Jump to content

KTKT

Korisnik
  • Broj objava

    5
  • registrirao se

  • Zadnja posjeta

  1. Poštovani, riječ je od djelu primijenjene likovne umjetnosti koje je od autora (likovnoga umjetnika primijenjene umjetnosti) naručila jedna kulturna institucija te mu sukladno ugovoru o autorskom djelu isplatila honorar. Nekoliko godina kasnije drugi umjetnik iste profesije zaposlen u istoj instituciji uzeo je predmet/umjetničko djelo ranije navedena umjetnoka te ga izložio kao svoje i primio za to novčanu naknadu (plaću). Zanimalo bi me nakon koliko vremena u takvom slučaju nastupa zastara, odnosno kada se najkasnije navedeno može sudski procesuirati i kakvi su mogući ishodi. Može li se potraživati materijana naknada ili neka naknada druge vrste? Također, tko je u tom slučaju prekršio zakon umjetnik-plagijator ili institucija koja je, doduše nesvjesno, to tolerirala? Unaprijed vam zahvaljujem.
  2. KTKT

    Naslijeđe

    Hvala na odgovoru! Također bi me zanimalo u kojim omjerima se dijeli ostavština ukoliko je nakon preminulog ostalo dvoje djece i bračni drug?
  3. KTKT

    Naslijeđe

    Zanimalo bi me ima li dijete ikakva nasljedna prava ukoliko je situacija slijedeća. Naime, jedan od roditelja je preminuo dok je dijete bilo maloljetno. Mene zanima ima li to dijete ikakva prava na ostavštinu od preminuloga roditelja nakon punoljetnosti ukoliko nije postojala nikakva oporuka. Možda je bitno naglasiti da je većina ostavštine o kojoj se govori bračna stečevina osigurana uglavnom sredstvima preminuloga roditelja. Ugl., zanima me ima li dijete ikakva prava ili sve pripada živućemu roditelju? Zahvaljujem na odgovoru!
  4. Hvala na odgovorima! Pojedine stvari mi još uvijek nisu jasne, odnosno zašto sam na biračkome popisu svrstan u nacionalnu manjinu ako mi na rodnome listu na mjestu narodnosti piše -------. Osim dotične nedoumice, zanima me što znači ----- u rodnome listu? To je pravilo za djecu iz mješanih brakova ili su me roditelji tako prijavili ili nešto drugo...?
  5. Rođen sam u miješanome braku u RH. Imam hrvatsko državljanstvo. U rodnome listu mi piše ------ na mjestu narodnosti. U svim dokumentima (svjedodžbe i sl.) mi piše hrvat pod narodnost, a na glasačkome popisu na mjestu nacionalnosti piše srbin. Uglavnom, zanima me može li se oznaka na rodnome listu (---) promijeniti i može li se promijeniti nacionalnost u popisu glasača? Zahvaljujem na odgovorima!
×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija