Jump to content

Lakonogi

Korisnik
  • Broj objava

    184
  • registrirao se

  • Zadnja posjeta

Aktivnosti reputacije

  1. Sviđa mi se
    Lakonogi je reagirao na Spitfire u Komunalni doprinos - zastara utvrđivanja   
    Prema ovome ne bi još nastupila zastara a za istu bi trebalo 6 godina.
    Međutim, ovo
    ne bi trebalo biti točno a niti bi ovo 
    trealo biti moguće. No, nažalost ispada da je kod nas sve moguće.
    Naime, kada pogledate ovu Temu trebalo bi bit sve jednostavno i jasno. Ali kada pogledamo i drugu Temu onda vidimo da ipak nije. Jer je, istina je da Zakon o komunalnom gospodarstvu ne propisuje rok, međutim Opći porezni zakon jasno propisuje da taj zakon određuje odnose između poreznih obveznika i poreznih tijela koja primjenjuju propise o porezima i drugim javnim davanjima. Među drugim javnim davanjima su jasno propisani i doprinosi kao davanja koja se plaćaju za korištenje određenih usluga ili ostvarivanje određenih prava. Također je jasno propisano da se pod pojmom poreznog tijela smatraju tijelo državne uprave (PU) i upravno tijelo JLS. Pa tumačeći daljnje odredbe OPZ jasno dolazimo do zaključka da se i za donošenje rješenja o naplati komunalnog doprinosa primjenjuju odredbe koje govore da pravo i obveze poreznog tijela na utvrđivanje (porezne) obveze zastarjeva u roku 6 godina (prije relativna/apsolutna, 3/6 godina) od dana od kada je zastara počela teći.
    Nažalost, upravno i parnično procesno pravo koliko je slično, u jednoj stvari je jako različito na što upozoravaju i eminentniji pravni stručnjaci a radi se o izvanrednom pravnom lijeku. Naime, da bi u upravnopravnom procesu koristili izvanredni pravni lijek o kojem bi odlučivalo tijelo van upravnog sudovanja (Vrhovni sud) i odlučivalo o zahtjevu za izvanredno preispitivanje zakonitosti pravomoćne presude (Upravni sud/Visoki upravni sud) postoji određeni filtar. A to je DO. Prema tome stranka kao takova u upravnom sporu ne može ići s zahtjevom za izvanredno preispitivanje zakonitosti pravomoćne presude prema Vrhovnom sudu nego mora poslati prijedlog za to DO koji ima diskrecijsko pravo odlučivanja po prijedlogu i eventualno upućivanje zahtjeva VS, a što znači da ga može i odbaciti. Tako da nije čudo da imamo presude kao iz druge teme i pozivanje na iste.
  2. Sviđa mi se
    Lakonogi je dobio reakciju od ledena_kisa u 40%-tni invaliditet - prava iz radnog odnosa   
    Hvala!
  3. Hvala
    Lakonogi je reagirao na ledena_kisa u 40%-tni invaliditet - prava iz radnog odnosa   
    Zavod za vještačenje u nalazu napiše (fiktivna situacija) - radnik prema preostaloj radnoj sposobnosti može obavljati: laganije poslove, bez posebnog fizičkog napora, sjedeće poslove, administrativne poslove.
    Ako Vam je poslodavac u mogućnosti omogućiti rad na takvim poslovima, Vi nastavljate raditi i primate mirovinu primjenom mirovinskog faktora 0,5.
    Ako je radna nesposobnost uzrokovana ozljedom na radu primjenom mirovinskog faktora 0,667.
    Redovita invalidska mirovina zbog djelomičnog gubitka radne sposobnosti se isplaćuje primjenom mirovinskog faktora 0,8 (mirovina se vraća s 0,5 na 0,8 kada prestanete raditi).
     
    Što to znači u praksi: vaša mirovina računa se umnoškom osobnog boda, mirovinskog faktora i aktualne vrijednosti mirovine.
     
    Osobni bod se računa umnoškom prosječnog vrijednosnog boda (plaće tijekom radnog staža ostvarene u usporedbi s prosječnim hrvatskim plaćama) mirovinskog staža u obliku decimalnog broja i polaznog faktora.
    Dakle, vaša svota mirovine se računa primjenom prethodno navedenih mirovinskih faktora ovisno o situaciji.
     
    Također, invalidska mirovina zbog potpunog gubitka radne sposobnosti određuje se primjenom mirovinskog faktora 1,0.
    Tada isplata teče po prestanku radnog odnosa, a pravo Vam se priznaje (te samim time i izračun mirovine se vrši prema podacima do tog dana) na dan nastanka potpunog gubitka radne sposobnosti.
     
    Propis koji sve ovo omogućava je Zakon o mirovinskom osiguranju.
     
  4. Hvala
    Lakonogi je reagirao na ledena_kisa u 40%-tni invaliditet - prava iz radnog odnosa   
    Može se pokrenuti postupak za invalidsku mirovinu.
    Zahtjev je potrebno pokrenuti putem izabranog liječnika primarne zdravstvene zaštite (obiteljski liječnik).
    Mogući ishod: nema invalidnosti, djelomični ili potpuni gubitak radne sposobnosti.
    Ukoliko bude djelomični gubitak, osoba može ako se dogovori s poslodavcem nastaviti raditi prema preostaloj radnoj sposobnosti i primati mirovinu (uz primjenu nižeg mirovinskog faktora radi zaposlenja, vraća se na viši nakon prestanka zaposlenja).
    To što sada ima invaliditet nije obvezujuće za prava iz mirovinskog osiguranja, tu ide zasebno vještačenje preko Zavoda za vještačenje. Gleda se radna sposobnost u odnosu na poslove koje osoba obavlja, ako je u osiguranju, a u Vašem slučaju jest.
    Može se podnositi i zahtjev za tjelesno oštećenje - biti će priznato ako postoji, naknade nema ako je ozljeda nastala van rada, ali sami status služi i za druga socijalna prava.
    Moj odgovor se isključivo odnosi za pitanja iz mirovinskog osiguranja, a svakako osobe sa invaliditetom imaju i druga prava, nisam upućen, ali ostavljam drugima da se uključe ako znaju. Svakako, za ta prava mogu biti nadležni: Gradski/županijski upravni odjeli za socijalnu skrb i Centar za socijalni rad 
  5. Sviđa mi se
    Lakonogi je reagirao na Borbena7 u Zajam novca - rok za vraćanje i zastara potraživanja   
    Isto kao i za ostale dugove tj. do visine vrijednosti naslijeđenog dijela imovine.
  6. Hvala
    Lakonogi je reagirao na Borbena7 u Zajam novca - rok za vraćanje i zastara potraživanja   
    Tada ga možete pisanim putem pozvati da u primjerenom roku vrati dug, a ukoliko izostane njegovo postupanje ne preostaje Vam ništa drugo nego pokrenuti sudski postupak tužbom radi povrata duga. Tužba ne bi bila u zastaru, a uspjeh u postupku isključivo ovisi o tome koliko ćete uspjeti dokazati ovu posudbu.
  7. Sviđa mi se
    Lakonogi je reagirao na drot13 u Registar neplaćenih kazni - postoji li uopće zastara?   
    I na tu zastaru se pazi po službenoj dužnosti.
  8. Sviđa mi se
    Lakonogi je reagirao na sivko u Registar neplaćenih kazni - postoji li uopće zastara?   
    Kad nastupi zastara podaci se trebaju brisat. 
    https://narodne-novine.nn.hr/clanci/sluzbeni/2014_01_1_33.html
  9. Sviđa mi se
    Lakonogi je dobio reakciju od G-man u Prekršajna/kaznena presuda   
    Točno to, samo mislim da ovako formulirano nije do kraja jasno laicima. Koga zanima, neka ugugla "dvostrukost u kaznenom i prekršajnom postupku", "maresti", "tomasović", ima nekoliko stručnih radova vezanih uz to.

    Dakle, ESLJP je udario "šamar" našem pravosuđu jer je u spomenutim primjerima osudila okrivljenika i u kaznenom i u prekršajnom postupku, za isto djelo. To znači da se ne smije dvostruko suditi za isto, ali se smije dvostruko suditi u slučajevima kad jednim djelom proizlazi povreda dva različita zaštićena dobra - jedno se brani u prekršajnom, a drugo ukaznenom postupku. U ovom slučaju on je na prekršajnom sudu osuđen za nešto puno blaže, a na kaznenom će se voditi postupak zbog nanošenja teške tjelesne ozljede. Zaključak: itekako može za ovo još i kazneno odgovarati.

    Ja bih samo sugerirao (premda je teoretski nepotrebno) da Ivana (oštećenik/žrtva) preskoči policiju i obrati se direktno državnom odvjetništvu. Zašto ovisiti o policiji, kad možete istu tu prijavu i sami poslati DO-u? Zašto njih čekati i natjeravati... Ja bih na Vašem mjestu napisao kaznenu prijavu DO-u i naveo sve činjenice, te priložio liječničku dokumentaciju. Direktno u glavu.
  10. Hvala
    Lakonogi je reagirao na drot13 u Zabrana upravljanja motornim vozilom - od kojeg trenutka počinje teći rok zaštitne mjere?   
    Da, smije upravljati i nakon što zaprimi pravomoćnu presudu, sve dok od policije ne dobije obavijest o početku zaštitne mjere.
  11. Sviđa mi se
    Lakonogi je reagirao na drot13 u Obaveza DO-a da obavijesti podnositelja (kaznene) prijave   
    Po meni da, dužan je obavijestiti i kod podnošenja prekršajne prijave, s obzirom da se zakonu govori da je dužan "donijeti odluku" i obavijestiti podnositelja, a prekršajna prijava je jedna od mogućih odluka.
×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija