Jump to content

betty74

Korisnik
  • Broj objava

    19
  • registrirao se

  • Zadnja posjeta

Postignuća

  1. Hvala na odgovoru! Da vidite oporuku sve bi vam bilo jasno. Datum sastavljanja prije nekih 100 godina. Popis upitan. Neki navodi su takodjer neistiniti. No,nazalost zivim u Hrvatskoj!
  2. Umro mi je otac, iza njega su ostale 2 nekretine u 2 razlicita grada sto nije bitno. Troje nas je nasljednika I reda- djeca. Zadnje 2 godine u kuci s ocem je zivjela gospodja koja sad navodno ima opuruku (alografsku) kojom otac kucu u kojoj su zivjeli ostavlja njoj. Oporuku ne priznajemo tj. osporavati cemo je, zanima me kako se dijeli ostatak imovine? Da li se nuzni dio koji je povrijedjen oporukom odnosi samo na imovinu u oporuci ili na ukupnu imovinu? U oporuci se spominje samo jedna nekretnina. Ima li ikakvog utjecaja sto smo nakon majcine smrti ( kuca je bila njezino vlasnistvo) svoj dio nasljedstva ustupili ocu jer je tvrdio da se sigurno vise nece zeniti a sad tu kucu oporucno ostavlja ljubavnici?
  3. Prijateljica je imala dug prema mobilnom operateru 208,00 kuna, 20.07 je dug podmirila, jucer je dobila ovrhu koju je javni bilježnik zaprimio 19.07. U rješenju o ovrsi piše da se određuje ovrha radi naplate tražbine zajedno s nastalim i predvidivim troškovima: nastali troškovi postupka 197.75 kn, predvidivi troškovi postupka 838.75 kn. Koje troškove mora platiti? Unaprijed hvala!
  4. Moram li ja prijaviti spornu oporuku ili će to ne neki način učiniti odvjetnik navedene gospodje?Hvala!
  5. S ocem koji je preminuo u kući je dvije godine živjela žena (udovica) koja nije prijavljena na toj adresi, tvrdi da je s ocem živjela 3 godine i da navodno ima svjedoke. Imam dokaze da gospodja sigurno nije živjela u godini koju spominje sa mojim ocem jer su se dogodile neke stvari za koje očito ne zna ....Sada je već novi problem. Izvadila je oporuku koju je navodno vlastoručno pisao moj otac i u kojoj naravno otac ostavlja sve njoj jer je navodi kao svoju suprugu ( nisu vjenčani-provjereno u matičnom uredu) s kojom je živio tri godine . Oporuka izgleda kao da su je pisale dvije osobe, navedeni su svjedoci sto je u redu, datum na oporuci je besmislen, ima puno praznina izmedju teksta a sporan je i potpis. Kako netko tko izjavljuje da je zdravog razuma i svjesti može napisati neki besmisleni datum i jos navoditi netočne činjenice? Je li normalno da oporucitelj na oporuci piše da se oporuka ne smije pobijati? Znam da na ostavinskoj moram ici u spor i traziti vještacenje grafologa. Samo me zanima moram li ja oporuku prijaviti za ostavinsku jer je gospodja angazirala odvjetnika? Hvala!
  6. Otac je zivio u vanbračnoj zajednici s zenom 2 godine, umro je i sada nam ta zena tvrdi da su navodno zivili u vanbracnoj zajednici 3 godine ali su to nama skrivali. Svaki vikend smo isli ocu i prije 3 godine nismo primjetili da netko zivi s njim. Troje nas je zakonskih nasljednika a gospodja tvrdi da ju moram prijaviti nadležnom matičnom uredu kao 4 nasljednika? Koja su njezina zakonska prava? Sto napraviti? Iskreno, misliam da laže da je živjela s mojim ocem 3 godine i da samo želi dio nasljedstva. Sad tek vidim kako samo bedasti bili kad smo se prije par godina poslije majčine smrti odrekli svojeg dijela nasljedstva u korist oca.Hvala!
  7. betty74

    Prijeboj

    Radi se o pričuvi za stambenu zgradu: osoba koja ima dug prema pričuvi čisti haustor i neko vrijeme upravitelj zgrade je odbijao naknadu za čišćenje od duga prema pričuvi. Sada to više ne želi jer navodno krši zakon, a ne može isplatiti naknadu za čišćenje jer je zgrada navodno u konstantnom minusu. Što se može napraviti? Da li stvarno prijeboj između fizičke osobe (osoba koja čisti) i pravne osobe (upravitelj zgrade) nije zakonski?
  8. Može li mi netko pojasniti računa li se sudski rok za žabu od dana primitka rješenja ili od narednog dana?Računa li se 07.05 kad je rješenje primljeno ili žalbeni rok teče od 08.05? Na internetu sam našla oprečene odgovore a u rješenju nije pecizirano. Piše samo da je rok 15 dana... Hvala!
  9. Dakle, radi se u tužbi podnesenoj radi poništenja lihvarskog ugovora. Tužene su 2 osobe: osoba A je strani državljanjin i osoba B građanin RH. Konkretno se radi o 2 ugovora koja su međusobno povezana. Nakon zaprimanja tužbe sud traži od tužitelja da za osobu A što prije dostavi točnu adresu jer se pošiljka sudu vratila s nazakom da je osoba nepoznata na navedenoj adresi. Tužitelj sudu šalje podnesak u kojem informira sud da osim adrese navedene u ugovoru nema saznanje o niti jednoj drugoj adresi tuženika A te da sud ishoduje adresu putem Mupa ili da donese presudu na temelju ogluhe. Nakon mjesec dana tužitelj dobija rješenje suda u kojem se tužba smatra povučenom jer je MUP na zahtjev suda tražio adresu i poslao dopis sudu da osoba A ne postoji. Dozvoljena je žalba Županijskom sudu. Što napraviti? U ugovoru koji je ovjerio javni blježnik osim adrese naveden je i OIB i broj putovnice na temelju čega je javni bilježnik identificirao osobu A. Vrijedi li se žaliti ili treba podignuti novu tužbu samo za osobu B?
  10. Martain......Živom zidu ću se obratiti ako pravnim putem ne budem ništa mogla riješiti...Stvarno ne vjerujem da će se banka držati usmenog dogovora, dogovor je bio s odvjetnikom a ne s bankom.. Poslala sam sudu Prijedlog za odgodu ovrhe ako ga ne uvaži poslati ću prigovor na rješenje. Ja sam treća osoba u ovršnom postupku i nadam se da postoji neki način da zaštitim djecu i sebe.
  11. Hvala svima na odgovoru. ZK odjelu smo podnijeli prigovor na ovrhu za koji znam da neće uvažiti ...Općinskom sudu sam poslala Prijedlog za odgodu ovrhe u kojem sam navela da je nekretnina bračna stečevina i da sam ovom ovrhom egzistencijalno ugrožena ne samo ja, nego i djeca jer nam je to jedina nekretnina.Tražila sam rok u kojem mogu vratiti dug.Ako mi sud ne uvaži prijedlog za ovhu poslati ću prigovor. Svaki savjet je dobro došao, situacija je trenutno takva da pravnika ne mogu platiti.
  12. Suprug ima dug preme RBA u iznosu od 18 000 kn. U mirovini je i ima kredit tako da mu od mirovine ostaje 500 kn. Kada je RBA vidjela da će čekati na red naplate 4 godine dobili smo Prijedlog za ovrhu na nekretnini i Rješenje o zabilježbi ovrhe na nekretnini od ZK odjela.Sad imamo 15 dana za prigovor i ne znamo što napraviti...Što napisati u prigovoru? Zvala sam odvjetnika koji zastupa banku i pitala postoji li ikakva šansa da nam dopuste da taj iznos platimo u roku od godine dana..Dogovorili smo se o mjesečnom uplaćivanju i sve dok određeni iznos uplačujemo banka neće raditi daljnje radnje. Riječ je o usmenom dogovoru jer navodno ne može ništa dati napismeno. Ranije smo zvalii i slali molbu banci ali smo naišli na zatvorena vrata. Također me zanima da li je suprug kao HRVI oslobodjen plaćanja sudske pristojbe na prigovor?
  13. Znam x slučajeva u kojima je ljudima ovršena cijela plaća i još nitko nije dobio nazad iznos koji nije smio biti ovršen. Prošli mjesec se to dogodilo frendici s posla.Jedno je što bi banka MORALA, a drugo je praksa.
  14. Nemoguće je zaštiti dohodak koji je nastao na temelju ugovora o radu jer se on ne može isplatiti na zaštićeni račun. Iako primanja nastala na temelju ugovora o radu ne mogu biti temelj ovrhe poslodavac ih isplaćuje isključivo na žiro račun ili regularni tekući račun pa prema tome se plijene 100% jer spadaju u kategoriju novčanih sredstava. Jedina mogućnost je tražiti trenutnog poslodavca da vam ovaj dohodak isplati ako je ikako moguće u gotovini.Nažalost ovaj način je več područje sive ekonomije. Svakako je najpovoljnije za vas da ubuduće ako povremeno radite tražite ugovor o radu na određeno jer tada vam dio primanja može bii zaštićen.
×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija