Jump to content

bobo3

Korisnik
  • Broj objava

    1124
  • registrirao se

  • Zadnja posjeta

  • Osvojio dana

    12

Aktivnosti reputacije

  1. Hvala
    bobo3 je reagirao na Ruby_Danderfluff u Trošak parnice, čl. 158 ZPP   
    Da biste mogli samostalno uložiti reviziju, morate imati položen pravosudni ispit, inače će Vam revizija biti odbačena zbog nedostatka formalnih uvjeta, nadam se da to znate.
  2. Hvala
    bobo3 je reagirao na Ruby_Danderfluff u Trošak parnice, čl. 158 ZPP   
    Članak 156. je nešto drugo, on je kaznena mjera, kad jedna strana zloupotrebljava procesna ovlaštenja da bi odugovlačila i/ili nabijala troškove, onda se kaže da će teret te npr. odgode pasti samo na jednu stranu neovisno o uspjehu u sporu.
  3. Hvala
    bobo3 je reagirao na Ruby_Danderfluff u Trošak parnice, čl. 158 ZPP   
    Nakon žalbe više nema redovitog pravnog lijeka. Teoretski, po novim propisima biste mogli uložiti i reviziju protiv odluke o troškovima, ali s obzirom na činjenice, vjerujem da s revizijom ne biste uspjeli.
    Pokušat ću Vam laički objasniti zašto ste dužni naknaditi troškove: dali ste povoda tužbi. Pošto ste podmirili glavni dug tek nakon zaprimanja rješenja o ovrsi, smatra se da ne biste podmirili dug dobrovoljno, i nakon zaprimanja rješenja o ovrsi isključuje se dobrovoljnost u podmirenju obveza, pa onda tom logikom morate naknaditi i troškove postupka tužitelju jer je on svakako imao povoda da pokrene ovrhu protiv Vas, jer je očigledno da dobrovoljno ne biste platili.
  4. Sviđa mi se
    bobo3 je reagirao na Matrix u Ovrha dužnikova nasljednika   
    Sukladno Ovršnom zakonu,ovrha se može odrediti na prijedlog i u korist osobe koja u ovršnoj ispravi nije označena kao vjerovnik, ako ona javnom ili ovjerovljenom privatnom ispravom
    dokaže da je tražbina na nju prenesena ili da je na nju na drugi način prešla,a što se na odgovarajući način primjenjuje i na
    ovrhu protiv osobe koja u ovršnoj ispravi nije označena kao dužnik.glede čega se u vašem konkretnom slučaju postavla pitanje može li sud osnovom pravomoćnog rješenja o
    nasljeđivanju odrediti ovrhu protiv nasljednika ostavitelja.
    Naime,sudska praksa je zauzela stav da pravomoćno rješenje o nasljeđivanju predstavlja ispravu na temelju koje će ovršni sud odrediti ovrhu protiv nasljednika dužnika iz ovršne isprave, a nasljednik kao ovršenik može se protiviti
    navedenoj ovrsi izjavljivanjem žalbe te isticanjem tvrdnje u njoj da ne odgovara za dugove dužnika(ostavitelja), što čini žalbeni razlog iz članka 50. st.1. točka 7.Ovršnog zakona,povodom kojeg će ovršni sud ovršenika uputiti na parnicu radi proglašenja ovrhe nedopuštenom (članak 52.Ovršnog zakona).
    Što se sve smatra ovršnom ispravom propisano je u članku 23. Ovršnog
    zakona, dok je podobnost ovršne isprave za ovrhu propisana u članku 29.istog zakona,temeljem kojeg pravomoćno rješenje o nasljeđivanju predstavlja ispravu osnovom koje će ovršni
    sud odrediti ovrhu protiv nasljednika dužnika iz ovršne isprave,s tim da kao što je već rečeno da se nasljednik kao ovršenik može protiviti navedenoj ovrsi, među ostalim, i pozivom na odredbu iz članka 139. Zakona o nasljeđivanju,prema kojoj nasljednici odgovaraju za dugove ostavitelja i to do visine vrijednosti naslijeđene imovine,uz napomenu da na
    visinu vrijednosti naslijeđene imovine i vrijednost ostaviteljevih dugova koje
    je nasljednik već podmirio sud paz i samo na prigovor nasljednika,a kad ima
    više nasljednika, oni odgovaraju solidarno za ostaviteljeve dugove(svi za jednog,jedan za sve), i to svaki
    do visine vrijednosti svoga nasljednog dijela, bez obzira je li izvršena dioba
    nasljedstva,a među nasljednicima dugovi se dijele razmjerno njihovim nasljednim dijelovima, ako oporukom ostavitelj nije drugačije odredio.
    Bit iznesenog da vam je nužno pravomoćno rješenje o nasljeđivanju a koje je akcesorno ovršnoj ispravi(pravomoćno ovršno rješenje) u kojoj je ostavitelj naveden kao dužnik/ovršenik,budući da se ovim ispravama dokazuje neprekinuti niz nasljeđivanja,
    odnosno činjenica da su nasljednici potomci ostavitelja koji je iza sebe zaista i ostavio određene dugove zbog kojih je pokrenut ovršni postupak,glede čega te isprave ne mogu egzistirati jedna bez druge ako se dugovanje želi namiriti od ostaviteljevih nasljednika.
  5. Hvala
    bobo3 je reagirao na Borbena7 u (Ne)pokrenuta ovrha   
    U tom slučaju neće ni pokrenuti ovrhu i izbjeći ćete plaćanje odvjetničkih troškova.
  6. Hvala
    bobo3 je reagirao na Toma1 u RTV pristojba   
    Zadovoljstvo mi je javiti da sam opet u 10-ak godina dobio HRT na prekršajnom sudu odnosno oslobođen sam od optužbe.Bitna stavka sa kojom sam se aktivno branio je preporuka korisnika bobo3(kojem posebno zahvaljujem)i u mome primjeru je uticala na oslobađajuću presudu.U ispitivanju svjedoka-kontrolora HRT isti je izjavio,citiram:"Sjećam se navedene kontrole,vidio sam uključen TV,ravno do ulaznih vrata stana,okrivljenik je bio drzak,rekao je da je već bio na sudu i da će ići opet.Na upit suca izjavljujem;ja nisam na licu mjesta utvrđivao niti sam ikrivljenika pitao kada je nabavio sporni prijamnik jer do te faze nismo došli,on je zapravo zatvorio vrata od stana.
    Ovo je izgleda bilo dovoljno jer u obrazloženju presude konstatirano da nema dokaza da je okrivljenik ostvario prekršaj koji mu se stavlja na teret.Također optužni prijedlog nije sastavljen sukladno čl.160.st.2.Prekršajnog zakonajer ne sadrži podatak o vremenu izvršenja prekršaja,odnosno nema podatka kada je prijamnik nabavljen.
    Pouka ove presude je da se ne bojite jer eto dva puta sam dobio presudu HRT.Ovo su samo najosnovniji detalji iz ove presude koja inače ima 5 stranica.
  7. Sviđa mi se
    bobo3 je reagirao na Ruby_Danderfluff u Odjava RTV pretplate   
    To nije dobro rješenje, neka na pravilan način odjavi pretplatu, putem obrasca na HRT-ovoj stranici, jer će ga, ako je naslijedio nešto iza oca, teretiti i očevi dugovi.
  8. Hvala
    bobo3 je reagirao na Borbena7 u Kako napisati žalbu ili prigovor   
    Nisu Vam potrebni ni žalba, ni prigovor. Dopisom se obratite izravno ovrhovoditelju i od njega tražite da povuče osnovu za plaćanje s naplate iz Fine. Dopisu priložite dokaze o podmirenju i sve šaljite preporučeno s povratnicom. Upozorite ga da ukoliko ne postupi po Vašem traženju, da ćete morati pokrenuti postupak pred sudom, tj. da ćete prema čl. 210. Ovršnog zakona, tražiti prijedlogom odgodu prijenosa odnosno da ćete zahtjevati proglašenje pljenidbe i prijenosa nedopuštenim.
  9. Hvala
    bobo3 je dobio reakciju od drot13 u Visina naknade za ovršni postupak   
    Trebali su dostaviti rješenje o ovrsi, to radi javni bilježnik...
    Ne znam možete li plaćati.... neka primanja su izuzeta, a u Fini možete otvoriti i zaštićeni račun "na koji se isplaćuju primanja, naknade i iznosi izuzeti od ovrhe (primjerice, dio plaće, dio mirovine, primanja po osnovi socijalne skrbi, primanja po osnovi privremene nezaposlenosti, doplatak za djecu i dr.)"
  10. Hvala
    bobo3 je reagirao na Borbena7 u Preuzimanje duga EOS Matrix   
    Mogućnost da novi ovrhovoditelj npr. Eos Matrix nastavi ovršni postupak je uvedena izmjenama i dopunama Ovršnog zakona (NN 93/14). Do tada se primijenjivao Zakon o parničnom postupku, a prema kojem se za promjenu na strani ovrhovoditelja tražio pristanak ovršenika. 
    Tako da ovrhe u kojima je prijedlog za ovrhu predan prije stupanja na snagu ovih izmjena i dopuna Ovršnog zakona od 01.09.2014. (u kojima je kao ovrhovoditelj naznačen netko tko nije Eos Matrix, a sada Eos Matrix tvrdi da je on ovrhovoditelj, jer je otkupio tražbinu) sud da bi donio rješenje o ovrsi dužan je tražiti pristanak ovršenika za tu preinaku na strani ovrhovoditelja. Ako ovršenik ne da svoj pristanak, taj ovršni postupak sa starim ovrhovoditeljem se obustavlja, i taj stari ovrhovoditelj sam snosi dotadašnje troškove koji su nastali u postupku. I tada novi ovrhovoditelj koji je otkupio tražbinu kao npr. Eos Matrix može pokrenuti posve novi ovršni postupak, u kojemu od ovršenika može potraživati glavnicu i kamate, ali i nove troškove koji su nastali od pokretanja tog novog postupka za Eos Matrix, ali nikako ne može potraživati troškove koji su nastali prije, i to prema starom ovrhovoditelju.
  11. Hvala
    bobo3 je reagirao na Ruby_Danderfluff u Trošak prigovora - povrat   
    1.) zahtjev tužitelja je umanjen za dio u zastari, tužitelj je povukao za taj dio, pa ste platili onoliko koliko je traženo
    2.) koliko proizlazi iz rješenja, troškove ste podmirili 02.12.2015. godine, nakon što je ovršni postupak počeo, ne prije toga i ne dobrovoljno.
  12. Hvala
    bobo3 je reagirao na Mister-X u Boravište zbog dva dana | pregled pretraga   
    evo primjer kako po novom jedna banka traži podatke o bračnom drugu u skladu sa zaštitom podataka...
    znači ispod onih podataka koje osoba unosi o svom bračnom drugu stoji :
    "Potpisom ove izjave potvrđujem da imam valjano ovlaštenje supružnika za priopćavanje osobnih podataka i dajem izričitu privolu banci d.d.da može poduzimati radnje vezano za obradu podataka uključujući i podatak o OIB-u u svrhu obavljanja redovitih poslova sukladno odredbama važećih propisa."
    znači jedan bračni drug daje ovlaštenje banci da može raspolagati podacima od osobe koja uopče nije sama dala odobrenje...
    znači,sa jedne strane se u javnosti plasiraju informacije da čak roditelj djetetu od 16 godina bez njegovog pristanka neće moći vidjeti ocijene,a  s druge strane banci je dovoljna samo izjava druge osobe da se osoba na koju se odnosi slaže s tim...
  13. Hvala
    bobo3 je dobio reakciju od Ruby_Danderfluff u Telefonska prodaja   
    To je onda ugovor na daljinu... mora se dostaviti i na kućnu adresu... U roku od 14 dana (od dostave) može se raskinuti bez objašnjenja, prema čl. 72 Zakona o zaštiti potrošača ... Ako u ugovoru nije obavijest o pravu na raskid ugovora, onda se rok za raskid produžava za 12 mjeseci (Čl. 73)... OBRAZAC ZA JEDNOSTRANI RASKID UGOVORA vjerojatno postoji na webu te agencije.
  14. Hvala
    bobo3 je dobio reakciju od dbarilar u Telefonska prodaja   
    To je onda ugovor na daljinu... mora se dostaviti i na kućnu adresu... U roku od 14 dana (od dostave) može se raskinuti bez objašnjenja, prema čl. 72 Zakona o zaštiti potrošača ... Ako u ugovoru nije obavijest o pravu na raskid ugovora, onda se rok za raskid produžava za 12 mjeseci (Čl. 73)... OBRAZAC ZA JEDNOSTRANI RASKID UGOVORA vjerojatno postoji na webu te agencije.
  15. Hvala
    bobo3 je reagirao na Borbena7 u Trošak prigovora - povrat   
    Nema smisla, jer tužba je povučena odmah nakon što je tuženik udovoljio zahtjevu tužitelja, odnosno do povlačenja tužbe došlo je nakon što je tuženik podmirio dio duga koji nije u zastari i to nakon pokretanja ovršnog postupka.
  16. Hvala
    bobo3 je dobio reakciju od drot13 u Telefonska prodaja   
    To je onda ugovor na daljinu... mora se dostaviti i na kućnu adresu... U roku od 14 dana (od dostave) može se raskinuti bez objašnjenja, prema čl. 72 Zakona o zaštiti potrošača ... Ako u ugovoru nije obavijest o pravu na raskid ugovora, onda se rok za raskid produžava za 12 mjeseci (Čl. 73)... OBRAZAC ZA JEDNOSTRANI RASKID UGOVORA vjerojatno postoji na webu te agencije.
  17. Hvala
    bobo3 je reagirao na dani1 u duplo naplaćena pristojba   
    Malo sam surfala starim postovima, pa samo da javim, Novac još nije vraćen. Što mi je činiti?
  18. Hvala
    bobo3 je dobio reakciju od Ruby_Danderfluff u Parnični postupak nakon Prigovora na Rješenje o ovrsi   
    To smanjenje pričuve je odvojeno od ovrhe i vrijedi za buduća plaćanja... prema  Zakonu o vlasništvu i drugim stvarnim pravima:
    Pravo svakoga suvlasnika
    Članak 88.
    Svaki suvlasnik nekretnine ovlašten je, neovisno o ostalima, zahtijevati od suda da svojom odlukom odredi:
    - rok u kojem se treba obaviti neki od poslova iz članka 86. ovoga Zakona, o kojem je većinom glasova donesena odluka,
    - stvaranje primjerene zajedničke pričuve ili primjereno povećavanje, odnosno smanjivanje te pričuve koju je odredila većina, prema pravilu da pri određivanju pričuve i doprinosa u nju treba, osim o predvidivim troškovima, voditi računa i o imovinskom stanju svih suvlasnika,
    - da se tom suvlasniku, ako bi mu bilo nemoguće odmah platiti dio troškova nekoga posla održavanja cijele nekretnine koji se javlja u vremenskim razmacima duljim od jedne godine, a nije pokriven pričuvom, dopušta da plati u mjesečnim obrocima u razdoblju ne dužem od deset godina, uz osiguranje osnivanjem hipoteke na njegovu suvlasničkom dijelu, s uobičajenim kamatama na dug osiguran hipotekom,
     
    Ne znam ima li neke osnove da se (u ovom postupku) smanji pričuva za prošli period na koji se ovrha odnosi, mislim da je trebalo napisati žalbu u roku od 30 dana od primitka računa i platiti nesporni dio...
  19. Hvala
    bobo3 je dobio reakciju od drot13 u Parnični postupak nakon Prigovora na Rješenje o ovrsi   
    To smanjenje pričuve je odvojeno od ovrhe i vrijedi za buduća plaćanja... prema  Zakonu o vlasništvu i drugim stvarnim pravima:
    Pravo svakoga suvlasnika
    Članak 88.
    Svaki suvlasnik nekretnine ovlašten je, neovisno o ostalima, zahtijevati od suda da svojom odlukom odredi:
    - rok u kojem se treba obaviti neki od poslova iz članka 86. ovoga Zakona, o kojem je većinom glasova donesena odluka,
    - stvaranje primjerene zajedničke pričuve ili primjereno povećavanje, odnosno smanjivanje te pričuve koju je odredila većina, prema pravilu da pri određivanju pričuve i doprinosa u nju treba, osim o predvidivim troškovima, voditi računa i o imovinskom stanju svih suvlasnika,
    - da se tom suvlasniku, ako bi mu bilo nemoguće odmah platiti dio troškova nekoga posla održavanja cijele nekretnine koji se javlja u vremenskim razmacima duljim od jedne godine, a nije pokriven pričuvom, dopušta da plati u mjesečnim obrocima u razdoblju ne dužem od deset godina, uz osiguranje osnivanjem hipoteke na njegovu suvlasničkom dijelu, s uobičajenim kamatama na dug osiguran hipotekom,
     
    Ne znam ima li neke osnove da se (u ovom postupku) smanji pričuva za prošli period na koji se ovrha odnosi, mislim da je trebalo napisati žalbu u roku od 30 dana od primitka računa i platiti nesporni dio...
  20. Hvala
    bobo3 je dobio reakciju od drot13 u Parnični postupak nakon Prigovora na Rješenje o ovrsi   
    Ako ste plaćali nakon pokretanja ovrhe, a prije isteka 8-dnevnog roka za prigovor na ovrhu, onda ste trebali platiti glavnicu duga, ovršni trošak (sastavljanje, JB nagradu) i zateznu kamatu... 
     
    Kod neprofesionalnosti, najbolje je promijeniti predstavnika: a to "svojim potpisom ugovora potvrđuje većina suvlasnika čiji suvlasnički dijelovi čine više od polovice vrijednosti svih posebnih dijelova nekretnine u m2." (ius-info)
    "Za odluku o visini pričuve dovoljna je suglasnost suvlasnika nekretnine koji zajedno imaju većinu suvlasničkih dijelova. Ako je kod vas pričuva povećana voljom takve većine, onda je odluka zakonita i upravitelj je dužan provesti radnje radi njezine naplate, a suvlasnici su dužni plaćati. Visinu pričuve može izmijeniti sudska odluka donesena na zahtjev bilo kojeg suvlasnika..." (jutarnji)
  21. Hvala
    bobo3 je dobio reakciju od drot13 u Žalba na rješenje o ovrsi   
    Žalba se piše ako je rješenje donio sud, a u vašem slučaju na rješenje od javnog bilježnika ide prigovor ...
    Još jedan primjer žalbe (sudu) i prigovora (JB-u): http://potrosac.hr/index.php/2-uncategorised/21-osnovni-pojmovi-i-postupak-prilikom-primitka-rjesenja-o-ovrsi
  22. Hvala
    bobo3 je dobio reakciju od Odvažna u Parnični postupak nakon Prigovora na Rješenje o ovrsi   
    Ako ste plaćali nakon pokretanja ovrhe, a prije isteka 8-dnevnog roka za prigovor na ovrhu, onda ste trebali platiti glavnicu duga, ovršni trošak (sastavljanje, JB nagradu) i zateznu kamatu... 
     
    Kod neprofesionalnosti, najbolje je promijeniti predstavnika: a to "svojim potpisom ugovora potvrđuje većina suvlasnika čiji suvlasnički dijelovi čine više od polovice vrijednosti svih posebnih dijelova nekretnine u m2." (ius-info)
    "Za odluku o visini pričuve dovoljna je suglasnost suvlasnika nekretnine koji zajedno imaju većinu suvlasničkih dijelova. Ako je kod vas pričuva povećana voljom takve većine, onda je odluka zakonita i upravitelj je dužan provesti radnje radi njezine naplate, a suvlasnici su dužni plaćati. Visinu pričuve može izmijeniti sudska odluka donesena na zahtjev bilo kojeg suvlasnika..." (jutarnji)
  23. Hvala
    bobo3 je reagirao na MG51 u Žalba na rješenje o ovrsi   
    Ma da, na prigovor sam mislio, nisam baš upućen pa sam to stavio pod isto. U svakom slučaju hvala još jednom
  24. Hvala
    bobo3 je dobio reakciju od MG51 u Žalba na rješenje o ovrsi   
    Vaše ime i prezime, Zagreb
    JB ime i prezime, Zagreb
    PRIGOVOR
    na rješenje o ovrsi Ovrv-123/2018
    Osporavam ovršno rješenje od <datum rješenja> jer je dug podmiren u cijelosti prije pokretanja ovrhe.
    O plaćanju sam obavijestio ovrhovoditelja. ...
    U Zagrebu, 2.lipnja 2018.
    potpis

    (datum rješenja je na zadnjoj stranici, unutar štambilja JB, to je npr. 10-ak dana nakon pokretanja)
    (Možete napisati i da ste primili i dopis od odvjetnika, ne znam kakav ... i da ste ih obavijestili ...)
  25. Hvala
    bobo3 je dobio reakciju od drot13 u Žalba na rješenje o ovrsi   
    Vaše ime i prezime, Zagreb
    JB ime i prezime, Zagreb
    PRIGOVOR
    na rješenje o ovrsi Ovrv-123/2018
    Osporavam ovršno rješenje od <datum rješenja> jer je dug podmiren u cijelosti prije pokretanja ovrhe.
    O plaćanju sam obavijestio ovrhovoditelja. ...
    U Zagrebu, 2.lipnja 2018.
    potpis

    (datum rješenja je na zadnjoj stranici, unutar štambilja JB, to je npr. 10-ak dana nakon pokretanja)
    (Možete napisati i da ste primili i dopis od odvjetnika, ne znam kakav ... i da ste ih obavijestili ...)
×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija