Jump to content

audrey3

Korisnik
  • Broj objava

    12
  • registrirao se

  • Zadnja posjeta

  1. Pozdrav svima! Situacija koja me muči je oko popravka krova i općenito ulaganja u kuću. Naime, vlasnica sam polovice kuće, odnosno stana koji čini kat jednokatnice. U prizemlju su dva stana i dva vlasnika. Imamo i mali zajednički podrum podijeljen na tri spremišta. Nikako nije moguć dogovor oko etažiranja, netko od suvlasnika uvijek ima prigovor na predloženi elaborat. Kako sam ja na katu, iznad mene je krov, nema tavana, a taj krov curi i treba ga popravljati. Znam da bi krov trebao biti zajednički dio, ali budući da nema elaborata, susjedi ne žele sudjelovati u troškovima popravka. Ne bi sudjelovali ni inače jer kažu da njima ne curi, ali bi ih nekako mogla natjerati, ovako ne mogu. Preboljela sam taj dio da ću sama platiti novi krov, želim to riješiti i ne ulaziti u sukobe, no ono što me muči je da će me ostali suvlasnici optužiti da sama radim nešto na kući bez njihovog dopuštenja. Je li to moguće ili imam pravo popraviti krov ili drugi zajednički dio i bez njihovog pristanka? Također, ukoliko se zaista nakon godina mučenja ne uspijemo dogovoriti oko etažiranja, koje druge mogućnosti imam za razvrgnuće suvlasništva? Je li postupak pred sudom jedina varijanta? U kuću su potrebna i druga ulaganja, npr. fasada, moram to riješiti kako god uspijem. Zahvaljujem unaprijed na odgovoru!
  2. Zvala sam tamo, tako su mi rekli kako sam navela u prvom postu. Promijenila bih ja datum, ali on je bio odjavljen zbog neplaćenog 6 mjeseci, ako sad promijenim datum na jučer, to znači da poslodavac mora platiti 6 mjeseci doprinosa, a zašto? Nema smisla.
  3. Stoji, ali na miroviskom treba nešto promijeniti, ne može ostati odjavljen uz mirovanje radnog odnosa, jer sad mora biti odjavljen uz raskid ugovora, a ne može se dvaput odjaviti, jednom zbog mirovanja, a drugi put zbog raskida ugovora. Tako da zapravo ne znam kako sročiti taj sporazum, a da sve bude ispravno. Jer ionako je koristio neplaćeni dopust pa nema nekih prava iz radnog odnosa, tu je sve čisto, ali...
  4. Pozdrav svima! Malo sam prelistala slične teme, no nisam našla konkretan odgovor pa molim pomoć. Djelatnik je bio u stalnom radnom odnosu, tražio neplaćeni dopust, poslodavac je odobrio. Odjavljen je s mirovinskog i zdravstvenog. Na stranicama za odjavu hzmo traži razlog, upisali smo mirovanje radnog odnosa, jer je tako po Zakonu o radu. Taj dio je jasan. No, nakon isteka neplaćenog, radnik je odlučio da se neće vraćati, napravio bi se sporazumni raskid ugovora o radu. I tu se nitko ne protivi. Ono što nas muči je kad prestaje radni odnos? Naime, na mirovinskom smo morali napraviti promjenu njegove odjave i promijeniti razlog prestanka osiguranja iz "mirovanje" u "sporazumni" (ili nešto drugo), a datum odjave ostaje isti. Gospođa na mirovinskom kaže da tako treba i da je ionako tada prekid radnog odnosa, ali meni je čudno da tada prestaje radni odnos budući da je on samo bio u mirovanju. Nadam se da ste shvatili moju nedoumicu i da imate rješenje
  5. nisam baš sigurna da je naziv tužbe točan, nadam se da ću dobro objasniti. stan je kupljen 4 mj. prije sklapanja braka, vlasništvo je na oba bračna druga pola pola. jedan dio je plaćen gotovinom, drugi dio je na kredit. brak je sklopljen, ali je ubrzo i razveden. jedina imovina je taj zajednički stan. jedan bračni dug ( na njega je i kredit) je uložio više svojih novaca (prije sklapanja braka), cca 3 puta više od drugog bračnog druga. jedan je otpočetka plaćao ratu kredita, drugi režije. sad su u pregovorima oko načina podjele imovine. jedna strana smatra da pri prodaji nekretnine svatko ima pravo na polovicu vrijednosti budući da su oboje vlasnici. druga prijeti tužbom za povrat uloženog. tko je u pravu? odnosno, što bi uopće bilo najpametnije i jednom i drugom? ili najpravednije?
  6. izmučena, hvala na odgovoru. vi ste to već prošli ili ste sad u toj situaciji? naišla sam na različita tumačenja ovog problema. neki kažu da se dio koji smo uložili prije braka ne može dijeliti na pola nego prema uloženom. mi smo jedan dio platili gotovinom, a ostalo uzeli na kredit.
  7. molim vas za savjet i uputu. naime, što učiniti kod razvoda braka, a supružnici imaju zajednički stan, oboje su vlasnici, koji su kupili nekoliko mjeseci prije sklapanja braka? dakle, on ne ulazi, koliko shvaćam, u bračnu stečevinu. stan bi vjerojatno prodali, nema baš drugog riješenja. dijeli li se tada novac od prodaje po pola ili se gleda tko je koliko uložio pri kupnji i uređenju stana? jedan supružnik je od početka plaćao ratu kredita, a drugi troškove režija. brak se razvodi nakon manje od godinu dana od sklapanja. razvod još službeno nije pokrenut, biti će uskoro, po tužbi. treba li tada podnositi neku tužbu za razvrgnuće suvlasništva ili se supružnici dogovore? dakle, što ako se ne uspiju dogovoriti? unaprijed zahvaljujem na odgovoru.
  8. Pozdrav svima! čita li još netko ovu temu? Je li tko od vas polagao onaj ispit u Državnom arhivu? I jeste li prije toga prošli osposobljavanje za spisovodstvenog službenika? Traje cijeli semestar pa nisam sigurno koliko mi se ide, s druge strane, rado bih nešto i naučila, a na ispit, kako stvari stoje, moram ionako.
  9. pitanje. zakonom je definirano tko se može zaposliti na kojem radnom mjestu. ako škola u svoj Statut stavi dodatne uvjete, npr., toliko godina staža ili iskustva u struci ili u školi ili nešto slično, može li pri raspisivanju natječaja ipak odustati od tih dodatnih uvjeta i držati se onih općih zakonskih?
  10. Molila bih ako itko ima iskustva s ovime da mi odgovori. Naručitelj je poslao zahtjev za prihvat ispravka računske pogreške u troškovniku jednog od ponuditelja. Pogreška je takva da kad se na pravilan način izračuna, ukupna cijena se vrtoglavo penje puno iznad iznosa koji je ponuditelj zapravo želio. Naime, ponuditelj je greškom upisao umjesto jedinične cijene ukupnu. da je došlo do obične greške jasno je i naručitelju, ali zakon je jasan. Ako ponuditelj ne prihvati ispravak, on automatski ispada iz natječaja? Ako prihvati, ponuda mu je ogromna i sigurno ne dobiva posao. Što ako uopće ne odgovori na zahtjev? zakonski rok je 5 dana, postoje li sankcije, posljedice, ako se ne odgovori? I može li se ponuditelj žaliti, ako ne prihvati ispravak, da je obrazac troškovnika (kojeg je naručitelj izradio), bio nedovoljno jasan i nedorečen? Navodno je više ponuditelja napravilo istu grešku.
  11. dižem temu jer me trenutno ovo muči. dakle, treba mi natpis na ulazu u ured koji je na adresi različitoj od sjedišta, u istom gradu. dakle, trebalo bi izgledati ovako: balvan d.. adresa sjedišta ured: adresa ureda točno sam shvatila? naime, viđala sam do sad da mnoge tvrtke koriste samo tvrtku, ime, na toj ploči, kao što piše u ztd-u. dok ovo nisam pročitala, nisam pojma imala da je potrebna i adresa, odnosno, obje adrese.
×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija