Jump to content

Popaj

Korisnik
  • Broj objava

    12
  • registrirao se

  • Zadnja posjeta

Sve što je Popaj objavio

  1. Ako mjesto gdje mislite postaviti objekt nije u Vašem vlasništvu, već u općinskom (državnom) vlasništvu, najvjerojatnije ćete trebati koncesiju za takvo što. Najbolje se raspitati u općinskom ili županijskom uredu. Ako Vam to nije prepreka, onda vjerojatno trebate imati obrt za ugostiteljstvo i ostale dozvole opet od općine ili županije.
  2. Evo odgovorit ću na vlastitu temu! Raspitao sam se o dotičnom pitanju i dobio sam slijedeće informacije: Iako u Zakonu o porezu na promet nekretnina ne piše o ovoj temi, iz Ministarstva financija svi referenti su dobili interni pravilnik što se oporezuje, a što ne. Pa tako u tom internom pravilniku piše da porezno oslobođenje ne vrijedi za drvarnice, parkirna mjesta islično.
  3. Prema zakonu o porezu na promet nekretnina oslobođeni ste plaćanja poreza za stambeni prostor do 65 m2. Da li se plaća porez na zemljište najbolje je pitati u poreznoj upravi-telefonom. Porezno oslobođenje vrijedi samo ako nemate ni Vi ni kćer u vlasništvu drugih nekretnina i ako već prije niste iskoristili ovo porezno oslobođenje.
  4. Citirani članak 11.15. Zakona o porezu na promet nekretnina: "Građani koji su iskoristili pravo na oslobođenje od plaćanja poreza na promet nekretnina iz točaka 9., 11. i 13. nemaju pravo na ponovno oslobođenje od plaćanja poreza na promet nekretnina." Točka 9. odnosi se na stan, točka 11. na zemljište, točka 13. na novosagrađene objekte. Dakle, iskoristili ste svoje pravo prema članku 11.11. te vjerujem da Vam se neće dopustiti dvostruko pravo na oslobođenje od poreza.
  5. Uporabna dozvola se ne može tražiti za pojedini stan, već samo za cijelu zgradu. Postupak je taj da investitor koji je gradio zgradu mora tražiti tehnički pregled zgrade u potpuno dovršenom stanju te ako komisija tehničkog pregleda nema primjedbi ona izdaje uporabnu dozvolu. Ako stanari žele sami tražiti uporabnu dozvolu za zgradu, moraju tražiti u uredu za izdavanje građevinskih dozvola izmjenu investitora na građevinskoj dozvoli (košta cca 2500 Kn) kako bi oni postali investitori i sami zatražili tehnički pregled zgrade.
  6. Popaj

    curi mi krov

    Jednostavno prikazano: zamislite da tom istom susjedu curi voda unutar njegovog stana i da zbog toga imate poplavu u svom stanu (preko zida ili instalacija). Taj isti susjed je dužan sanirati neispravnost izolacija koje Vama uzrokuju problem. Naravno da bi tom susjedu pomoglo, u tom slučaju, da ima osiguran stan pa bi sanaciju platilo osiguranje koje košta cca. 300-400 kn godišnje. Pričuva i onako služi za sanaciju zajedničkih dijelova zgrade, a ne onih u pojedinačnom vlasništvu!
  7. Nažalost prostorni plan će biti donesen kad ga donesu! Ako teren ima lokacijsku dozvolu to znači da je već određeno što se smije graditi na istom, a ujedno treba i postojati idejno rješenje građevine (nacrt katova i prostorija). To se ne može promijeniti niti prostornim planom. Prirodni je slijed da se krene s izradom glavnog projekta (idejni projekt + sve dopune za gradnju) te se na njegovu osnovu ishodi građevinska dozvola.
  8. Uporabna dozvola se ishodi u trenutku kada je cijela građevina dovršena - ZNAČI SVE! Osim ako je u glavnom projektu predviđeno da se zgrada dovršava do određene faze. I istina je - 90% zgrada nema uporabne dozvole (zvuči glupo, ali je istinito). Stvari su se malo postrožile u zadnje vrijeme. Rješenje je da se napravi mali projekt adaptacije kuće (ne košta puno) gdje će se ucrtati sve promjene i na osnovu njega se kreće u postupak građevinske dozvole i nakon dovršetka radova uporabne dozvole. Uporabna dozvola se dobiva nakon tehničkog pregleda zgrade, gdje komisija ustanovljava da je sve prema projektu te da ja građevina sigurna i neštetna za život. Ja uvijek savjetujem da se nazove u ured za ishođenje uporabne dozvole jer ćete tamo dobiti sve ostale potrebne informacije. Naravno da sve ovo i košta, ali ulaskom u Europu zgrada bez uporabne dozvole neće imati svoju stvarnu vrijednost!
  9. Naravno da se dimnjak nije smio srušiti i time se otvara povoljna situacija za privatnu tužbu. Dobro je da je policija napravila uviđaj i sastavila zapisnik, ali više od toga ne mogu i ne smiju. Pravo je na vašoj strani. Ja jedino mogu sugerirati da slučaj prijavite građevinskoj inspekciji jer je dakako ugrožena funkcionalnost i stabilnost preostalog dijela dimnjaka. Samo za primjer: ne može se dobiti građevinska dozvola za zgradu u kojoj nije predviđen dimnjak.
  10. Prema važećem zakonu o građenju i pripadajućim mu propisima, građevina se ne smije graditi bliže od 4,0 m od granice zemljišta na kojem se gradi i 6,0 m od javnog puta ili ceste. Tako da imate minimalno 4 m razdaljine od nekakve buduće građevine do Vašeg prozora.
  11. Evo molim nekoga za savjet nakon što sam imao više neugodnosti s referenticom u poreznoj upravi za Porez na promet nekretninama. Naime, za mladi bračni par bez djece vrijedi oslobođenje od poreza do 65 m2. Mi imamo stan od 53,51 m2 i drvarnicu od 1,61 m2. Da li se plaća u ovom slučaju porez na drvarnicu? U poreznoj upravi tvrde da se plaća jer to nije stambena površina! A moje je mišljenje, i nekih odvjetnika, da je drvarnica dio stana isto kao balkon ili ostava (špajza), a ujedno je u vlasničkom listu prikazana u ukupnoj površini stana. Hvala Vam unaprijed!
  12. Prema mojim saznanjima oslobođenje od poreza na promet nekretnine, u današnjoj formi, stupilo je na snagu 2002.g. tako da mislim da je prekasno za tražiti refundaciju jer prije 7 godina nije postojalo porezno oslobođenje.
×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija