Jump to content

DemetraM

Korisnik
  • Broj objava

    20
  • registrirao se

  • Zadnja posjeta

  1. Pozdrav! Imam nedoumicu oko tumačenja kada ugovor na određeno prelazi u ugovor na neodređeno; Zaposlen sam od 01.05.22, na tri mjeseca, potpisao ugovor na određeno sa probnim rokom mjesec dana. Nakon toga, poslodavac mi daje ugovor na određeno na mjesec dana. Taj sam ugovor potpisao ali nisam dobio svoj primjerak od poslodavca. Nakon isteka od mjeseca dana, nastavljam raditi ali bez potpisivanja ugovora, usmeno mi je šef rekao da sam dobio produženje od mjesec dana. Sada se bliži kraj tog mjeseca, zanima me da li je to po zakonu dozvoljeno, da mi se ne daje u pisanom obliku svako produženje (na određeno)? Da li mora proći 3 godine da bi dobio ugovor za stalno ili je ovakvim načinom poslodavac mene već svrstao u stalnog zaposlenika, nejasan mi je čl.12 točka 7 ZOR-a?? Može li mi itko razjasniti? Hvala unaprijed...
  2. Itko?? Zar je u svim firmama sve ok? Slična iskustva?
  3. Pozdrav! Ako bi mi itko mogao odgovoriti na slijedeća pitanja (a ujedno mi i zakonski to potkrijepiti) bila bih zahvalna. Kako je moguće slijedeće; firma u državnom vlasništvu ima Proceduru zapošljavanja radnika u kojoj piše, citiram: "Direktor službe ili direktor strateške poslovne jedinice ima mogućnost samostalno predložiti i odabrati nove radnike, te za odabrane nove radnike prikupiti sve potrebne podatke za izradu ugovora o radu. Nove radnike je moguće potraživati putem vanjskih i putem internih natječaja..." Napominjem da mi nije jasno kako je moguće da u jednoj državoj firmi za zapošljavanje djelatnika (uglavnom) ne treba nikakav natječaj objavljen na HZZ? Mislila sam da je to moguće samo u privatnim tvrtkama? Dalje, kako je moguće da se Katalogom poslova određuje za sva radna mjesta struka i stupanj obrazovanja (SSS,VŠS ili VSS), što je za voditeljska i direktorska radna mjesta obvezno navedeno VŠS ili VSS, a da na tim radnim mjestima ima i djelatnika sa SSS? Spada li ovo u kršenje zakona? I smije li poslodavac osim video nadzorom snimati djelatnike i zvučnim uređajem a da ih nije upozorio na to?
  4. Zna li itko odgovor na moje pitanje, pravnici pomozite!! Moje pitanje glasi: moram li ići na vještaćenje radne sposobnosti na Medicinu rada kada imam ovo Rješenje od hijerarhijski višlje institucije?
  5. Poštovani, Imam priznatu profes. bolest od 2013. Nakon vještaćenja na HZMO u 2. mj. 2014. dobila sam rj. "neposredna opasnost od nastanka invalidnosti" i zakonsko pravo na promjenu radnog mjesta. Od tada sam na poslu izuzeta od rada (16 mjeseci čitam knjigu na poslu) te mi je od prosinca 2014. lij. nalaz EMNG u blagom poboljšanju (imam sindrom karpalnog tunela) Poslodavac je zahtijevao reviziju vještaćenja na HZMO koju sam obavila prije mjesec dana te mi sada novo rješenje glasi kako "ne postoji smjenjenje radne sposobnosti". Poslodavac sada traži objašnjenje gdje je nestala opasnost od nastanka invalidnosti, traži da u rješenju bude navedeno kako "neposredna opasnost više ne postoji". Pokušala sam objasniti da se terminologija medicinskog vještaćenja promijenila u prosincu 2014. donošenjem nove Uredbe o metodologiji vještaćenja. Objasnila sam kako rješenja mogu glasiti; a) ne postoji smanjenje radne sposobnosti, b) postoji neposredna opasnost od nastanka smanjenja radne sposobnosti, c) postoji smanjenje radne sposobnosti uz preostalu radnu sposobnost jer se može osposobiti profesionalnom rehabilitacijom za druge poslove s punim radnim vremenom, d) postoji djelomični gubitak radne sposobnosti, e) postoji potpuni gubitak radne sposobnosti ali poslodavac ne prihvaća i traži od mene da odem na liječnički pregled na Medicinu rada. Moje pitanje glasi: moram li ići na vještaćenje radne sposobnosti na Medicinu rada kada imam ovo od hijerarhijski višlje institucije? Ako su ovlašteni vještaci HZMO uvidom u moju novu medicinsku dokumentaciju ocjenili da više ne postoji opasnost od nastanka smanjenja radne sposobnosti (a jesu) kada bih nastavila raditi na prijašnjim poslovima, kakvo bi mišljenje trebao donijeti liječnik Medicine rada? Napominjem kako poslodavac inzistira da netko napiše izrijekom da neposredna opasnost od nastanka invalidnosti više ne postoji jer ovo rješenje "ne razumije" (tvrdi kako ovo rješenje znači da nisam za mirovinu!! Zahvaljujem na odgovoru!
  6. I da, još jedno pitanje; mogu li ja osobno zahtijevati ponovno vještaćenje o zdravstvenoj sposobnosti kod doktora medicine rada? Naime poslodavac me je tamo uputio priloživši dopis opisa radnog mjesta na koje me namjerava postaviti, ali uz opis posla koji ne odgovara stvarnom poslu na tom radnom mjestu (prema Katalogu poslova - službeni dokument poslodavca i nije poslovna tajna). pročitavši ovakav dopis doktor je donio Uvjerenje o sposobnosti rada na tom radnom mjestu ali uz određeno ograničenje, pa me sada iz tog razloga poslodavac ne želi zaposliti na puno radno vrijeme. Na pregledu sam odmah reagirala na ovakav dopis od strane poslodavca (bio je prisutan i moj šef) i tražila da se doktoru da na uvid Katalog radnih mjesta kako ne bi stekao pogrešan dojam, ali šef je inzistirao na dopisu od poslodavca. Kasnije sam dobila od sindikata i dopis i uvjerenje koje mu je poslodavac dostavio (imamo dosta jak sindikat ) i uvidjela kako je zbog namjerne manipulacije u opisu radnog mjesta moje radno pravo i egzistencija ugrožena. Mogu li sama otići doktoru, dostaviti mu Katalog radnog mjesta i tražiti ponovno vještaćenje zbog krivih podataka (doktor je bio spreman dati suglasnost za radno mjesto bez ograničenja, ali je nakon telefonskog razgovora sa upravom poslodavca promjenio mišljenje radi svoje zaštite i potpuno je u pravu)
  7. Da, isti poslodavac je u pitanju. Još ništa nisam dobila ali sam iz razgovora sa nadređenom osobom shvatila da mi žele ponuditi ugovor za novo radno mjesto (jedan stupanj više rangirano od mojeg na kojem sada više ne smijem raditi), ali na 4 sata rada i pola plaće a to znači i na pola staža. Smatram kako je to nepravedno prema meni (imam preko 20 godina staža kod istog poslodavca bez dana bolovanja i savjestan radnik na vrlo odgovornom poslu) i stavlja me u krajni rub preživljavanja...
  8. Poštovani, molim Vas za objašnjenje; ukoliko mi poslodavac zbog priznate profes. bolesti i rješenja HZMO o neposrednoj opasnosti od nastanka invalidnosti ponudi otkaz i novi izmjenjeni ugovor za "prilagođeno" radno mjesto, u slučaju da ponuda nije prihvatljiva ( smanjenje satnice na 4 sata i pola plaće), mogu li potpisati novi ugovor i početi raditi na novom poslu a istodobno napraviti Zahtjev za zaštitu prava jer smatram da mi povređeno pravo na 8-satni radni odnos i punu plaću? Da li mi poslodavac i nakon potpisivanja i upućivanja Zahtjeva opet može uručiti otkaz ? Ako dospijem na sud, koliko su dugačke takve parnice iz radnog prava i imam li pravo na plaću do pravomoćne odluke suda? Zahvaljujem na odgovoru unaprijed, jako sam zabrinuta!!
  9. Zahvaljujem na odgovoru, iako moram priznati kako sada još manje razumijem, jer mi je jučer pravnik iz Zavoda za stanovanje (upravitelj naše zgrade) rekao slijedeće: Ako na zahtjev predstavnika suvlasnika odradimo povezivanje ZK i KPU (i za to ne treba suglasnost nijednog vlasnika stana?), a postupak možemo platiti iz pričuve, cijena je od 3 do 7,50 kn po m2, onda ne trebamo raditi etažiranje za koje je potrebna suglasnost svih suvlasnika, postupak je duplo skuplji (od 7,50 do 15 kn po m2). Iako, samim postupkom povezivanja knjiga nećemo saznati koliki je vlasnički udio pojedinog vlasnika u zajedničkim dijelovima (tavan, hodnici, prostorije u podrumu),što se postiže etažiranjem. Znači, izričito mi je rekao kako se umjesto etažiranja može provesti povezivanje knjiga i dao mi je zahtjev za isti, da ga predam predstavniku suvlasnika koji će ga ispuniti i predati u Zavod koji će onda poslati ponudu. Nakon što ju predstavnik potpiše, upravitelj pokreće postupak pred Sudom i sve se naplaćuje iz pričuve. Iz ovoga mi nije jasno mogu li onda nakon provedbe ovog postupka prodati svoj stan i bez odrađenog etažiranja, za kojej piše da je zakonska obveza?
  10. Poštovani, uvidom u zemljišne knjige ustanovljeno je kako se zgrada u kojoj stanujem još uvijek vodi pod "oranicom"tj. nije napravljeno etažiranje iste. Rečeno mi je kako je potrebno povezati KPU i ZK, a taj postupak pokreće Upravitelj zgrade. Zanima me da li taj postupak zamjenjuje etažiranje, ili ćemo nakon povezivanja knjiga morati obaviti i etažiranje zgrade? Zakonski rok za povezivanje knjiga je pomaknut na 31.12.2015., što se događa ako isti uopće ne pokrenemo? Možemo li onda napraviti samo etažiranje? Izgubljena sam u moru propisa i zakona, molim Vas za objašnjenje. Hvala na odgovoru
  11. Pozz! Nalazim se u sličnoj situaciji; riješenjem HZMO-a utvrđena mi je neposredna opasnost od nastanka invalidnosti zbog oboljenja od profesionalne bolesti. Nakon bolovanja došla sam na posao ( prije 3 tjedna ), i još uvijek nisam dobila premještaj na novo radno mjesto, sjedim 8 sati i ne radim ništa, po nalogu poslodavca. Rekli su mi da traže dodatno objašnjenje od nadležnih institucija koje poslove smijem raditi, jer im iz dostavljenog rješenja "nije jasno" koji posao bi smjela obavljati. Zanima me koliko dugo me smiju tako "držati" bez posla, i da li netko u HZMO pojašnjava poslodavcima na koje radno mjesto da stave djelatnika koji je profesionalno obolio? Ili bi se poslodavac trebao dogovoriti samnom?
  12. U firmi imamo sindikalnog povjerenika, a i ja sam član sindikata. Ne znam što se sprema, ali još uvijek se nadam da će sve ovo proći bez suda. Vama zahvaljujem na odgovoru !
  13. Prvo zahvaljujem na odgovoru! Drugo; na BO sam skoro 3 mjeseca i došlo je do malog poboljšanja stanja ruku. Stvar je u tome da mi se omogući lakše radno mjesto kako mi se stanje ne bi pogoršavalo, jer mi je svu ovu priču i napravio posao - kao dokaz tomu imam priznatu profesionalnu bolest. Dalje, članak ZOR-a kaže: Pravo zaposlenja na drugim poslovima Članak 78. (1) Ako ovlašteno tijelo utvrdi da kod radnika postoji profesionalna nesposobnost za rad ili neposredna opasnost od nastanka invalidnosti, poslodavac je dužan, uzimajući u obzir nalaz i mišljenje tog tijela, ponuditi radniku sklapanje ugovora o radu u pisanom obliku za obavljanje poslova za koje je on sposoban, koji što je više moguće moraju odgovarati poslovima na kojima je radnik prethodno radio. (2) Radi osiguranja takvih poslova poslodavac je dužan prilagoditi poslove sposobnostima radnika, izmijeniti raspored radnog vremena, odnosno poduzeti sve što je u njegovoj moći da radniku iz stavka 1. ovoga članka osigura odgovarajuće poslove. Ovo boldano imam ja. Zanima me mora li poslodavac, s obzirom da lakše radno mjesto postoji, i na njemu već radi više ljudi, meni olakšati i dodijeliti mi takvo radno mjesto? Nigdje u zakonu ne stoji da poslodavac mora imati rezervirano takvo radno mjesto za ovakve slučajeve, i da će ono biti prazno dok se tako nešto ne dogodi ( potpuno razumljivo ), a s druge strane, očigledno je da Procjena opasnosti radnog mjesta nije dobro odrađena, i nitko nije zaključio da bi trebalo povremeno zaposlenike "rotirati" po radnim mjestima, kako bi se izbjegle profesionalne bolesti! Tako da godinama jedni te isti ljudi obavljaju isti posao, bilo lakši ili teži. Nije na meni da mijenjam Zakon o zaštiti na radu, ono što pokušavam je da ne zakompliciram situaciju nepotrebno, a samim time što sam predložila poslodavcu povremeno raditi na starom radnom mjestu jer nisam invalid, po mom mišljenju, poslodavac bi to trebao uvažiti jer znam raditi više poslova, a ne samo jedan, tako da mogu "uskakati" po potrebi na više radnih mjesta. Ono što ste vi rekli (..."Medicinska dokumentacija mora biti toliko jaka da se iz iste može vidjeti da niste sposobni ni zašto), samo me može odvesti u invalidsku mirovinu. To ne želim jer imam 20 godina staža i zdravstveno sam sposobna još uvijek raditi. Znam da nitko od poslodavaca ne voli ovakve slučajeve, ali njegovom lošom procjenom i ignoriranjem problema na koje je upozoravan i prije, događaju se ovakve situacije. Zbog toga ne želim doći u sukob oko mogućeg otkaza; radno mjesto postoji, nisam invalid i želim raditi, ali zbog svega ovoga tražim zaštitu da invalid ne postanem. Kolike su mi šanse da poslodavac ispoštuje (bez uplitanja trećih institucija) zakon?
  14. Poštovani, trebam mišljenje i savjet u vezi mog slučaja;ukratko, priznato mi je profesionalno oboljenje u 11. mj. 2013., imam oboljenje šaka i desne ruke. Od sredine prosinca sam na bolovanju jer su mi krenule terapije, a i liječnik opće prakse je pokrenuo vještaćenje kod HZMO o preostaloj radnoj sposobnosti, točnije zbog promjene radnog mjesta. Danas sam dobila riješenje vještaka u kojem piše da nemam invalidnost, ali da postoji neposredna opasnost od nastanka invalidnosti ako nastavim raditi isti posao. U mojoj firmi (državna firma) su mišljenja (razgovarali su sa mnom ljudi iz pravne službe i tražili moje mišljenje o tome na kojem radnom mjestu bi mogla raditi) da za mene nemaju takvo radno mjesto , i to prije nego što su dobili riješenje od HZMO. Rekla sam im (nakon razgovora sa doktorima) kako mogu obavljati veliku većinu poslova kao i do sada, samo mi ih trebaju prilagoditi (na način da me ne drže mjesecima na istom poslu, već da me "šetaju" na tjednoj bazi na 3 različita radna mjesta, tako da opterećenje ruku ne bude konstantno. Na taj način bih mogla povremeno " odmarati ruku", jer bi mi takav način rasporeda olakšao posao a samim time nadalje ne bi imala monotono ponavljanje pokreta prstiju i šake pa ne bi bilo ni novonastalih mikrotrauma (bolovanja). Ono što mi ide u prilog je to da je moja radna kolegica imala istu situaciju kao i ja prije par godina, pa je s vremenom raspoređena na to radno mjesto koje bih sada i ja trebala. Na tom radnom mjestu je raspoređeno 5 ljudi u dvije smjene, fizički je lakše, a i svi osim nje su zdravi- nemaju profesionalno oboljenje. Znači, trebalo bi nekoga maknuti i staviti mene zbog dokazanog oboljenja, a taj netko bi radio moj posao. Rekla sam u firmi da ne želim nikoga degradirati, spremna sam jedan tjedan raditi na težem, a jedan tjedan na lakšem radnom mjestu (koje je - paradoksalno- fizički lakše a bolje plaćeno), ali vidim da nailazim na otpor od strane poslodavca u vezi predloženog. Zakone sam proučila i s obzirom da postoji lakše radno mjesto za mene, znam da mi ne bi trebali praviti probleme oko premještaja, ali kolike su šanse da ću pravdu morati dokazivati na sudu? (s obzirom da čujem kako se poslodavac izjašnjava da za mene nema lakše radno mjesto od ovoga, me hvata panika od odvjetnika i tjeranja pravde na sudu, jer već trpim omalovažavanje od radnih kolega! Može li poslodavac reći da nema radno mjesto za mene ( iako ga ima i jedan od zaposlenika je isto osoba sa priznatim profesionalnim oboljenjem koje imam i ja - doslovce identično oštećenje ruku)? Molim vas za mišljenje i unaprijed hvala!!
  15. Slažem se sa vama u potpunosti! Ali sada ide jedno veliko ALI! I sami kažete "u razvijenim zemljama"... što mi po pitanju pravosuđa ( a i puno ostalih pitanja ) NISMO. Nisam uvjerena u oblik pomoći drugima, i to na način da im se omogući ponavljanje radnji koje su ih dovele u stanje koje zahtjeva intervenciju pojedinih državnih institucija. Svatko od nas ima izbora da svoj život uredi kako želi i da sukladno toj odluci snosi posljedice - dobre ili loše. I naravno da svaka odluka u životu nije uvijek generalno dobra. Moj životni moto je "ne čini drugima ono što ne želiš da drugi čine tebi", nastojim ga živjeti. Možda me niste shvatili, čim predlažete da se konzultiram sa strukom... cijela priča je proizašla iz toga da su stanari iz moje zgrade (uključujući i mene), već prije proživljavali traume sa "nesređenim" obiteljima tipa socijalno ugrožene obitelji, otac pije, tuče ženu i djecu, prima socijalnu pomoć. Nakon godina trpljenja uznemiravanja- tučnjava, galame, razbijanja boca, glasne glazbe i iživljavanja do kasno u noć (iako je policija bezbroj puta bila pozivana, privodila i muža i ženu jer je s vremenom i ona jadna počela piti i iživljavati se nad djecom), djeca su počela isti scenario. A sve to smo proživljavali mi stanari, jer su zidovi vrlo tanki. Sve dok se nisu jednog dana samo odselili. Gdje? Što je s njima bilo? On u zatvor, a ona valjda u neku ustanovu.. djeca u dom. Poznat scenario? Zar za sve to vrijeme (govorim o godinama nemira i galame), mi ostali sustanari nismo imali pravo na miran život? Gdje je tu naše pravo? Dok su se institucije prepucavale oko nadležnosti nad slučajem, mi smo trpili. I recite mi da li je naš "strah " neopravdan? Eh da, zaboravila sam, sada smo razvijena demokratska zemlja, to se neće više događati... Poštovanje!
×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija