Jump to content

MmeTipfeler

Korisnik
  • Broj objava

    4
  • registrirao se

  • Zadnja posjeta

Sve što je MmeTipfeler objavio

  1. Nadovezat ću se ovdje da ne otvaram novu temu. Naime ja nisam primila porezno rješenje za 2018., nego mi je PU poslala obavijest o tome kako mi ga neće izdati. Ovo je tekst. U postupku utvrđivanja godišnjeg poreza na dohodak za 2018. godinu obvezniku (ime i prezime te ostali podaci) utvrđeno je da se nad isplatiteljem/isplatiteljima primitaka, isplaćenih poreznom obvezniku po osnovi nesamostalnog rada/drugog dohotka koje naplaćuje porezno tijelo, provode naplate potaživanja po osnovi istih, te se rješenje o utvrđivanju godišnjeg poreza na dohodak za 2018. godinu neće izdati do završetka navedenih postupaka koji se provode nad isplatiteljem/isplatiteljima primitaka. Riječ može biti samo o jednom primitku jer sam prošle godine zaključila ugovor samo za jedan prijevod, ostalo su uplate od službenih ustanova tipa ZAMP, potvrda Zabe o kamati i slično, za koje ne vjerujem da su državi išta ostale dužne. Na e-Građani, međutim, stoji da je izdavač uplatio porez i prirez do bruta jer je meni isplaćen neto honorar. Laički, pretpostavljam da taj isplatitelj državi nije platio nešto drugo, štajaznam, kaznu za krivo parkiranje, pa ga sad ganjaju. Izdavač, međutim, i dalje normalno radi, izdaje knjige i prodaje ih svakome tko ih hoće kupiti. S obzirom na to da se bliži rok za podnošenje prigovora na porezno rješenje, a ovo nije porezno rješenje, ništa me ne košta pismeno zatražiti objašnjenje. Pa makar i u vidu prigovora. Usmeno - telefonom ili osobno - obično dobijem nesuvisao odgovor za koji poslije poreknu da su ga dali, nego sam "ja krivo shvatila". Ima li još štogod što bih mogla poduzeti?
  2. Pitam ovdje jer mi se tema čini najbliža onome što me zanima. Brat i ja naslijedili smo nekretninu od bratića i dobili porezno rješenje krajem 2013. godine. Na to smo se rješenje žalili, ne zato što ne bismo htjeli platiti porez na nasljedstvo, nego zato što je u pitanju zemljište koje je u zemljišnim knjigama zavedeno kao oranica, a porez nam je razrezan kao da je u pitanjurađevinsko zemljište, dakle, u daleko višem iznosu. Na žalbu još nismo dobili odgovor, ali... Sada imamo priliku to zemljište prodati, dakako, ne kao građevinsko, nego po odgovarajućoj cijeni. Pitanje koje mene muči - brata ne, on funkcionira po sistemu 'lako ćemo, a odgovor na žalbu najvjerojatnije nismo dobili zato što ju je podnijela njegova odvjetnica - jest možemo li mi to zemljište prodati iako nismo dobili odgovor na žalbu te hoće li kupac biti dovoljno "pokriven", uostalom, i on se može konzultirati sa svojim odvjetnikom, člankom ili klauzulom u kupoprodajnom ugovoru koji bi glasio otprilike ovako: porez na promet utvrđen rješenjem tim i tim, a na koje su se stranke (navesti ime i prezime) žalile, no na koju žalbu u međuvremenu porezni ured taj i taj nije odgovorio, u potpunosti je obveza prodavatelja te kupca ni u kojem slučaju ne obvezuje. Naime, moja šogorica koja je stručnjak za sve na ovome svijetu tvrdi kako se zemljište ne može prodati ako prethodno nije plaćen porez na nasljedstvo, bez obzira na to što smo brat i ja uknjiženi kao vlasnici, a ako se slučajno i može prodati, onda se kupci ne mogu uknjižiti kao vlasnici. Koliko znam, kupcima je za uknjižbu potreban kupoprodajni ugovor te tabularna isprava. Njihova je obveza da plate porez na promet nekretnina kao kupci, a "naš" porez kao nasljednika njih se ne tiče. Razumijem njihovu dvojbu, ali me zanima griješim li u svojim pretpostavkama ili ne. Hvala.
  3. Hvala svima na odgovorima. Nisam se javljala jer mi je bio vrisnuo internet. U međuvremenu je, čini se, netko ipak obavijestio gospođinog sina - vidjela sam neki dan njegov auto u ulici, pa je sada mir, a gospođa je vjerojatno smještena u dom. Bar se nadam, a nadam se i da neće tamo imati lošu skrb. Hvala još jednom.
  4. I ja imam pitanje u vezi s javnim redom i mirom. Stanujem u naselju obiteljskih kuća s vrtovima, ljeti otvaram prozore i vrata, uživam u vremenu. Problem je u tomu što imam susjedu, stariju gospođu, koja je već posljednjih godina počela pokazivati, recimo to tako, mentalni pomak. Ovoga je ljeta počela nerazgovijetno urlati i vrištati, i to u bilo koje doba dana i noći, što uz otvorene prozore i vrata, a što u samoj kući. Na zvonce najednom ogluši, a svaki je pokušaj razgovora i dogovora nemoguć. Živi sama, ima sina koji jednom godišnje dođe u posjet iz inozemstva, dakle, nema rodbine kojoj bi se čovjek mogao obratiti. Moj je problem u tome što radim kod kuće i moram se koncentrirati na posao (prevođenje), a njezine eskapade znaju potrajati. Iz poštovanja prema njezinim godinama i mentalnom poremećaju, voljela bih izbjeći da moram zvati policiju no to će očito biti jedini način. Nažalost, ne vjerujem da će to išta promijeniti jer je, kako se čini, poprilično izgubila kontakt sa stvarnošću, a koliko znam, ne može je se prisiliti na liječenje bez vlastita pristanka ili pristanka nekoga od uže obitelji. Koje su mi pravne mogućnosti? Hvala.
×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija