Jump to content

MirkoF

Korisnik
  • Broj objava

    5
  • registrirao se

  • Zadnja posjeta

  1. Poštovani, Vlasnik sam i član uprave d..-a u Hrvatskoj i uskoro selim u Irsku, gdje ću se zaposliti u drugoj tvrtci. Zanima me jesam li dužan uplaćivati i dalje naše zdravstveno ako sam prijavljen da radim u tvrtci druge zemlje članice EU? Pročitao sam da su članovi uprave društva dužni i dalje plaćati zdravstveno neovisno o tome što nisu prijavljeni da rade u društvu. Jedino ih ta obaveza ne veže ako su prijavljeni već u drugoj tvrtki? Vrijedi li to i za inozemne tvrtke unutar EU?
  2. Poštovani, Vlasnik sam i član uprave d..-a u Hrvatskoj i uskoro selim u Irsku, gdje ću se zaposliti u drugoj tvrtci. Zanima me jesam li dužan uplaćivati i dalje naše zdravstveno ako sam prijavljen da radim u tvrtci druge zemlje članice EU? Pročitao sam da su članovi uprave društva dužni i dalje plaćati zdravstveno neovisno o tome što nisu prijavljeni da rade u društvu. Jedino ih ta obaveza ne veže ako su prijavljeni već u drugoj tvrtki? Vrijedi li to i za inozemne tvrtke unutar EU?
  3. Pozdrav, Planiram uskoro odseliti u Irsku i tamo tražiti posao. Trenutno sam zaposlen u vlastitoj tvrtki na pola radnog vremena jer bi, u slučaju davanja samom sebi otkaza, morao kao član društva uplaćivati puno veće doprinose od ovih što ih sada plaćam, a nemam dovoljno novaca za gašenje tvrtke. Zanima me mogu li biti zaposlen kod tvrke u drugoj državi EU i nastaviti uplaćivati minimalne doprinose u svojoj tvrtki, te može li mi porezna uprava raditi kakve probleme ukoliko primjeti da radim u dvije države istovremeno?
  4. MirkoF

    Blokada

    Pozdrav. Prije dva mjeseca mi je na adresu tvrtke iz Porezne uprave stiglo rješenje o zabrani raspolaganja novčanim sredstvima na računu tvrtke, a razlog tome je što se poreznoj nije dostavila prijava PDV-a za razoblje od 4.-9. mjeseca prošle godine. Pri primitku sam odmah obavijestio računovođu koji je navodno otišao do porezne i saznao da je riječ o njihovoj grešci jer sam u 11. mjesecu promijenio adresu sjedišta tvrtke pa su oni, eto, nekako izgubili te podatke ili ih nisu povezali s novom adresom. Rekao je kako je su mu u poreznoj rekli da je blokada način da privuku pozornost, no da će sve biti u redu. Naravno, nije ni izdaleka sve u redu. Računovođa je rekao kako je ponovno dostavio te podatke i u poreznu upravu sa stare adrese, i u poreznu koja bi sada trebala biti zadužena na novu adresu tvrtke. Račun je unatoč tome blokiran u trećem mjesecu. Računovođa mi je tvrdio da porezna ima rok odrade od mjesec dana pa će onda slat Fini nalog da oblokira. Prošlo je i više od mjesec dana, a onda je priča bila da je u poreznoj sve ok i kako su posali nalog Fini. Čak mi je donio da potpišem požurnicu koju je poslao u ime tvrtke u Finu. Prije deset dana je javio kako je bio u Fini, da su sve zaprimili no kako će odbaciti našu požurnicu i staviti deblokadu u redovni postupak pa neka ja svaki dan na bankomatu provjerim stanje računa dok ne vidim neki iznos. Par dana sam to radio i svaki put blokada. Morao sam dobiti neki odgovor pa sam se e-mailom obratio Fini gdje sam objasnio kako imam informaciju da je porezna slala zahtjev za deblokadu. Na to su mi odgovorili da oni od porezne imaju samo dopis za blokadu od prije dva mjeseca i da ništa nisu drugo u međuvremenu dobili. Sada mi treba pomoć jer nemam iskustva o računovodstvu i pravu, a ne znam više tko je u cijeloj priči lud - ja, računovođa ili porezna i fina. Moja greška je što nisam sam otišao odmah u poreznu i finu da naučim kako što funkcionira nego sam sve prepustio računovođi uvjeren da zna što radi. Zahvalan sam na svakom savjetu! Unaprijed hvala.
×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija