Jump to content

puma7

Korisnik
  • Broj objava

    32
  • registrirao se

  • Zadnja posjeta

Nedavni posjetitelji profila

Prikaz nedavnih posjetitelja je isključen i nije prikazan drugim korisnicima.

Postignuća

  1. Problem! Našao sam kuću koja nije legalizirana, znači nema dozvole ni nacrte ni građevinsku. Ali, napravljen je geodetski snimak (star par mjeseci) i ucrtana je u katastar i gruntovnicu, uz napomenu da nema uporabnu dozvolu. Na kući su svi normalni priključci i korištena je godinama, ima kućni broj a građena 1974. godine. Ne provodi se inspekcijski nadzor. Plan je da vlasnik pokrene izradu "glavnog projekta" pri čemu bi se postojeći dio kuće rekonstrukcijom pretvorio u dnevni boravak, kuhinju i blagovaonicu, a potkrovlje u tri spavaće sobe. Nakon izrade glavnog projekta ishodila bi se građevinska dozvola. Mišljenja sam da je to dovoljno da podizanje stambenog kredita pri čemu bi napravio komplet rekonstrukciju objekta, promjenio krov i napravio fasadu. Kod izvođenja radova ide troškovnik i pravdanje cca 50% troškova. Nakon toga normalno ishoditi uporabnu dozvolu i sve skupa bi bilo legalno. Pitanje: da li je takvo što moguće izvesti i da li ima kakvih zavrzlama koje neznam???
  2. U nastavku odluke Vrhovnog suda piše: Navedeni kriteriji i tako povećani iznosi (za 50%) u primjeni Zakona o obveznim odnosima ("Narodne novine", broj 35/05., 41/08., 125/11., 78/15. i 29/18. - dalje: ZOO/05) kada sudovi odlučuju o visini pravične novčane naknade neimovinske štete u slučaju povrede prava osobnosti, primjenjivat će se i na obvezne odnose nastale nakon 1. siječnja 2006. i stupanja na snagu ZOO/05."
  3. Imam nedoumicu. Odlukom o promjeni Orijentacijskih kriterija na način da se tada prihvaćeni iznosi naznačeni u novčanim jedinicama (kune) po svim osnovama podignu u odnosu na 2002. godinu za 50%. Izmjena Orijentacijskih kriterija primjenjuje se na sve parnične postupke za naknadu neimovinske štete u svim stupnjevima suđenja (ubuduće), tj. od dana prihvaćanja na sjednici Građanskog odjela VSRH (15. lipnja 2020.). Dali imam pravo na spomenuto povećanje prema tuženom osiguranju ako je suđenje još u tijeku (trenutno na prometnom vještaćenju). Odnosi se na prometnu nezgodu sa smrtnim posljedicama iz 12.mj.2018. godine i podignute tužbe protiv osigranja u 02.mj.2019.
  4. Upravo tako. Mislio sam na porez o dohotku (čl. 58 st. 4) jer nisam bio siguran da li se plaća ili ne. Jer kako sam razumio ako smo prijavljeni na adresi nekretnine dobivene u nasljedstvo ne plaća se porez. Obzirom da smo brat i ja na drugim adresama (svojim kućama), trebali bi plaćati porez. Majka je ostala na naslijeđenom nekretninom.
  5. Ako prodajemo nekretninu - kuću, (majka, brat i ja, koje smo suvlasnici svaki po 1/3) nakon manje od dvije godine poslije provedenog postupka nasljeđivanja od pokojnog oca, da li smo obveznici plaćanja poreza ili slično???
  6. Koliko se čeka na vještaćenje prometnog vještaka u postupku na sudu u predmetu gdje treba dokazati da je osoba pregazila čovjeka koji je bio na pješačkom prelazu (zakoračio na pješački oko pola metra na ravnoj cesti )?
  7. Molim komentar: U profesionalnoj mirovini od 2012. godine zbog nemogućnosti dostizanja standarda. Sada po novom zakonu, obzirom da imam više od 100 dana borbenog sektora, po službenoj dužnosti prevedu u mirovinskom na starosnu mirovinu (prijevremenu), imam mogućnosti zaposlenja na pola radnog vremena bez smanjenja mirovine. DA ili NE ??
  8. Na oca (bio pod utjecajem alkohola) prilikom prelaza na pješačkom prelazu naletio automobil i nanesao ozljede. On prevežen u bolnicu, ozljeda ruke i ramena, krvarenje u glavi ... Nakon tjedan dana bolničkog lječenja umro od embolije pluća. Pitanje: da li ima pravo na oštetu od osiguravajućeg društva (vozača) i kako povezuju posljedicu nesreće sa smrti. Naravno, napravljena obdukcija.
  9. Kako neće !. Pa GLogoški sada više ne mora prodavati svoj auto koji dobije - već to za njega radi država, odmah mu isplati novce za auto uvećane za sva davanja i porez, a Klemm sada ima prioritet kod dobivanja koncesija na obali. Niste valjda mislili da su išli pisati zakon za sve branitelje !!!!
  10. Isto ti je na 4 ili 8 sati. Ukupno ti je smanjenje 4/5 trenutne mirovine. Naravno dužan si od "novog" dohotka platiti mirovinsko i zdravstveno. Kada prestaneš sa radom ono što si uplaćivao ti se neobračunava ni na koji način. Ja već imam svoju firmu, tj. JDO, par godina i srećom da se može još nešto i zaraditi.
  11. Može, ali nakon 55. godine navršene starosti u iznosi od 80%. (I mora imati bar 15 godina staža).
  12. Dragi kolege branitelji, kao što sam i neki dan pisao, sve vam odgovara - ali ako vam napišu riječ "profesinalna" onda ste u banani. To je drugi izraz za povlaštena i na mirovinskom uz svoj svoj broj (jer se vodite pod brojevima) dobijete šifru koja znači da "povlaštena". Nakon toga što god pokušavali sa mirovinom bude se jako ozojili i bojim se da nećete uspjeti - možda će neki i uspjeti. Inače, ako vam u rješenju za mirovinu odmah u prvom odlomku stoji da ostvarujete pravo na mirovinu (onda nabroje mnogo poziva na N.N.) i u nastavku ne stoji "sa pravom na starosnu mirovinu" bolje je ostavite tamo gdje je jer se bojim da ćete biti pred zidom koji ne možete probiti.
  13. Pazi da to pročita onaj sa mirovinom od preko 20000 kuna - još te bude tužio!!
  14. Pa upravo to i pišu branitelji kao što si ti, a i ja sam u toj populaciji, što svaki zakon ide na ruku onima iznad 5 i više tisuća kuna. Zapravo, prava se povećavaju što je mirovina veća. Istina, ima invalida i žao mi je što su ranjeni, ali mislima da mirovina viša od 1000 eura je za današnja prilike vrlo solidna i da se ne trebaju stalno žaliti. Jer oni ispod 4000 kuna su uglavnom nakon 1999. godine (koji su dobili bar otpremnine), odnosno oni nakon 2010. godine (bez otpremnine, odnosno otpremnina oko 9800 kuna). Moj je profil jedno vrijeme bio hakiran i nisu svi komentari moji. !!!!
×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija