Jump to content

Matrix

Moderator
 • Broj objava

  10442
 • registrirao se

 • Zadnja posjeta

 • Osvojio dana

  117

Matrix je zadnji put osvojio dan rujan 7

Matrix objavljuje sadržaj koji korisnici cijene!

3 pratitelja

O Matrix

 • Rang
  Moderator

Osobni podaci

 • Web stranica
  www.legalis.hr

Nedavni posjetitelji profila

5815 pregleda profila
 1. Darovni ugovor

  Ovisi da li iza ostavitelja(oca)postoji i druge imovine iz koje bi se mogao namiriti nužni dio. To u biti i nije osporavanje ugovora ,već jednostavno reduciranje dara. U ostavinskom postupku,isticanjem prigovora radi povrijede prava na nužni dio. Može Opet istićem da se neradi o osporavanju u smislu pobojnosti i ništavosti,već namirenje nužnog dijela iz darovane imovine.
 2. Problemi sa nasljednistvom, dogovor nevrijedi

  Moguće je,propust ostavitelja(djeda)da za života pravno raspodijeli imovinu.
 3. Nužni dio

  Dok je otac živ nikakve pravne radnje niste u mogućnosti poduzeti.
 4. Zabilježba spora u Zemljišnim knjigama

  Ponovo tužitelj dokazuje da je stekao pravo vlasništva. Iz Zakona o vlasništvu i dr.stvarnim pravima
 5. Dok traje postupak,nema zastare. Ispravno je da se isplati izravno vama kao stranci u postupku. Da,od dana donošenja prvostupanjske odluke. Obzirom da je prinudnu naplatu troškova parničnog postupka moguće provesti tek kad odluka suda stekne svojstvo ovršnosti,jasno je da mogu otezati sa plaćanjem,no negativna stvar po dužnika su kamate koje kako smo več rekli teku od donošenja prvostupanjske odluke. Pa ukoliko bi drugostupanjski sud po žalbi suprotne strane preinačio prvostupanjsku odluku,jasno da bi preinačio i odluku o dosudi troškova parničnog postupka.
 6. Neispravan ugovor o doživotnom uzdržavanju?

  Teško dokazivo ako ste izvršavali svoje ugovorne obveze. Naime,dotična gospoda žele dokazati simulirani pravni posao,u smislu da je sklopljen prividni teretni ugovor koji prikriva darovanje, no sve i kad bi njihov tužbeni zahtjev bio utemeljen,ostaje pitanje konverzije(čl.325 ZOO) u darovanje,ovo iz razloga što prema odredbi iz čl. 285. st. 1. ZOO prividan ugovor nema učinka među ugovornim stranama, dok je odredbom st. 2. istoga propisano da u slučaju ako prividan ugovor prikriva neki drugi ugovor, taj drugi vrijedi ako je udovoljeno pretpostavkama za njegovu pravnu valjanost,
 7. Ovrha protiv preuzimatelja duga (direktora)

  Preuzimanjem duga obveza se ne mijenja, mijenja se samo dužnik koji duguje vjerovniku što i kako mu je dugovao prijašnji dužnik,što će reći da ugovor o preuzimanju duga nije osnova iz koje se crpi dug,već iz obvezno-pravnog odnosa koji su imali vjerovnik i prijašnji dužnik. Zaključak:sve pravne radnje u svrhu naplate duga koje ste mogli poduzimati protiv prijašnjeg sada možete poduzimati protiv novog dužnika.
 8. Posjedovni list za ostavinsku raspravu putem OSS

  Dostavljaju matičnom uredu koji sačinjava smrtovnicu,a koju isti pak dostavljaju sudu,pa tek sud javnom bilježniku kao sudskom povjereniku,no opet ističem da nije od goreg imati konkretne papire iz razloga što smrtovnica može biti nepotpuna.
 9. Skrbnistvo i ugovor o dozivotnom uzdrzavanju

  Sve da se citirano i dogodi,to nikako ne umanjuje učinke koje proizvodi ugovor o doživotnom uzdržavanju,obzirom da se punoljetnom štićeniku lišenom poslovne sposobnosti skrbništvom osigurava isključivo zaštita onih prava i interesa koji su mu odlukom o lišenju poslovne sposobnosti ograničeni. Zakonski je nedopustivo da se skrbnikom imenuje osoba koja sa štićenikom ima sklopljen ugovor o doživotnom ili dosmrtnom uzdržavanju. Izvršavati ugovorom preuzete obveze.
 10. Nemam nasljednika

  Osnovom odredaba čl.46 Zakona o nasljeđivanju
 11. Nemam nasljednika

  Osobu ili osobe za koju smatrate da je dostojna nasljediti vas,izbor je na vama.
 12. Nemam nasljednika

  Sukladno odredbama čl.8 st.1 Zakona o nasljeđivanju,citirane osobe spadaju u krug nasljednika. Oporukom prvenstveno određujete svog nasljednika,a podredno se može unijeti uglavak o isključenju iz nasljeđivanja određenih nasljednika. Obzirom da pomenute osobe nisu vaši nužni nasljednici,posredno bi bili isključeni iz nasljeđivanja ukoliko bi vi oporukom odredili svog nasljednika.
 13. Upis vlasništva na preminulu osobu pa na nasljednike

  Ne,več tužbom radi utvrđenja,na što ste ovlašteni kao pravni sljednici umrle osobe.
 14. Tabularna isprava

  Mogu u oba opisana slučaja,samostalno ili zajedno.
 15. Odgođen prijenos posjeda

  Predali posjed,obzirom da nema nekakvog formalnog prenosa faktičke vlasti,već jednostavno tradicionalno.....uvođenje u posjed,ključevi u ruke,ovo je vaše a ja odlazim.
×