Jump to content

Hammerless

Korisnik
 • Broj objava

  36
 • registrirao se

 • Zadnja posjeta

 1. Otpisi dugovanja građanima

  Ne, to znači da se ne otpisuje 10.000 kuna duga od bilo kakovog duga, nego se otpisuju dugovi koji iznose do 10.000 kuna.
 2. Zašto korisnici foruma -postavljaju- kratka- nejasna pitana !??

  Problem za takovo kilavo pisanje i postavljanje pitanja je višestruk, ne samo od lijenosti, nego i od toga što nerijetko onaj koji postavlja pitanja sam je kriv, "ima putra na glavi", i preskače sve činjenice i opise koji bi njega mogli inkriminirati ili ga inkriminiraju, pa se ne želi otkriti, ne želi biti prepoznatljiv, ne želi otkrivati određene probleme drugima kojima je slučaj poznat ili osobama koje moguće znaju njega ili o čemu se radi, ili ne želi pak da ga drugi tu osuđuju i prozivaju kao balavca... ima puno potencijalnih razloga, iako bi se to lako izbjeglo sa ionako anonimnošću na forumu kao i sa predstavljanjem problema u trećem licu kao nekakav promatrač, a ne sudionik događaja.
 3. Pojam 'kriminalac'.

  Da bismo razumjeli što se nazivom "kriminalac" želi reći, prvo treba pogledati porijeklo i definiciju te riječi. Ista potječe od pojma "crimen" iz Rimskog prava, koje je osnova svih današnjih prava, a označava zločin ili kaznenu radnju koja je kao takova propisana kaznenim zakonom. crimen crimen [kri:'men] (lat.: zločin, kažnjivo djelo), u rim. pravu, protupravno djelo koje u posebnome javnom postupku (iudicium publicum) progoni i kažnjava država, izričući za to javnu kaznu (poena publica). Pojam crimen i danas je istoznačnica za zločin te za kakvo moralno ili pravno osudivo djelo. ===== Uglavnom, slijedom gore navedene definicije ( http://www.enciklopedija.hr/natuknica.aspx?id=12731 ) kriminalac (zločinac, onaj koji čini kaznena djela) je svaka osoba koja se je ogriješila o zakon počinjenjem kaznenog djela koje se progoni po službenoj dužnosti, te koja je za ista pravomoćnom sudskom presudom proglašena krivom i izrečena joj je kazna sukladno Kaznenom zakonu. U narodnoj praksi ta riječ "kriminalac" se koristi u puno širem obliku i smislu od definicije, a ljudi vole tako nazivati svaku osobu koja se bavi bilo kakovom ilegalnom, nezakonitom ili zabranjenom djelatnošću, za koju sumnjaju da se bavi takovim stvarima ili jednostavno jer im nije draga osoba, pa je time prikazuju kao lošu osobu i šire glas kako se ta osoba bavi nezakonitostima, da je nepoštena i sklona varanju, muljanju, laganju, nepoštenju itd... Struka je pak malo blaža pa npr. policijski profesionalci kriminalcem najčešće nazivaju osobu koja ima određeni kontinuitet u činjenju protupravnih radnji i kaznenih djela, teško da će nekoga za jedno djelo zvati "krimosom" ili za jedno-dva djela počinjena prije podosta vremena...
×