Jump to content

depeche

Korisnik
  • Broj objava

    4
  • registrirao se

  • Zadnja posjeta

  1. Poštovani, puno hvala na odgovoru, sada je i meni i ocu jasnija ova situacija. Javiti će se poreznoj da ga ne bi kasnije nekakav dug snašao, a ovo prethodno, shvatili smo da je u redu (osim ako na onom dokumentu piše nešto drugačije).
  2. Datum rođenja je 16. 3. 1953., radi se o Italiji. U RH radnog staža ima 16 godina, 5 mjeseci, 6 dana. U Italiji ima 17 godina, 11 mjeseci i 9 dana.
  3. Poštovani, bila bih vrlo zahvalna kada bi mi netko pomogao pravnim savjetom vezano uz situaciju u kojoj se nalazi moj otac. Naime, on je u svibnju ove godine u RH ostvario pravo na mirovinu, dobio je rješenje po kojemu mu se isplaćuje mizerni mjesečni iznos mirovine. Međutim, kada je u 90.-ima izgubio posao u RH, zaposlio se u inozemstvu i tamo radio dugi niz godina. U ožujku ove godine, inozemni poslodavac je procijenio da moj otac više nije za rad, ali još nema 67 godina (ima 66) te ne može niti u mirovinu jer zakon te inozemne države također šalje u mirovinu sa napunjenih 67 godina. Situaciju su riješili tako što su mojeg oca stavili na neku vrstu čekanja mirovine dok ne napuni 67 godina te mu njihovo mirovinsko isplaćuje mjesečni iznos i tako će činiti sve dok ne navrši 67 godina i ne ode u mirovinu kada će dobivati iznos mirovine. Mojeg oca zanima je li po zakonu moguće da on dobiva i mirovinu u RH i iznos inozemnog mirovinskog dok ne ostvari pravo na inozemnu mirovinu? Mora li javiti nekome da je u takvoj situaciji ukoliko je navedeno protivno nekakvom zakonu ili propisu? Brine da će, ukoliko je u kakvom prekršaju, morati vraćati jedan od ta dva iznosa, a to nikako neće biti u mogućnosti jer iznosi nisu visoki. Puno hvala na odgovorima.
  4. Odlučih obrisati post.
×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija