnih knjiga. Vjerojatano samo brkam pojmove (toplo se nadam), pa molim nekog sa iskustvom da me prosvijetli. Hvala unaprijed.
  4. kolika god vam placa bila, poreza ne mozete dobiti natrag vise od onoliko koliko ste uplatili. Mozete dobiti samo ISTO, MANJE ILI NISTA. Da bi vas muz mogao koristiti kamate koje glase na vase ime, mora priloziti izvod iz matice vjencanih ne stariji od 6 mjeseci. Isto vazi i za odrzavanje - radove po stanu. Uvodjenje plina spada pod odruzavanje samo ako su radovi izvrseni od strane registriranih izvodjaca.
  5. ako nekog zanima rasplet dogadjaja: Na dobiveno rjesenje ulozio sam usmenu zalbu. Donio prijavu iz policije i iz turistickog ureda na kojoj se jasno vidi ime i prezime JEDNE osobe koja je koristila najam. U poreznoj su ponistili rjesenje kojim su me ubili u pojam i skinuli osnovicu na pola. naravno da su ponovno stavili PROSJECNI iznos najma u gradu, a ne onaj koji sam ja naveo u ugovoru. Njima se cini da je 1.000,00 kuna za mjesecno spavanje u sobi nerealna, pa su obracunali na 2.000,00 kuna. Nemam zasto skrivati dogovoreni iznos; osoba koja je spavala u sobi stvarno je toliko i platila: 1.000,00 za mjesec dana.
  6. stvar je ovakva: U mojem stanu, koji nije registriran za nikakvu djelatnost, pa tako ni turisticko iznajmljivanje soba, primih jednu osobu - podstanara. Sklopili smo ugovor upravo da bi osoba imala pravo na dodatnu olaksicu na kraju godine. Milostiva u poreznoj je pitala kakva je to soba. Rekoh joj (doslovno ovim rijecima): najobicnija soba. Kakva bi bila?? Jel mozda dvokrevetna?upitala je ona mene. Pa, najmoprimac ce spavati na bracnom krevetu, jer takvog imam u toj sobi. Eto. Navukla me samo tako, i iskoristila moju tupavost da mi obracuna porez na osnovicu kao da tamo spavaju dvije osobe. Moram napomenuti da je na moj upit jel trebam navest broj osoba (nize, u tijelu teksta ugovora), odgovorila da to nije bitno (?!?) Naravno, tek sada spoznajem razmjere svoje ali i njene gluposti. Pa ipak je ona osoba na tom odgovornom mjestu! Jel jos nesto nejasno? Povodeci se za onim tvojim citatom, otiso sam i u lokalnu upravu prijaviti ugovor. Opisao sam kako je bilo
  7. Cini mi se da sam situaciju opisao u jednom od gornjih postova U ovoj raspravi ne dovodim u pitanje vjerodostojnost dokumenta kojeg ce najmoprimac svakako priloziti kao dokaz troskova u svojoj godisnjoj poreznoj prijavi i time ostvariti pravo na povrat poreza ako ga ima. Rijec je o poreznoj upravi i javnim biljeznicima. e, i usput, za LUNASA: U toj kancelariji gledali su me totalno zbunjeno. Nastavak slijedi
  8. podigni zicu (najjeftinije) oko svoje parcele i prati situaciju: ako se nitko ne buni, nemas problema. Ako ti netko posalje kakvu sudsku prijavu, a ti pokreni pitanje dospjelosti i nadji svjedoke koji ce potvrditi da nitko tuda ne prolazi vec toliko godina. Ne zaboravi slikati parcelu prije nego krenes u ogradjivanje. Eto. To bi bilo najjeftinije. Sretno
  9. Obecah vam informaciju, pa da krenem: Biljeznik nije nuzan ali se preporuca. Ako ga ne zelite, u poreznoj ce vas uvjeravati da vam je ugovor manjkav (?) ali vam ne mogu odbiti razrezati (!) porez. Dakle, sve ovisi o vasoj pregovarackoj moci i zato preporucam da kad s nekim sklopite ugovor, posaljite ga POSTOM uz kratak dopis u kom ih obavjestavate da zelite da vam se razreze porez. Pazite sto pisete u ugovoru jer je situacija sljedeca: Ako ste iznajmili sobu JEDNOJ osobi, a napisali ste da koristi dvokrevetnu sobu, kao osnovicu za obracun poreza opalit ce vam prosjek cijene za DVIJE osobe i na to nakeljit porez. Ako vam nije problem, osobu s kojom ste sklopili ugovor prijavite u policiji nek se zna da je kod vas na privremenom boravku i primjerak te prijave prilozite uz ugovor. U policiji cete ostaviti samo kopiju ugovora (naravno, potpisan od vas i od vaseg najmoprimca) koji u tom slucaju sluzi kao vasa izjava da doticna osoba boravi kod vas. (Kod mene u policiji nisu ni spominjali biljeznika tako da pretpostavljam da ni njima nije nuzan Dalje, ako se radi o turistickom mjestu, u sezoni: svog najmoprimca takodjer prijavite i u lokalnoj turistickoj zajednici i to kao SEZONSKOG RADNIKA. Na takav status ne placate nikakvu naknadu ni pristojbu. Mislim da je sa ovim popisom obaveza svako tijelo vlasti namireno. Bude li ikakvih promjena, obavijestiti cu vas.
  10. Koliko bedast moras bit da ne vodis racuna o svim prihodima kad ti na kraju godine padne na pamet prijavit SAMO JEDAN PRIHOD?
  11. malo sam proucavao i naletio na ovo: http://hgk.biznet.hr/hgk/fileovi/2094.pdf gdje na dnu kaze: ''Najam i zakup nekretnina oporezuje se porezom na dohodak prema odredbama Zakona o porezu na dohodak, kao dohodak od imovine i imovinskih prava. bla... bla... bla... Predujam se plaća po stopi od 15% i smatra se konačnim porezom, pa porezni obveznik za ovaj dohodak ne može podnijeti godišnju poreznu prijavu.'' Tek sad mi nista nije jasno. Lani sam za slicnu stvar napravio poreznu prijavu i dobio pare natrag.
  12. Ako je tako, onda se ovaj dio odnosi na mene Članak 27. Odredbe ovoga Zakona ne primjenjuju se ako stan služi za privremeni smještaj (turisti, đaci i sl.), kao i za stanove koji se daju na korištenje u svezi s obavljanjem poslova najmodavca (službeni stan). Nego, nigdje ne vidim da se spominje porezna uprava?
  13. @lunas - nije bio nevidljiv nego mi je takvo nesto skroz nepoznato. Da se to mozda ne odnosi na registrirane najmodavce stanova? Ja sam covjeku izdao vlastiti stan za privremeni boravak.
×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija