Jump to content

cropitta

Korisnik
  • Broj objava

    6
  • registrirao se

  • Zadnja posjeta

  1. Prije 4 godine sam upoznao čovjeka koji je želio sam kupiti neke parcele. On nije imao dovoljno novca za kupnju pa je meni ponudio da ih kupimo popola. Činilo mi se da nema rizika jer kupujemo istu stvar po istoj cijeni. Dao sam mu predujam od 30.000 KM za kupnju 50% parcela, gdje bih poslije dao ostalih 30.000KM. Ugovor je u formi priznanice o prijemu novca i u koju svrhu te je ovjeren u opštini sa jednim svjedokom. Nisu navedeni rokovi u kojima se treba uplatiti ostatak novca. U međuvremenu je nastupila recesija i ja više nisam mogao pribaviti preostalih 30.000KM. Dakle, ja sam taj koji nije bio u stanju ispuniti dogovorene obaveze. Čovjek me nakon godinu dana zamolio da on onda otkupi čitavu tu parcelu, a meni ponudi 2 zamjenske parcele za koje trebam doplatiti još samo 10.000KM. Na to sam pristao usmeno i on je ono prvo zemljište u cijelosti upisao na sebe, bez mog pismenog pristanka. Na moju žalost, ostao sam bez posla i nisam mogao skupiti ni tih 10.000KM za 2 zamjenske parcele. Iz tog razloga sam ga molio da mi isparcelira i proda zemlje za datih 30.000KM i da smo si čisti. On kaže da nije moguća parcelacija na te 2 zamjenske parcele, nego mi nudi neke druge parcele koje su preskupe. Meni to ne odgovara. Svjestan sam da sam ja taj koji je neplaćanjem prouzrokovao probleme, ali želim zaštiti uloženih 30.000KM. Tražio sam ga da mi prepiše 1 zamjensku parcelu i da upišemo založno pravo od 10.000KM na drugu parcelu. Odbio je. Tražio sam ga da mi prepiše obje zamjenske parcele i upiše založno pravo na obje parcele. Odbio je. Njega zanima samo varijanta u kojoj će dobiti 10.000KM i tako završiti posao. Prigovara mi da je zbog mog nečinjenja pretrpio štetu jer je morao dići krediti u banci za ovih 10.000KM koje su mu nedostajale u trenutku kupnje prve parcele. Na moju žalost, u pravu je. Što da radim? Kada nastupa zastara potraživanja? Mogu li mu zaprijetiti tužbom za krivično djelo prevare jer je upisao parcele na sebe bez mog pristanka? Čitajući papire, ispada da mi je uzeo novce a parcele upisao na sebe I tako me oštetio. Kada nastupa zastaru za takvo krivično djelo prevare? Čovjek nije zaslužio da ga zajebavam sa takvom krivičnom prijavom, ali što da radim? Kako da se nagodim? Jednostavno nemam novaca da dovršim kupnju. Dodatni problem je što ja kao HR državljanin ne mogu kupovati zemlju u BiH, nego trebam registrirati firmu, agenciju ili udruženje građana na koju bih prenio te parcele. Pravno gledano, ugovor je od početka bio neprovediv i nužne su bile modifikacije. Možete li mi dati pravni savjet?
  2. Može li netko pojasniti čl.335.st.6. Zakona o kaznenom postupku? "(6) Ako se prilikom poduzimanja radnji iz članka 332. stavka 1. ovog Zakona zabilježe podaci i obavijesti koji upućuju na neko drugo kazneno djelo i počinitelja iz članka 334. ovog Zakona, taj dio snimke će se prepisati i dostaviti državnom odvjetniku, i može se upotrijebiti kao dokaz u postupku za to kazneno djelo." Može li se legalna policijska snimka prema nalogu za teža kaznena djela iz čl.334. upotrijebiti kao dokaz u procesu za lakša kaznena djela (prijetnja, nanošenje tjelesnih ozljeda) koja nisu obuhvaćena člankom 334. Kaznenog Zakona?
  3. Može li se na primjer nekoga legalno prisluškivati zbog kaznenog djela razbojstva i onda snimljene dokaze upotrijebiti za neko drugo kazneno djelo kao prijetnja, uvreda, nanošenje tjelesnih ozljeda za koje nije moguće ishoditi nalog istražnog suca za prisluškivanje? Dakle, mogu li se podaci i informacije dobivene poduzimanjem legalnih mjera tajnog nadzora prema osobi protiv koje su te mjere određene, koristiti kao dokaz i za sva druga kaznena djela?
  4. Neki lik je trebao dogovarati neki posao sa Nijemcima, a ne zna njemački. Mene je zamolio da mu mjesec dana budem honorarni prevoditelj e-mailova i pregovarač na telefon. Inače, imam svoju firmu u kojoj sam zaposlen. Obećao mi je 4.000 HRK kada se završi posao. I tako ja primim 40-ak e-mailova koje mu prevedem, i pošaljem povratne e-mailove nazad Nijemcima. Telefonom sam dogovarao neke detalje posla, čak i bankovnu garanciju. Posao je odrađen, novac uzet, a lik ne da mi nije platio, nego mi ne želi uopće izdati bilo kakav dokument da sam odradio posao. Kompjuter mi je pun e-maila između mene i Nijemaca, imam ispise telefonskih razgovora sa Nijemcima, a i Nijemci bi sigurno potvrdili da sam odradio posao. Kako kazneno prijaviti naručitelja posla? Mogu li i ja kazneno odgovarati jer nisam potpisao ugovor? Da li sam ja radio "na crno" kao honorarac?
  5. Imam 50% firme i član sam uprave, ali čitav posao vodi moj ludi partner koji je direktor i sakrio je svu dokumentaciju i pečat firme. Izdaje zadužnice, a ne znam kakvo je financijsko stanje firme. Partner mi ne želi pokazati dokumentaciju. Na koji način da dođem do dokumentacije? Da podignem kaznenu prijavu zbog krađe ili nekako drugačije?
  6. Da li taj ugovor o zajmu mora biti samo ovjeren kod javnog bilježnika (46HRK) ili solemniziran? Ako treba, koliko stoji solemnizacija ugovora?
×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija