Jump to content

mornaric

Korisnik
  • Broj objava

    7
  • registrirao se

  • Zadnja posjeta

  1. Nakon obavijesti o počinjenom prekršaju za krivo parkiranje izdanoj od Policije ostavljenoj ispod brisača, može se podnijeti žalba molba Policiji koju oni mogu prihvatiti i umjesto kazne izreći opomenu ako počinitelj nije napravio isti ili slični prekršaj lake naravi u zadnjih 12 mjeseci. I to ne košta ništa, osim slanja preporučenog pisma policijskoj upravi. Međutim, lokalna samouprava, obično gradska direkcija za prometno redarstvo ima ovlaštenje izdati obavijest o počinjenom prekršaju za krivo parkiranje na koji ne postoji pravo žalbe niti prigovora jer lokalno prometno redarstvo nema ovlasti ukidanja niti ublažavanja izrečenih kazni. Oni upućuju na Prekršajni sud. S obzirom da i policija i lokalna samouprava djeluju po istom Zakonom o Sigurnosti Prometa na Cestama (ZSPC), zanima me kako je moguće da se počinitelj stavlja u nejednaki položaj prema jednom te istom zakonu ? Zašto je potrebno plaćati troškove prekršajnog postupka umjesto da lokalno prometno redarstvo zatraži potvrdu da počinitelj nije napravio isti prekršaj u zadnjih 12 mjeseci te umjesto kazne izreče opomenu. Znam da to rade kada kamerama kada snime nedozvoljeno zaustavljanje /parkiranje i traže od policije podatke o vlasniku vozila. Na što se pozvati da prekršajni sudac u ovakvim slučajevima pored izrečene opomene počinitelja oslobodi troškova prekršajnog postupka koji je u biti nametnut ?
  2. Posjedujem 1/5 dijela manjeg zemljista u suvlasnistvu sa 2 umrle osobe (1989 i 1995) svaki po 1/5 i jednom zivom (2/5) Dosao sam u kontakt sa sinoom umrlih i u oba slucaja situacija je ista. Za vlasnistvo tijekom ostavinske rasparave nisu znali a sada su nasljednici su u jednom slucaju dvoje sinova kojis medjusobno posvadjani i ne zele medjusobno komunicirati a u drugom sin, umrli sin i sestra u Australiji. Sinovi koje sam kontaktirao , bi prodali meni svoj dio ali se ne zele angazirati oko postupka, jer je vrijednost parcele vrlo mala te zele da ja odradim cijeli postupak. Krenuo sam sa maticom umrlih, dobio datum sastavljanja smrtovnice te s time na opcinskom sudu zatrazio imena nasljednika. Odgovr cekam vec 15 dana. Molim vas da me uputite sto trebam ciniti kako bi se vlasnistvo prenijelo na nasljednike s kojim bih mogao napraviti kupoprodajni ugovor ili parcelizaciju -fizicku podjelu parcele. Hvala
  3. Imam slicnu situaciju. Zbog pokrenute ovrhe zbog neplaćanja dnevne parkirne karte podnio sam prigovor javnom biljezniku (usput sam podmirio trazeni iznos) žaleći se da sam dužan samo razliku od neplaćenog parkiranja (2 sata platio i još 3 prekoračio) a ne cijelu dnevnu kartu. Nakon 2 mjeseca dobio na kućnu adresu rješenje općinskog suda kojim se stavlja van snage Rješenje o ovrsi javnog bilježnika te da će se postupak nastaviti kao u povodu prigovora protiv platnog naloga. Usput sam morao uplatiti 100kn za troškove postupka + 14,5 kn za slanje potvrde o uplati na sud putem preporučenog pisma. Dva dana nakon toga došla mi je obavijest da je tužitelj povukao tužbu te da tuženik može zahtjev za naknadu troškova staviti u roku od 15 dana. Molim za savjet kako i na koga adresirati /uputiti zahtjev za naknadu troškova te da li takav zahtjev može izazvati daljnje troškove. Hvala
  4. Imam samostojeću kuću (prizemlje+kat) koja izgrađena prije 15.2.1968.g te posjedujem uvjerenje. Balkon je takodjer izgradjen prije 15.2.1968. (dokaz: projekt iz 1961. koji posjedujem te usmenu potvrdu susjeda) ispod kojeg je terasa zatvorena sa bočnim stranama (kao lodja), medjutim u katastru je ucrtana samo površina kuće, koja ne uključuje balkon niti otvoreno stubište koje vodi na kat. Stanovi su etažirani, a elaborat uključuje i balkon i vanjsko stubište ispod kojeg je mala sprema te je isto uneseno u vlasničke listove stanova. Pitanja glase: 1. da li treba pristupiti legalizaciji balkona i stubišta te po kojoj osnovi? 2. da li se balkon i stubiste mogu ucrtati u katastraski plan po osnovi dokazivanja da su izgradjeni prije 15.2.1968.
  5. Na samostalnoj obiteljskoj kući u 100% vlasništvu, izgrađenoj prije 1968.g., želim zatvoriti vanjsko stubište koje spaja prizemlje s prvim katom. - Da li i koje dozvole trebam ishodovati ? - Kojim zakonon/propisom se regulira isto?
  6. Zanima me da li je potrebno ishodovati odredjene (i koje) dozvole ukoliko se izvodi toplinska (demit) izolacija fasada debljine 30 cm na samostojećoj obiteljskoj kućo izgradjenoj prije 1968g, s obzirom da izolacija povecava tlocrtne gabarite zgrade za 60 cm po duljini i sirini. Da li je ove radove legalno izvoditi po principu sam svoj majstor ili je potrebno angažirati ovlaštenog izvođača ?
×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija