Jump to content

Matrix

Moderator
 • Broj objava

  10311
 • registrirao se

 • Zadnja posjeta

 • Osvojio dana

  112

Matrix je zadnji put osvojio dan lipanj 16

Matrix objavljuje sadržaj koji korisnici cijene!

1 pratitelj

O Matrix

 • Rang
  Moderator

Osobni podaci

 • Web stranica
  www.legalis.hr

Nedavni posjetitelji profila

5493 pregleda profila
 1. Novac u ostavinskoj

  Ukoliko se u parničnom postupku utvrdi da su određena novčana sredstva na računu jednog od bračnih drugova činila bračnu stečevinu,tada su više bankarski propisi nebitni,obzirom da sud presudom obvezuje tuženika da tužitelju pod prijetnjom ovrhe isplati novčani iznos koji mu pripada osnovom bračne stečevine.
 2. odricanje od nasljedstva zbog poreznog duga

  Takva opasnost postoji,međutim to samo po sebi neznači da će do toga i doći,ovo iz razloga što porezna ima mogućnost doći do informacija o imovini dužnika(imovina upisana u javnim registrima),no da li će doći do informacije da se dužnik odrekao imovine je neizvjesno. Treba istaknuti da se odricanje od nasljedstva u smislu čl.67 st.4 ZOO smatra besplatnim raspolaganjem,što će reči da porezna od dana odricanja kao dana poduzete pravne radnje na štetu vjerovnika ima rok od 3 godine da tužbom pobija izjavu o odricanju.
 3. kako do podjele naslijedstva

  Suvlasništvo se može razvrgnuti sporazumno ili putem suda,pa ako sporazuma nema ostaje ova druga opcija.
 4. Vrsta kredita

  Samo je napisano da se ne radi o fiktivnom ugovoru.
 5. Rastava roditelja i imovina

  Ako se utvrdi da je kuča bračna stečevina,to znači da se radi o suvlasništvu bračnih drugova,te je stoga nebitno koji ste dio koristili obzirom da svaki od suvlasnika ima vlasnička prava u svakom dijelu kuče.
 6. Vrsta kredita

  Da,međutim to nedaje obilježja fiktivnog ugovora.
 7. Ugovor o doživotnom uzdržavanju

  U ugovoru točno precizirajte o kojoj se imovini radi.
 8. nepoštivanje predugovora

  Sve jasno.
 9. Dogovorna podjela brata i sestre nije uspjela

  Ukoliko svaki od roditelja ponaosob oporučno ili darom raspolaže cjelokupnom imovinom u korist jednog od djeteta,to daje za učinak povrijede prava na nužni dio nasljeđivanja onog drugog,i obrnuto,uz napomenu da je pri tome povrijeđen i nužni dio nadživjelog bračnog druga. Naravno,no i kad bi bilo tako to nebi mijenjalo pravnu situaciju. Sklapanje teretnog pravnog posla u vidu ugovora o doživotnom ili dosmrtnom uzdržavanju.
 10. odricanje od nasljedstva zbog poreznog duga

  Neovisno od ustupa nasljedstva u korist sunasljednika,pobijati se može i odricanje od nasljedstva,na što upućuju odredbe čl.67 st.3 i 4 Zakona o obveznim odnosima. P.S.ključna razlika između ove dvije pravne radnje je u odgovornosti nasljednika za dugove ostavitelja.
 11. Raspodjela imovine nakon ostavinske rasprave.

  Suvlasnici koji su Vam nedostupni mogu poslati punomoć kojom ovlašćuju određenu osobu da u njihovo ime može sklopiti ugovor.
 12. Da li je usmeni dogovor pravovazeci?

  Vidi odredbe čl.15 st.2 Zakona o posredovanju u prometu nekretninama kao i čl.292 st.1 i čl.294 Zakona o obveznim odnosima
 13. Novac u ostavinskoj

  Vrlo teško dokazati da li je ostavitelj iskoristio konkretnu svotu novca,ili je pak dotična novac zadržala isključivo za sebe.
 14. Kako roditeljima osporiti nuzni dio?

  Za početak vidi članak
 15. Dogovorna podjela brata i sestre nije uspjela

  Prije svega ona nije u poziciji da prijeti,obzirom da je dobra volja roditelja što će činiti sa svojom imovinom,pa tako mogu poduzeti pravne radnje kojima bi sestru na posredan način isključili iz nasljeđivanja. Svaki se pravni posao može pobijati,no to neznači u konačnici i uspjeh,međutim neovisno od toga oporuka i darovanje su besplatni pravni poslovi pa se iz istih može namirivati nužni dio,pod uvjetom da je do povrijede nužnog dijela doista i došlo. Za razliku od darovanja i oporuke,ugovori o dosmrtnom i doživotnom uzdržavanju predstavljaju teretni pravni posao koji posredno isključuje nasljeđivanje,a samim tim i nužni dio čije se pravo crpi iz prava na nasljeđivanje.
×